Gość: cukerro IP: *.chello.pl 10.05.03, 19:11 Jak na razie czytalam tylko ksiazki Anne Rice ,,wywiad z wampirem", ,,wampir lestat" i ,,Krolowa potepionych. Mam nadzieje ze zaproponujecie mi jakiegos innego autora!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reptar Re: Książki o wampirach 10.05.03, 20:10 "Miasteczko Salem" Stephena Kinga, bardzo dobra książka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue Valentine Re: Książki o wampirach IP: *.gorzow.mm.pl 11.05.03, 11:01 Kultową książką o wampirach jest "Dracula" Brama Stokera. Poza tym polecam zbiór opowieści z dreszczykiem (o wampirach też) - "Pokój na górze" i opowiadania autorstwa Edgara Allana Poe. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: o wampirach IP: 81.210.23.* 12.05.03, 11:31 "Ostatni rejs Fevre Dream" George'a R.R. Martina Ukłony, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: Książki o wampirach 12.05.03, 11:44 Gość portalu: Blue Valentine napisał(a): > Kultową książką o wampirach jest "Dracula" Brama Stokera. do tego dodałabym może mniej znane ale bardzo interesujące opowiadanie Polidoriego "Wampir" > Poza tym polecam > zbiór opowieści z dreszczykiem (o wampirach też) - "Pokój na górze" nie wiem czy myślimy o tym samym, bo ja mam zbiór opowiadań wampirycznych "pokój na wieży" > opowiadania autorstwa Edgara Allana Poe. hmm... dawno nie czytałam, więc może mi pamięć pałata figle, ale nie przypominam sobie, żeby Poe pisał o wampirach... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue Valentine Re: Książki o wampirach IP: *.gorzow.mm.pl 12.05.03, 14:29 Oczywiście, że "Pokój na wieży"!!! (cały dzień sprawdzałam prace maturalne i trochę mnie chyba skołowało :)). Poe nie pisał o wampirach, ale jego opowiadania zwyczajnie warto znać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
faoiltiarna Re: Książki o wampirach 12.05.03, 15:58 A skoro wampiry w książkach, to nie mozna zapomnieć o imć Regisie z Sagi o Wiedźminie :- )< Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lala Laleczna Re: Książki o wampirach IP: 212.69.77.* 15.05.03, 16:02 faoiltiarna napisał: > A skoro wampiry w książkach, to nie mozna zapomnieć o imć Regisie z Sagi o > Wiedźminie :- )< Ja nie zapomnę - choćby dlatego, że często po Sagę sięgam. Pozdrawiam znawcę fantasy ... Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Książki o wampirach 12.05.03, 16:40 Gorrrrąco polecam "Anno Dracula" i nieco słabszy "Krwawy baron" Kim Newman. Doskonałe. A ostatnio - niezo z boku dyskusji - gram sobie w BloodRayne. Mniam! Jak ona ślicznie wysysa!:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nyktelios Re: Książki o wampirach IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 12.05.03, 23:35 Ciekawą pozycją, malo znaną, jest zbior opowiadan Stefana Grabińskiego "Niesamowite opowieści" ze wstepem samego Lema :)BTW: Grabiński bywa nazywany 'polskim Edgarem Allanem Poe' :) Natomiast co sie tyczy badan nad wampiryzmem w literaturze to polecam ksiazke Barbary Zwolińskiej "Wampiryzm w literaturze romantycznej i postromantycznej" pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Książki o wampirach IP: *.satkabel.com.pl 13.05.03, 07:38 Przed latyczytałam i szczegółów nie pamiętam, ale coś w rodzaju "Hrabia Saint Germain" Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek Re: Książki o wampirach 13.05.03, 16:36 Acha! I było jeszcze znakomite opowiadanie "Pielgrzymka Clifforda M.", autor nazywa się Bob Leman, a opowiadanie było zamieszczone przed laty w Fantastyce. Odpowiedz Link Zgłoś
luna31 Re: Książki o wampirach 14.05.03, 19:42 Jeżeli chodzi o Annę Rice to polecam też ,,Pandorę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TajXP Re: Książki o wampirach IP: *.ensci.fr 16.05.03, 18:02 Jesli chodzi o takie ksiazki to najlepsza saga o wampirach to "Nekroskop" Lumleya... cale szesc tomow grozy... :)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś