Gość: sea.sea Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.ztpnet.pl 04.04.07, 17:01 Lesio i Wszystko czerwone Chmielewskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ara Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 81.219.30.* 04.04.07, 21:02 Gość portalu: sea.sea napisał(a): > Lesio i Wszystko czerwone Chmielewskiej Dokładnie to samo chciałam napisać.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: her LESIO IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 04.04.07, 17:01 "Lesio" Joanny Chmielewskiej, potem "Dzikie Białko" Widzialem kiedys kogos czytajacego ksiazke w pociagu i co chwila wybuchal smiechem jak opetany nie zwracajac uwagi na wspolpasarzerow - tak dziala Lesio, czytalem go kilkanascie razy ale jego pomysly wciaz mnie bawia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja a któżby inny Re: LESIO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 18:04 Gość portalu: her napisał(a): > "Lesio" Joanny Chmielewskiej, potem "Dzikie Białko" > Widzialem kiedys kogos czytajacego ksiazke w pociagu i co chwila wybuchal smiec > hem jak opetany nie zwracajac uwagi na wspolpasarzerow - tak dziala Lesio, czyt > alem go kilkanascie razy ale jego pomysly wciaz mnie bawia kolezanka mojej Mamy czytała lesia w pracy. i jadła sniadanie. nagle zrobiła się czerwona i łzy zaczęły jej lecuec po twarzy. wydawała dziwne zduszone jęki. poniewaz kolezanka ta była własnie przy rozwodzie , wszyscy zaczeli ją pocieszac. kiedy ja pocieszali ona coraz bardziej się trzęsła i dusiła w sobie jakies jęki. okazało się, że tak ją rozsmieszuł Lesio że az sie mało nie udławiła ze smiechu i nie mogła przestać się śmiać:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelniczka Re: LESIO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 06:45 No Lesio jest powalający faktycznie ... ale prawie wszystkie ksiązki chmielewskiej sa przynajmniej zabawne ... ja najbardziej smiałam sie z fragmentu nie pamiętam której ksiązki gdzie jakas skąpa wiejska gospodyni przygotowujac posiłek dla księdza, który zapowiedział odwiedzimy ugotowała jedno jajko a na pytanie czy to wystarczy odpowiedziała:"Ksiądz nie wołoduch som cołego jojka nie zji":) ... to było tak tematycznie swiątecznie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zw Re: LESIO IP: *.inco-veritas.pl 05.04.07, 09:10 To fragment Bocznych dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyszku Re: LESIO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 14:05 A mnie w Lesiu rozbawił (to mało powiedziane) najbardziej fragment jak Lesio z garbem na plecach i pochodnią w ręku uciekał przed pociągiem. Jak sobie tylko to przypomnę i wyobrażę to mi łzy lecą:) Tym bardziej że akcja ta toczyła się niedaleko moich rodzinnych stron:) Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: LESIO 05.04.07, 16:47 że biegł garbaty z pochodnią, to jeszcze wytrzymałam. ale jak potem się żalił, że pociąg przyjechał z przeciwnej strony... turlałam się po podłodze :))) Odpowiedz Link Zgłoś
pompompom Re: LESIO 08.04.07, 15:43 A Norweg z "długo szcza"? Albo scenka jak Basia idzie na pocztę i molestuje pracownicę, żeby dostać stempelek z wcześniejszą datą. Wyobraźcie to sobie na żywca na poczcie. (do do tych co czytali Lesia) Albo paczka ze śmierdząca kiełbasą. To z "Krokodyla" ... chyba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan LESIA Re: LESIO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.07, 06:54 A Dzikie Białko!? Też o LEsiu i nie wiem, czy nie lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
tygryska_28 To w jej Autobiografii o wołoduchu było :)) 06.04.07, 08:33 :) Polecam, szczególnie drugi tom mnie rozbawił bo też miałam dużo do czynienia z budowami i wiem o czym autorka pisze :) Zresztą Autobiografia do 4 tomu włącznie jest super, potem jakby przybladła troszkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
black_magic_women E.Mendoza 06.04.07, 11:21 Szkoda,ze po polsku dostepne sa tylko 3 jego ksiazki"Przygody fryzjera damskiego","Sekret hiszpanskiej pensjonarki" i"Oliwkowy labirynt" czytelnia.onet.pl/0,3466,0,1,nowosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globetrotterbeer Re: LESIO IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 06.04.07, 16:58 chmielewskiej to chyba prawie wszystko, mnie njabardziej smiesza te ksiazki ktore dzieja sie w danii:), oczywiscie paragraf 22 chociaz z calkowicie innej beczki a ostatnio usmialam sie czytajac bezsennosc w tokio marcina buczkowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosiek Re: LESIO IP: *.aster.pl 05.04.07, 00:10 chyba jechalismy w tym samym przedziale ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.net26.pl 04.04.07, 17:05 Forrest Gump! Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Paragraf 22 IP: *.gdynia.mm.pl 04.04.07, 20:04 Tez oddaje glos na Paragraf!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ellutka Re: Paragraf 22 05.04.07, 21:10 > Tez oddaje glos na Paragraf!!! Też jest to jedna z moich ulubionych książek. Ale czy ona rozśmieszyła mnie do łez? Niezupełnie... "Szwejk" też. I inne takie... One skłaniają jednak do smutnych refleksji. A z Woodhausa śmieję się pełną piersią. Z "niewymuszonej" Chmielewskiej - też. Np. "karczemna awantura" w wykoniu żony Lesia, pozostawiła na mnie niezatarte wrażenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
rondo77 Re: Paragraf 22 08.04.07, 15:08 Tak,też tak mam,lubię śmieszne do łez w kawałkach,a w całości i gdzieniegdzie ściska z bólu też do łez:"Cholonek,czyli dobry Pan Bóg z gliny",Szwejk i Paragraf22; w tym typie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grubasek Re: Paragraf 22 IP: *.zakoniczyn.net 04.04.07, 22:29 Paragraf 22 i Lesio Odpowiedz Link Zgłoś
jorge.martinez Re: Paragraf 22 04.04.07, 22:48 Pod warunkiem, że czyta się pierwszy raz i komuś odpowiada taki humor. Za drugim i trzecim razem lektura jest bardziej pogłębiona, przez co nieco bardziej przygnębiająca. Z nieco lżejszych rzeczy to proza Sapkowskiego, albo jeszcze lżejsza: Pratchett. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wert Re: Paragraf 22 - bezapelacyjnie IP: *.jmdi.pl 04.04.07, 23:41 To prawda, za pierwszym razem tarzałem się ze śmiechu. Za drugim dostrzega się paranoję wojny. Ale uwielbiam wziąć Paragraf z półki, otworzyć na dowolnej stronie i chwilę poczytać. Paragraf 22 - bezapelacyjnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Washington Irving Re: Paragraf 22 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.07, 08:57 paragraf rządzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomdy Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 17:30 Paragraf 22 - J. Heller Zapiski oficera Armii Czerwonej - Sergiusz Piasecki Lekcje tańca dla starszych i zaawansowanych - Bohumil Hrabal (mistrz nad mistrze) Wojak Szwejk jak już nadmieniono jest nieśmiertelny i ma cudny pomnik w Sanoku Jak zostałem pisarzem - Andrzej Stasiuk Przechodzimur - Marcel Ayme Dzienniki gwiazdowe - Stanisław Lem (jak dla mnie to Douglas Adams się nie umywa, a na dodatek inspirował się Lemem, delikatnie mówiąc. No i mnóstwo innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.dsl.bell.ca 04.04.07, 17:32 Mikolajek, Mikolajek i inne chlopaki, Wakacje Mikolajaka, Rekreacje Mikolajaka,Joachim ma klopoty( stare wydanie, nowe to Mikolajek na klopoty) i najnowsze to Nowe przygody Mikolajka.Od samego poczatku bawila mnie ta seria.Nowe przygody juz nie sa takie zabawne jak te poprzednie ksiazki.I nie wazne ile masz lat.Ubawisz sie setnie czytajac i ogladajac rysunki.Polecam serdecznie.Corka wlasnie zakonczyla czytanie Mikolajka kolejny raz.CZytala go po angielsku, teraz przed nia wyzwanie zeby sie zabrac do czytania po polsku, choc najpierw korci ja zeby przeczytac w oryginale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbbzyta Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 148.81.232.* 04.04.07, 17:50 Zaśmiewałam się nad opowiadaniami Andrzeja Pilipiuka o Jakubie Wędrowyczu (cały cykl), cytując nawet fragmenty rodzinie, która zapytywała, z czego tak rżę, ale to bardzo specyficzne :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.piotrkow.net.pl 05.04.07, 10:41 OOO tak, jeśli ktoś lubi klimaty "bimbrowniczo - walonkowe" to polecam gorąco! Świetne książki :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja a któżby inny Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 17:59 Książki Chmielewskiej. teraz nie pamiętam wszystkoch tytułów ale między innymi: Lesio, Dzikie Białko, Wszyscy jesteśmy podejrzani, i inne, spytaj w bibliotece ;lub księgarni. polecam naprawdę gorąco!!!! mistrzostwo świata! Moim zdaniem są genialnie śmieszne, poczucie humoru autorki jest naprawdę wyjątkowe. poza tym jest w nich odrobinę kryminalno-zagadkowego klimatu co sprawia że są szalenie ciekawe. naprawdę przeczytaj, bo ja Ci nie potrafię wytłumaczyć dlaczego warto- po prostu musisz to przeczytać:D czegos takiego nie znalazłam nigdy u żadnego innego pisarza!! polecam!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja a któżby inny Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 18:01 a ni i widze ze tam ktoś jeszcze napisał na górze: krokodyl z kraju karoliny, też Chmielewskiej i tez super:). jak nie przeczytasz tych książek to naprawde bedzie duża strata..;) ja zaczęłam od Lesia, czytałam już w podstawówce:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.aster.pl 04.04.07, 18:03 Polecam "Fachowców" i "Dialogi na cztery nogi" Stefana Friedmana i Jonasza Kofty. Mam takie wydanie, które z jednej strony ma "Fachowców" a po odwróceniu książki do góry nogami można z drugiej strony czytać "Dialogi na cztery nogi". Co prawda oba cykle działają potężniej kiedy się ich słucha (ja je swego czasu poznawałem w audycji "Powtórka z rozrywki" w radiowej trójce) ale czytając również nieodmiennie wybucham śmiechem. Poziom absurdu niebotyczny:) Jeszcze raz serdecznie POLECAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katie Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 18:28 "Szalone Życie Rudolfa", "świńskim truchtem", "Seks i inne przykrości", "Tango ortodonto", autorka Joanna Fabicka. Główny bohater wszystkich tych książek to Rudiolf Gąbczak i jego walnięta rodzinka.najlepsze jest to ze śmiałam się nieraz na głos w autobusie lub tramwaju czytajac o Rudolfie. i nie tylko ja. moi znajomi również. I przy drugim czytaniu też zaśmiewałam się tak samo. Pierwszą część kupiłam pod wpływem impulsu, a na następne czekałam juz z niecierpliwością. Gorąco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Coni7 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.asta-net.com.pl 04.04.07, 18:48 To była książka o świni, która chciała latać. Nazywała sie gotfryd, polecam, super!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no...no...no... Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 18:59 To oczywiście zależy od tego jakie masz poczucie humoru i jaką lubisz literaturę. Moja książką nr 1, przy której zaśmiewałam się naprawdę do łez jest "08/15" Kirsta Na samo wspomnienie już mi się chce śmiać i postanowiłam znów ją przeczytać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymcor Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.chello.pl 05.04.07, 00:01 dzieki a przypomnienie kirsta, musze sie przelezc do piwnicy, i juz sie smieje na sama mysl ze go znowu przerobie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tulipan Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.07, 14:50 To była "Gotfryd, fruwająca świnia"! Gotfryd był przesłodką świnką :) Odpowiedz Link Zgłoś
the.gypsy Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 04.04.07, 19:30 "wielka wojna". nie pamietam autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 19:36 Chmielewska "Klin" i "Wszystko czerwone".ja siedziałam na kibelku,czytając i nie mogłam się powstrzymać od śmiechu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kono Lesio, Chmielewskiej IP: *.chello.pl 04.04.07, 19:38 Joanna Chmielewska, Lesio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Major Major Major Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 19:47 KLASYKA to: Forrest Gump. pl.wikipedia.org/wiki/Forrest_Gump I nie sugeruj się filmem, jeśli oglądał[a]eś. Książka o niebo lepsza. i wspomniany już PARAGRAF 22. pl.wikipedia.org/wiki/Paragraf_22 Cud. Miód też ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hexe Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.icpnet.pl 05.04.07, 11:30 Polecam starsze powieści Chmielewskiej, "CK Dezerterzy" Kazimierza Sejdy, "Dziennik Bridget Jones" obie części; zawsze czytam ,jak mam chandrę. Co do "Dziennika", nie trzeba się zrażać kiepskim filmem. Ktoś z moich przedmówców poleca wyimaginowany "Krzyk ciszy". Pragnę dodać, iż autor owej powieści nie jest bohaterem "Alternatyw", a "Zmienników", ale teksty są świetne, np.: "Sracz był oddalony od wyra, szło się w deszcz, gó..ane to były czasy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Tortilla Flat-boskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 18:22 Hm.Ja w Tortilla Flat niestety nie znalazłam nic śmiesznego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a.g.a.t.a Mikolajek IP: *.lodz.mm.pl 04.04.07, 19:47 cala seria mikolajka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ramadzian Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 19:58 Andrzej Plipiuk "Weźmisz czarno kure..."; ogólnie rzecz biorąc siążki Plipiuka;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OrsonFazi Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.acn.waw.pl 04.04.07, 20:01 Oprócz wymienianego wyżej Paragrafu 22 (dla mnie mistrzostwo świata) oraz Terry'ego Pratchetta, polecam Agenta dołu, Marcin Wolskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Filip Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 20:20 Książki Kurta Vonneguta są świetne, jeśli chodzi o humor to przede wszystkim "Slapstick" i "Hokus pokus". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xiexie Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: 88.220.32.* 05.04.07, 18:12 Czytałem "Hokus Pokus". Utwierdził mnie w przekonaniu, że Vonnegut jest mistrzem krótkiej formy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Amor z ulicy Rozkosznej :) Liliany Fabisińskiej IP: *.icpnet.pl 04.04.07, 20:25 rewelacja, zaczełam czytać w empiku i tam tez skończyłam :) , po czym kupiłam dla reszty ekipy z akademika 2ga czesc tez jest świetna - ale najpierw proponuje przeczytac 1wszą, zeby wiedzieć o co chodzi teraz czekam na 3cią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trzeci_kot1 Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 20:33 A ja uśmiałam się do łez czytając Dziennik bridget Jones. ... normalnie śmieszą mnie klimaty mikołajkowe ale wtedy taki miałam nastrój babski:) L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kegol Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 20:34 rzecz jasna namądrzejsza księga świata publikowana w odcinkach, a więc Gazeta Wyborcza;) Odpowiedz Link Zgłoś
lemoth Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez 04.04.07, 20:39 Polecam przeczytać całą Trylogię - "Wojna Trappa", www.biblionetka.pl/ks.asp?id=4919 , "Pokój Trappa" i "Trapp i III Wojna Światowa". Tego na pewno nie zapomnisz - przeczytałem te książki po kilkanaście razy i zawsze mnie rozśmieszają i znajduję w nich coś nowego! Genialne dialogi, czarny humor - po prostu bezbłędne!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.echostar.pl 04.04.07, 20:47 Zdecydowanie "Lesio" Chmielewskiej jest na pierwszym miejscu! Atak śmiechu zapewniony. Akcja wartka, a humor rewelacyjny. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzyna Re: jaka książka rozśmieszyła cię do łez IP: *.as.kn.pl 05.04.07, 09:11 "kafe pod minogą" wiech (stanisław wiechecki) POLECAM!!! mozna płakac ze śmiechu Odpowiedz Link Zgłoś
six_feet_under Paragraf 22 !!!! numer jeden! 04.04.07, 21:10 Szefem tego zespołu lekarzy był starszy i zatroskany dżentelmen , który podsunął Yossarianowi palec pod nos i spytał: Ile palców widzicie? 2-odpowiedział Yossarian A teraz?- spytał doktor wyciągając 2 palce 2- odpowiedział Yossarian A teraz- spytał doktor nie pokazując ani jednego palca 2- odpowiedział Yossarian Twarz lekarza rozjaśnił uśmiech. Na Jowisza on ma rację - oświadczył triumfalnie- On rzeczywiście widzi wszystko podwojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
badjuk Re: Paragraf 22 !!!! numer jeden! 04.04.07, 23:08 hehe zapomnialem o tej ksiazce Odpowiedz Link Zgłoś