Dodaj do ulubionych

dobre kryminały- polećcie proszę

IP: *.pro-futuro.com 28.05.03, 09:40
mam straszną chęć na dobry kryminał, z atmosferą i inteligentną zagadką,
przerobiłam już kiedyś całą Aghatę Ch. i kompletnie nie wiem czego teraz
szukać..., jeżeli czytaliście ostatnio coś podobnego do jej stylu to proszę
napiszcie.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Anna Re: dobre kryminały- polećcie proszę IP: 195.75.83.* 28.05.03, 09:58
      B. nietypowy kryminal -Tajemna Historia Donny Tartt.
      Naprawde warto - na poczatku troche sie dluzy, ale potem bardzo wciaga.
    • Gość: viosna Re: dobre kryminały- polećcie proszę IP: 213.17.239.* 28.05.03, 10:50
      Ciekawy, do ostatniej chwili trzymający w napięciu, choć dość nietypowy
      kryminał, to "Kalifornia - Ogień i Życie" Dona Winslowa, wydany przez ZNAK.
      Czyta się z dużym zainteresowaniem zarówno fabułą jak i formą, w jakiej został
      napisany (choć wiem, że niektórzy długo przyzwyczajali się do jego specyficznej
      formy narracji).
      W każdym razie tę książkę poleciłam kilku osobom szukającym inteligentnej
      rozrywki i nikt nie był rozczarowany. Może Tobie też się spodoba....
      pozdrawiam v.
      • znajoma_krolika Re: dobre kryminały- polećcie proszę 28.05.03, 10:59
        Z całego serca polecam kryminały Joe Alexa (czyli Macieja Słomczyńskiego).
        A tę Agathę, to na pewno całą przeczytałaś? ;-)
        • Gość: sara27 Re: dobre kryminały- polećcie proszę IP: *.pro-futuro.com 28.05.03, 12:29
          dzięki bardzo za propozycje, pędzę do księgarni. A co do Aghaty to nie
          spotkałam w żadnym wykazie książki której bym nie przeczytała, kiedyś miałam
          bzika na jej punkcie :)))
    • Gość: juna Re: dobre kryminały- polećcie proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.03, 11:01
      Bardzo polecam Minette Walters - współczesną brytyjską pisarkę -
      doskonałe "Lodownia", "Wędzidło sekutnicy", "Echa", "Rzeźbiarka". Wydane przez
      REBIS. Jest klimat, psychologia, ciekawi bohaterowie, dystans i skomplikowana
      zagadka. Mercedes wśród kryminałów!
      • Gość: ig Re: dobre kryminały- polećcie proszę IP: gnom:* / *.pozn.gazeta.pl 28.05.03, 11:27
        i wydane przez Świat Książki kryminały Borisa Akunina: "Azazel", "Gambit
        turecki", "Lewiatan"
    • absurd Re: dobre kryminały- polećcie proszę 28.05.03, 13:11
      Serdecznie polecam wydanego w ostatnich latach przez oficynę Prószyński i Ska
      Raymonda Chandlera: "Głęboki sen", "Żegnaj, laleczko", "Siostrzyczkę", "Długie
      pożegnanie" i "Tajemnice Poodle Springs" (ta ostatnia wespół z R. Parkerem).
      Wydawnictwo Da Capo wydało parę lat temu zbiór opowiadań kryminalnych
      Chandlera "Hiszpańska krew".
      Proza Chandlera to nie takie sobie zwykłe kryminały. To kryminały na wysokim
      poziomie artystycznym - doskonałe w warstwie konstrukcyjnej, a przede
      wszystkim językowej (słynne Chandlerowskie porównania).
      No i nieśmiertelny Conan-Doyle.
      Pozdrawiam.
      • agrafek Re: dobre kryminały- polećcie proszę 28.05.03, 13:59
        Oj ale jak się Chandler wyżywał na Christie w swoich artykułach to już zupełnie
        inna sprawa:).
        Natomiast gorąco polecam leciwą (pod względem ostatnich wydań) Josephine Tay. W
        Polsce ukazały się, o ile wiem: "Bartłomiej Farrar", "Córka czasu" i "Tam
        piaski spiewają" - mniam:).
        pozdrawiam.
    • Gość: Ewa Re: dobre kryminały- polećcie proszę IP: *.zamosc.mm.pl 28.05.03, 17:42

Grisham. Podobny to on n ie jest, ale naprawdę fajny. Polecam. Ja ucze sie na
      nim angielskiego ( na razie tylko osiemdziesieciostronicowe skroty, ale
      niedlugo...).
    • Gość: myszkin Re: dobre kryminały- polećcie proszę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.03, 17:52
      joe alex
    • Gość: staruch Re: dobre kryminały- polećcie proszę IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 28.05.03, 18:12
      No, a Conan-Doyle? Sherlock rulezzzz!
      • Gość: che Re: dobre kryminały- polećcie proszę IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.03, 08:35
        świetne książki pisze James Ellroy, tyle że są to bardzo mroczne rzeczy, patrz
        Tajemnice LA.
        polecam też Zasadę zaufania, George'a Higginsa,najlepsze literackie dialogi
        jakie czytałem ostatnio
    • Gość: laki Re: dobre kryminały- polećcie proszę IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.05.03, 22:51
      Cobena - "Nie mów nikomu", "Bez pożegnania".
      Wspaniała konstrukcja, niegłupie pomysły, szybko się czyta.
    • Gość: Turek Re: dobre kryminały- polećcie proszę IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 30.05.03, 11:29

Koniecznie seria o Eraście Fandorinie - Borisa Akunia. To moje odkrycie
      ostatnich miesięcy - kryminaly dziejące się w XIX wieku, z rosyjskim detektywem
      w roli glownej. Ciekawe postacie, troche staroswiecki klimat, dobra intryga i
      tempo - na razie wyszly "Azazel", "Turecki gambit" i "Leviathan"
      Goraca polecam!!!
    • Gość: inka Re: dobre kryminały- polećcie proszę IP: *.BMJ.net.pl 30.05.03, 16:52
      Coben "Bez pozegnania" jest jeszcze "Nie mów nikomu" i najnowsza "Bez
      sprupułów" (ale tych dwóch nie czytałam)
      • Gość: juna Re: dobre kryminały- polećcie proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.03, 22:10
        Gość portalu: inka napisał(a):

> Coben "Bez pozegnania" jest jeszcze "Nie mów nikomu" i najnowsza "Bez
        > sprupułów" (ale tych dwóch nie czytałam)

Z Cobenem jest wg mnie przedziwna sprawa: czyta się doskonale (nieprzespana
        noc) lecz po przeczytaniu drugiej książki (oraz opisu trzeciej) okazuje się, że
        facet straszliwie się powtarza (we wszystkich trzech książkach jest zaginiona
        osoba, która odnajduje się po latach). Lecz faktycznie lekturę trudno
        przerwać.
    • Gość: flynn Re: dobre kryminały- polećcie proszę IP: *.pl / 192.168.0.* 31.05.03, 15:22
      ktos polecil Bartlomieja Farrara - jest swietny!!! ksiazki Donny Leon tez sa
      calkiem niezle. A Grishama polecam Firme i Lawe przysieglych. I jeszcze Ellis
      Peters - ksiazeczki o braciszku Cadfaelu. Sorry za brak polskich znakow -
      klawiatura sie obrazila znowu:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka