Gość: anka16h IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.03, 17:06 Uwielbiam Chmielewską!!! Wg mnie najlepszy jest Nawiedzony dom. A co wy lubicie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: nube Re: Chmielewska 4ever!!! IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.06.03, 18:14 "Lesio" to jest to! I jeszcze "Skarb". Pozdrowienia nube Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Chmielewska 4ever!!! IP: *.dtvk.tpnet.pl 05.06.03, 21:16 Cale zdanie nieboszczyka, Klin, Lesio, i seria z Tereska i Okretka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olla Re: Chmielewska 4ever!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.06.03, 08:20 Lesio, Dzikie białko Większy kawałek świata, WSzystko czerwone. NO i oczywiście jej autobiografia, jej książki z ostatnich lubię mniej niż te pierwsze, ale też są fajne i mają swój klimat Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malidar Re: Chmielewska 4ever!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.03, 13:20 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malidar Re: Chmielewska 4ever!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.03, 13:28 Mam wszystkie jej książki, wszystkie po kilkakroć czytane. Za najsłabszą uważam "Tajemnicę" na równi z "Klinem", za najlepsze "Całe zdanie nieboszczyka", "Wszystko czerwone" i "Harpie". Pozdrawiam w oczekiwaniu na nową lekturę Odpowiedz Link Zgłoś
alluette Re: Chmielewska 4ever!!! 06.06.03, 14:32 "całe zdanie nieboszczyka" i "romans wszechczasow" - z tego drugiego rewelacyjny dialog o angorskich krokodylach ;-) pozdr. a Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blue Valentine Re: Chmielewska 4ever!!! IP: *.gorzow.mm.pl 07.06.03, 10:56 "Stara" Chmielewska jest swietna rzeczywiscie. Uwielbiam "Wszystko czerwone", "Cale zdanie nieboszczyka", "Lesia", "Wszyscy jestesmy podejrzani"... Natomiast jej ostatnie ksiazki sa koszmarne!!! Kupuje z sentymentu, bo mam wszystkie, ale czytam z narastajaca furia. Historie sa slabe, humor jakos wtorny, stracila gdzies te wspaniala lekkosc piora... Zaluje bardzo, ale teraz Chmielewska jest dla mnie nie do strawienia. Chetnie wracam do "staroci", zasmiewajac sie po raz setny z przygod Lesia, a do tych najnowszych nie bede wracac nigdy. Szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Chmielewska 4ever!!! IP: *.zamosc.mm.pl 07.06.03, 13:16 Lubie "Wszyscy jestesmy podejrzani" i ta ksiazke, kiedy Alicja swingowala wlasna śmierć. Niestety nie pamietam tytulu. Mam tez sentyment to "Harpi", bo to byla moja pierwsza ksiazka Chmielewskiej, potem czytalam seryjnie, przestalam i znowu zaczelam, bo kolega, ktory uwielbia Chmielewska (chyba tylko ja czyta :)) na nowo rozpalil we mnie iskierke do jej ksiazek. Swietna rozrywka. Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: Chmielewska 4ever!!! 13.06.03, 12:20 Z ta Alicja to pewnie ci chodzi o "Krokodyla z kraju Karoliny". A tak w ogole to wszystkie pozycje z biurem projektow w tle sa swietne. Ostatnio (z racji miejsca, w ktorym pracuje) widzialam zdjecie pierwowzoru Matyldy - do tej pory postac tej pani wsrod starszych pracownikow budzi groze... Z nowych rzeczy "Harpie" sa rzeczywiscie niezle, ale od "Przekletej bariery" nalezy sie trzymac z daleka. A! i perelka w postaci "Jednego kierunku ruchu" :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniam_12 Re: Chmielewska 4ever!!! IP: 217.17.46.* 13.06.03, 12:34 Domyslam sie, ze pracujesz w dawnym miejscu pracy naszej ulubionej AUTORKI, ale czy nie wiesz czasem, jak sie naprawde nazywa, bo Chmielewska to pseudonim? pozdrawiam miłośników Chmielewskiej, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: Chmielewska 4ever!!! 13.06.03, 12:56 Niezupelnie; pracuje w "zaprzyjaznionym biurze na Krolewskiej", a Chmielewska pracowala na Kredytowej. Chmielewska to chyba z reszta jej panienskie nazwisko - cos mi sie takiego placze po glowie po lekturze Autobiografii; wlasnie tam bylo tez napisane, ze na pierwsze imie ma Irena, ale oprocz jednej osoby nikt tak sie do niej nie zwracal, a na okladce "Hazardu" bylo zdjecie karty z nazwiskiem Irena Kuhn, wiec moze to to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zieelona Re: Chmielewska 4ever!!! IP: *.radom.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.03, 12:04 Z fiołem na punkcie Chmielewskiej jestem na bieżąco i dogłębnie. Tydzień temu przeczytałam pierwszą w życiu książkę autorstwa tej pani. Od tamtej pory, ze średnią półtorej w ciągu dnia, chłonę całą resztę. Ten styl! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
greengables Re: Chmielewska 4ever!!! 12.06.03, 20:35 ale ci zazdroszcze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! masz przed sobą 10000 uciech!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka16h Re: Chmielewska 4ever!!! IP: serwer:* / 192.168.1.* 11.06.03, 09:40 faktycznie!!! całe zdanie nieboszczyka jest the best!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: keja Re: Chmielewska 4ever!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.03, 09:54 Najlepsze jest "Wszystko czerwone". Zgadzam się też że stare książki są zdecydowanie lepsze niż nowe pozycje. Ale niektóre z tych nowych też są warte powrotu do nich, np: Wielki diament, wspomniane wcześniej Harpie Odpowiedz Link Zgłoś
glonik Re: Chmielewska 4ever!!! 11.06.03, 16:32 Przede wszystkim "Autobiografia". Kiedy mam chandre, łapię któryś tom, niekoniecznie pierwszy i.......chandra bierze ogon pod siebie. Pozdrawiam wielbicieli Chmielewskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Chmielewska 4ever!!! 11.06.03, 20:52 Ja lubię "Lesia". Czytam od dowolnie wybranego miejsca, kiedy jest mi smutno. Odpowiedz Link Zgłoś
sugar.free Re: Chmielewska 4ever!!! 11.06.03, 23:27 "Wszystko czerwone" jako naj... "Lesio" za pomysł z napadem w przebraniu garbatych oraz "Wszyscy jesteśmy podejrzani". Ostatnio w pociągu Łódź-Warszawa przeczytałam "Babski motyw".. no niezłe, niezłe... Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: Chmielewska 4ever!!! 13.06.03, 12:47 Nowej nie czytam tak mniej więcej od czasów "Wielkiego diamentu", który mnie znudził niemiłosiernie, a ze starch lubię najbardziej chyba właśnie Klina... Tajemnicę też uważam za niezłą. Lubię też bardzo Wszystko czerwone i postać duńskiego policjanta mówiącego po polsku i Romans wszechczasów też lubię... nie przepadam za to za Dzikim białkiem, czytałam chyba tylko raz. Rewelacyjne są książki z ciotkami i ogólnie rodziną ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lawendowy_sloggi Re: Chmielewska 4ever!!! 13.06.03, 15:16 Próbną maturę pisałem z "Antologii twórczości J.Chmielewskiej", teraz po 10 latach od napisania tej pracy (dostałem wtedy 6) stwierdzam, że najlepszą powieścia autorstwa Pani Joanny jest "Całe zdanie nieboszczyka". Niestety ostatnio zauważyłem "wtórność pomysłów" tej pisarki. Książki są pisane jakby według określonej sztancy, powtarzają się wątki i motywy, to nie jest już takie świeże jak kiedyś. Najnudniejszą książką moim skromnym zdaniem jest "Lądowanie w Garwolinie", które uważam za kiepski plagiat "Lesia". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: Chmielewska 4ever!!! IP: *.ava.de 16.06.03, 15:58 Najlepsza dla mnie: "Studnie przodkow". A tu link do strony internetowej pani Chmielewskiej: www.chmielewska.pl PS. Czy ktos z Was zna ksiazke "Starsza pani w Holandii" ? Autorka jest Klara S. Meralda i bardzo mi to "zalatuje" chmielewska. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Chmielewska 4ever!!! IP: *.umcs.lublin.pl 16.06.03, 16:17 Wg. mnie najlepsze są :Całe zdanie nieboszczyka, Boczne drogi, Studnie przodków oraz Autobiografia (bez ostatniego tomu), no i może Lesio. Odpowiedz Link Zgłoś