Gość: SEVEN IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 20.06.03, 15:05 nareszcie!!! zebysmy tylko na polska wersje nie czekali znowu rok :/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Stokrotka Re: Piąty IP: *.ist.com.pl 20.06.03, 15:42 Nie dziś a jutro. O godz. 00.01. I raczej nikt przy zdrowych zmysłach dziś książki nie sprzeda. Paskudne konsekwencje finansowe grożą za to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neverhood Re: Piąty IP: *.tarchomin.waw.pl / 192.168.1.* 20.06.03, 16:04 A na polskie tłumaczenie będziemy czekać do lutego!!!!! Natomiast podobno oryginał ma kosztować u nas w granicach 100 PLN. Co sprawia, że pewnie wielu fanów - nie fanatyków :) - poczeka jednak do zimy... Odpowiedz Link Zgłoś
jacqueline Re: Piąty 02.07.03, 12:35 Gość portalu: Neverhood napisał(a): > A na polskie tłumaczenie będziemy czekać do lutego!!!!! > Natomiast podobno oryginał ma kosztować u nas w granicach 100 > PLN. Co sprawia, że pewnie wielu fanów - nie fanatyków :) - > poczeka jednak do zimy... dokładnie 99.95 w Empiku w Katowicach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Polska wersja IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 01.08.03, 13:38 Jeśli nie chcesz długo czekać i szkoda Ci 100 zł to wejdź na strone www.hp5.nazywo.pl i tam znajdziesz ok 14 rozdziałów 5 tomu po polsku!!!Na całą reszte jeszcze trochę trzeba poczekać!Mam nadzieje, że nie długo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stauffenberg Re: Piąty IP: *.hastrabau.pl 20.06.03, 16:09 Szczerze? No cóż - problemy nazwijmy to "osobowościowe" autorki z bohaterami HP swiadczą o tym, że niestety Tolkienem to ona nie jest. I że porównywanie HP do "Władcy" mocno jest przesadzone. Po prostu - w każdym z nas drzemie jedna świetna ksiażka. Może dwie. Albo trzy. Ale nie siedem! Świadczy o tym choćby dopuszczanie możliwosci rozwiązania ze zniszczeniem głównego bohatera. Jest ono po prostu mało eleganckie. Jakoś Tolkien i Ursula Le Guin (cykl "Ziemomorze") wybrnęli z tego dylematu bez problemu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MM Re: Piąty IP: *.rsmas.miami.edu 20.06.03, 17:32 Gość portalu: Stauffenberg napisał(a): > Szczerze? No cóż - problemy nazwijmy to "osobowościowe" autorki > z bohaterami HP swiadczą o tym, że niestety Tolkienem to ona nie > jest. I że porównywanie HP do "Władcy" mocno jest przesadzone. A po co porównywać? Tolkien to Tolkien a Rowling to Rowling. I nie piszą nawet tak naprawdę w tym samym gatunku - HR to nie jest przecież "heroic fantasy" (czas teraźniejszy w tym zdaniu nawiązuje oczywiście do podandczasowości dzieł Tolkiena). > Po prostu - w każdym z nas drzemie jedna świetna ksiażka. Może > dwie. Albo trzy. Ale nie siedem! Masz prawo do swojego poglądu. Ja też mam prawo i chętnie tę piątą książkę przeczytam :-) > Świadczy o tym choćby dopuszczanie możliwosci rozwiązania ze > zniszczeniem głównego bohatera. Jest ono po prostu mało > eleganckie. Jakoś Tolkien i Ursula Le Guin (cykl "Ziemomorze") > wybrnęli z tego dylematu bez problemu.... Nie wiesz czy to są jej prawdziwe plany czy tylko autorka podpuszcza czytelników. Wolałbym to drugie, ale śmierć głównego bohatera na końcu serii byłoby ciekawym rozszerzeniem definicji książek dla dzieci. Zresztą w ogóle seria o HR pokazuje, jak mocno zatarła się dziś granica między literaturą "dziecięcą" a "dorosłą"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_la Re: Piąty IP: 217.96.29.* 07.07.03, 22:32 > > Nie wiesz czy to są jej prawdziwe plany czy tylko autorka > podpuszcza czytelników. Wolałbym to drugie, ale śmierć głównego > bohatera na końcu serii byłoby ciekawym rozszerzeniem definicji > książek dla dzieci. > Zupełnie przez przypadek weszłam w tę dyskusję, w przeciwieństwie do ego synka Pottera nie czytuję, ale pamiętam z dzieciństwa: "Winnetou umiera - powiedział z bólem Apacz ..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dostojewski DOROSLE, ZAFAJDANE BURAKI, BAJECZKI CZYTAJA. ! IP: *.proxy.aol.com 20.06.03, 19:38 Odpowiedz Link Zgłoś
smiech420 Mugol jesteś i tyle Ci powiem....... 24.06.03, 08:36 I do tego największy zafajdany burak wśród mugoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hedwiga Re: Mugol jesteś i tyle Ci powiem....... IP: *.rzeszow-pilsudskiego.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 19:56 popieram!!! Drogie Mugolaki ! coraz ciekawszych rzeczy się dowiaduję czytając wasze listy hm... bajeczka (?) nie powiedziałabym ! radzę ci mugolu Dostojewski przeczytaj dzieło pani Rowling a przekonasz się że nie jest tak ja to piszesz "bajeczką dla dzieci" ... sama przeczytałam wiele razy wszystkie 4 tomy HP i uważam że są świetne ! z niecierpliwością czekam na "papierową" 5 część HP pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiMi Re: DOROSLE, ZAFAJDANE BURAKI, BAJECZKI CZYTAJA. IP: *.pppool.de 27.06.03, 20:09 SAM JESTES ZAFAJDANY BURAK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
baranoff Re: DOROSLE, ZAFAJDANE BURAKI, BAJECZKI CZYTAJA. 30.06.03, 21:32 A CZY TY ZAFAJDANY BURAKU CZYTAŁEŚ TĄ NIBY BAJECZKE??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yolka DOSTOJEWSKI ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.03, 09:38 Ty oczywiście jesteś już przy 29 tomie 30-tomowej Wielkiej Encyklopedii Powszechnej PWN - prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Piąty IP: *.bialystok.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.03, 13:39 Siedem to jeszcze nic. W porównaniu z Margit Sandemo -47 części Sagi o Ludziach Lodu i z 37 Sagi o Czarnoksiężniku. Czy siedem to dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna M Re: Piąty IP: *.chello.pl 25.06.03, 22:42 Gość portalu: Stauffenberg napisał(a): > Szczerze? No cóż - problemy nazwijmy to "osobowościowe" autorki > z bohaterami HP swiadczą o tym, że niestety Tolkienem to ona nie > jest. Ani Szekspirem. Ani Sienkiewiczem. Ani Barbarą Cartland. I co z tego? Jest sobą. I że porównywanie HP do "Władcy" mocno jest przesadzone. HP nie jest także "Kubusiem Puchatkiem", "Hamletem" ani "Paragrafem 22". Wszystkie lubię, HP też. Jedno drugiego nie wyklucza. > Świadczy o tym choćby dopuszczanie możliwosci rozwiązania ze > zniszczeniem głównego bohatera. Jest ono po prostu mało > eleganckie. Jakoś Tolkien i Ursula Le Guin (cykl "Ziemomorze") > wybrnęli z tego dylematu bez problemu.... Nie znasz żadnej książki, w której bohater ginie na końcu? Poważnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna Re: Piąty IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.03, 23:35 Hmmm... "Proces" Kafki? I wiele innych... Tylko nie wiem, czy śmierć głównego bohatera byłaby idealnym zakończeniem książki, bądź co bądź, dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig von Falkenstein Re: Piąty IP: *.it-net.pl 26.06.03, 09:58 Gość portalu: Tawananna napisał(a): > Hmmm... "Proces" Kafki? I wiele innych... Tylko nie wiem, czy śmierć głównego > bohatera byłaby idealnym zakończeniem książki, bądź co bądź, dla dzieci. Zgodnie z załozeniem siódmy tom byłby przeznaczony dla siedemnastolatków, bo czytelnicy winni rosnąc razem z Harrym. Własciwie dlaczego Harry nie mógłby zginąć na końcu? to najlpepszy sposób na ucięcie żądań o napisanie kolejnych tomów. Ale wydaje mi się że JKR poprostu chciała spławic tego dziennikarza z tego tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawi Re: Piąty IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.03, 20:00 Tylko że jeśli Rowling chce sobie zapewnić "nieśmiertelność", jej książki będą czytane przez dzieci, które teraz mają po parę latek - i jeśli polubią przygody Harry'ego, mogę pochłonąć wszystkie tomy w czasie dużo krótszym niż pierwsi czytelnicy serii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna M Re: Piąty IP: *.chello.pl 29.06.03, 17:37 Dla dzieci? "Winnetou" (ja zawsze czytałam bez ostatniego tomu :)) A z powazniejszych "Król Maciuś I" Wbrew pozorom uśmiercanie bohatera na końcu ksiązki dla dzieci nie jest praktyką nowatorską - w literaturze XIX-wiecznej wzniosła śmierć przynajmniej jednego z bohaterów na końcu była cenionym zabiegiem ("Małe kobietki"). A jak wziąć końcówkę serii o Ani z Zielonego Wzgórza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwles Re: Piąty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.03, 09:35 Gość portalu: Tawananna napisał(a): > Hmmm... "Proces" Kafki? I wiele innych... Tylko nie wiem, czy śmierć głównego > bohatera byłaby idealnym zakończeniem książki, bądź co bądź, dla dzieci. A "Lassie, wróć!", "O psie, który jeździł koleją", "Chłopcy z Placu Broni" ? - to przecież lektury szkolne. Odpowiedz Link Zgłoś
jacqueline Re: Piąty 02.07.03, 12:35 Gość portalu: Anna M napisał(a): > Gość portalu: Stauffenberg napisał(a): > > > Szczerze? No cóż - problemy nazwijmy to "osobowościowe" autorki > > z bohaterami HP swiadczą o tym, że niestety Tolkienem to ona nie > > jest. > > Ani Szekspirem. Ani Sienkiewiczem. Ani Barbarą Cartland. I co z tego? Jest sobą > . > > I że porównywanie HP do "Władcy" mocno jest przesadzone. > > HP nie jest także "Kubusiem Puchatkiem", "Hamletem" ani "Paragrafem 22". > Wszystkie lubię, HP też. Jedno drugiego nie wyklucza. > > > Świadczy o tym choćby dopuszczanie możliwosci rozwiązania ze > > zniszczeniem głównego bohatera. Jest ono po prostu mało > > eleganckie. Jakoś Tolkien i Ursula Le Guin (cykl "Ziemomorze") > > wybrnęli z tego dylematu bez problemu.... > > Nie znasz żadnej książki, w której bohater ginie na końcu? Poważnie? Ja znam-"Chłopcy z placu broni"(pamiętacie Nemeczka?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pedofil Re: Piąty IP: *.fiz.univ.szczecin.pl 20.06.03, 16:09 to bedzie sie dupczyc w tym tomie? to dobrze byle tylko na pedala nie wyrosl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig von Falkenstein chcesz czytac o dupczeniu??? IP: *.it-net.pl 24.06.03, 16:24 Gość portalu: Pedofil napisał(a): > to bedzie sie dupczyc w tym tomie? to dobrze byle tylko na > pedala nie wyrosl 15 lat to juz mu wolno. Ale jak chcesz sobie poczytać o dupczeniu to polecam alternatywne wersje Harrego Pottera - a zwłaszcza "harry potter and the psychic serpent". Możesz je ściągnąć z www.hpfanfiction.com. Tak książka ma kilka "momentów" Jest też taka wersja w której vodemort zabija Hermione Granger i taka w której Harry przechodzi na stronę Voldemorta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mike Juz nie mogę się doczekać polskiego wydania.... IP: 217.153.25.* 20.06.03, 16:41 Buahhhaaahahhahaa.................. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ho Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.03, 22:06 wiadomo od kiedy bedzie mozna kupic harrego 5 w polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miq Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.acn.waw.pl 21.06.03, 11:37 Gość portalu: ho napisał(a): > wiadomo od kiedy bedzie mozna kupic harrego 5 w polsce? Tak, najwczesniej w styczniu, przewidywany termin: luty/marzec. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
jacqueline Re: Piąty 'Harry Potter' 02.07.03, 12:38 Gość portalu: ho napisał(a): > wiadomo od kiedy bedzie mozna kupic harrego 5 w polsce? To zalezy: orginał już tłumaczenie w lutym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: //wojtek GDZIE KUPIĆ DZIŚ W WARSZAWIE ? IP: *.chello.pl 21.06.03, 13:32 Jak w tytule. Może ktoś wie, czy gdzieś mozna kupic dziś HP5 w Warszawie ? Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia74 Re: GDZIE KUPIĆ DZIŚ W WARSZAWIE ? 21.06.03, 17:21 American bookstore w galerii mokotów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dersan Order of Phoenix IP: *.phils.uj.edu.pl 21.06.03, 13:40 Mala prośba do Szczęsliwego(ej)Posiadacza(-czki) oryginału - bo nie wątpię, że niektórzy w Polsce już (w końcu jest 21.06) mają książkowe wydanie Harry'ego. Proszę o zacytowanie pierwszych dwóch zdań z książki - bowiem od przedwczoraj posiadam elektroniczną wersję jakoby tego tomu - order of Phoenix. Przeczytałem 1/4 (jestem na coś około 130 strony), ale wciąż nie jestem do konca przekonany czy to nie jest "fake". Nie chce mi się wprawdzie wierzyć, by komuś chciało się napisać tyle stron dla głupiego kawału, jestem na 90% pewny, że to jest oryginał, ale z ludźmi to nigdy nie wiadomo... Dlatego usilnie proszę o te dwa zdania i np. o tytuły pierwszych pięciu rozdziałów... A co do książki - to muszę przyznać, że jest niezła "jazda" - pewnych rzeczy się całkowicie nie spodziewalem, ale nie będę psuł zabawy i "spojlerowal"... Dzięki z góry. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Order of Phoenix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.03, 17:14 Jeżeli jesteś na ok. 140 stronie a to jest już 1/4 to raczej to nie jest oryginał bo on ma ponoć 1050 stron (wiem to z wiadomości) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dersan Re: Order of Phoenix IP: *.phils.uj.edu.pl 21.06.03, 17:35 Zgadzam sie calkowicie, ze "książkowy" potter ma miec około 1050 (słyszałem też gdzieś wersję 800) stron. Ale to jest wydanie ELEKTRONICZNE - i wordzie strony sie przeliczają troszkę inaczej na te mniejszego formatu... Też nad tym myślałem, ale to nie jest argument na to że to co czytam jest fake'iem... :/ Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jay Re: Order of Phoenix IP: *.goosck01.sc.comcast.net 07.07.03, 22:04 koncze czytac,zostalo mi moze 50 stron.. szkoda tylko, ze to takie ciezkie i czytac mozna tylko lezac na brzuchu hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki1 Re: Order of Phoenix IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.03, 17:25 Gość portalu: Dersan napisał(a): > Mala prośba do Szczęsliwego(ej)Posiadacza(-czki) oryginału - bo > nie wątpię, że niektórzy w Polsce już (w końcu jest 21.06) mają > książkowe wydanie Harry'ego. Proszę o zacytowanie pierwszych > dwóch zdań z książki - bowiem od przedwczoraj posiadam > elektroniczną wersję jakoby tego tomu - order of Phoenix. > Przeczytałem 1/4 (jestem na coś około 130 strony), ale wciąż nie > jestem do konca przekonany czy to nie jest "fake". Nie chce mi > się wprawdzie wierzyć, by komuś chciało się napisać tyle stron > dla głupiego kawału, jestem na 90% pewny, że to jest oryginał, > ale z ludźmi to nigdy nie wiadomo... Dlatego usilnie proszę o te > dwa zdania i np. o tytuły pierwszych pięciu rozdziałów... A co > do książki - to muszę przyznać, że jest niezła "jazda" - pewnych > rzeczy się całkowicie nie spodziewalem, ale nie będę psuł zabawy > i "spojlerowal"... Dzięki z góry. Pozdrawiam Co prawda nie mam jeszcze originału książki ale też mam elektroniczne wydanie. Początek brzmi tak: "“Come on, hurry up” scolded Mrs Dursley “they’ll be here soon and I don’t want you around when they arrive” Harry stared down at his plate why did aunt Petunia and uncle Vernon always make him hide when people came to the house didn’t he promise no magic of any kind, not even to mention the word" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dersan Re: Order of Phoenix IP: *.phils.uj.edu.pl 21.06.03, 17:38 Gość portalu: Miki1 napisał(a): > > Co prawda nie mam jeszcze originału książki ale też mam > elektroniczne wydanie. Początek brzmi tak: "“Come on, hurry up” > scolded Mrs Dursley “they’ll be here soon and I don’t want yo > u > around when they arrive” Harry stared down at his plate why did > aunt Petunia and uncle Vernon always make him hide when people > came to the house didn’t he promise no magic of any kind, not > even to mention the word" Qrcze, tez mam ta wersję, ale ona raczej nie jest prawdziwa... Bo nie napisalem, że przeszukując sieć dokopałem się kilku wersji ;) i w tym jest problem :( Ta, którą uważam za prawdziwą zaczyna się inaczej... Odpowiedz Link Zgłoś
dawn Re: Order of Phoenix 21.06.03, 20:42 Gość portalu: Miki1 napisał(a): > Co prawda nie mam jeszcze originału książki ale też mam > elektroniczne wydanie. Początek brzmi tak: "“Come on, hurry up” > scolded Mrs Dursley “they’ll be here soon and I don’t want yo > u > around when they arrive” Harry stared down at his plate why did > aunt Petunia and uncle Vernon always make him hide when people > came to the house didn’t he promise no magic of any kind, not > even to mention the word" To nie jest to. Od kilku godzin jestem szczęśliwym posiadaczem wydania "dziecięcego" (nie różni się tekstem od "dorosłego", tylko okładką). Do nabycia w cenie 99,90 zł w Empiku na Nowym Świecie w Warszawie. Początek był już wcześniej cytowany publicznie i brzmi: "The hottest day of the summer so far was drawing to a close and a drowsy silence lay over the large, square houses of Privet Drive. Cars that were usually gleaming stood dusty in their drives and lawns that were once emerald green lay parched and yellowing - for the use of hosepipes had been banned due to drought." Wciąga od razu. BTW oryginalne wydanie Bloomsbury ma 766 stron (też myślałem, że będzie więcej). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dersan Re: Order of Phoenix IP: *.phils.uj.edu.pl 23.06.03, 11:35 Dzieki za odpowiedz na moja prosbe :) Nie uwierzycie - przeczytalem te 488 stron - ale moja zaczyna sie INACZEJ... Co gorsza - NAPRAWDE mi sie podobalo... (a ogolnie mam dosc krytyczny stosunek do wszystkiego). Z jednej strony to fajnie - bo bede mogl przeczytac kolejna czesc Pottera :))) z drugiej strone nie chce mi sie wierzyc, ze to jest fake!!! Poza kilkoma dziwnymi, zaskakującymi faktami (wspomnienie w ksiazce Monty Pythona i Supermana...), to ta ksiazka naprawde byla w stylu Pottera... Te opisy zaklec i zdawanie O.W.L- i... Nie wiem juz w co mam wierzyc :/ Matrix is everywhere... Ide do empiku sie przekonac, moze jeszcze jeden tom sie ostał, moze tylko moj poczatek byl inny? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig von Falkenstein FAŁSZYWE WERSJE HARREGO POTTERA IP: *.it-net.pl 24.06.03, 16:33 Gość portalu: Dersan napisał(a): > Dzieki za odpowiedz na moja prosbe :) Nie uwierzycie - przeczytalem te 488 > stron - ale moja zaczyna sie INACZEJ... Co gorsza - NAPRAWDE mi sie podobalo... > > (a ogolnie mam dosc krytyczny stosunek do wszystkiego). Z jednej strony to > fajnie - bo bede mogl przeczytac kolejna czesc Pottera :))) z drugiej strone > nie chce mi sie wierzyc, ze to jest fake!!! Poza kilkoma dziwnymi, > zaskakującymi faktami (wspomnienie w ksiazce Monty Pythona i Supermana...), to > ta ksiazka naprawde byla w stylu Pottera... Te opisy zaklec i zdawanie O.W.L- > i... Nie wiem juz w co mam wierzyc :/ Matrix is everywhere... Ide do empiku sie > > przekonac, moze jeszcze jeden tom sie ostał, moze tylko moj poczatek byl inny? > Pozdrawiam ze strony "www.hpfanfiction.com" możesz ściągnąć książkę "harry Potter and the psychic serpent". To alternatywna wersja harrego - z "momentami" - np Harry i Hermione razem w łazience prefektów (całe szczeście istnieją magiczne napoje "after"). Poza tym jest pięć alternatywnych wersji (tyle znalazłem) Jest taka w której Harry staje po stronie Voldemorta, taka w któreh Voldemort zabija Hermione (opis jej pogrzebu jest doskonały), taka w której Draco Malfoy wsadza swojego tatuśka do Azkabanu, taka w której Dumbledore okazuje się skończonym draniem i uzurpatorem, i wiele innych też fajnych. Polecam. A jak chcesz sukać oryginału to polecam sciagnięcie audiobooka. 23 pliki mp3 po około 15MB każdy. Czyta Jim Dale, naprwdę doskonale, mozna słuchać do poduszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jenny Re: Order of Phoenix IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.03, 21:17 Hej! Twoja wersja zaczyna się od "It was the most wonderful feeling Harry ever experienced. He was flying through the air, feeling the wind blow by and through his entire body. The warm sun was glowing all over him and some birds were flying by, singing merrily."? Pytam, bo u mnie też było o Monthym Pythonie i Clarku Kencie ;). Hmmm, nie chciałoby mi się pisać tylu stron tylko dla kawału. Ale masz rację, to naprawdę wciąga, do tej pory mi się spodobało, w sumie nie chce mi się wierzyć, że to nie oryginał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dersan Re: Order of Phoenix IP: *.phils.uj.edu.pl 25.06.03, 14:28 Tak, to jest ta wersja :) Polecam. Poza kilkoma fragmentami, po ktorych widac ze to nie jest Rowling - to ksiazka jest swietna :) a Dueling Club... Mniaaam :))) W epilogu (macie wersje z epilogiem?) autor obiecuje, ze napisze tez tom 6-ty. I powiem szczerze, ze bede na niego czekal rownie niecierpliwie jak na Oryginal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dersan Namiary na... IP: *.phils.uj.edu.pl 25.06.03, 16:03 tego fake'a i co wiecej - Dzieki Tawanannie - na jego kontynuacje - czesc 6. hpfanfiction.net/books/book5/index.html - czesc 5-ta hpfanfiction.net/books/book6/index.html - czesc 6-ta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna Re: Namiary na... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.03, 19:39 Naprawdę wciąga :). A teraz porównam z oryginałem :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalamburka Re: Order of Phoenix IP: 62.121.132.* 29.06.03, 19:00 Sprawdź na stronie www.hp.ksiezyc.pl. Tam są tytuły wszystkich rozdziałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fila Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.acn.pl 21.06.03, 14:00 Tak szczerze to ja nie lubie Pottera. Dla mnie jest to fantazja powielana w każdym tomie co robi się nudne...Moja koleżanka po harrym sięgneła po takie tytuły jak "Apostoł Nocy" itp co według mnie dla 13-latków jest straszne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig von Falkenstein Ksiązki dla dzieci ???????? IP: *.it-net.pl 24.06.03, 17:00 Gość portalu: Fila napisał(a): > Tak szczerze to ja nie lubie Pottera. Dla mnie jest to fantazja powielana w > każdym tomie co robi się nudne...Moja koleżanka po harrym sięgneła po takie > tytuły jak "Apostoł Nocy" itp co według mnie dla 13-latków jest straszne Ja takze uważam, że 12-13 latki nie powinny chytac od razu całej serii. Powinna obowiązywać zasada, że "philosopher stone" czytają jedenastolatki, "chamber of secrets" dwunastolatki, "prisoner of Azkaban" trzynastolatki itd. Przeczytałem wszystkie ksiażki i wydaje mi się, że "Goblet of Fire" nie jest książką dla 11-12 latków, ta scena z obcinaniem ręki, torturowanie Harrego, smierć Cedrica - tego nie powinny czytać tak małe dzieci. Nie wiem co jest w piątym tomie (jeszcze) ale wydaje mi się, że czytający go jedenastolatek to wielka pomyłka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiMi Re: Ksiązki dla dzieci ???????? IP: *.pppool.de 24.06.03, 20:35 mam -nascie lat i dotychczas przeczytalam wszystkie tomy Harry´ego Pottera. Sadze, ze Harry´ego Pottera nie powinne czytac osoby(w tym dzieci)o slabych nerwach(szczególnie tomu czwartego).Ja wytrzymalam i z niecierpliwoscia czekam na czesc nastepna.Mysle, ze nie ma sie czego obawiac(np.ze z ksiazki wyskoczy Voldemort i usmierci cie zakleciem Avada kedava)bo wszystko co jest opisane w ksiazce to czysta fantazja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasjopeja Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.kamienna-gora.sdi.tpnet.pl 21.06.03, 20:53 A kto jest "Szczęśliwym posiadaczem" informacji o domniemanym zgonie jakiejś postaci? Odpowiedz Link Zgłoś
dawn Re: Piąty 'Harry Potter' 21.06.03, 21:04 Gość portalu: Kasjopeja napisał(a): > A kto jest "Szczęśliwym posiadaczem" informacji o domniemanym zgonie jakiejś > postaci? www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1538112.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TotoLaMomposina WLASNIE KONCZE I ABY ZAOSTRZYC WASZ APETYT... IP: *.clefairy.dialup.pol.co.uk 23.06.03, 23:10 WLASNIE KONCZE "HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX" I ABY ZAOSTRZYC WASZ APETYT INFORMACJI KILKA: -PIERWSZE ZDANIE: "THE HOTTEST DAY OF THE SUMMER SO FAR WAS DRAWING TO A CLOSE AND DROWSY SILENCE LAY OVER THE LARGE, SQUARE HOUSES OF PRIVET DRIVE". -STRON 766 -GINIE SB (NIEZAINTERESOWANI POWINNI PRZESTAC CZYTAC TERAZ!!!!) CZYLI SIRIUS BLACK NA DALSZE PYTANIA GDY SKONCZE! POZDRAWIAM!I WRACAM DO LEKTURY! TOTOLAMOMPOSINA > Gość portalu: Kasjopeja napisał(a): > > > A kto jest "Szczęśliwym posiadaczem" informacji o domniemanym zgonie jakie > jś > > postaci? > > > www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1538112.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig von Falkenstein Re: WLASNIE KONCZE I ABY ZAOSTRZYC WASZ APETYT... IP: *.it-net.pl 24.06.03, 17:07 Gość portalu: TotoLaMomposina napisał(a): > WLASNIE KONCZE "HARRY POTTER AND THE ORDER OF THE PHOENIX" I ABY ZAOSTRZYC WASZ > > APETYT INFORMACJI KILKA: > -PIERWSZE ZDANIE: "THE HOTTEST DAY OF THE SUMMER SO FAR WAS DRAWING TO A CLOSE > AND DROWSY SILENCE LAY OVER THE LARGE, SQUARE HOUSES OF PRIVET DRIVE". > -STRON 766 > -GINIE SB (NIEZAINTERESOWANI POWINNI PRZESTAC CZYTAC TERAZ!!!!) CZYLI SIRIUS > BLACK > NA DALSZE PYTANIA GDY SKONCZE! > POZDRAWIAM!I WRACAM DO LEKTURY! > TOTOLAMOMPOSINA > > > Gość portalu: Kasjopeja napisał(a): > > > > > A kto jest "Szczęśliwym posiadaczem" informacji o domniemanym zgonie > jakie > > jś > > > postaci? > > > > > > www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1538112.html Pierwsze zdanie znane było od trzech miesięcy Liczba stron od około trzech tygodni. Mozesz podać jak brzmi pierwsze zdanie TRZECIEGO rozdziału? A poza tym to nieładnie psuc niespodzianki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TotoLaMomposina Re: WLASNIE KONCZE I ABY ZAOSTRZYC WASZ APETYT... IP: *.rickt.dialup.pol.co.uk 24.06.03, 20:45 Gość portalu: Rodrig von Falkenstein napisał(a): > Pierwsze zdanie znane było od trzech miesięcy > > Liczba stron od około trzech tygodni. > > Mozesz podać jak brzmi pierwsze zdanie TRZECIEGO rozdziału? > > A poza tym to nieładnie psuc niespodzianki > > NIESPODZIANKI POWINNY BYC TYLKO MILE A NA TAKI CIOS LEPIEJ SIE PRZYGOTOWAC. SIRIUS BYL MI JAK BRAT ,SZCZEGOLNIE, ZE LUBIE PSY!!!! PIERWSZE ZDANIE TRZECIEGO ROZDZIALU-DRAMATYCZNE,NIESTETY NIE MOGE UJAWNIC BECAUSE I'VE BEEN ATTACKED BY DEMENTORS AND I MIGHT BE EXPELLED FROM HOGWARTS. Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia74 JEST W EMPIKU za 99,90 zł 21.06.03, 22:08 Jak w tytule. A zaczyna sie tak, jak zapowiadono np. w merlinie, czyli tak cytował Dawn, czyli jest to smutna wiadomość Dersana. Że tez komus chciało się pisać 700 stron podróbki, jestem pełna podziwu. Znikam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flynn Re: JEST W EMPIKU za 99,90 zł IP: *.pl / 192.168.0.* 21.06.03, 23:17 w Amazon zapłaciłam 94 z groszami (z przesyłką) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig von Falkenstein Re: JEST W EMPIKU za 99,90 zł IP: *.it-net.pl 24.06.03, 16:18 Gość portalu: flynn napisał(a): > w Amazon zapłaciłam 94 z groszami (z przesyłką) mnie to wyniosło (kupowałem wersję dla dorosłych z amazon.co.uk) 14,43 funta z przesyłką, w praktyce więcej bo płaciłem przez e-gold. Paczka jest w drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuna Re: JEST W EMPIKU za 99,90 zł IP: 195.136.95.* 24.06.03, 16:19 Gość portalu: Rodrig von Falkenstein napisał(a): > Gość portalu: flynn napisał(a): > > > w Amazon zapłaciłam 94 z groszami (z przesyłką) > > mnie to wyniosło (kupowałem wersję dla dorosłych z amazon.co.uk) 14,43 funta z > przesyłką, w praktyce więcej bo płaciłem przez e-gold. Paczka jest w drodze. o co chodzi z tą wersją dla dorosłych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig von Falkenstein Re: JEST W EMPIKU za 99,90 zł IP: *.it-net.pl 24.06.03, 17:03 Gość portalu: nuna napisał(a): > Gość portalu: Rodrig von Falkenstein napisał(a): > > > Gość portalu: flynn napisał(a): > > > > > w Amazon zapłaciłam 94 z groszami (z przesyłką) > > > > mnie to wyniosło (kupowałem wersję dla dorosłych z amazon.co.uk) 14,43 fun > ta > z > > przesyłką, w praktyce więcej bo płaciłem przez e-gold. Paczka jest w drodz > e. > > o co chodzi z tą wersją dla dorosłych? Anglicy wydają Harrego Pottera w dwóch wersjach, rózniących się tylko okładką. Wersja dla dorosłych ma mniej dziecięcą okładkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuna Re: JEST W EMPIKU za 99,90 zł IP: 195.136.95.* 25.06.03, 09:39 Gość portalu: Rodrig von Falkenstein napisał(a): > Gość portalu: nuna napisał(a): > > > Gość portalu: Rodrig von Falkenstein napisał(a): > > > > > Gość portalu: flynn napisał(a): > > > > > > > w Amazon zapłaciłam 94 z groszami (z przesyłką) > > > > > > mnie to wyniosło (kupowałem wersję dla dorosłych z amazon.co.uk) 14,4 > 3 fun > > ta > > z > > > przesyłką, w praktyce więcej bo płaciłem przez e-gold. Paczka jest w > drodz > > e. > > > > o co chodzi z tą wersją dla dorosłych? > > Anglicy wydają Harrego Pottera w dwóch wersjach, rózniących się tylko okładką. > Wersja dla dorosłych ma mniej dziecięcą okładkę a po jaką cholerę??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig von Falkenstein Re: JEST W EMPIKU za 99,90 zł IP: *.it-net.pl 25.06.03, 16:20 Gość portalu: nuna napisał(a): > Gość portalu: Rodrig von Falkenstein napisał(a): > > > Gość portalu: nuna napisał(a): > > > > > Gość portalu: Rodrig von Falkenstein napisał(a): > > > > > > > Gość portalu: flynn napisał(a): > > > > > > > > > w Amazon zapłaciłam 94 z groszami (z przesyłką) > > > > > > > > mnie to wyniosło (kupowałem wersję dla dorosłych z amazon.co.uk) > 14,4 > > 3 fun > > > ta > > > z > > > > przesyłką, w praktyce więcej bo płaciłem przez e-gold. Paczka je > st w > > drodz > > > e. > > > > > > o co chodzi z tą wersją dla dorosłych? > > > > Anglicy wydają Harrego Pottera w dwóch wersjach, rózniących się tylko > okładką. > > Wersja dla dorosłych ma mniej dziecięcą okładkę > > a po jaką cholerę??? Po to , że stateczni angelscy dzentelmeni woleliby by nie widziano ich jak czytają taką samą książkę jak ich dzieci. Taki angielski kaprys. zajżyj na www.bloomsbury.com tam są wszystkie wydania omówiaonę, włącznie z tymi po walijsku i po łacinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiMi Re: JEST W EMPIKU za 99,90 zł IP: *.pppool.de 25.06.03, 10:32 co to za okladka? Odpowiedz Link Zgłoś
punia68 Re: JEST W EMPIKU za 99,90 zł 25.06.03, 13:18 Gość portalu: MiMi napisał(a): > co to za okladka? www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1538112.html Tam sa dwie okladki z wydan angielskich. Polskie wydanie bedzie mialo okladke amerykanska, czyli w stylu dotychczasowych czterech tomow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig von Falkenstein Re: JEST W EMPIKU za 99,90 zł IP: *.it-net.pl 25.06.03, 16:31 punia68 napisała: > Gość portalu: MiMi napisał(a): > > > co to za okladka? > > www1.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,1538112.html > > Tam sa dwie okladki z wydan angielskich. Polskie wydanie bedzie mialo okladke > amerykanska, czyli w stylu dotychczasowych czterech tomow. Nie wiem jak wam, ale mnie się amerykańska okładka wogóle nie podoba niebieska, zimna, brrr. Mnie się ten kolor kojarzy z radiowozem. Ta wersji angielskiej (dziecięcej) jest ładniejsza. A najbardziej podoba mi się ta wersji dla dorosłych. Tu mozna ją zobaczyć www.bloomsbury.com/BookCatalog/product.asp?sku=22042155&Category%5Fid=28&mscssid=P90NP0HQDXCJ8HA0PXB24W0WLD659GD3 jset tam tez okładka wydania łacińskiego i wydania walijskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nuna Re: JEST W EMPIKU za 99,90 zł IP: 195.136.95.* 25.06.03, 09:44 Gość portalu: Rodrig von Falkenstein napisał(a): > Gość portalu: flynn napisał(a): > > > w Amazon zapłaciłam 94 z groszami (z przesyłką) > > mnie to wyniosło (kupowałem wersję dla dorosłych z amazon.co.uk) 14,43 funta z > przesyłką, w praktyce więcej bo płaciłem przez e-gold. Paczka jest w drodze. czyli normalnie, w przeliczeniu na złotówki wychodzi 93,07 pln Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: JEST W EMPIKU za 99,90 zł IP: 213.241.41.* 02.09.03, 10:21 magdusia74 napisała: > Jak w tytule. > A zaczyna sie tak, jak zapowiadono np. w merlinie, czyli tak cytował Dawn, > czyli jest to smutna wiadomość Dersana. Że tez komus chciało się pisać 700 > stron podróbki, jestem pełna podziwu. > Znikam A teraz jest w Oszołomie za 79.99... Ja też jestem pełen podziwu dla wszystkich piszących FanFiction, a najbardziej dla tych co tworzą równoległe punkty widzenia jak np. HQoW - cztery tomy pamiętnika Hermiony. Zostaję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PROKOCIM Re: Piąty IP: *.client.attbi.com 22.06.03, 02:20 Gość portalu: SEVEN napisał(a): > nareszcie!!! > zebysmy tylko na polska wersje nie czekali znowu rok :/ 870 stron podobno przetlumaczono na 50 jezykow. w usa bylo wariatkowo z ta ksiazka, az sie usmialem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig von Falkenstein Re: Piąty IP: *.it-net.pl 24.06.03, 17:05 Gość portalu: PROKOCIM napisał(a): > Gość portalu: SEVEN napisał(a): > > > nareszcie!!! > > zebysmy tylko na polska wersje nie czekali znowu rok :/ > > 870 stron podobno przetlumaczono na 50 jezykow. > w usa bylo wariatkowo z ta ksiazka, az sie usmialem Harry potter and the Philosopher's Stone ostatnio wyszedł nawet po łacinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiMi Re: ile stron? IP: *.pppool.de 25.06.03, 10:41 ile ma w koncu stron ta ksiazka?!1050, siedemset iles czy... ja znalazlam w internecie, ze 896.baardzo prosze o prawdziwa ilosc stron Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig von Falkenstein Re: ile stron? IP: *.it-net.pl 25.06.03, 16:33 wydanie amerykańskie ma więcej stron niż angielskie bo drukowane jest inną czcionką. Różnice są też między edycjami dla dorosłych i dla dzieci, ale niewielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiMi Re: ile stron? IP: *.pppool.de 27.06.03, 20:08 Dzieki(czy ktos wie wiecej?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ild Re: Piąty IP: *.cva.ahk.nl 22.06.03, 14:02 Kupilam ja w Amsterdamie za 21.90Euro - w tym sklepie akurat byla przecena, normalnie kosztuje tu 29.90! Mam nadzieje, ze warto:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasjopeja Re: Piąty IP: *.kamienna-gora.sdi.tpnet.pl 22.06.03, 15:07 Podobno nie warto - tak słyszałam. Szkoda, widocznie autorce się w głowie poprzewracało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig von Falkenstein Re: Piąty IP: *.it-net.pl 24.06.03, 17:10 Gość portalu: Kasjopeja napisał(a): > Podobno nie warto - tak słyszałam. Szkoda, widocznie autorce się w głowie > poprzewracało. Od kogo słyszałaś? chyba od jakiegos mutanta co zdołał przeczytać całą ksiażkę w jeden dzień żeby następnie się na jej temat wypowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szyder Harry Porter? IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.03, 15:10 Czy to nie ta opowiesc o facecie, ktory lubi tylko ciemne piwo i zawsze gdy wchodzi do baru zamawia u znajomego barmana Harolda: - Harry, porter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Nie, Henryk - Portier IP: *.u.mcnet.pl 17.09.03, 10:41 To jest opowieść o portierze nocnym - Henryku, który po pracy przesiaduje w barze Peron Odpowiedz Link Zgłoś
magdusia74 Do Dersana 23.06.03, 14:54 Bardzo jestem ciekawa tego fake-a, czy mógłbyś mi go proszę przysłać mailem, albo podać jakiś adres, skąd można go ściągnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ksymena Do Dersana IP: 62.233.153.* 23.06.03, 15:06 podpisuje sie pod prozba pozdr. Ksymena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dersan Re: Do Dersana IP: *.phils.uj.edu.pl 24.06.03, 12:37 Rozczarowany nie znalezieniem wczoraj na sieci prawdziwego pottera (a szukalem wszedzie...) - poszedlem do ksiegarni i kupilem ksiazke... Powiem tyle - jestem na 200 stronie. Ciezko mi powiedziec czy fake jest lepszy. Jest hmm... inny (odkrywcze, nie?:) Oryginal jest na razie bardziej mroczny. Natomiast dalej podtrzymuje moje zdanie, ze niezaleznie od kilku faktycznie podejrzanych faktow - ten fake jest naprawde NIEZLY. Ja go sciagnalem bodajze przez Kazaa, ale poniewaz tam fake'ow jest kilka(nascie?) - wiekszosc to harry nr 4, mozecie miec problemy z trafieniem na wlasciwy. Niestety wciaz nie posiadam stronki gdzie moglbym wam ten plik wywiesic :( Wyslijcie mi wiec prosze adresy kto chce na dersan@poczta.fm (lub na gg: 2663296) i przesle Wam (w miare mozliwosci jak najszybciej) ten plik wordowski (lub pod acrobata - wg zyczenia:) spakowany rarem, ok? Pozdrawiam wszystkich fanow Pottera. Dersan ps. Znalazlem nowego, ciekawie zapowiadajacego sie fake'a :))) ale tego przeczytam dopiero po oryginale... Ps2. Oooo... Wlasnie znalazlem oryginal na Kazaa :) Happy Hunting :) Dla ulatwienia dodam, ze nie ma rozszerzenia .doc czy .pdf ale .rtf Odpowiedz Link Zgłoś
eise Re: Do Dersana 27.06.03, 16:02 a mozesz mo przesłać tego harrego oryginalnego, moze czymś go otworze? A czym mozna w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzbowa Re: przeczytalam IP: *.porcupine.dialup.pol.co.uk 23.06.03, 18:14 mialam to szczescie lub nieszcescie, ze zamowilam pottera na amazon pare miesiecy wstecz, przyszlo elegancko w sobote rano, wiec juz przeczytalam. ale powiem szczerze nie bardzo wiem co myslec, ba, nawet nie bardzo wiem czy mi sie podobalo. chyba jednak rozczarowana jestem. normalnie czytajac pottera mozna bylo sie posmiac. a tu nic, ani tyci tyci, jeden usmieszek i to wszystko. hmmmmm.... moze ta "podrobka" lepsza by byla???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jenny Re: przeczytalam IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.03, 21:22 A mogłabyś króciutko przytoczyć przebieg wydarzeń z pierwszych paru rozdziałów? Chciałabym wiedzieć, która z wersji to w końcu oryginał. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dok elektroniczna wersja IP: *.acn.waw.pl 23.06.03, 19:29 a znalazl ktos moze elektroniczna wersje, tylko prawdziwa? jesli tak to bede wdzieczny za przeslanie dokti@astercity.net z gory dzieki pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aida Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.telepac.pt 23.06.03, 21:38 Ksiazki o Harrym sa extra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: {Tomek} Re: Piąty 'Harry Potter' IP: 212.130.111.* 23.06.03, 23:38 W Krakowie w kiosku na Balicach oryginal HP5 kosztuje 72 zl... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Mam pytanie IP: *.waw.cdp.pl, / 192.168.7.* 24.06.03, 15:36 czy te oryginaly za 99zl w empiku i inne sa w twardej oprawie??? ja sie tak nacielam przy 4 tomie, ktory kosztowal 80zl - byla przez dlugi czas wszedzie tylko twarda oprawa, wiec kupilam, a pare miesiecy potem dotarl do wiochy polski w miekkiej o polowe taniej! wiec jak z ta 5 czescia??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna M Re: Mam pytanie IP: *.chello.pl 25.06.03, 22:48 Tradycyjnie na początek puszcza się wersję w twardej oprawie (hardback), a dopiero po paru miesiącach tańszą w miękkiej (paperback). Jak chcesz oszczędzić, to lepiej zaczekaj. Ale w wypadku HP nie wiadomo, jak postąpią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunnylion@o2.pl Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.03, 16:27 Jesli ktos ma wersje elektroniczna piatego tomu, bylabym bardzo szczesliwa gdyby mogl mi ja przeslac... sunnylion@o2.pl Odpowiedz Link Zgłoś
mouchi Re: Piąty 'Harry Potter' 24.06.03, 16:55 Gość portalu: sunnylion@o2.pl napisał(a): > Jesli ktos ma wersje elektroniczna piatego tomu, bylabym bardzo szczesliwa > gdyby mogl mi ja przeslac... > > sunnylion@o2.pl ja tez m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig von Falkenstein a wiecie, że to sie nazywa paserstwo? IP: *.it-net.pl 24.06.03, 17:27 mouchi napisała: > Gość portalu: sunnylion@o2.pl napisał(a): > > > Jesli ktos ma wersje elektroniczna piatego tomu, bylabym bardzo szczesliwa > > > gdyby mogl mi ja przeslac... > > > > sunnylion@o2.pl > > ja tez > m Ładnie tak okradać J.K. Rowling? Nie lepiej odłozyć stówkę i kupic oryginał? poza tym wersja elektroniczna liczy 2377 bajtów. Cholernie duzy załącznik jak na emaila, może ktoś ma krótszą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dersan Re: a wiecie, że to sie nazywa paserstwo? IP: *.phils.uj.edu.pl 25.06.03, 15:53 Gość portalu: Rodrig von Falkenstein napisał(a): > Ładnie tak okradać J.K. Rowling? Nie lepiej odłozyć stówkę i kupic oryginał? > poza tym wersja elektroniczna liczy 2377 bajtów. Cholernie duzy załącznik jak > na emaila, może ktoś ma krótszą? Po pierwsze - plik mozna spakowac i po spakowaniu zajmuje tylko 400kb - da sie przezyc. A co do zarzutu o paserstwo... Nie mam nic na obrone - masz racje. To nie jest wlasciwe postepowanie. Ale nie kazdy ma ta stowke od reki. Jestem przekonany - ze kiedys 90 % szukajacych wersji elektronicznej kupi sobie wersje papierowa oryginalu badz wydania polskiego... Na ekranie naprawde sie fatalnie czyta... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rugdoll Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.03, 01:10 Jezeli chodzi o ceny to wiadomo, ze w Empiku zdzierają, w Traffic'u jest po 89,90zł, w ksiegarni na Szpitalnej po 94zł (W-wa). Szczęściarze mieszkający w Krakowie;)))). Ksiązkę przeczytałam, ale tez nie wiem co powiedziec. Owszem, jest mroczniejsza ale nie wiem czy lepsza, to chyba niedobre określenie, jest inna, inna niż sie mozna było spodziewac po tych wszystkich dyskusja i zapowiedziach, bynajmniej rozczarowana nie jestem chyba... ale podoba mi sie, ze Harry bardziej przypomina nastolatka buntującego sie, złoszczącego sie, jest bardziej rzeczywisty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jenny Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.03, 02:06 A ja mam małą prośbę - mogłabyś przepisać tytuły kilku rozdziałów i początek, dajmy na to, piątego i ostatniego? Ściągnęłam coś z netu i już nie wiem, czy to ta prawdziwa wersja. Może w końcu wybiorę się do jakiejś "metropolii" i kupię sobie książkę :). W moich okolicach niestety nawet nie słyszeli o wersji org. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rugdoll Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.03, 10:36 Gość portalu: Jenny napisał(a): > A ja mam małą prośbę - mogłabyś przepisać tytuły kilku rozdziałów i początek, > dajmy na to, piątego i ostatniego? Ściągnęłam coś z netu i już nie wiem, czy > to ta prawdziwa wersja. Może w końcu wybiorę się do jakiejś "metropolii" i > kupię sobie książkę :). W moich okolicach niestety nawet nie słyszeli o wersji > org. :( chapter two "a Peck of Owls", chapter ten "Luna Lovegood", chapter twenty "Hagrid's Tale", chapter twenty nine "Careers Advice" chapter thirty- five "Beyond the Veil" ostatni rozdział zaczyna sie artykułem w Proroku codziennym: " He WHO MUST NOT BE NAMED" 'in a brief statement on Friday night, Mini...Cornelius... confirmed that He Who... has returned to this country and is once more activ" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jenny Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.03, 11:28 Wielkie dzięki! Teraz będę szukała odpowiedniej kopii ;). A w następnym tygodniu jadę do Poznania, może znajdę Pottera w Empiku :). Odpowiedz Link Zgłoś
luiza-w-ogrodzie Re: Piąty 'Harry Potter' 25.06.03, 07:02 Harry Potter nr 5 ma 736 stron (format dla dzieci, z feniksem na okladce). Czesc kopii zostala wydrukowana bez rozdzialu nr 8, prosze uwazac kupujac oryginal Bloomsbury. Poza tym jest to bardzo mroczna ksiazka w porownaniu z poprzednimi. Wiekszosc akcji rozgrywa sie w zamknietych pomieszczeniach, ponurych i mrocznych. Cien Voldemorta wisi nad tekstem od poczatku do konca. Jesli Rowling ma zamiar isc w tym kierunku, powinna Harry'ego usmiercic. Zgadzam sie ze dzieciom trzeba dawkowac kolejne tomy - co roku jeden. Pozdrawiam Luiza-w-Ogrodzie Zawieszona na teczy pod gwarancja wizji Odpowiedz Link Zgłoś
swiatlo Najslabsza do tej pory ksiazka 26.06.03, 04:42 Jestem w polowie. Ksiazka ciezka, depresyjna i frustrujaca. Nawet z Harrym nie mozna sie zidentyfikowac, bo jego ciagle humory i emocje tylko denerwuja. W zadnej ksiazce Pottera nie bylo jeszcze tyle nieprawosci i zwyklej depresyjnej niesprawiedliwosci. J.K. Rowling wydaje sie symulowac swiat nastolatka, ale nie wydaje sie ze sie jej to udaje. Do tej pory uwazam ze jest no najslabsza ksiazka z tej serii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziwne Re: Najslabsza do tej pory ksiazka IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 26.06.03, 07:43 moja Zona skonczyla wczoraj czytac i stwierdzila ze ta jest najlepsza. A Ona nie lubi ksaizek slabych lub smutnych itd... Alez gusta moga byc rozne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig von Falkenstein Re: Najslabsza do tej pory ksiazka IP: *.it-net.pl 26.06.03, 09:54 swiatlo napisał: > Jestem w polowie. > Ksiazka ciezka, depresyjna i frustrujaca. > Nawet z Harrym nie mozna sie zidentyfikowac, bo jego ciagle humory i emocje > tylko denerwuja. > W zadnej ksiazce Pottera nie bylo jeszcze tyle nieprawosci i zwyklej > depresyjnej niesprawiedliwosci. > J.K. Rowling wydaje sie symulowac swiat nastolatka, ale nie wydaje sie ze sie > jej to udaje. > Do tej pory uwazam ze jest no najslabsza ksiazka z tej serii. > Stymulować? Takie właśnie jest zycie, niesprawiedliwe, pełne podłych ludzi. Zapowiadane było, ze ksiązka będzie bardzo ciemna, dlatego też uważałem, że powinna być przeznaczona dla 15 latków, którzy wyrwali się już z pięknego dziecięcego świata i przeżyli zderzenie z rzeczywistośćią - która jest często taka jak rzeczywistość Zakonu Feniksa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poleczka2 Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.cvx2-b.war.dial.ntli.net 26.06.03, 09:35 Ja jestem na 79 stronie, fantastyczna książka. Jak nie chcecie czekać na tłumaczenie to uczcie się angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
padre Re: Piąty 'Harry Potter' 26.06.03, 13:38 Info dla warszawiakow. W Alejach Jerozolimskich, obok Smyka, w zasadzie to prawie jest juz Bracka, jest kiosk z ksiazkami. Widzialem tam Pottera po 85, jak na razie najtanszy jakiego widzialem. Swoja droga, przegladalem Kazaa w poszukiwaniu oryginalu i padam na twarz. Ale ludzie maja jazde, na zrobienie komus kawalu. Trzeba miec niezla motywacje zeby nasciemniac kilkaset stron w Wordzie. Oryginalu nie znalazlem, ale niektore fake sa niezle, szczegolnie spodobal mi sie jeden przypominajacy troche SW, a zupelnie rozwalil mnie watek gdzie Ginny Weasley zakochuje sie z wzajemnoscia w Malfoyu ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dersan Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.phils.uj.edu.pl 26.06.03, 15:51 padre napisał: > Swoja droga, przegladalem Kazaa w poszukiwaniu oryginalu i padam na twarz. Ale ludzie maja jazde, na zrobienie komus kawalu. Trzeba miec niezla motywacje zeby > nasciemniac kilkaset stron w Wordzie. Oryginalu nie znalazlem, ale niektore > fake sa niezle, szczegolnie spodobal mi sie jeden przypominajacy troche SW, a > zupelnie rozwalil mnie watek gdzie Ginny Weasley zakochuje sie z wzajemnoscia w Malfoyu ;-) > Pozdrawiam Oryginal jest na Kazaa - niestety nie jest go prosto znalezc... :((( Ale JEST - stamtad go mam. Natomiast naprawde polecam tego fake'a z Ginny zakochujaca sie w Malfoyu. Jest niezly :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rodrig von Falkens Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.it-net.pl 26.06.03, 16:07 Gość portalu: Dersan napisał(a): > padre napisał: > > Swoja droga, przegladalem Kazaa w poszukiwaniu oryginalu i padam na twarz. > > Ale ludzie maja jazde, na zrobienie komus kawalu. Trzeba miec niezla motywacje > zeby > > nasciemniac kilkaset stron w Wordzie. Oryginalu nie znalazlem, ale niektor > e > > fake sa niezle, szczegolnie spodobal mi sie jeden przypominajacy troche SW > , a > > zupelnie rozwalil mnie watek gdzie Ginny Weasley zakochuje sie z wzajemnos > cia > w Malfoyu ;-) > > Pozdrawiam > Oryginal jest na Kazaa - niestety nie jest go prosto znalezc... :((( Ale JEST - > > stamtad go mam. Natomiast naprawde polecam tego fake'a z Ginny zakochujaca sie > w Malfoyu. Jest niezly :) Pozdrawiam Ten w którym Malfoy trafia do lochu za usiowanie zgwałcenia Ginny? I ten w którym harry spędza przyjemnych kilka godzin z Hermione w łazience prefektów? Ten w którym Lucius Malfoy zapewnia Rona, że ze zwłokami Hermiony będzie mu tak samo dobrze jak z żywą? Dobra książka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dersan Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.phils.uj.edu.pl 26.06.03, 16:19 Gość portalu: Rodrig von Falkens napisał(a): > > Ten w którym Malfoy trafia do lochu za usiowanie zgwałcenia Ginny? I ten w > którym harry spędza przyjemnych kilka godzin z Hermione w łazience prefektów? > Ten w którym Lucius Malfoy zapewnia Rona, że ze zwłokami Hermiony będzie mu tak samo dobrze jak z żywą? Dobra książka! Niestety musze Cie rozczarowac, ale mowimy o dwoch roznych fake'ach. Tego, o ktorym opowiadasz akurat nie mam i wcale nie jest mi z tego powodu przykro. Ja wspominalem fake'a do ktorego dalem link (kilkanascie postow wyzej - tytul "namiary na..."). Jak widac temat - Draco a Ginny jest szeroko eksploatowany... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Padre Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.acn.pl 26.06.03, 17:25 Wierze, ze jest na Kazaa. Niestety nie moge go znalezc, pomimo tego ze napisales o rozszerzeniu. Wszystkie jakie sa, byly zrobione w pdf i doc, tego rtf nie moge znalezc. Fake natomiast sa ciekawe. Ktos ode mnie nawet sciagnal, jednego. Niestety, zanim zdarzylem je opisac jako fake. Nie zmienia to faktu, ze mozna sie niezle ubawic czytajac je. Aczkolwiek znajduje troche bledow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tawananna Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.03, 20:29 Nie, nie o tę >>dobrą<< książkę chodzi. Wersja, o której mówi Dersan, jest naprawdę niezła - na razie przeczytałam co prawda tylko 8 rozdziałów, ale podobały mi się i były w stylu HP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiMi Re: Piąty 'Harry Potter' IP: *.pppool.de 27.06.03, 20:19 A skad wiesz ze czytasz oryginal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: camel TO UCZ SIE ANGIELSKIEGO IP: *.dip.t-dialin.net 26.06.03, 15:53 Gość portalu: SEVEN napisał(a): > nareszcie!!! > zebysmy tylko na polska wersje nie czekali znowu rok :/ Odpowiedz Link Zgłoś
eise Re: Piąty 'Harry Potter' 27.06.03, 15:57 Prosze, prosze Ma ktos hp5 na kompa, w wordzie albo pdf, jeśli tak to bardzo prosze, podeslijcie mi. na sląsku jeszcze nie ma oczywiscie, jak bedzie to za jakies 2 miesiace, a tak to juz wydrukuje i bede mogla przeczytac. No prosze......... bardzo................ Odpowiedz Link Zgłoś