Dodaj do ulubionych

harry Potter

27.07.07, 15:31
No za duza jestem juz na te ksiazke ale przeczytalam dwa pierwsze tomy i
stwierdzilam ze dla dzieciakow super lektura. A mam pytanie czy ktos juz moze
przeczytal ostatni tom i napisze mi jak sie to wszystko skonczylo bo poprostu
ciekawa jestem?:)
Obserwuj wątek
    • aurelia_aurita Re: harry Potter 27.07.07, 18:27
      od trzeciego tomu wzwyż robi się naprawdę ciekawie.
      a zakończenia nie podam, bo go jeszcze nie znam :)
    • swiatlo Spoiler 27.07.07, 19:19
      Pytałaś się - odpowiadam.
      Spoiler - NIE CZYTAĆ

.
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      ..............................
      Na początku Dursleye wyjeżdżają aby się ukryć przed LV. Dudley podchodzi do
      Harrego i podaje mu rękę dziękując za uratowanie życia.
      Harry ucieka razem z grupą innych przyjaciół pod kamuflażem. W drodze są
      zaatakowani przez Death Eaters. W potyczce powietrznej ginie Mad Eye Moody.

Ślub Fleur i któregoś z braci Weasley (zapomniałem który). Na weselu następuje
      atak Death Eaters. Okazuje się ża ministerstwo i cały świat magiczny został
      opanowany przez LV i jego ludzi. Wszyscy się rozpierzchają. Harry, Hermione i
      Ron uciekają. Dobrzy czarownicy schodzą do podziemia.

Przez większość książki trójka przyjaciół żyje w ukryciu. Nie mogą się z nikim
      komunikować. W międzyczasie wślizgują się pod przebraniem do Ministerstwa
      rządzonego już przez Death Eaters aby wykrać hockruxa którego ma Dolores
      Umbridge. To ten sam hockrux którego ukradł z jaskini R.A.B. RAB to nikt inny
      jak Regulus Black, brat Siriusa.

Harry odnajduje starożytny miecz za pomocą tajemniczej zjawy (patronusa) o
      kształcie sarny. Nikt nie wie kto dał tego patronusa i kto im pomaga.

Z powodu nieostrożności Harrego w końcu wpadają w ręce łowców łupów którzy
      oddają ich w ręce Malfoyów oraz Bellatrix Lestrange. Hermione jest torturowana
      przez Bellatrix. W końcu elf Dobby ratuje całą grupę z rąk Malfoyów, włączając
      Lunę która już przedtem była przetrzymywana w lochach pod domem Malfoyów.
      W wyniku bitwy Harry kradnie różdżkę Draco, bowiem jego różdżka została już
      przedtem zniszczona podczas uprzedniej walki z wężem Nagini.
      W wyniku tej akcji ginie bohaterski Dobby.

Trójka dokonuje włamania do bangu Gringotts gdzie kradnie następny hockrux z
      sejfu Bellatrix. Cudem udaje im się uciec.

Kolejny hockrux jest w Hogwarts. Trójka udaje się tam aby go dostać i zniszczyć.
      Hogwarts jednoczy się w walce przeciwko LV. W czasie bójki z Draco Harry niszczy
      hockruxa. Ostatnimi są wąż Nagini oraz sam Harry.

Następuje bitwa kiedy to Hogwarts jest zaatakowany przez armię LV. Ginie Tonks,
      Lupin, Artur Weasley i wiele dobrych czarowników. W tym czasie w taktycznym celu
      LV zabija Snape za pomocą Naginiego, Snape'a który do końca wydaje się być
      wierny LV.

LV daje ultimatum. Albo Harry zjawi się u niego w lesie, albo jego armia
      zniszczy Hogwarts zabijajać wszystkich w środku. Harry potajemnie idzie do lasu
      aby się z nim spotkać. LV wysyła zaklęcie Adava Kadavra, Harry traci świadomość.

Harry w zaświatach spotyka Dumbledora. Dumbledore tłumaczy jemu całość
      tajemnicy. Snape był w zmowie z Dumbledore. DD po wypiciu eliksiru z jaskini w
      poprzedniej książce był umierający, więc poprosił Snape aby ten go zabił i
      celowo się wkupił w łaski LV.
      I tak się stało. Tajemnicza sarna która pomogła Harremu znaleźć miecz była po
      prostu patronusem Snape.
      DD tłumaczy że Harry żyje, a LV zabił w nim tylko swojego własnego hockruxa.

Harry wraca do własnego ciała. Udaje jednak że dalej nie żyje. Pochyla się nad
      nim matka Draco, Narcissa, która odkrywa że Harry jednak żyje, ale zamiast go
      wydać LV pyta szeptem czy Draco żyje. Harry szeptem odpowiada że żyje.
      Tym samym Narcissa niejako przechodzi na stronę Harrego.

Ciało Harrego jest przeniesione w kierunku Hogwarts przez LV, który pokazuje go
      reszcie dobrych czarowników aby ci się poddali. Jednak Hogwarts decyduje się
      walczyć. Podchodzi Neville Longbottom który wyśmiewa LV. LV zaczyna go
      torturować. W tym czasie z lasu wylatują olbrzymi atakując armię LV. W wyniku
      chaosu Neville wyjmuje nóż i zabija Nagini. Ostatni hockrux zostaje tym samym
      zniszczony.

Harry ujawnia się że żyje. Hogwarts wybucha radością i rozpoczyna się ostateczna
      bitwa. Następuje pojedynek Molly Weasley z Bellatrix. Molly zabija Bellatrix.

Ostatni pojedynek Harrego z LV. LV wysyła Adava Kadavra który się odbija od
      zaklęcia Harrego. LV ginie.
      Wśród ogólnej celebracji następuje koniec książki.

Epilog: 19 lat później. Harry i Ginny prowadzą trójkę dzieci do Hogwarts: Lilly,
      James oraz Albus Severus. Spotykają małżeństwo Rona i Hermione z dwójką dzieci,
      oraz małżeństwo Draco (nie jest powiedziane kto jest żoną Draco).
      Wszyscy żyją długo i szczęśliwie.

KONIEC
      • redlips Re: Spoiler 28.07.07, 19:48
        powiedzcie mi jedną rzecz ....
        co dzieje się z Hagridem ? Opisujesz , że dobrym czarodziejom z odwetem
        przchodzą olbrzymy ... za sprawą Hagrida i Olimpii ? :)
      • kolorowa_w_szarosci Re: Spoiler 30.07.07, 19:06
        Może ktoś wie gdzie mogę znaleść tłumaczenie Harrego Pottera 7? Jak coś to
        piszcie na e- maila: yanoohovska@wp.pl
    • mikolaj.stawrogin Brzydkie praktyki GW 27.07.07, 19:37
      Tu był wpis z alternatywnym zakończeniem. Uśmiałem się po pachy i nagle wchodzę
      jeszcze raz, zeby pokazać znajomemu...a jego nie ma.

Oj, nie ładnie Gazetko. Takie wyrzucanie tekstów, które nie pasują do obrazu
      waszej rzeczywistość...cenzura!

O-ho, ten wpis też pewnie zaraz zniknie :)
      • nchyb Re: Brzydkie praktyki GW 28.07.07, 10:30
        alternatywne zakonczenie, jak je nazywasz, wyrzuciam ja, nie cenzor naczelny
        gazety. To nie było zabawne zakończenie, ale chamska odpowiedź dla autorki
        postu...
    • cafe.amb.llet Re: harry Potter 27.07.07, 20:18
      Dumbledore był umierający owszem, ale nie z powodu trucizny, tylko z powodu
      klątwy zawartej w pierścieniu, która powoli przenikała całe ciało.
      • swiatlo Re: harry Potter 27.07.07, 22:05
        cafe.amb.llet napisała:

> Dumbledore był umierający owszem, ale nie z powodu trucizny, tylko z powodu
        > klątwy zawartej w pierścieniu, która powoli przenikała całe ciało.

Dzięki. Szczegół który mi umknął uwadze. Czytałem dość szybko...
        • cafe.amb.llet Re: harry Potter 28.07.07, 15:51
          :)
          ja za to szybko czytałam twój opis i jeszcze mi umknęło, że Nagini ginie, nie od
          noża , ale przeszyta szpadą Gryffindora, wyciągniętą przez Nevilla ze zrzuconej
          na niego przez Lorda V. tiary przydziału ( tak to jest w polskim tłumaczeniu?).
          Czyli Neville okazał się prawdziwym Gryffindorczykiem.
          Ale poza tym bardzo mi się podoba zwięzłość Twojego streszczenia, ja bym tak
          esencjonalnie nie potrafiła.
          Czytałam powoli bo wiedziałam, że to już ostatni tom i nie chcialam sobie
          skracać przyjemności.
          Prawda jest też taka, że koniec bitwy w książce i opis spotkania Harrego i
          Dumbledora jest pisany jakby w biegu i nieźle zagmatwany.
          • formaprzetrwalnikowa spotkanie Harrego z Dumbledorem 29.07.07, 08:16
            jest sceną z Matrixa
            ;-)
    • 77misia1 Re: harry Potter 30.07.07, 11:05
      hehe to moze jednak poczytam jeszcze w wolnej chwili HP :)
    • formaprzetrwalnikowa czym sie rozni wersja dla doroslych od tej dla dzi 30.07.07, 12:19
      od tej dla dzieci?
      bo kupilam tym razem tzw wersje dla doroslych i sie zastanawiam, cyz jest
      jakakolwiek roznica w tekscie czy tylko okladka?
      ktos z was wie?
      • aurelia_aurita Re: czym sie rozni wersja dla doroslych od tej dl 30.07.07, 14:03
        tylko okładką.
        jak kupowałam 6. tom, wzięłam do ręki i jedną i drugą wersję - i porównałam.
        rozdziały te same, objętość ta sama, nawet czcionka ta sama. tylko okładki różne :)
        (ja kupuję dla dzieci, bo takie kolorowe i w ogóle)
    • Gość: kaja Re: harry Potter IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.07, 23:30
      niby ładne straszczene książki ale dużo błedów w sumie. jakby ktoś nie zrozumiał
      zbyt wiele albo miał słabą pamięć:P
      np u mnie Artur Weasley w czasie bitwy wcale nie zginął i nawet trzymał się
      nieźle:P za to z Fredem gorze.

oj gratuluję jednak wytrwałym za przeczytanie a nie oczekwanie skrótów na forach:P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka