Dodaj do ulubionych

ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA

IP: *.jmk.lodz.pl 12.12.01, 09:33
pomijając aspekt finansowy;-) uwielbiam antykwariaty, punkty sprzedaży tanich
książek, wyprzedażownie wszelkie i inne przybytki, w których mozna kupić, czego
nie można kupic w innych miejscach po bardzo sympatycznych pieniądzach;-)

a gzdzie zaopatrują sie inni Bywalcy Ninijeszego Forum? może jakieś konkretne
miejsca w niektórych miastach? ulubione? z zaprzyjażnionym sprzedawcą?
uklony
Obserwuj wątek
    • ada08 Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA 12.12.01, 11:25
      Bardzo lubie antykwariaty, ale w moim miescie jest ich malo.
      Zostaly wyparte przez sklepy z butami, puby itympodobne :-)

Zostaja ksiegarnie.

Od niedawna kupuje ksiazki w Merlinie, ale tylko te, ktorych
      nie ma w ksiegarniach.
    • maarys Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA 13.12.01, 10:55
      polecam dwa antykwariaty:
      w Warszawie na Hożej
      w Krakowie "Krakowski Antykwariat Naukowy" ul. św. Tomasza (chyba...)
    • Gość: PA!wel Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA IP: 10.1.24.* 13.12.01, 16:35
      Nooo. kupuję w Wawie na Żelaznej, Krochmalnej, Wilczej, Jerozolimskich i w
      fajnym antykwariacie o którym mało kto wie - Gryf (przy stacji Racławicka).
      Poza tym Krakóf: św. Tomasza, Floriańska, Szpitalna. No i w necie: adresy
      znajdziesz na mojej stronie www.b-files.prv.pl
      PA!wel
      • Gość: detritus Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA IP: *.brzeziny.sdi.tpnet.pl 13.12.01, 19:58
        W Olsztynie sa dwa antykwariaty z prawdziwego zdarzenia. I oba oferuja wiele
        pozycji, za ktorymi moznaby sie uganiac wiele lat... Oba sa skarbicami wiedzy,
        ktorej moznaby szukac jedynie w bibliotekach - z tym ze co to za wiedza, ktorej
        nie mozna posiadac na wlasnosc? ;)
        Interesujac sie historia - w jakiej ksiegarni dostalbym reprint ksiazki, w
        ktorej mowa o tym, ze niejaki rosyjski uczony Popow wynalazl nie tylko
        radiotelegraf, ale takze w 1897 roku - radar? Ze Siemens ukradl pomysl
        Rosjaninowi Jakobiemu? Ze genialny oficer floty rosyjskiej Mozajski wynalazl
        monoplan, ktory potrafil ladowac na wodzie - i odbyl nim lot przed bracmi
        Wright?
        Te wszystkie informacje zebralem jedynie z jednej ksiazki, "Marynarka wojenna
        ZSRR", wyd. MON 1951, nabyta w antykwariacie.
        Myslicie, ze te pozyteczne informacje udaloby mi sie zdobyc korzystajac w
        naszych nowoczesnych ksiegarniach? ;o)
        • Gość: Olek Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.01.02, 04:40
          ADRES!
          ADRES!
          Adres do tego Olsztyna.
          Poszukuję pilnie Hamsik: "Egon Erwin Kisch", Wiedza Powszechna, Warszwa 1966.
    • Gość: Katula Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA IP: *.lubin.dialog.net.pl 18.12.01, 23:48
      Witam bardzo serdecznie
      Bardzo , bardzo proszę o podanie adresów antykwariatów na terenie Wrocławia, Legnicy, Lubina Głogowa ewentualnie innych miast połozonych nieopodal
      Będę niezmiernie wdzięczna
      Z góry dziękuję
      Katula
      • Gość: sybis Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA IP: 10.1.115.* 19.12.01, 14:55
        witam serdecznie.
        katula to do ciebie.
        głogów,lubin nie mają antykwariatów natomiast legnica.hmmm,był,jest taki jeden
        w rynku!
        • Gość: Katula Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA IP: *.lubin.dialog.net.pl 19.12.01, 18:19
          Witam równie serdecznie
          Sybis bardzo Ci dziękuję.
          Też pamiętam, że w Legnicy na Rynku kiedyś był antykwariat, ale wydaje mi się, że teraz jest tam sklep z płytami CD itp.
          Kłaniam się nisko
          Katula
      • e.n.o.l.a Do Katuli 28.03.02, 23:26
        Gość portalu: Katula napisał(a):

> Witam bardzo serdecznie
        > Bardzo , bardzo proszę o podanie adresów antykwariatów na terenie Wrocławia, L
        > egnicy, Lubina Głogowa ewentualnie innych miast połozonych nieopodal
        > Będę niezmiernie wdzięczna
        > Z góry dziękuję
        > Katula

We Wrocku sa moje dwa ulubione antykwariaty (a przynajmniej byly jeszcze dwa
        lata temu, mam nadzieje, ze sie nic nie zmienilo). Jeden na Szewskiej (chyba, to
        ta ulica rownolegla do Rynku, po ktorej jezdzil tramwaj 6 w strone Jednosci
        Narodowej), a drugi malutki, ale sympatyczny (chociaz wlasciciel kopci jak stara
        lokomotywa) na Kluczborskiej, to boczna Jednosci Narodowej przed Nowowiejska.

Jestem wroclawianka z urodzenia i przekonania, ale chyba Alzheimer mnie dopada,
        zapominam nazw tamtejszych ulic, moze dlatego, ze wyemigrowalam przed masowa
        zmiana nazw ulic z komunistycznych na nowe ;-)

Pozdrawiam, Enola
    • Gość: jo-co Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA IP: *.ketrzyn.sdi.tpnet.pl 20.12.01, 19:42
      Bardzo, bardzo dawno temu był w moim mieście antykwariat, marny bo marny, ale
      był. Dziś kupuję głównie w zaprzyjaźnionej księgarni, mimo,że drożej, niż w
      innych, ale za to jak miło. Za każdym razem, gdy przychodzę, mam wrażenie, że
      właściciel czeka tylko na mnie. Jeśli czegoś nie ma w księgarni - to robię
      zakupy bezpośrednio w wydawnictwach. Ulubione wydawnictwo - "Czarne" Wołowiec
      pani Moniki Sznajderman i Andrzeja Stasiuka. Zresztą wydają to, co lubię -
      literaturę współczesną, a jacy mili. Szybko, sprawnie a poza tym zawsze
      karteczka z pozdrowieniami. Ja też wszystkich pozdrawiam jo-co
    • Gość: K2 Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA IP: *.stacje.agora.pl 03.01.02, 15:05
      Moj ulubiony antykwariat jest na Wilczej. Ukryty, przepastny, ciemny, taki jaki powinien byc. Mnostwo
      ksiazek. Ale czy ceny w antykwariatach sa tak bardzo konkurencyjne? Zadko mozna cos kupic za
      mniej niz 15 zl. Acha, studiowalam w Gdansku i w Gdyni przy Skwerze Kosciuszki tez byl taki wielki
      antykwariat (wczesniej byl w malej klitce na Swietojanskiej). Czasem mozna trafic fajne rzeczy na
      wyprzedazach. Ja w hallu centrum handlowego nabylam W oparach absurdu Tuwima i Slonimskiego
      za 2 PLN. No i oczywiscie polecam Merlina. Kazda ksiazka taniej niz w ksiegarni, pozycje wydane
      nawet kilka lat temu i jakie pasjonujace promocje i wyprzedaze!!!
    • Gość: eta Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA IP: 10.0.3.* 04.01.02, 13:25
      likwidacja bibliotek zakladowych, glownie ksiazki naukowe ale za to w cenie
      msakulatury
    • Gość: nube Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 05.01.02, 16:11
      Witam,
      W Kielcach jest kilka antykwariatów. Ja korzystam z dwóch: Antykwariatu
      Naukowego - ul. Piotrkowska i antykwariatu Andrzeja Metzgera przy Placu
      Wolności (www.antykwariat.info.kielce.pl).
      Zaglądam też do internetowego antykwariatu Imago (www.imago.com.pl).
      Pozdrowienia
      nube
      • Gość: erymo Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA IP: 192.168.10.* 05.01.02, 18:38
        ja zecdydowanie uwielbiam tanią księgarnię na brackiej w krakowie, pełno
        książek wydanych rok albo dwa temu przez najważniejsze wydawnictwa za czasami
        małe pieniądze np.:(2 tomy opowiadań grudzińskiego w szytywnej oprawie z
        grafikami lebensteina kupiłem w zeszłym roku za 42 pln)
        bardzo lubię też przeglądać strony www wydawnictw, bo one też wyprzedają durzo
        książek zalegających im w magazynach, szczególnie polecam -
        www.czytelnik.pl/ naprawdę dobra literatura za naprawdę małą kasę
    • ixtlilto Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA 06.01.02, 17:44
      silva rerum- piotrkowska, Łódź
    • roseanne Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA 07.01.02, 17:18
      Antykwariat.
      Takie magiczne, przykurzone miejsce, gdzie moge wejsc i godzinami szperac po
      polkach. Cos obgladnac, cos przekartkowac, dzieciatka moga siasc w kaciku
      i "smakowac" swoje ksiazeczki.
      lubie niepowtarzalny urok takich miejsc i nigdy nie wiadomo, co sie chowa pod
      kolejna sterta.
    • Gość: w.n Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA IP: *.pila.dialup.inetia.pl 08.01.02, 17:58
      Oczywiście tania książka na łaziennej w Toruniu. Zawsze jest ktoś ze strzałką ;-
      )!
    • Gość: alfa Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA IP: 10.0.3.* 30.01.02, 08:26
      w gdańsku na wajdeloty, nie wiem czy jeszcze istnieje
    • Gość: K2 Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA IP: 10.203.56.* 05.02.02, 13:46
      Podobno na Mokotowskiej został otwarty nowy antykwariat, jego założycielem jest Apiecionek. Czy
      ktos tam już był? Podobno oferta dosc duża, ma być większa. A jakie ceny?
      • marianeq Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA 02.03.02, 18:58
        Witam,

Oferta malutka - ale ciekawe wydawnictwa - w założeniu ma to być antykwariat
        typu "bibliofilskiego" - czyli nie wszystkie książki, których nie ma w
        księgarni, ale te wybrane. Myślę, że będzie to też ujście dla zbiorów p.
        Apiecionka, który zapalonym bibliofilem był (jest?).

A adresy ok. 60 antykwariatów w całej Polsce znajdziecie na www.b-
        files.prv.pl
    • Gość: Nu! Biedniejemy ... IP: *.bmj.net.pl 03.03.02, 04:37
      Jako stały bywalec antykwariatów stwierdzam, że potop dobrych książek jaki daje sie zaobserwować w niektórych antykwariatach spowodowany być musi postępujacym, ubożeniem naszych kochanych czytelników. Komplet nabokowów po 10 zł/szt.? Słownik mitów Grimala po 12zł (3 szt), Ulisses po 13zł stan b.dobry? paragraf 22 - 10 zł? A ile dostał sprzedajacy z tego? Jedyne, co się w oczy rzuca, to stała nieobecność książek filozoficznych w antykwariatach. Ach ci filozofowie... (ale może to lokalna specyfika).

• marianeq Re: Biedniejemy ... 03.03.02, 14:17
        Poza tym, na rynku jest więcej wydań np. Paragrafu. W początkowych latach 90
        było tylko wydanie PIW-u w czarnej serii "Współczesna Proza Światowa", a
        później była powtórka tego wydania, jeszcze chyba Amber ze 2 razy to wypuścił,
        Świat Książki... Tak więc jest tego dość dużo. Podobnie z innymi książkami. A
        filozofię najlepiej kupić na Wydziale Filozofii UW - tam na dole jest
        antykwariacik.
    • kuba# Re: ANTYKWARIAT vs. KSIĘGARNIA 03.04.02, 17:26
      Hej, czy to dobre adresy antykwariatów w Warszawie? A może dodacie coś jeszcze?
      - na Hożej
      - na Żelaznej
      - na Krochmalnej
      - na Wilczej
      - na Alejach Jerozolimskich
      - przy stacji Racławicka ("Gryf")

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka