Gość: bek IP: Czeladz:* / 10.59.16.* 12.07.03, 20:52 W jakch książkach pojawia sie Szatan? Oprócz "M.&M." i "Fausta" Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kawka Re: motyw Szatana IP: *.avamex.krakow.pl 12.07.03, 21:47 Witam,Nie wiem,czy chodzi Ci o motyw diabła jako takiego,czy też o motyw Szatana przez duże "S"- jako uosobienia zła w czystej postaci. Podaję więc tytuły dotyczące i jednego i drugiego : Ira Levin- "Dziecko Rosemary" J.Iwaszkiewicz-"Matka Joanna od aniołów" Arturo Perez-Reverte -"Klub Dumas" Clive Staples Lewis-"Listy starego diabła do młodego" Jerzy Broszkiewicz-"Mister Di" Artur Wolski -"Agent dołu" Jan Drda-"Igraszki z diabłem" ? - "Zapomniany diabeł" Ewa Nowacka-"Małgosia kontra Małgosia" (tam występuje psotny"dytko") Kornel Makuszyński -"Przyjaciel wesołego diabła" Kornel Makuszyński-"Dzielny Janek i jego pies"- ze zbioru "Bardzo dziwne bajki"(występuje tam cała diabelska rodzina) Stanisław Pagaczewski-"Gospoda pod Upiorkiem"(jednym z głownych bohaterów jest diabełek Ferdek) Zofia Kossak-Szczucka -"Przygody Kacperka,góreckiego skrzata"( wystepuje tam lokalny diabeł Sato ) Jest też wiele baśni polskich ,w których opisane są diabły wszelkiej maści (od Boruty począwszy na Rokicie skończywszy). Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: motyw Szatana IP: *.avamex.krakow.pl 13.07.03, 10:29 Przepraszam,autorem książki "Agent dołu" jest MARCIN Wolski( a nie Artur). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosik Re: motyw Szatana IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.03, 22:02 "Szatan z siódmej klasy"??? nigdy tego nie przeczytałam, więc zgaduję :) Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: motyw Szatana 12.07.03, 23:10 W tym wypadku to tylko metafora. A przeczytać warto. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juna Re: motyw Szatana IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.03, 13:40 "Harry Angel" William Hjorstberg. Znany jest film z Robertem de Niro w roli pana Louis Cyphre:))), który ma baaardzo długie i starannie wypielęgnowane paznokcie; w innych rolach Mickey Rourke i Charlotte Rampling. Tak film, jak i książka bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś