asza.k 01.02.08, 19:47 Witam, poszukuję książek o nocy, różnych ujęciach motywu nocy. Noc jako strach itp. Macie jakieś pomysły? Z góry dzękuję:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ada08 Re: Motyw nocy 01.02.08, 20:13 asza.k napisała: > Macie jakieś pomysły? Ja nie mam. Gdyby miałam to sama o nocy powieść by napisałam. a. PS Z napisanych już to może "Matka noc"? Może nie taka nocna jak byś chciała, ale noc jest w tytule jednak ;-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Motyw nocy 01.02.08, 21:26 Zajrzyj do mojego wątku "Sens nocy. Spowiedź". Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Motyw nocy 01.02.08, 21:28 No i jeszcze przeczytaj wiersz Gałczyńskiego "Nenia Niobe". Odpowiedz Link Zgłoś
fitter_c Re: Motyw nocy 05.02.08, 12:36 A może być "Zima muminków"? Przez kilka miesięcy nic, tylko noc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Motyw nocy IP: *.spray.net.pl 06.02.08, 01:10 Opowiadanie Baldwina "Potomek" - porównanie nocy w mieście i na wsi. Ale koniecznie wersja z tomu "Playboy - opowiadania" Rebisu, a nie ze starego zbioru opowiadań Baldwina, bo tam albo tłumaczka, albo cenzura obcięła początek, w którym jest o tej nocy mowa. (Może dlatego, że opowiadanie zaczyna się: "Miasto jest jak doświadczona ku... Pozwala nocy przychodzić i odchodzić...") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niu Re: Motyw nocy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.08, 18:59 No i "Hymny do nocy" Novalisa! Odpowiedz Link Zgłoś
easz Re: Motyw nocy 15.02.08, 13:42 W wierszach Lorki jest bardzo dużo nocnych klimatów, nocy i śmierci... wszystko nastrojowe, tajemnicze i smutne. U Gaardera, w <W zwierciadle, niejasno> chyba, też noc odgrywa znaczącą rolę - to zawsze nocą anioł odwiedza chore dziecko, rozmawia z nim o życiu, śmierci, przygotowuje?.. Trochę dla dzieci, troche dla dorosłych, trochę filozofujące, jak to Gaarder;) W <Koralinie> Gaimana motyw nocy też jest dość istotny, bo to podczas pewnej nocy, kiedy wszyscy śpią, bez świadków, dokonuje się przemiana-wymiana światów, jak przewrócenie płaszcza na drugą stronę i bohaterka budzi się już w innym świecie, przejścia nie zauważyła, a w tym drugim świecie wszystko przynależy właśnie do nocy - snu, koszmaru, horroru. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkdot Re: Motyw nocy 17.02.08, 14:32 Baczyński może być? www.baczynski.art.pl/wiersze/351-W.html Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Motyw nocy 17.02.08, 21:12 Te wszystkie baśnie, w których w nocy bestia zamienia się w księcia i vice versa. Inne baśnie, w których o zachodzie słońca ozywały trolle, a przy odpowiedniej fazie księżyca ludzie zamieniali się w wilkołaki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: booboo Re: Motyw nocy IP: 62.29.248.* 18.02.08, 15:26 "Sklepy Cynamonowe" Bruno Schulz - noc jako wędrówka, poszukiwanie Odpowiedz Link Zgłoś