czytel.nick 15.05.08, 21:43 wyborcza.pl/0,81826.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mimoza Nagroda Czterech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 12:36 Jak na razie to znowu wysyp książek wydawnictwa WAB, ZNAK, Czarnego i Literackiego... Dziwnym trafem akurat te wydawnictwa dają GW najwięcej pieniędzy za i na reklamę swoich książek, więc może w ten sposób odbierają część należności. Proponuję zmienić nazwę nagrody na; Nagroda Czterech Swoich Odpowiedz Link Zgłoś
spod_tworek Re: Nagroda Czterech 17.05.08, 17:43 "Piotr Paweł, narrator z przyszłości, czyli gdzieś ze schyłku XXI wieku, snuje opowieść o szczenięcych latach swoich dziadków". Piotr Paweł to nie narrator "Nagrobka z lastryko" tylko jego dziadek. W papierowym wydaniu pod tym tekstem świadczącym o tym, że redaktor książki nie czytał, a streszczenie nieuważnie, jest artykuł reklamujący akcję "Czas na czytanie". Zacznijcie od siebie, P.T. redaktorzy GW! Co do samych nominacji. Nie ma jednej z najlepszych książek ubiegłego roku "Dziewczyny z zapałkami" Anny Janko. Przedmówca ma niestety rację, mniej istotne jest, jaką książkę pisarz napisze, ważniejsze, gdzie ją wyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xaba Re: Nagroda Czterech IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.08, 04:18 Ale nominuje książki niezależne jury, w tym pan Bereza, któremu wcale nie jest po drodze z Gazetą. Te wydawnictwa wydają naprawdę dobre rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
spod_tworek Re: Nagroda Czterech 18.05.08, 10:28 Pan Bereza ze składu jury wyleciał. Prosta kapitalistyczna zasada mówi, kto płaci ten wymaga, a GW jest zwolenniczką kapitalistycznych zasad. Nieważne jakie jury, ważne kto nagrodę funduje. Nikt nie kwestionuje, że te wydawnictwa wydają dobre książki. Ale nie tylko one, a takiego właśnie przekonania można nabrać, oglądając co roku nominacje do Nike. I wracając do poruszonego przeze mnie tematu poziomu czytelnictwa w GW. Redaktorka Kołodyńska w Gazecie Dolnośląskiej, pisząc artykuł o tym, że trzy nominacje dostały dolnośląskie autorki, twierdzi, że "Gra na wielu bębenkach" to powieść. W GW o książkach piszą ludzie, którzy wcale ich nie czytają, co dobitnie pokazuje, że w tym wszystkim nie chodzi o książki, tylko o kolejnych reklamodawców. Odpowiedz Link Zgłoś
qarloz Re: nike 2008 - nominacje 18.05.08, 11:51 (czytam gw od wielu lat. umieszczane tam recenzje czasem zachecily mnie do przeczytania niezlej ksiazki. meczaca jest jednak dla mnie sytuacja promowania ksiazek o tematyce gejowskiej. szanowni redaktorzy potrafia miesiacami uzasadniac ich wyzszosc). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ktoś Re: nike 2008 - nominacje IP: *.ghnet.pl 18.05.08, 11:56 A mi właśnie brakuje w tym roku wśród nominowanych Żurawieckiego, Pankowskiego, Witkowskiego. Gdzie się podziali? Znacznie ciekawsze dzieło Żurawieckiego, niż, dajmy na to, kolejny tom Lipskiej (identyczny, jak piętnaście wcześniejszych). Odpowiedz Link Zgłoś