Gość: Ariadna Re: Co teraz czytasz? IP: 212.106.155.* 05.08.05, 20:16 Coetzee-Mistrz z Petersburga Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Re: Co teraz czytasz? 09.08.05, 10:37 Eduardo MEndoza - "Przygoda fryzjera damskiego" :) A w nocy skonczylam pierwsza czesc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Justin Re: Co teraz czytasz? IP: *.softel.elblag.pl 10.08.05, 21:55 "Klub śpiewających rzeźników" Louise Erdrich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelonek_k Siosta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 20:58 Małgorzaty Saramonowicz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icowynato Re: Co teraz czytasz? IP: *.inter1.pl / 80.50.60.* 12.08.05, 23:22 "Zły" Tyrmanda - polecony (zasłużenie) przez forumowiczów i zakupiony w antykwariacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terry Do Icowynato. IP: *.aster.pl 18.08.05, 19:54 "Zły" to jedna z najwspanialszych książek, jakie miałem okazję przeczytać. Widziałem ją na półce u Ojca od dawien dawna. Kusiła mnie, ciekawiła orygnialna okładka z rysunkiem Młodożeńca. Ale jakoś dopieroparę lat temu otworzyłem pierwszą stronę i czytałem, czytałem dopóki zegar nie wybił 3. w nocy, a powieki ważyły już po pół tony każa.. Świetna książka, cudowny język i Jakub Wirus, Olimpa, spółdzielnia "Woreczek", doktor Halski.. I Zły.. Odpowiedz Link Zgłoś
icowynato Re: Do Icowynato. 18.08.05, 20:18 Do tej pory nie zwracałam uwagi na język tylko na treść książki ale tu jestem wprost zauroczona. Nie orientujesz się przypadkiem czy "Dziennik 1954" Tyrmanda jest pisany w podobnynm stylu i ma podobne urocze klimaty? Odpowiedz Link Zgłoś
soleada Re: Co teraz czytasz? 18.08.05, 13:28 Niedawno skończyłam "Pachnidło" i całkiem mi się podobało. Nie to żebym padła z zachwytu, ale pomysł ciekawy i akcja wciągająca. Potem "Małe niegodziwości" Posadas, a teraz "Middlesex" Eugenidesa. Trudno mi się od tej ostatniej oderwać :) Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Co teraz czytasz? 18.08.05, 16:38 Grochola, "Podanie o miłość". O ile przy "Nigdy w życiu" zdrowo się ubawiłam i na tej podstawie broniłam Grocholi jako autorki literatury popularnej, to jednak te opowiadania okazały się niestrawne. Na odtrutkę - "Konopielka", a na deser "Wampir Lestat". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Kimono Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 16:52 Carlos. Szakal. Czerwony terrorysta Johna Follain'a Odpowiedz Link Zgłoś
kaylene1 Niedzielny klub filozoficzny! Mc Call - Smith'a 18.08.05, 20:21 Bardzo ok. Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Co teraz czytasz? 18.08.05, 20:41 Czytam Tessę Capponi-Borawską Dziennik Toskański i wreszcie Czarodziejska górę, do tej pory nie mogłam skończyć. Do Złego chyba nadal nie dam przekonać? Dzienniki rozumiem, a Zły? Do czego się przekonać? Odpowiedz Link Zgłoś
icowynato Re: Co teraz czytasz? 18.08.05, 20:53 Dla mnie Tyrmand jest cudownym piewcą Warszawy na równi z Wiechem. Może to cię przekona. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Czarny Aniol - Mika Waltari IP: *.mar-34.catskill.net 19.08.05, 16:18 grudzien do maja 1452 - oblezenie i upadek Konstantynopola powiesc trzyma w napiekciu jak najlepszy thriller a warto sobie przypomniec troche historii i relacji z Islamem. Odpowiedz Link Zgłoś
bertland Re: Czarny Aniol - Mika Waltari 19.08.05, 21:27 Niedawno przeczytane "Szatańskie wersety" S.Rushdiego, teraz kończę "Tęczę grawitacji" T.Pynchona, a już czeka na mnie Laurence Sterne i "Życie i twórczość JW Pana Tristrama Shandy". Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Co teraz czytasz? 20.08.05, 09:08 Jest. Ale - pierwszy raz czytalam Zlego jednym tchem.Po wielu latach wrocilam i nie dalam rady przeczytac.To jest strasznie niedobre.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klimatolog Re: Co teraz czytasz? IP: *.tsk.trzebnica.pl / *.tsk.trzebnica.pl 20.08.05, 00:16 ja teraz czytam "Wichrowe Wzgórza" Emily Bronte, wczoraj skończyłam "Kod Leonarda da Vinci" Browna < Odpowiedz Link Zgłoś
chelseaa Re: Co teraz czytasz? 20.08.05, 13:34 "Ciemne drzewa" Kazimierza Orłosia { tata Macieja) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kola Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 23:00 Wiem, ze to nie bedzie latwe. Szukam ksiazki, znam tylko okladke sa to dwa buty damskie. Ksiazka opowiada historie o 2 siostrach zupelnie roznych jedna piekna ktora miala zawsze powodzenie a druga niezbyt urodziwa. Moze ktos czytal lub pamieta okladke. pipi Odpowiedz Link Zgłoś
1lil1 Re: Co teraz czytasz? 20.08.05, 23:16 Ja mam podobny problem, ale nawet nie wiem jak wygląda okładka:)Oglądałam niedwano program o Kubie i mówiono tam o książce, napisanej (chyba) przez Panią Kwiatkowską i jeszcze kogoś.Książka opowiada o Kubie ale nie jest zwykłym przewodnikiem. Z góry dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
slonecznawiosna Re: Co teraz czytasz? 21.08.05, 19:52 Nie znam książki o której piszesz. Jeżeli interesujesz się Kubą to polecam książkę „Opowiedz mi o Kubie” Jesúsa Díaza, wydawnictwa Znak. Nie jest to książka wysokich lotów ale można trochę dowiedzieć się o przepięknej wyspie, krainie cygar – Kubie :) Pozdrawiam moli książkowych Iskierka -- „Książka jest jak ogród noszony w kieszeni” Przysłowie chińskie Odpowiedz Link Zgłoś
santri Re: Co teraz czytasz? 20.09.05, 12:12 jesli jeszcze szukasz tej ksiazki to jest to "In her shoes" (org.) dobrze sie czyta, jesli jestes z Wawki to na Nowym Świecie w Ksiegarni Amerykańskiej, pozdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pipi Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 22:58 Wiem, ze to nie bedzie latwe. Szukam ksiazki, znam tylko okladke sa to dwa buty damskie. Ksiazka opowiada historie o 2 siostrach zupelnie roznych jedna piekna ktora miala zawsze powodzenie a druga niezbyt urodziwa. Moze ktos czytal lub pamieta okladke. pipi Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Co teraz czytasz? 24.08.05, 12:01 zaczęłam "Złego" Tyrmanda. Mam nadzieję na dobrą lekturę. Odpowiedz Link Zgłoś
piterek_82 Re: Co teraz czytasz? 24.08.05, 17:32 zacząłem "Szklany klosz" S.Plath Odpowiedz Link Zgłoś
kawa_malinowa Lubiewo 25.08.05, 20:12 "Lubiewo" nie zrobiło na mnie potężnego wrażenia, ale też nie żałuję czasu spędzonego nad książką. Witkowski tak pięknie bluźni Mickiewiczem... cała ta książka to taki smutny karnawał, ale wiecie, bo czytaliście. Ciekawe jest moim zdaniem zagadnienie płci bohaterów, tego ze mówią o sobie w formi żeńskiej, tego zagubienia pomiędzy płciami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Achemiczka Re: Lubiewo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.05, 22:25 Kroniki portowe - Annie Proulx Odpowiedz Link Zgłoś
ja-to-ja16 Re: Lubiewo 29.08.05, 10:21 ale makote i po niej bedzie zwierzenia georgi nicolson 5 czesc Odpowiedz Link Zgłoś
karletta Re: Co teraz czytasz? 29.08.05, 17:30 Pierwsze rozdziały "Białych zębów" Zadie Smith pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
independent-girl Aktualnie... 29.08.05, 17:47 "Prawiek i inne czasy" Olgi Tokarczuk :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelonka Skok Safony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 18:21 Erica Jong i Wszyscy jesteśmy podejrzani Chmielewskiej Odpowiedz Link Zgłoś
klamczucha3 Re: Skok Safony 30.08.05, 10:15 "Krystyna corka Lavransa" Singrid Undset - brak mi slow... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wierszokletka Re: Co teraz czytasz? - RAJ/JAR- super wiersze IP: *.biblioteka.one.pl / *.one.pl 30.08.05, 14:01 Czytam książkę dwóch poetów Dariusza Pado i Radoslawa Wiśniewskiego pt. "RAJ/JAR". Super wiersze.Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k. Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 13:13 "Najdalszy brzeg" Ursuli Le Guin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ugh Re: Co teraz czytasz? IP: *.acn.waw.pl 31.08.05, 13:17 "Postepowanie administracyjne" :-((( A na rozluznienie "Jak byc dobrym" Hornby'ego Odpowiedz Link Zgłoś
soleada Re: Co teraz czytasz? 08.09.05, 13:39 "Jedwab" Baricco "Małe zbrodnie małżeńskie" Schmitta "Dziewczyna z Tatuażami" Oates (gdyby nie to forum nie odkryłabym tej świetnej książki - dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelonka Re: Co teraz czytasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 14:03 Fałszywy trop Mankella i Skok Safony Jong Odpowiedz Link Zgłoś
mindsailor teraz czytam: 15.09.05, 14:40 mistrza i małgorzatę,"przepychanki" himilsbacha, "z pamiętnika hiszpańskiej pokojówki" mendozy Odpowiedz Link Zgłoś
justysia.j Re: teraz czytam: 15.09.05, 14:58 "Ojciec, ojciec", Karel von Loon. Bardzo prosto napisana, bez udziwnień a równocześnie dotyka rzeczy ważnych. Dlatego warta jest polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
soleada "Trylogia Nowojorska" Austera 15.09.05, 15:33 Dopiero zaczęłam, więc na razie trudno mi oceniać. Początek jednak ciekawy, a pomysł nietuzinkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
remediosedy Literatura iberoamerykańska 15.09.05, 19:46 Czytam Borgesa - wszystko, co zdołam pożyczyć, ostatnio "Raport Brodiego". Inny autor to Marquez, prawie wszystkie jego ksiązki już przeczytałam, więc chyba zacznę kolejny raz moje ulubione ("Sto lat..." i "Kronikę...śmierci"). Pozdrowienia dla wsystkich miłośników lit. iberoamerykańskiej! Odpowiedz Link Zgłoś