maniaczytania 02.10.03, 14:02 Ja wiem, ze jeszcze troche czasu do swiat przed nami, ale poniewaz uwielbiam Boze Narodzenie i jego magiczny nastroj, bardzo prosze o podanie tytulow ksiazek, ktore w swojej tresci wlasnie o nich traktuja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ksywa Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu 02.10.03, 14:37 Ponieważ dalej zapewne padną tytuły traktujące święta konwencjonalnie - ja na początek rzucam prowokacyjnie i obrazoburczo "Ominąć święta" J. Grishama.;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu IP: 81.210.22.* 02.10.03, 14:50 maniaczytania napisała: > Ja wiem, ze jeszcze troche czasu do swiat przed nami, ale poniewaz uwielbiam > Boze Narodzenie i jego magiczny nastroj, bardzo prosze o podanie tytulow > ksiazek, ktore w swojej tresci wlasnie o nich traktuja. Hej, A ja przytoczę książki chyba niezbyt lubianych tu autorów: Whartona - W księżycową jasną noc, i Gaardera - Tajemnica Bożego Narodzenia. I niech się sypią gromy...:-))) Uklony, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu IP: 157.25.31.* 22.12.03, 15:53 A to Gaarder tu nielubiany? Bo że Wharton, to rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
agridulce Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu 02.10.03, 14:57 Proponuję coś ambitniejszego:) Agatha Christie, Zagadka gwiazdkowego puddingu i Boże Narodzenie Herkulesa Poirot Lucy Maud Montgomery, Ania z Szumiących Topoli - jest tam opis świąt na Zielonym Wzgórzu Rosamunde Pilcher, Przesilenie zimowe i Grisham coś spłodził, ale tego już nie czytam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yaga Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu IP: *.chello.pl 02.10.03, 15:33 Agatha Christie: "Gwiazda nad Betlejem" - wiersze (tak, tak!) i opowiadania gwiazdkowe, bardzo śliczne. Wydał dawno temu PAX. Małgorzata Musierowicz: "Noelka" Jeoffrey Archer: "Pierwszy cud" No i nie zapominajmy o starym poczciwym Dickensie: "Opowieść wigilijna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josie Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu IP: 212.160.236.* 03.10.03, 10:13 o tak, "Pierwszy cud" Archera :)))))))) Króciutkie i takie śliczne :)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica KSIĄŻKI O BOŻYM NARODZENIU 02.10.03, 19:03 - Morderstwo w Boże Narodzenie - Agathy Christie - genialna zbrodnia, genialny detektyw... a wszystko w bożonarodzeniowej oprawie angielskiego domostwa. - Ominąć święta - John Grisham - świetny portret amerykańskiej rodziny chcącej uniknąć na przekór wszystkim i wszystkiemu świąt bożego narodzenia... świetna książka... na jeden... być może wigilijny wieczór - skłania do refleksji nad całą (materialną) otoczką świąt bożego narodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
eemcia Re: KSIĄŻKI O BOŻYM NARODZENIU 02.10.03, 20:05 "Dziadek do orzechów" E.T.A.Hoffmann :))) Odpowiedz Link Zgłoś
kalamburka_89 Re: KSIĄŻKI O BOŻYM NARODZENIU 02.10.03, 22:40 Dlaczego Gaarder jest nielubiany? Wharton bo nudny, ale Gaarder?? Weszłam na ten wątek właśnie chcąc napisać o jego książce, której jeszcze nie przeczytałam, bo czekam z tym do... Bożego Narodzenia :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dvoicka Re: KSIĄŻKI O BOŻYM NARODZENIU IP: *.gorzow.sdi.tpnet.pl 15.12.03, 12:25 ależ Tajemnica świąt Bożego Narodzenia, jest tak napisana, żeby ją czytać przed świętami - tak jak się otwiera kalendarze adwentowe - a nie w święta. Już kolejny rok tak robię :) Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu 02.10.03, 22:48 Alice Taylor "Noc przed Bożym Narodzeniem" - moja ukochana świąteczna lektura; autobiograficzne opowiadania o Bożym Narodzeniu na irlandzkiej wsi w latach 50. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
elwinga I jeszcze Dickens 02.10.03, 22:49 Ach, i jeszcze piękny opis świąt w I tomie "Klubu Pickwicka"! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubu Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu IP: *.chello.pl 02.10.03, 23:09 W ZWIERCIADLE... NIEJASNO Gaardera bardzo dobra ksiazka o umieraniu przed Bozym Narodzeniem Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu 03.10.03, 09:00 Bardzo dziekuje i ... prosze o jeszcze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu IP: 195.216.116.* 03.10.03, 09:58 Hej!Wymieniliście juz prawie wszystko co chciałam wpisać (tu muszę dodać że obie ksiązki Gaardera są bardzo dobre, a czytanie ich w okresie przedświątecznym to bardzo dobry moment). Moje propozycje to: Tolkien - Listy Św. Mikołaja William Wharton - Wieści (rodzinne święta w starym młynie we Francji) David Baldacci - Zdązyć na Boże Narodzenie (romantyczna opowieść ukazująca nam ważność i wartość tych świątecznych dni) i jeszcze opowiadanie - Maria Dąbrowska Boże Narodzenie. Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu 23.12.03, 16:54 Gość portalu: monika_kot napisał(a): > William Wharton - Wieści (rodzinne święta w starym młynie we Francji) Chyba jedna z lepiej napisanych jego książek :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josie Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu IP: 212.160.236.* 03.10.03, 10:19 Truman Capote "Gwiazdka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ika Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu IP: *.dip.t-dialin.net 03.10.03, 10:54 M. Musierowicz "Noelka"- naprawde sympatyczna ksiazka Odpowiedz Link Zgłoś
ksywa Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu 03.10.03, 10:54 Przypomniało mi sie jeszcze wzruszajace opowiadanie O.Henry'ego "Dary Magów". Wydaje mi sie, że napisał jeszcze ze 2-3 opowiadanka w tym klimacie, ale tytułów nie pamiętam. Wkażdym razie są w jednym zbiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madusiak Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu IP: *.acn.pl / *.acn.pl 03.10.03, 11:36 tez polecam Baldacciego Zdążyć na Boże Narodzenie. Miła i ciepła lektura Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszney Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu IP: *.crowley.pl 05.10.03, 17:57 Własnie skończyłam czytać Baldacciego "Zdążyć przed Bożym narodzeniem" i jestem rozczarowana. Miałam wrażenie, że tę książkę pisało dziecko, a nie dojrzały pisarz. MOże jest to powieść ciepła i romantyczna, ale to samo można powiedzieć także o harlequinach. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu 07.10.03, 16:09 Podnosze, zeby nie zniklo mi z oczu :) Mam nadzieje, ze to jeszcze nie wszystkie pozycje o swietach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika_p Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu IP: *.class144.petrotel.pl 08.10.03, 01:02 Sporo motywów świątecznych jest w jednej z narnijskich opowieści C.S.Lewisa, "Lwie, Czarownicy i starej szafie" Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Up! 22.10.03, 17:03 Czy naprawde w tak niewielu ksiazkach jest o tych pieknych swietach? Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania coraz blizej swieta... 15.12.03, 10:47 moze komus cos jeszcze sie przypomni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny Re: coraz blizej swieta... IP: 213.17.133.* 21.12.03, 21:10 W "Dzieciach z Bullerbyn " jest bardzo sympatyczny rozdział czy nawet dwa o świętach w rodzinie Lisy...No i oczywiście "wieści" Whartona, które pomimo mojego mieszanego stosunku do autora czytam o roku w grudniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.12.03, 22:17 trzy opowiadania (Stasiuk, Pilch, Tokarczuk)w jednym tomiku Opowieści wigilijne Odpowiedz Link Zgłoś
slotna Re: ksiazki o Bozym Narodzeniu 23.12.03, 16:06 "Lew, czarownica i stara szafa" Lewisa (pierwsza część "Opowiesći z Narni"). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Świąteczne IP: *.146.188.143.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.08.15, 15:49 fabulous-christmas.blogspot.com/ książki, filmy i wszystko :) Odpowiedz Link Zgłoś