stella-st 15.10.03, 11:35 No wlasnie ktora z pisarek a moze i pisarzy mozna by zaliczyc do tego nurtu? Wedlug mnie reprezentowala ja zawsze Barbara Wood i Maria Nurowska a Wy jak myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: tzw. Literatura kobieca 15.10.03, 13:15 najpierw poprosze definicje pojęcia, bo inaczej to i homer będzie pasował Odpowiedz Link Zgłoś
stella-st Re: tzw. Literatura kobieca 15.10.03, 14:58 Ogolnie zdefiniowalabym ten nurt jako literturae pisana przez kobiety, jednak czytalam juz wypowiedzi, w ktorych twierdzilo sie, ze nie powinno sie wykluczac mezczyzn jako autorow tego typu ksiazek. Tematem takiej Literatury jest glownie rola kobiety w spoleczenstwie oraz jej stosunek do "swiata mezczyzn". Odpowiedz Link Zgłoś
jottka ty chyba 15.10.03, 15:12 sterujesz w stronę 'lit feministycznej' autorki piszące nie tyle o kobietach, co eksponujące własny styl pisarstwa, niezależny od tworzonej przez mężczyzn mainstreamowej tradycji literackiej. wg terminologii femi - zasadniczy jest tu ginocentryczny, nie androcentryczny punkt widzenia 'rolą kobiety w społeczeństwie' zajmowali sie liczni autorzy od zarania, podobnie jak i stosunkiem kobiet do 'swiata mężczyzn' - lit ginocentryczna nie zajmuje sie wyłącznie relacją kobieta-mężczyzna ani też problemem władzy/ dyskryminacji kobiet, choć są to oczywiście tematy istotne. a nurowska, o ile dobrze kojarzę, uprawia aż nadto tradycyjne pisarstwo popularne, tyle że za temat obrała sobie losy kobiet w barwnych epokach Odpowiedz Link Zgłoś
stella-st poruszam sie w innym kierunku 15.10.03, 17:13 masz swieta racje tu nie tylko chodzi o stosunki damsko- meskie czy walke kobiet o miejsce w spoleczenstwie. To pojecie objemuje obraz kobiety w literaturze, jej zycie,jej problemy, jej swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sola Re: tzw. Literatura kobieca IP: *.elblag.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 16:05 Natychmiast przychodzi mi do głowy Margaret Atwood, a zwłaszcza jej powieść "Kobieta do zjedzenia"(tytuł mówi wszystko:)) Po namyśle dorzuciłabym ... Johna Irvinga. No i oczywiście Erica Jong (młoda, bo stara podobno, przepraszam za wyrażenie, "straciła jaja") Pzdr Sola Odpowiedz Link Zgłoś