Gość: basia IP: *.adsl.inetia.pl 03.11.08, 20:46 Losy Polaków w łagrach głównie mnie interesują. Czytałam książki Jadwigi Zawadzkiej i tak bym poszła za siłą pędu ku tym klimatom. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani.zemsta Re: książki o łagrach 03.11.08, 20:51 Jeżeli Żyda uznasz za Polaka-wbrew niektórym Polakom-to jest "Człowiek człowiekowi wilkiem" Bardach, Gleeson + ! "Inny świat" Herling-Grudziński Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: książki o łagrach 03.11.08, 22:04 Absolutnie rewelacyjna jest książka Barbary Skargi "Po wyzwoleniu..." Ze starszych pozycji polecam "W domu niewoli" Beaty Obertyńskiej. Jak mi się coś jeszcze przypomni, to napiszę. Z relacji rosyjskich, obok klasyki (Sołżenicyn, Szałamow), poleciłabym "Stromą ścianę" Eugenii Ginzburg. Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: książki o łagrach 04.11.08, 09:24 los łagrowy jednaki bez względu na narodowość. Blankenhorn, Droga bez powrotu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: książki o łagrach IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.08, 14:23 Wiem, że los łagrowy dla innych narodów równie koszmarny był to mnie jednak cierpienie rodaków boli najbardziej, bo nas załtwili po lisiemu i to jest najgorsze. Ale to zostawmy na inną dyskusję. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.zemsta Re: książki o łagrach 04.11.08, 20:56 Nie lubię takiego wyceniania ze względu na cierpienie i "załatwianie". Takich rzeczy się nie porównuje jak np. piszesz '...jak nas...' co to zmienia... ale absolutnie nie chcę zaczynać dyskucji i tym podbnych. Odpowiedz Link Zgłoś
oryginal23 Re: książki o łagrach 04.11.08, 21:04 Nie polecam Anne Applebaum GUłAG.To zbieranina przeredagowanych kawałków innych książek. Koniecznie Sułżenicyn,lektura obowiązkowa w tym temacie. 23. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: książki o łagrach IP: *.adsl.inetia.pl 04.11.08, 21:34 Sułżenicyn jest mi bartdzo dobrze znany, jest to klasyka łagrowa bez dyskusji. Natomiast losy Polaków są mi wyjąkowo bliskie (sporo mojej rodziny tam się znalazło) i czytając o tych koszmarnych miejscach trochę wyobrażm sobie jak to było z moimi bliskim, którzy w większości już do Polski nie wrócili. Ot i powód dlaczego takie książki chcę czytać. Odpowiedz Link Zgłoś
alexanderson Re: 04.11.08, 21:19 merlin.pl/Polscy-swiadkowie-Gulagu-Literatura-lagrowa-1939-1989_Izabella-Sariusz-Skapska/browse/product/1,319343.html Odpowiedz Link Zgłoś
saszka77 Re: książki o łagrach 05.11.08, 10:31 Polecam też "Polacy w ZSRR (1939-1942)",antologia opracowana przez Marię Czapską, wyd.krajowe 1991. Odpowiedz Link Zgłoś
saszka77 Re: książki o łagrach 05.11.08, 13:39 Znalazłam jeszcze obszerną bibliografię: www.olimpijczycy.lo14.wroc.pl/pliki/LOSYPOLAKOW/bibliografialosy.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
rozmowy-z-monitorem Re: książki o łagrach 05.11.08, 15:50 Z Panem Bogiem w łagrach - ale to wcześniejsze czasy niż II wojna światowa. W czterech łagrach i trzynastu tiurmach - wspomnienia żołnierza AK. Odpowiedz Link Zgłoś
eta Re: książki o łagrach 05.11.08, 20:50 Baczyński (brat stryjeczny) "ty musisz dać świadectwo ..." Odpowiedz Link Zgłoś
lis888 Re: książki o łagrach 06.11.08, 16:11 Niezupełnie o łagrach, bo o zesłańcach polskich: Zbigniew Domino Syberiada polska Odpowiedz Link Zgłoś