liza_s 17.12.08, 20:35 Czy można zwrócić książkę zakupioną w zwykłej księgarni (nie chodzi o reklamację)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: Oczywiście, że tak, za okazaniem paragonu (n/ 15.10.13, 17:54 to wcale nie takie oczywiste, to tylko dobra wola sprzedawcy, danej sieci itp... Odpowiedz Link Zgłoś
liza_s Re: Zwrot książek do księgarni 18.12.08, 08:22 Nie! Dlaczego od razu tak zakładasz? Książkę kupiłam jako prezent i okazało się, że obdarowana osoba już taką posiada. malgga, dzięki za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
zielka Re: Zwrot książek do księgarni 18.12.08, 09:00 Nie zakladam, ze skserowalas, gdyby tak bylo, nie zadawalabys tutaj pytania. Moj krociutki wpis mial na celu zwrocenie uwagi na specyfike ksiazek jako produktow latwo kopiowalnych, w przeciwienstwie do wiekszosci innych produktow. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Zwrot książek do księgarni 18.12.08, 09:51 zielka napisała: > Nie zakladam, ze skserowalas, gdyby tak bylo, nie zadawalabys tutaj pytania. Mo > j > krociutki wpis mial na celu zwrocenie uwagi na specyfike ksiazek jako produktow > latwo kopiowalnych, w przeciwienstwie do wiekszosci innych produktow. O wiele łatwiej kopiowalne są płyty CD i DVD - tych nie można zwrócić, gdy opakowanie zostało usunięte. W ciągu 10 !!!dni można zwrócić wszystko kupione POZA siedzibą firmy - czyli np. książki z netowych zakupów. Zwrot w księgarni zwykłej - to dobra wola sprzedawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
zielka Re: Zwrot książek do księgarni 18.12.08, 09:59 dominikjandomin napisał: > > O wiele łatwiej kopiowalne są płyty CD i DVD - tych nie można zwrócić, gdy > opakowanie zostało usunięte. No zakladalam, ze mowimy wlasnie o kopiowalnych wsrod zwracalnych, a nie wsrod produktow w ogole :-) Nie wiem co mowi prawo w kwestii zachowania ksiegarza, ale jesli bym byla ksiegarzem, to naprawde mialabym opory przez przyjeciem zwrotu, z powodow wyzej wymienionych. Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Zwrot książek do księgarni 18.12.08, 12:36 Niby można, ale czy nie łatwiej pożyczyć z biblioteki (z kserowaniem lub bez)? Jakoś nie wydaje mi się, żeby zjawisko kupowania książek w celu skserowania i zwrócenia miało charakter masowy. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikjandomin Re: Zwrot książek do księgarni 18.12.08, 13:25 pavvka napisał: > Niby można, ale czy nie łatwiej pożyczyć z biblioteki (z kserowaniem > lub bez)? Jakoś nie wydaje mi się, żeby zjawisko kupowania książek w > celu skserowania i zwrócenia miało charakter masowy. Ja bardziej miałbym obawy z innych powodów: 1. zniszczenia. 2. utrata zysku :| Wolałbym proponować wymiane na inna książkę. O ile zwracana nie miałaby sladów zniszczeń / uzytkowania Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Zwrot książek do księgarni 15.10.13, 17:44 A ile kosztuje kserowanie? Czy każdy ma dostęp w pracy i tak sobie korzysta? Odpowiedz Link Zgłoś
pampelune Re: Zwrot książek do księgarni 16.10.13, 14:44 Byłam w podobnej sytuacji: mąż kupił mi na imieniny książkę, którą tego samego dnia również kupiłam sobie na imieniny (było to bardzo zabawne – spotkaliśmy się w tramwaju, a każde z nas dzierżyło "Pra" Ludwiki Włodek). Następnego dnia bez problemu oddałam jedną do księgarni, okazując paragon i wyjaśniając pokrótce przyczynę. Była to księgarnia Znaku na Sławkowskiej w Krakowie – bardzo sympatyczni pracownicy. Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Zwrot książek do księgarni 18.12.08, 11:45 Sklepy nie mają obowiązku prawnego przyjmowania zwrotów. Niektóre natomiast (zwłaszcza sieci) mają to wpisane we własne zasady. Po prostu się dowiedz, jak to jest w tej konkretnej księgarni. Odpowiedz Link Zgłoś
aglod2 Re: Zwrot książek do księgarni 18.12.08, 19:27 Ostatnio zdublowałam sobie książkę, nie mówiłam nic o zwrocie, ale zapytałam się, czy mogę wymienić na inną. Nie było kłopotu, nie wiem czy zgadzają się u wszystkich, bo w sumie jestem w księgarni rozpoznawalna. Ale myślę, że zamienić powinni. Ach paragon miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z.k. Re: Zwrot książek do księgarni IP: *.chello.pl 19.12.08, 01:09 Nie mozna zamienic, bo zostala sprzedana konkretna ksiazka. Po zamianie nie beda sie zgadzac stany i przy inwentaryzacji bedzie lipa. Mozna oddac, z paragonem jesli ksiegarnia ma taka zasade ze przyjmuje zwroty (wiekszosc sieciowek przyjmuje) i kupic sobie inna. Odpowiedz Link Zgłoś
jot6 Re: Zwrot książek do księgarni 20.12.08, 15:51 też miewam z tym problemy - wymóg posiadania paragonu jest bezwzględny,niestety - a co jeśli książka przysłana np z merlina ma ewidentny defekt techniczny? kiedyś taką książkę można było bez problemu zwrócić w dowolnej księgarni,teraz absolutnie wykluczone! muszę wysyłać z powrotem,narażać się na dodatkowy wydatek i kłopot.. sądzę,że w przypadku takich błędów technicznych - białe strony,brak kartek - tak jak dawniej księgarnie powinny mieć obowiązek przyjmowania takich defektów i przynajmniej wymiany na inny egzemplarz Odpowiedz Link Zgłoś
spacey1 Re: Zwrot książek do księgarni 22.12.08, 11:28 to "dawniej" to chyba było bardzo dawno, kiedy sprzedażą detaliczną książek zajmował się jeden podmiot - Dom Książki. Wtedy można rzeczywiście było oddać książkę gdziekolwiek. Ale dlaczego jedna firma miałaby przyjmować zwrot książki kupionej u innej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ks Re: Zwrot książek do księgarni IP: 212.244.58.* 15.10.13, 17:32 Idąc dalej tym tokiem rozumowania wynika, że telewizor zakupiony w Saturnie mogę wymienić w Media Markt albo innym sklepie z RTV... Czy się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Zwrot książek do księgarni 15.10.13, 17:56 nie wynika, gdzie to wyczytałeś/aś? Odpowiedz Link Zgłoś
qw994 Re: Zwrot książek do księgarni 21.10.13, 19:03 To dobra wola sprzedawcy. Ale może uda ci się ją wymienić na inną? Odpowiedz Link Zgłoś
brylant125 Re: Zwrot książek do księgarni 22.10.13, 11:24 Nie opłaca się kserować przecież... Można oddać jak jest nieużywana i masz paragon. Odpowiedz Link Zgłoś