Gość: alka22 IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 05.11.03, 09:53 Właśnie skończyłam czytać i jestem pod wrażeniem...Czy ktoś z Was zna? I czy może polecić cos w podobnym klimacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: alka22 tzn "JaskiniA Filozofów" rzecz jasna:) IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 05.11.03, 09:56 Odpowiedz Link Zgłoś
magnolijka Re: tzn "JaskiniA Filozofów" rzecz jasna:) 05.11.03, 14:31 hej, właśnie zastanawiałam się czy kupić tą książkę. Napisz o niej coś więcej to może się zdecyduję :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
sullivan1 Re: tzn "JaskiniA Filozofów" rzecz jasna:) 05.11.03, 18:29 wlasnie czytam. bomba ! jezeli tylko interesujesz sie Antykiem, to na pewno sie nie zawiedziesz. a w skrocie : kryminal w klasycznych Atenach (prywatny detektyw, te klimaty), z tym, ze na warstwe kryminalna naklada sie warstwa literacko-mitlogiczno- ikonograficzna (troszeczke tak jak a Imieniu rozy, gdzie logika morderstw byla zwiazana z ikonografia Apokalipsy, ale... inaczej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alka22 Re: tzn "JaskiniA Filozofów" rzecz jasna:) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 06.11.03, 06:05 też miałam skojarzenia z Imienieem Róży, ale jeszcze bardziej z "Klubem Dumas" Pereza-Reverte.Fascynujące przenikanie sie sztuki, filozofii i życia. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_magda Re: tzn "JaskiniA Filozofów" rzecz jasna:) 08.12.03, 00:43 Jestem własnie po i powiem że rzecz przednia jest ;)) No właśnie, czy Ktoś z was zna powieści w podobnym klimacie? Odpowiedz Link Zgłoś
raymond.new Re: tzn "JaskiniA Filozofów" rzecz jasna:) 08.12.03, 14:30 Ta książka w ogóle mi się nie podobała. Porównywanie jej z twórczością Eco (co się często zdarza) i Pereza Reverte to duża przesada. Generalnie gniot dla tropicieli aluzji. Ale zaznaczam (jeśli ktoś nie czytał), że w mojej opinii jestem, nie tylko na tym forum, odosobniony. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś