Dodaj do ulubionych

"Jaskinie Filozofów" Somozy

IP: *.lama.net.pl / 195.150.172.* 05.11.03, 09:53
Właśnie skończyłam czytać i jestem pod wrażeniem...Czy ktoś z Was zna? I czy
może polecić cos w podobnym klimacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: alka22 tzn "JaskiniA Filozofów" rzecz jasna:) IP: *.lama.net.pl / *.lama.net.pl 05.11.03, 09:56
      • magnolijka Re: tzn "JaskiniA Filozofów" rzecz jasna:) 05.11.03, 14:31
        hej,
        właśnie zastanawiałam się czy kupić tą książkę. Napisz o niej coś więcej to
        może się zdecyduję :)
        pzdr
        • sullivan1 Re: tzn "JaskiniA Filozofów" rzecz jasna:) 05.11.03, 18:29
          wlasnie czytam. bomba ! jezeli tylko interesujesz sie Antykiem, to na pewno sie
          nie zawiedziesz.

a w skrocie : kryminal w klasycznych Atenach (prywatny detektyw, te klimaty), z
          tym, ze na warstwe kryminalna naklada sie warstwa literacko-mitlogiczno-
          ikonograficzna (troszeczke tak jak a Imieniu rozy, gdzie logika morderstw byla
          zwiazana z ikonografia Apokalipsy, ale... inaczej)
          • Gość: alka22 Re: tzn "JaskiniA Filozofów" rzecz jasna:) IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 06.11.03, 06:05
            też miałam skojarzenia z Imienieem Róży, ale jeszcze bardziej z "Klubem Dumas"
            Pereza-Reverte.Fascynujące przenikanie sie sztuki, filozofii i życia.
            • lena_magda Re: tzn "JaskiniA Filozofów" rzecz jasna:) 08.12.03, 00:43
              Jestem własnie po i powiem że rzecz przednia jest ;))

No właśnie, czy Ktoś z was zna powieści w podobnym klimacie?
              • raymond.new Re: tzn "JaskiniA Filozofów" rzecz jasna:) 08.12.03, 14:30
                Ta książka w ogóle mi się nie podobała. Porównywanie jej z twórczością Eco (co
                się często zdarza) i Pereza Reverte to duża przesada. Generalnie gniot dla
                tropicieli aluzji. Ale zaznaczam (jeśli ktoś nie czytał), że w mojej opinii
                jestem, nie tylko na tym forum, odosobniony.
                pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka