Gość: Yarpen_Abbil Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.09, 22:05 George Orwell "Rok 1984" - to sławne "[...]Uściski były ich walką, orgazm ich zwycięstwem, ciosem zadanym Partii, udaną akcją polityczną..." George Orwell "Folwark zwierzęcy" - "Dwie nogi źle, cztery nogi dobrze..." Odpowiedz Link Zgłoś
tu-quoque Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? 15.01.09, 23:36 Janusz A.Zajdel - "Limes inferior" Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? 16.01.09, 13:27 > Janusz A.Zajdel - "Limes inferior" Raczej "Paradyzja" tegoż autora-supertotalitarne społeczeństwo uwięzione na sztucznej planecie która naprawdę nie istnieje.Obywatele pozbawieni prywatności mieszkający w klitkach o przezroczystych ścianach,elektronicznie inwigilowani i biedni jak myszy kościelne.W "Limes..." ludzie są ogłupiani prymitywną rozrywką i rozpasaną konsumpcją a system jest tak zrobiony że opłaca się udawać głupszego niż się jest bo wtedy jeszcze więcej się nażresz-w komunie (prawdziwej) też się udawało ale po to aby ocalić życie. Z innych pozycjii warto wymienić "Zupę z trawy" ( wydane w Polsce wspomnienia o życiu w Chinach epoki Mao Ze Donga) czy mało znaną u nas political-fiction "Atlas Shrugged" Ayna Randa (po zwycięstwie komunizmu dochodzi do gospodarczej katastrofy,nie wiem czy był polski przekład). Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? 16.01.09, 21:20 >czy mało znaną u > nas political-fiction "Atlas Shrugged" Ayna Randa (po zwycięstwie > komunizmu dochodzi do gospodarczej katastrofy,nie wiem czy był > polski przekład). Ayn Rand była kobietą! Naprawdę. To nie dowcip. Polskiego przekładu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy102_t_34_85 Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? 17.01.09, 18:09 >Ayn Rand była kobietą! Naprawdę. To nie dowcip. Cholera,wiem.Kiedyś pisząc o "Ostatnim Brzegu" Shute'a tak przekręciłem nazwisko autora że wyszło na żeńskie... > Polskiego przekładu nie było. Okazuje się że jednak BYŁ i to niedawno.Tytuł "Atlas Zbuntowany"-to dobrze bo z czytaniem orginału miałem cholerne kłopoty-postaram się kupić... Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? 17.01.09, 19:32 > > Polskiego przekładu nie było. > Okazuje się że jednak BYŁ i to niedawno.Tytuł "Atlas Zbuntowany" A to odwołuję, dzięki za informację. Sprawdzałam w katalogu Biblioteki Narodowej, widocznie wydawca (jeszcze) nie przesłał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fish&chips Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? IP: *.eranet.pl 18.01.09, 02:04 hajota napisała: > > > Polskiego przekładu nie było. > > Okazuje się że jednak BYŁ i to niedawno.Tytuł "Atlas Zbuntowany" > > A to odwołuję, dzięki za informację. Sprawdzałam w katalogu Biblioteki > Narodowej, widocznie wydawca (jeszcze) nie przesłał. Przełożyli, i do tego jeszcze tej samej autorki "Źródło" [The Fountainhead] :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixiee Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 20.01.09, 18:56 Marian Marek Bilewicz " Wyszedłem z mroku " . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixiee Aleksander Weissberg Cybulski "Wielka czystka" nt. IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 22.01.09, 18:17 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lusnia Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.09, 20:41 Kędy wieje wiatr - Władimir Bukowski (autobiograficzna) Odpowiedz Link Zgłoś
agaszaw Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? 30.09.09, 23:08 Polecam: Joanna Siedlecka"Obława" Aleksander Watt "Mój wiek" Odpowiedz Link Zgłoś
korbolodoom Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? 31.12.09, 14:52 "Cnota egoizmu" Ayn Ryand oczywiście jest wydanie polskie Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? 16.01.09, 20:29 Syn pulku, Wasiek Trubaczow i jego koledzy,cala tworczosc Janiny Broniewskiej Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? 16.01.09, 20:31 przemowienia Gomulki ? Odpowiedz Link Zgłoś
alex_koz Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? 17.01.09, 02:06 "inny swiat" Giedroycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? IP: 79.191.16.* 18.01.09, 09:41 alex_koz napisała: > "inny swiat" Giedroycia. > ?????????? Odpowiedz Link Zgłoś
stachkonwa Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? 17.01.09, 13:52 Najlepszą książką antykomunistyczną, jaką przeczytałem są opowiadania Zoszczenki (np. zebrane w tomie "Punkt widzenia"). Do dziś nie rozumiem, jak mu się udało nie tylko przeżyć, ale być również bardzo bardzo poważanym pisarzem (a jakże) socjalistycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
anathesis najlepsza to "Przygody duraczka pospolitego" 17.01.09, 17:56 autorstwa Debiliusa Vulgarisa. W sam raz lektura dla ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lvov Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? IP: 82.160.33.* 17.01.09, 20:27 www.lwow.com.pl/zygulski/zygulski2.html#3 Wywózki na Sybir - to cały osobny katalog. Przesłuchania we Lwowie: www.lwow.com.pl/Biuletyn/ostrowski.html Babel "Armia konna" - o wojnie polsko-bolszewickiej 1920 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? IP: 82.160.33.* 18.01.09, 11:16 Czapski - Na nieludzkiej ziemi. Opowiada o poszukiwaniu przez Czapskiego w Moskwie śladów oficerów z Katynia, a potem o tworzeniu się armii Andersa. Dobra jest też książka o Kambodży Czerwonych Khmerów, która stała się podstawą filmu "Pola śmierci", jest polski przekład. "Nieznośna lekkość bytu" itd. itd., najprościej pomyśleć, co było wydawane w drugim obiegu w latach 70. i 80. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: josel Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? IP: 87.200.74.* 19.01.09, 08:49 bardzo obiektywna ksiazka poswiecona rewolucji i wojnie domowej: "Wokol terroru bialego i czerwonego 1917-1923" Andrzej Witkowicz biblioteka Le Monde diplomatique Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamyczka Pamiętnik Żołnierza Armii Czerwonej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.09, 18:50 Siergieja Piaseckiego (dziwne, ze nikt dotąd nie wymienił). Można śmiać się czytając, dopóki nie przypomnimy sobie, że takie typu rządziły naszym krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doda Re: Pamiętnik Żołnierza Armii Czerwonej IP: 82.160.33.* 21.01.09, 10:38 Dodajmy jednak, że nie jest to pamiętnik autentyczny (w przeciwieństwie do Babla np.), tylko wyobrażenia autora, zaciekłego antykomunisty z ZWZ. Teraz można się śmiać, ale kiedyś za rozpowszechnianie takich treści miało się sprawę sądową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixiee Wasilij Grossman " Wszystko płynie" ( n/txt ) IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 21.01.09, 10:50 j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pixiee Eugenia Ginzburg "Stroma droga"... IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 21.01.09, 10:58 ... lub w innym wydaniu " Stroma ściana " . To może przy okazji twórczość jej syna Wasilija Aksionowa np. " Moskiewska saga " . Odpowiedz Link Zgłoś
brytol9 Re: Najlepsze książki antykom? Paragraf 13! 06.05.09, 11:11 Większość z podanych przez przedmówców tytułów zasługuje na uwagę, choć ostatnio jest jakby trochę zapomniana (zwłaszcza Sołżenicyn, Szałąmow i Piasecki). Ja polecam wydaną niedawno powieść o końcu PRL, "Paragraf 13" M. Paska. Opowiada w mocno humorystyczny sposób o służbie wojskowej młodych ludzi i ich starciu z komunistycznym systemem. Można się pośmiać, ale obraz tamtych czasów dla wielu młodych może być szokujący. Czyta się very fajnie, dialogi dominują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vic Józef Mackiewicz - powieści i reporaże IP: *.olsztyn.vectranet.pl 06.05.09, 16:10 Powieści: "Kontra" "Droga donikąd" Zbiór teksów "Fakty, przyroda i ludzie"; tutaj jest relacja Mackiewicza z pierwszej ekshumacji w Katyniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleks Re: MARAI Marai Marai IP: *.pools.arcor-ip.net 10.05.09, 16:43 Po trzykroc - Szandor Marai. DZIENNIKI, WYZNANIA PATRYCJUSZA i przede wszystkim ZIEMIA,ZIEMIA. Wg mnie biblia antykomunizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pilówka Re: Kupie Opowiadania Kołymskie IP: *.net87.citysat.com.pl 25.05.09, 17:57 Jak w temacie , pełna wresja 3 tomy - 1000 stron. Pilowka Odpowiedz Link Zgłoś
booksa Re: Najlepsze książki antykomunistyczne ? 27.05.09, 21:19 Tak zeby uzupelnic tematyke, cos z naszego stolecznego podwórka. Janusz Krasiński - Na stracenie - powiesc oparta na wlasnych losach autora, doskonała lekcja historii, metody osaczania ludzi przez funkcjonariuszy bezpieczenstwa, jak zrobic z dwojki 18-letnich dzieciakow groźnych imperialistycznych szpiegow, przy okazji kilka autentycznych historii osob osoadzonych w tej samej celi. Odpowiedz Link Zgłoś