Dodaj do ulubionych

Fabularnie o pisarzach

02.02.09, 22:04
Nie chodzi mi o biografie tylko właśnie o fabularne opowieści o
pisarzach/twórcach.

Basquiat
Całkowite zaćmienie
Lalka Kafki
Marzyciel

To przykłady jeno ;) Ale pytanie jest inne - czemu życie twórców aż tak
inspiruje (?) kolejnych że powstają fabularyzowane opowieści na ich temat.
Biografie rozumiem ale czemu beletrystyka?
Ma ktoś ochotę pofantazjować na ten temat ze mną? ;)
Obserwuj wątek
    • cynamoon6 Re: Fabularnie o pisarzach 03.02.09, 10:25
      Mnie sie jeszcze przypomniala Frida- Barbary Mujicy

A czemu powstaja? Moze z fascynacji i proby wyobrazenia sobie ich zycia, jakby
      byli sasiadami ;) No wiesz, ludzmi z krwi i kosci, mimo jakiegos tam geniuszu?

Niektore takie ksiazki sa bardzo udane.

• Gość: korona Re: Fabularnie o pisarzach IP: *.sileman.net.pl 04.02.09, 21:43
        Nie wiem, może jeszcze nie trafiłam na taką, która specjalnie by mną
        wstrząsnęła. Dla mnie takie biografie są dość nużące.
        • Gość: zabka Re: Fabularnie o pisarzach IP: *.autocom.pl 04.02.09, 22:12
          Ale to chyba nie chodziło o biografie. Tylko o fikcję literacką na podstawie
          biografi :)
          • Gość: -kaśka- Re: Fabularnie o pisarzach IP: *.aster.pl 04.02.09, 23:38
            Fikcje literackie są fajne, bo pokazują co mogłobyś. Dają możliwość
            autorom pofantazjowania. A ludzie lubią sławnym ludziom przypisywać
            różne cechy i tak powstaje książka.
          • Gość: kolorowe-kredki Re: Fabularnie o pisarzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.09, 18:52
            hm. ja chyba nie czytałem jeszcze tego typu książki. trzeba spróbować i się
            przekonać :)
            • rozmowy-z-monitorem Re: Fabularnie o pisarzach 05.02.09, 19:51
              Nie żartuj Takich jest przecież mnóstwo :)
              • Gość: kolorowe-kredki Re: Fabularnie o pisarzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.09, 19:27
                to nie wiem, albo mam taką sklerozę i nie mogę sobie w tej chwili przypomnieć, albo serio nie czytałam ;)
                • rozmowy-z-monitorem Re: Fabularnie o pisarzach 13.02.09, 21:28
                  o tych nieprawdziwych też nie czytałaś? ;)
    • Gość: fabian Re: Fabularnie o pisarzach IP: *.sileman.net.pl 04.02.09, 21:40
      a może jest tak, że autorzy liczą zwyczajnie na łatwą kasę?
      • rozmowy-z-monitorem Re: Fabularnie o pisarzach 05.02.09, 19:52
        a napisanie o kimś znanym od razu daje kasę? nie sądzę :)
        • Gość: kolorowe-kredki Re: Fabularnie o pisarzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.09, 16:19
          Nie, ale na pewno przyciąga czytelnika, nie?
          • Gość: enter Re: Fabularnie o pisarzach IP: *.gprs.plus.pl 22.02.09, 21:13
            Mądrego czytelnika, to niekoniecznie przyciąga znane nazwisko.
            • whitexyz Re: Fabularnie o pisarzach 23.02.09, 13:13
              mądrego nie, ale faktem jest, że jeśli w księgarni na półce rzuci Ci się w oczy
              znane nazwisko to jest szansa, że zatrzymasz dłużej wzrok na tej książce, a może
              nawet ją przejrzysz.
              • Gość: kolorowe-kredki Re: Fabularnie o pisarzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 20:29
                dokładnie tak. a może nawet kupisz, głównie ze względu na znane nazwisko
                • rozmowy-z-monitorem Re: Fabularnie o pisarzach 23.02.09, 22:47
                  Do książki przekonuje Was po prostu znane nazwisko?
    • Gość: magda Re: Fabularnie o pisarzach IP: 94.254.249.* 11.02.09, 17:26
      Inspiruje. Sama ładnie odpowiedziałaś. Postaci Twórców są inspirujące. Troszkę
      też zgodnie z zasadą "po plecykach swych idoli"... No a czym byłby Twórca bez
      inspiracji, która też bywa dźwignią (np.handlu)? Miły temat. Można by dłuugo...
      Pozdrawiam
      • whitexyz Re: Fabularnie o pisarzach 12.02.09, 08:57
        Czasem zdarza się tak, że biografie twórców są ciekawsze od ich, mniej lub
        bardziej radosnej, twórczości. Tak oczywiście nie jest w przypadku tytułów,
        które wymieniłaś, bo każdy z tych twórców (Kafka, Barrie, Rimbaud, itd.),
        których życiorysy były pretekstem do stworzenie czegoś zupełnie nowego - książki
        jak w przypadku Kafki lub filmu jak w przypadku Barrie i Rimbaud - jest postacią
        niezwykle inspirującą. Zastanawia mnie co innego - a mianowicie: na ile twórca
        "korzystając" z czyjegoś życiorysu powinien być wierny faktom? Co o tym sądzicie?
        • Gość: magda Re: Fabularnie o pisarzach IP: 89.108.221.* 12.02.09, 17:41
          Absolutnie uważam, że skoro już korzysta z tego inspirującego życiorysu,
          powinien zachować maximum wierności faktom. Można, oczywiście, fantazjować w
          kwestii wyobraźni "muzy", ale "fact is fact". Schneider zrobił to optymalnie w
          "Lalce Kafki"
        • rozmowy-z-monitorem Re: Fabularnie o pisarzach 12.02.09, 18:12
          Jeśli chce użyć na okładce książki zwrotu: "inspirowane biografią Pana X"
          powinien trzymać się faktów. I jeśli owy Pan X był wysokim postawnym brunetem
          nie powinien robić z niego drobnej kruchej blondynki.
          Ale jeśli to ma być fantazja na podstawie jakiegoś wydarzenia lub gdybanie co by
          było gdyby Pan X był Panią - to faktów trzymać się nie musi :)
          • Gość: magda Re: Fabularnie o pisarzach IP: 94.254.171.* 02.03.09, 13:38
            Jak nie musi? Jeśli posługuje się nazwiskiem znanej osoby, p o w i n i e n , a
            nawet m u s i . Takie jest moje zdanie.
            • rozmowy-z-monitorem Re: Fabularnie o pisarzach 03.03.09, 21:21
              Niby dlaczego musi?
              Przypuścimy że "rozmowy z monitorem" chcą napisać książkę o kasynach. Inspiracją
              są wizyty Chmielewskiej w jaskini hazardu. I tylko tego faktu się rozmowy
              trzymają. Całą resztę mogą sobie zmyślać do woli.
              Więc biorę ten fakt i opisuję zdarzenie które miejsca wcale być nie musiało. Ale
              wiadomym jest że Pani Chmielewska w kasynach bywa często więc mógł mieć. I owy
              fakt jest inspiracją a cała reszta fikcją.
          • Gość: kolorowe-kredki Re: Fabularnie o pisarzach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.09, 21:29
            No ale, nawet jeśli jest to fikcja, ale wykorzystuje znane nazwisko, to nie
            powinien, jak napisałeś, robić z bruneta blondynki. takie jest moje zdanie.
            • rozmowy-z-monitorem Re: Fabularnie o pisarzach 03.03.09, 21:30
              Dlaczego nie?
              • Gość: kolorowe-kredki Re: Fabularnie o pisarzach IP: *.gprs.plus.pl 15.03.09, 22:03
                Bo np. jakby powstało coś o Tobie, chciałbyś, żeby zupełnie zmienili Twój
                wizerunek zostawiając nazwisko? To po co w takim razie to nazwisko? żeby
                przyciągnąć czytelnika.
                • rozmowy-z-monitorem Re: Fabularnie o pisarzach 16.03.09, 19:13
                  Dokładnie po to :) Zaznaczając że nie piszemy książki biograficznej :)
    • Gość: linka Re: Fabularnie o pisarzach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.09, 09:50
      O Henrym Jamesie pisali: Colm Toibin w "Mistrzu" i David Lodge w "Autor, autor"
      - ta pierwsza zdecydowanie lepsza
      • rozmowy-z-monitorem Re: Fabularnie o pisarzach 13.02.09, 21:30
        To jeszcze dorzucę:
        książki Barbary Wachowicz:
        "Ciebie jedną kocham"-książka o Żeromskim
        "Marie jego życia"- poświęcona Sienkiewiczowi
        Siedlecka "Jaśniepanicz" o Witoldzie Gombrowiczu
        Kenyon Frank Wilson "Cień i światło: Życie lorda Byrona"
        • Gość: Anouk Re: Fabularnie o pisarzach IP: 83.230.5.* 17.02.09, 19:05
          ta ostatnia książka, to przecież biografia, a nie książka fabularna
          • rozmowy-z-monitorem Re: Fabularnie o pisarzach 17.02.09, 19:08
            Fabularyzowana :)