Dodaj do ulubionych

Zmarła pisarka Dorota Terakowska

IP: 195.245.213.* 05.01.04, 08:18
Czy można wiedzieć ile pisarka miała lat?
Obserwuj wątek
    • Gość: @#$% TAJEMNICA IP: *.angelologia.katowice.pl 05.01.04, 08:22
      Jak to w GW. DObrze że podali nazwisko zmarłej. Czasem opisują
      jakieś wydarzenie na dwóch kolumnach, tylko zapominają podać miasto.
      • Gość: Ania Cz. Ona będzie wiecznie żyła IP: *.int.pl 05.01.04, 14:03
        Moim zdaniem Pani Dorota nie odeszła,ponieważ zawsze pozostanie
        w naszej pamięci. Każde następne pokolenie pozna jej wspaniałe
        dzieła, ja tego dopilnuję.
        Wszystkie jej książki zrobiły na mnie ogromne wrażenie, dzięki
        nim rozwinęłam swoją wyobraźnię.
        • Gość: giezeta Re: Ona będzie wiecznie żyła IP: *.bis.krakow.pl / *.streamcn.pl 05.01.04, 20:24
          Była piekną dziewczyną, była mądrą kobietą, była przyjazna, dowcipna.
          Szkoda, że już tylko BYŁA. Za wcześnie nas pożegnała
          • Gość: kaska Re: Ona będzie wiecznie żyła IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 20:53
            tak, to prawda. Za wczesnie. ale nie cierpiala, nic ja nie bolalo. moze anioly
            ja zabraly. teraz pewnie jest z mrowa tam z nimi, z aniolami. na pewno jest
            jej lepiej. bardzo kochala mrowe, a mrowa ja. my tez ja bardzo kochamy.
    • Gość: sylwia Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: *.zarz.agh.edu.pl 05.01.04, 08:48
      ur. sie w 1938

wieczny odpoczynek
    • raymond.new Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska 05.01.04, 09:06
      :-(
    • ona.a Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska 05.01.04, 09:53
      Ale szkoda.....:(

ksiazki.wp.pl/wiadomosci/wiadomosc.html?id=28222
      w tym artykule jest nieco wyraźniej..:(
      Petra
      • Gość: bis Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: *.dialup.mindspring.com 06.01.04, 14:28
        Ona, dzieki za informacje.
    • ash3 Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska 05.01.04, 09:56
      BArdzo mi przykro...
    • mala-muu Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska 05.01.04, 11:46
      Szkoda, szkoda, szkoda...
    • Gość: aaa Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: *.rzeszow.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.04, 15:14
      Naprawdę szkoda.
    • Gość: truskawa Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.04, 18:47
      wielka szkoda, jej książki są wspaniałe
    • Gość: kamilek Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 19:12
      DROGA PANI DOROTO!!!!!JAK SZKODA ZE PANI SIE POSPIESZYLA Z TYM ODEJSCIEM...NIE
      TO NIE TAK MIALO BYC MYSLE SOBIE ZE GDYBY JUZ SPOTKAMY SIE TAM JUZ WSZYSCY
      JESZCZE NIE JEDNYM NAS PANI ZASKOCZY NA MIARE"POCZWARKI" CZY "ONEGO" JAKZE PANI
      DZIEKUJE I ODDAJE HOLD TYM WSZYSTKIM FELIETONOM W PRZEKROJU I NIE TYLKO, TAKIE
      POCZUCIE HUMORU I KPIARSKI JEZYK RZADKO SIE ZDARZA CHCIALEM ZYCZYC PANI BY TEN
      NOWY ROK 2004 BYL LEPSZY TAKZE DLA PANI...ALE COZ NIESTETY SPOZNILEM SIE O PARE
      DNI Z ZYCZENIAMI ALBO SIE POSPIESZYLA NA TAMTA STRONE LUSTRA?CZY TAK ODCHODZA
      HEROSI?PRAWDZIWIM HEROSEM BYLA PANI I ZA TO DZIS SKLADAM HOLD.....
    • Gość: Arkadiusz Seredyn Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: *.adsl-surfen.hetnet.nl 05.01.04, 22:15
      To szok! Spotykałem sie z Pania Dorotą na stronach Przekroju przez lata.
      To wielka strata dla kultury polskiej. Chylę głowę w geście ostatniego ukłonu
      dla wyjątkowej osoby.
      Arek
    • Gość: BASIA Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: *.bytow.sdi.tpnet.pl 05.01.04, 23:49
      Zapewniam Was, że Dorota żyje w ten najbardziej fenomenalny, choć trudno dla
      nas zrozumiały sposób. Zawsze lubiła zaskakiwać. W fabułach swoich powieści, w
      sposobie widzenia świata, w dojrzewaniu do nowych wyzwań. Nawet w świecie
      realnym pojawiała się i znikała, a my za nią tęskniliśmy i czekaliśmy
      cierpliwie, kiedy wróci. I teraz też jesteśmy jej winni ludzką, zwyczajną
      cierpliwość. A wówczas dostrzeżemy, jak wiele Jej jest w nas samych. To chyba
      najpiękniejszy dar, jaki można otrzymać od pisarza. Od prawdziwego pisarza. A
      prawdziwi nigdy całkiem nas nie opuszczają. Więc uśmiechajmy się do Doroty i
      bądźmy szczerzy wobec tego świata, który na chwilę opuściła. To Jej się od nas
      wszystkich należy. Basia, wciąż tak samo kochająca Dorotę.
      • Gość: Jagoda Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: *.map.com 06.01.04, 18:56
        Mieszkam za oceanem. Pania Dorote "poznalam" przez internet. WSPANIALA POSTAC!
        Basiu, zgadzam sie z Toba, ze Ona ZYJE i pozostanie w naszych sercach na zawsze.
        I w sercach wszystkich KOTOW; tych dachowcow i tych domowych pieszczoszkow. Bo
        KOTY swoje wiedza, a wiec wiedza tez to, ze Pani Dorota je kochala i kocha.
        Lezka mi sie zakrecila w oku, gdy dowiedzialam sie, ze odeszla z tego swiata,
        ale zapewne siedzi gdzies na chmurce i zerka na nas z gory z tym swoim cieplym i
        madrym usmiechem na ustach. Jagoda
        • Gość: Ela Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.04, 22:41
          Czytałam wszystkie kolejne ksiązki Doroty Terakowskiej... Dane mi było zaprosić
          ją na sp[otkanie autorskie, poznać osobiścia, chociaż było to prawie
          niemożliwe.. Jednak odpowiedziała na e-mail... przyjechała, była... Tym razem
          nie odpowiedziała już na zyczenia pomyślnego roku... Czytam, wspominam... i
          czuje jakąś pustke.. Ela
      • sandraardnas Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska 07.01.04, 11:55
        Dobrze mówisz! ;-)
        Jak to mówi mój mąż psychotronik, który Jej nie znał, nie czytał, ale strasznie
        dużo czuje: "Ona żyje, ale inaczej...ważne jest co w sobie mamy , co czujemy.
        Ten stan psychiczny, który odczuwasz....... to doswiadczenie jest po to, aby
        się uwolnić od niego"
        ...pozostaje to zaakceptować i zbierać plony...Jak D. sama mawiałą "z
        wszystkiego wyciągać dobre strony...co się da przekręcaj w pozytyw(...)"
        To trudna, ale piękna lekcja szanowania czyichś decyzji, świadomych czy też
        nieświadomych wyborów...Dostajemy wolną wolę i rzucamy się na życie, a potem
        różnie bywa...
        Jednego nigdy nie pojmę, ale wcale nie muszę - jak dawała radę z takim stosem e-
        maili, z codziennym surfowaniem po sieci etc... Myślę sobie że pobiła pod tym
        wzlgędem rekord, przynajmniej w gronie pisarzy polskich czy też
        europejskich...no nie wiem można by sprawdzić...teraz pewnie równie mocno
        będzie słała dobre myśli, tylko trzeba je wyłapać...hm...
        No i dzięki niej zobaczyłam, że po 60. nie trzeba iść na emeryturę i można być
        wciąż niezłą laską ;-)
        Za oknem sypie (śnieg oczywiście) i przypomina mi się taki wiersz z księgi Kena
        Wilbera, mojego pisarza-wielkoluda-buddysty - "Śmiertelni Nieśmiertelni",
        pewnie nazmyślam, nafantazjuję, ale sens zachowam...
        ...Jestem tysiącem wiatrów, które wieją;
        Jestem diamentowym blaskiem na śniegu.
        Jestem światłem słonecznym na dojrzewającym zbożu;
        Jestem łagodnym jesiennym deszczem.
        Kiedy budzicie się w porannej ciszy,
        Jestem śmigłym lotem
        Cichych ptaków.
        Jestem łagodą gwiazdą, która świeci w nocy.
        Nie stójcie nad moim grobem i nie płaczcie,
        Nie ma mnie tam

au revoir!
        Sandra
        • sandraardnas Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska 07.01.04, 12:16
          powyższa treść jest odpowiedzią na tekst BASI (przede wszystkim i
          m.in.)...uciekł mi cytat.
          przepraszam za smędzenie...
          S.
          • magda_s4 Ależ absolutnie... 09.01.04, 10:07
            ...wcale nie smęciłaś.
    • Gość: Ela Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.04, 22:34
      Wspaniała osoba, pisała doskonałe książki... tak dalekie i obce od "cywilizacji
      pospiechu", pełne ciepła, miłości i myśli... Daleka od moralizatorstwa...
      czytam fragmenty jej książek i nie mogę uwierzyć, że nie będzie już nowych
      zdań... przez nią napisanych..., że nie odpowie na kolejny e-mail...
      • Gość: dominika Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.04, 22:45
        Z całym szacunkiem dla zmarłej ...
        Ale pisarką była baaaardzo przeciętną.
    • Gość: Aga Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: 81.15.254.* 09.01.04, 11:08
      ['] ['] [']
      Wielka strata. W jej ksiązkach zakochałam się (razem z całą rodziną) dopiero
      niedawno, ale za to bardzo intensywnie (kupowanie wszystkiego, co tylko stało
      na półkach księgarń i było jej autorstwa). Jej powieści były pełne dobra i
      takiej "staroświeckości". Szkoda, że już ich więcej nie będzie...
    • magda_s4 Znalazłam na czacie 09.01.04, 15:42
      sandraardnas: A zgodzi się Pani, aby ktoś napisał Pani biografię? Ktoś, kiedyś
      w niebanalnej formie?

Może po mojej śmierci, gdy już ja tego nie przeczytam. Chociaż mam poczucie
      humoru na punkcie własnej osoby, nie traktuję samej siebie zbyt serio, więc
      możesz zaryzykować.

Ktoś zaryzykuje?
      • sandraardnas Re: Znalazłam na czacie 11.01.04, 22:00
        "magda_s4 napisała:
        sandraardnas: A zgodzi się Pani, aby ktoś napisał Pani biografię? Ktoś, kiedyś
        w niebanalnej formie?

Może po mojej śmierci, gdy już ja tego nie przeczytam. Chociaż mam poczucie
        humoru na punkcie własnej osoby, nie traktuję samej siebie zbyt serio, więc
        możesz zaryzykować.

Ktoś zaryzykuje?"

;-)) na pewno...tyle ze ja w tym ryzyka nie widze...
        Prosta sprawa: cos powstaje, po czym przyjmuje sie lub sie nie przyjmuje. Jesli
        nie, to oznacza, ze nie jest potrzebne...lub jeszcze nie jest potrzebne.
        Sandra
        p.s.To z powaga bardzo dobre!
    • Gość: aniaw Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: *.streamcn.pl 10.01.04, 11:17
      Jako jedna z niewielu pisarek napisała o prawdziwych wartościach!!!!
    • Gość: An Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: *.a.jawnet.pl 10.01.04, 19:16
      66
    • Gość: Tomasz z Włocławka Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 11.01.04, 10:07
      Dorota Terakowska siostra mojej babci, a moja ciocia. Nie zapomne wspólnego
      wyjazdu na Mazury.
      • Gość: tomek03@o2.pl Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 11.01.04, 10:12
        Tomasz z Włocławka - jestem otwarty na pytania
    • Gość: amberfiszka Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: 193.0.98.* 14.01.04, 15:36
      smutne bardzo.
    • Gość: erifile Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska IP: *.zar.vectranet.pl / 213.77.5.* 24.01.04, 21:44
      to nie jest możliwe!!!!!!!!!!!!!!!
    • tanami Re: Zmarła pisarka Dorota Terakowska 25.01.04, 10:50
      Dorota Terakowaska byla wybitną pisarką i postawiła sobie pomnik trwalszy niż
      ze spizu (exegi monomentum)!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: anieszka pisarka Dorota Terakowska IP: 153.19.15.* 07.05.04, 12:48
      chcialam wyrazic zal... jej ksiazki sa wspaniale,mam nadzeje,ze dotra do wielu
      ludzi i uslysza co Ona mala do powidzenia,bo mala wiele

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka