morrison9
14.02.15, 13:08
Jedną z rzeczy, które od dłuższego czasu nie przestają mnie fascynować i zaskakiwać jest kompletna niewiedza kobiet na temat tego jak wygląda świat oczami mężczyzny Jakie są męskie pragnienia, lęki, traumy mechanizmy kształtujące męskie postawy i zachowania.
Statystyczny, cywilizowany mężczyzna (chłopiec) zanim wejdzie w dorosłość (a także i później) ma nieustanie kładzione do głowy jakie sa kobiece potrzeby, że są zupełnie inne niż męskie, że są skomplikowane, że trzeba je szanować, że kobiece potrzeby są szlachetne, lepsze, wymagające dostosowania się do nich, że kobiety przeżywają coś czego mężczyźni nigdy nie doświadczą itd.
Trochę mi to przypomina kwestię gejsz.
Odkąd sięgam pamięcią każdy artykuł, program czy film na ten temat zaczyna zaczyna się od słów: "Wbrew powszechnemu mniemaniu gejsza nie jest po prostu typem ekskluzywnej prostytutki"
Na litość boską.
Jeśli na tym świecie jest jeszcze ktoś komu pozwolono wierzyć, ze gejsza jest typem ekskluzywnej prostytutki to ciekaw jestem jak mu się to udało :-)
Podobnie z kobiecym spojrzeniem na rzeczywistość wbijanym chłopcom i mężczyznom do głowy.
Jeśli na tym świecie są jeszcze cywilizowani mężczyźni którym nie uświadomiono, że "kobiety mają znacznie odmienny od męskiego system wartości, inne priorytety i pragnienia itd" to za prawdę, nie wiem jak im się udało uchować.
W druga stronę to nie działa.
Jedną z sytuacji kiedy po raz kolejny zostałem zaskoczony kobiecą ignorancją w kwestii zrozumienia przez kobiet męskiej psychiki była dyskusja (na innym forum) na temat spotu będącego w zamierzeniu reklamą społeczną.
www.upworthy.com/a-french-film-showing-men-what-being-a-woman-feels-like-kinda?g=ag
Spot był skierowany głównie do mężczyzn i miał w zamierzeniu uświadomić mężczyznom jak złym, nieprzyjemnym zjawiskiem jest seksizm, molestowanie i patriarchat.
Spot z tego co pamiętam była nakręcony przez kobiety i moim zdaniem przekonać mógł tylko kobiety (czyli osoby już przekonane). Uważałem, że koncepcja filmu kompletnie ignoruje męski system wartości męskie priorytety i potrzeby.
Natomiast większość kobiet ku memu nieskrywanemu zdziwieniu była zachwycona tym filmem i wyrażała głębokie przekonanie o jego skuteczności.
Jedyną kobietą, która zechciała wsłuchać się w moje obiekcje i zadawała pytania zamiast wpadać w bezkrytyczny zachwyt była rekreativa.
Za co mam do niej duży szacunek.
Warto obejrzeć uważnie cały film bo jest arcyciekawy choć kompletnie chybiony.
Dostarcza natomiast ciekawej informacji na temat tego jak kobiety wyobrażają sobie męski świat.
A ściślej rzecz biorąc jak w ogóle go sobie nie wyobrażają :-)