Dodaj do ulubionych

Wasza ulubiona potrawa wigilijna

22.12.10, 17:49
Ja zdecydowanie stawiam na karpia z ogórkami. Dokładnie: karp najpierw smażony, a potem zapiekany z ogórkami kiszonymi pokrojonymi w kosteczkę, doprawiany śmietaną. Co roku obżeram się tym nieprzyzwoicie smile
(a tak w ogóle powinnam pakować się przed wyjazdem jutro, zamiast tego siedzę na forum)
Obserwuj wątek
    • majagor Re: Wasza ulubiona potrawa wigilijna 22.12.10, 18:00
      Ja jestem nietypowa i lubię filety z ryb. Np. z soli lub dorsza. Dzisiaj robię filet z soli z warzywami - mam nadzieję, że będzie wyśmienity i okrzyknę go moją ulubioną potrawą.
      Karpia nienawidzę. Robię go tylko dla ojca. Na wigilii mojej i M. karpia nie będzie.
      Zamiast karpia będzie pstrąg, zapiekany z ziołami.
    • kamyczek_0 Re: Wasza ulubiona potrawa wigilijna 22.12.10, 19:05
      Pierogi z kapustą i grzybami + barszcz na wołowinie naturalnie kwaskowaty dzięki śliwce, agreście.
    • 36.a Re: Wasza ulubiona potrawa wigilijna 22.12.10, 19:09
      uszka. mniam. kluseczki z makiem, miodem, bakaliami.
      przyznaję się: wszystko zrobi Mama.
      kupionych rzeczy nie uznaję.
      aaa, i kapusta postna z olejem lnianym, ziemniaki polane tymże.
      iiiii, jam teoretyk, więc nie gniewajcie się, podziw dla mojej Mamy, robi wszystko dzień przed lub w Wigilię. najsmaczniejsze.
      na myśl o działaniu w kuchni w makroskali - uciekam gdzie pieprz rośnie. hipokryzja, troszkę.
      w przyszłości będę musiała sama.
      • 36.a Re: Wasza ulubiona potrawa wigilijna 22.12.10, 19:21
        poprawka, podsłuchuje jak Mama konwersuje ze swoją siostrą.
        No i Hanka, mak to zmielę dziś (pomogę), kapustę, Hanka, gotuję dziś, bedzie smaczniejsza
        Hanka, znowu się poruszyłaś, zasięg uciekł!

hihi
    • balbina_alexandra Re: Wasza ulubiona potrawa wigilijna 22.12.10, 20:24
      Oczywiście pierogi z grzybami i kapustą! W tym roku siostra robi smile Bierze wolne z pracy i odgraża się ze zrobi ich ponad 200...
    • beata-68130 Re: Wasza ulubiona potrawa wigilijna 22.12.10, 20:26
      barszcz z uszkami z nadzieniem grzybowym + karp z pieczarkami zapiekany ze śmietaną i serem. A tak na co dzień nienawidzę karpia. I tylko raz w roku się zajadam
    • sensi41 Re: Wasza ulubiona potrawa wigilijna 22.12.10, 20:49
      Zwykłego smażonego karpia(ale od niedawna.odkąd przestały smakować mułem), smażone pierogi z kapustą i grzybami(ja nie gotuję tylko od razu smażę) i kompot z suszu (nie gotuję,ale u mamy zawsze jest).mniam

Już mnie wzięło
    • poetkam Re: Wasza ulubiona potrawa wigilijna 22.12.10, 21:36
      Barszczyk z uszkami. Karp smażony tradycyjnie .
    • agao_72 Re: Wasza ulubiona potrawa wigilijna 23.12.10, 08:54
      barszcz z uszkami - zrobiłam 200 uszek - z samymi borowikami - siedzą grzecznie w zamrażalniku. barszcz dziś doprawiam.

ryb nie jadam wcale.

keks, a właściwie tona bakalii z małą ilością zlepiającego je ciasta. wczoraj zrobiłam 40 cm ciasta. a dziś zrobię sernik nowojorski.

i najdziwniejsze, choć będzie to świadczyć paskudnie o mnie. dopiero po śmierci rodziców (i to spory czas po) jestem w stanie cieszyć się świętami. gotuję co lubię i jak lubię. moja matka wprowadzała tak chorą atmosferę w święta, że wrrr. jakieś afery o źle starte buraki, źle umytą podłogę.
      • 38takatam Re: Wasza ulubiona potrawa wigilijna 23.12.10, 09:25
        Pierogi z kapustą i grzybami polane usmażona cebulką na maśle,karp-ale tylko w moim wykonaniu wink,sernik...
        Cieszę się dopiero dziś.Mam masę roboty-ale czuję się dobrze,a i pomocnicy się znajdą.
        Jeszcze tyko uśmiech i gotowam działaćsmile

Coś mi uśmiech ostatnio szwankuje i wygina wargi w odwrotną stronę-co zauważyły obce osoby.
        Sory,że nie na temat.

"Najokrutniejszym przekleństwem choroby jest także święta obietnica:
        nigdy nie będziesz się czuła tak samo na stałe."

Terri Cheney
      • 36.a Re: Wasza ulubiona potrawa wigilijna 23.12.10, 20:07
        smutno mi, per analogiam...
        pretensje, "nie odkurzyłaś", "przed tradycją nie uciekniesz" (?)
        • poetkam Re: Wasza ulubiona potrawa wigilijna 23.12.10, 21:35
          Że niby sprzątanie przed świętami jest tradycją? Zakupy, gotowanie też?
          O raju...

Życzę Ci radości, spokoju, miłości. I oby to było tradycją...
    • dr.zabba Re: Wasza ulubiona potrawa wigilijna 23.12.10, 10:58
      śledź w kożuchu
    • xsenia Re: Wasza ulubiona potrawa wigilijna 23.12.10, 11:19
      przedziwne danie, ja szczerze mówiąc nie lubię potraw wigilijnych z wyjątkiem

tnij.org/jln4
    • dzedlajga Re: Wasza ulubiona potrawa wigilijna 27.12.10, 20:24
      a ja uwielbiam kompot z suszu, no i uszka, pierogi - dostałam zapas smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka