ka_an2 19.10.11, 18:56 Czy ktoś z Was tego próbował? Co o tym myślicie? Jakie macie wrażenia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
36.a Re: Terapia Systemowa Berta Hellingera 19.10.11, 19:18 witaj. nie próbowalam z prostego powodu: kontrowersyjna, osoba BH też. a priori: nie Odpowiedz Link
awanturka Re: Terapia Systemowa Berta Hellingera 19.10.11, 19:36 Bert Helellinger był najpierw duchownym i misjonarzem, potem żył wśród jakiegoś afrykańskiego plemienia by w końcu wrócić do Europy i próbował zastosować elementy szamanizmu i kultu przodków do terapii nie ma żadnegio wykształcenia psychologicznego ani do niego zbliżonego (tylko teologiczne) nazwa ustawuienia systemowe jest bardzo myląca bo ustawienia stosuje się w ramach terapii systemowej, która jest uznaną formą terapii a z ustawieniami B.H. nie ma nic wspólnego Odpowiedz Link
awanturka Re: Terapia Systemowa Berta Hellingera 19.10.11, 19:49 myślę o tej formie terapii jak najgorzej na początku myślałam o tej terapii , że jest tylko nieskuteczna i nikogo do niej nie zniechęcałam na zasadzie - nie szkodzi spróbować teraz myslę, że może powaznie szkodzić (i mam ku temu swoje powody ) zwróć uwagę, że nie jest to PSYCHOTERAPIA tylko TERAPIA, a przeprowadzającymi ustawienia nie są psychoterapeuci, tylko terapeuci mający certyfikat Towarzystwa Hellingerowskiego, zeby terapeutą zostać nie wymagane jest wykształcenie psychologiczne (chociaż porządane). Kiedyś padł Polskim Towarzystwie Psychologicznym wniosek aby psychoterapeutom parającym sie ustawieniami hellingerowskimi odbierać certyfikat tego towarzystwa. Nie wiem jak się sprawa skończyła. Jedno jest pewne, żaden dobry, doświadczony, o ugruntowanej pozycji psychoterapeuta nie zaryzykuje utraty renomy zajmując się ustawieniami Hellingerowskimi. Odpowiedz Link
36.a Re: Terapia Systemowa Berta Hellingera 19.10.11, 19:59 około 5 lat analizowałam się (mniejsza o głupią nazwę) czy byłam analizantką u lacanisty. wtedy Uniwersytet Warszawski nie uznawał tej formy terapii. Nie wiem jak jest obecnie, ale lacanizm dalej działa jako odrębna szkoła. ma swoje korzenie w psychoanalizie freudowskiej, ale nią nie jest... co wtedy, gdy metoda komuś służy? lacanista nie musi mieć wykształcenia psychologicznego, acz miałam szczeście analizować się u założyciela szkoły w Polsce, który jak gdzieś napisał "był krok od doktoratu" (psychologia, UW). czytałam przed pójściem do niego kilka artykułów, wiedziałam, że raczej dobrze trafię. do Berta H. nie pójdę, ale są zapewne ludzie, którzy są zachwyceni. Odpowiedz Link
dr.zabba Re: Terapia Systemowa Berta Hellingera 19.10.11, 20:06 Ja też słyszałam, że to szamaństwo. Odpowiedz Link
lolinka2 Re: Terapia Systemowa Berta Hellingera 19.10.11, 20:35 To nie jest terapia systemowa tylko ustawienia systemowe. Terapia systemowa to inny nurt. Nie hellingerowski. Stosowany w przypadku rodzin. I jakkolwiek terapia systemowa ma w przypadku rodzin głęboki sens, tak ustawienia systemowe Hellingera są gdzieś w afrykańskim spirytyzmie zakorzenione. Odpowiedz Link
ergo_pl Re: Terapia Systemowa Berta Hellingera 20.10.11, 04:26 zupełnie nie zgadzam się z niektórymi "nakazami" Hellingera. koleżanka próbowała, raz była wybraną osobą do czyichś ustawień, raz miała swoje ustawienia. jak patrzę z boku - efekt żaden. Odpowiedz Link
ka_an2 Re: Terapia Systemowa Berta Hellingera 20.10.11, 18:23 Dziękuję za opinie. Zastanawiałam się na tym ale im więcej grzebię w tej tematyce tym więcej mam wątpliwości. Odpowiedz Link
caray Re: Terapia Systemowa Berta Hellingera 20.10.11, 23:14 Terapia tego pana jest zakazana w Niemczech. Odpowiedz Link
drugikoniecswiata Re: Terapia Systemowa Berta Hellingera 21.10.11, 07:41 a) najbardziej zgadzam się z pierwszym postem Ann - kontrowersyjna. Ustawienia H pomogły bardzo wielu osobom, ale sądzę, że jest również wiele, którym nie pomogły, tacy, których bardzo zraniły oraz tacy, którym zaszkodziły. Nie sądzę, by rzecz przedstawiała się inaczej w przypadku pozostałych nurtów terapii, choć może proporcje są inne. Nie wiem na czyją korzyść. b) szamaństwo też leczy, co za p.......... europocentryzm. Polecam choćby popularnonaukową książkę "Czarownicy i psychiatrzy" wydaną w serii +/-∞ (autor jest amerykańskim psychiatrą z wszystkimi możliwymi tytułami) - jest tam parę ciekawych refleksji. A z lżejszych i łatwiej osiągalnych w księgarniach - Ruppert Isaacson, "Opowieść ojca". c) to, czy psychoterapeuta powinien kończyć psychologię i który certyfikat ma posiadać, jest sprawą otwartą, a nie prawdą objawioną i naprawdę fajnie byłoby, gdyby ludzie, którzy wypowiadają się w tej kwestii, mieli tego świadomość i dawali tej świadomości wyraz. d) to, że ustawienia są zakazane w Niemczech nie jest prawdą - mogą być co najwyżej nierefundowane, a terapeuci hellingerowscy mogą nie podpadać pod ustawę o zawodzie terapeuty. To nie jest to samo. e) moja terapeutka (po psychologii, z certyfikatem, szanowana w środowisku) mówiła, że widzi miejsce dla ustawień u kogoś, kto kończy terapię długoterminową - jako takie symboliczne zamknięcie, "wyfrunięcie" w życie, ale nie jako coś, co ma terapię zastąpić. Zgadzam się z jej stanowiskiem. f) jeśli ktoś chce spróbować, wydaje mi się, że bezpieczną formą jest po prostu wziąć udział nie jako osoba ustawiana, tylko uczestnik grupy. Mnie tam kusi, sądzę, że kiedyś się zdecyduję g) ...i pozdrawiam zza krzaka Odpowiedz Link
awanturka Re: Terapia Systemowa Berta Hellingera 21.10.11, 13:32 forkid.bitartis.com.pl/viewtopic.php?t=3059&sid=f85a33d3964c676549f506d3f7bf3fba Odpowiedz Link
ergo_pl Re: Terapia Systemowa Berta Hellingera 21.10.11, 13:41 dlatego napisałam, że się z faceta "zaleceniami", wygłaszanymi do tego autorytatywnie, nie zgadzam. w ogóle uciekam gdzie pieprz rośnie od tego typu zachowań, ktokolwiek je prezentuje. nie twierdzę, że H. mówi same bzdury, ale kwintesencja jest dla mnie nie do przyjęcia. Odpowiedz Link
awanturka Re: Terapia Systemowa Berta Hellingera 21.10.11, 13:46 Niemieckie towarzystwo psychologiczne odżegnuje się od metod i praktyk stosowanych przez Hellingera i jego szkołę, przestrzegając jednocześnie przed możliwymi, groźnymi następstwami stosowanych metod psychomanipulacyjnych. (z wikipedii) Odpowiedz Link
ergo_pl Re: Terapia Systemowa Berta Hellingera 21.10.11, 13:46 aha, i nie wierzę, by komukolwiek te ustawienia pomogły. przy małym, niezadawnionym problemie i olbrzymiej sile autosugestii to może i owszem. ale nie w innych wypadkach. Odpowiedz Link
awanturka Re: Terapia Systemowa Berta Hellingera 21.10.11, 14:13 Znam kobietę u której ustawienia wywołały psychozę. Potem zdiagnozowano schizofrenię. Nie twierdzę, że ustawienia wywołały chorobę Pewnie i tak by zachorowała prędzej czy później. Ale napewno do tej pierwszej psychozy się przyczyniły W treściach psychotycznych pojawiają się motywy z tych ustawień (tzn. te sprawy które rzekomo miały miejsce a o których ta kobieta wcześniej nie wiedziała a których dowiedziała w czasie ustawień, np. że jej matka planowała przed jej urodzeniem aborcję) Odpowiedz Link