planasana 30.05.04, 09:33 Czy to prawda, ze ChAD NIE "leczy" sie psychoterapia grupowa ? Dlaczego nie ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nie_znosze_marcepanu Re: ChAD A PSYCHOTERAPIA GRUPOWA 30.05.04, 10:28 Witaj, Nie mam coprawda wyksztalcenia medycznego i naukowo Ci na to nie odpowiem, ale pomysl o grupie ludzi w manii lub depresji rozdzielonych na grupy lub wymieszanych razem... gdzie kazdy w manii jest nadczlowiekiem a kazdy w depresji mysli o smierci... interesujacy pomysl z punkty widzenia badania zachowan ludzkich lecz moim zdaniem nad wyraz ryzykowny i nie mogacy wiele wniesc dobrego w zycie chorych.. ChAD to sprawa strasznie indywidualna kazdy przezywa ja na swoj sposob inaczej, wiekszosc nie zdaje sobie sprawy z koniecznosci leczenia.. w pewnym sensie to forum jest taka "terapia grupowa" jednak sam doskonale wiem iz niekoniecznie daje duzo pozytku.. i czasami moze zaszkodzic.. coz moze sie myle, jednak takie jest moje zdanie. Pozdrowienia Nie Znosze Marcepanu Odpowiedz Link
empeka Re: ChAD A PSYCHOTERAPIA GRUPOWA 30.05.04, 10:58 ChADu nie leczy się psychoterapią, o czym było tu sporo, więc nie będę powtarzać. Nie dlatego że jedni drugim zaszkodzą, lub że nie można by się porozumieć, lecz z powodów czysto somatycznych. Psychoterapia (dobrze prowadzona) pomaga jednak zrozumieć to i owo i ustosunkować się skuteczniej - z punktu widzenia jakości życia - do siebie, innych, wlasnych celów. Psychoterapia jest za to podstawową metodą leczenia nerwic. Marta Odpowiedz Link
nie_znosze_marcepanu Re: ChAD A PSYCHOTERAPIA GRUPOWA 30.05.04, 11:01 Ehhh Tralala a gaski sobie szly.. nie czepiajmy sie tak doslownie slowek jesli mozna prosic psychoterapia jest,przynajmniej z tego co mi wiadomo, doskonalym uzupelnieniem terapii i czesto bardzo pomaga w zrozumieniu czy podjeciu nazwijmy to wlasciwych decyzji, wiec nawet jesli nie jest "bezposrednim" leczeniem to nie mow ze nie jest "leczeniem" ehh niewazne... no ale w sumie odpowiadasz przedpiszcy na pytanie i to sie liczy Pozdrowienia Nie Znosze Marcepanu Odpowiedz Link
nie_znosze_marcepanu Re: ChAD A PSYCHOTERAPIA GRUPOWA 30.05.04, 11:18 > Tralala a gaski sobie szly.. nie czepiajmy sie tak doslownie slowek jesli mozna !!! UWAGA UWAGA TO TYLKO MALUTKA METAFORA NIE MAM ZAMIARU I NIGDY NIE MIALEM NIKOGO OBRAZAC JESTEM ZDECYDOWANIE Z I ZA WIEKSZOSCIA Z WAS JESLI NIE WSZYSTKIMI I JEDYNE CO ROBIE TO STARAM SIE PRZEKAZAC MOJE MYSLI I DOSWIADCZENIA W NADZIEI ZE MOGA KOMUS KIEDYS POMOC LUB SIE PRZYDAC !!! Pozdrowienia Nie Znosze Marcepanu Odpowiedz Link
awanturka Re: ChAD A PSYCHOTERAPIA GRUPOWA 30.05.04, 11:03 To nie jest prawda, że CHAD nie leczy się psychoterapia grupowa. Ale nie jest to metoda tzw. "pierwszego rzutu".W CHAD stosuje się indywidualna psychoterapię najczęściej tzw. psychoterapie podtrzymujaca. Nie jest to choroba wynikajaca z jakiś nie rozwiazanych konfliktów, traumatycznych przeżyc w dziecinstwie, kłopotów w relacjach międzyludzkich (chociaż czasem moze to tak wygladac bo niektórzy biora skutek choroby za jej przyczynę). Ta choroba jest endogenna ( ma podłoże sciśle biologiczne) i w zwiazku z tym na pierwszy plan w psychoterapii wysuwa się koniecznośc przekonania chorego do konieczności systematycznego brania leków, i nauczenie go życia z ta choroba, opracowania strategii postępowania w razie nawrotów...Poza tym wprowadza się elementy psychoedukacji i psychoterapii poznawczej. Im więcej chory wie o funkcjonowaniu swojej psychiki, im bardziej poznaje siebie i swoje emocje tym lepiej potrafii tak funkcjonowac aby nie prowokowac nawrotów... Poza ty trzeba chorego nauczyc w miarę szybkiego rozpoznawania symptomów nawrotu oraz identyfikowania mysli i przekonan wynikajacych z choroby (niektórych można nauczyc nabierania do nich dystansu). Niektórzy chorzy z psychoterapii grupowej moga odnieśc spore korzyści (też poznaje się siebie i swoje emocje, poza tym poznaje i się modyfikuje swój sposób funkcjonowania w grupie). Udzieł w psychoterapii grupowej może "odciażyc" psychikę chorego, a lepsze radzienie sobie w sytuacjach społecznych zredukowac ilośc stresów, które potrafia sie przyczyniac do nawrotu choroby. Ale warunek. Psychoterapii grupowej nie stosuje się okresie nawrotu choroby, ale własnie w okresie remisji! No, ewentualnie można jej próbowac przy umiarkowanej depresji... Ale zawsze to trzeba robic bardzo ostrożnie i nie dażyc do wywolania w jej trakcie zbyt silnych emocji (inaczej niż w nerwicy, gzie chodzi o to aby człowiek uwolnił się od niszczacych go emocji przez silne ich przeżycie na nowo, co ma go jakgdyby z nich "oczyścic"). Planasano! Wytłumaczyłam jak umiałam najlepiej. Nie wiem czy z tego coś zrozumiałaś, ale się starałam jak mogłam... - awanturka Odpowiedz Link
planasana dziekuje Awanturko 30.05.04, 15:32 Awanturko, jasniej nie mozna juz bylo, DZIEKUJE! Uwielbiam Twoje posty m.in. za przejrzystosc i jasnosc sformulowanych mysli, wlasnie. Zawsze z zaciekawieniem czytam Twoj punkt widzenia i bardzo licze sie z Twoim zdaniem, masz spora wiedze o ChAD. podziekowania planasana Odpowiedz Link
matt35 Re: ChAD A PSYCHOTERAPIA GRUPOWA 31.05.04, 01:06 Re: ChAD A PSYCHOTERAPIA GRUPOWA >> awanturka 30.05.2004 11:03 odpowiedz na list odpowiedz cytując >> To nie jest prawda, że CHAD nie leczy się psychoterapia grupowa. Ale nie jest to metoda tzw. "pierwszego rzutu".W CHAD stosuje się indywidualna psychoterapię najczęściej tzw. psychoterapie podtrzymujaca. [...] Awanturko, dziękuję bardzo za wiadomości serdeczne pozdrowienia matt Odpowiedz Link
marcepanna Re: ChAD A PSYCHOTERAPIA GRUPOWA 30.05.04, 16:31 No i bardzo skladnie Awanturka to wytlumaczyla. Trzeba przyznac ze kobieta faktycznie wyglada na zdrowa. Reasumujac : wariatom nie pomoze psychoterapia a jedynie leki a gada sie z nimi jak im sie polepszy po lekach a to i tak jedynie po to zeby im wtluc do lba ze MUSZA zazywac leki , polubic leki, moiec na uwadze leki itp Psychoterapia jest dla ludzi o zdrowych umyslach a jedynie uwiklanych w trudnoscin zyciowe, nieumiejacych poradzic sobie z zyciem i problemami Tlumacze to Wam bo ni9e jestem pewna czy wszyscy rozumuja co pisze Pan Nie Znoszacy Marcepanu gdyz on jak na moj gust jest przeintelektualizowany Odpowiedz Link
planasana Re: ChAD A PSYCHOTERAPIA GRUPOWA 30.05.04, 16:54 Skoro jestes tak "zdrowa psychicznie" i tak rewelacyjnie sobie radzisz z zyciem,to po kiego Diabla wlazisz na forum dla "Wariatow" i psujesz klimat ? Odpowiedz Link
empeka Re: ChAD A PSYCHOTERAPIA GRUPOWA 30.05.04, 17:43 Włazi, bo nie przeczytała nagłówka, że to jest forum dla osób cierpiących na ChAD. Sama cierpi na chamstwo, a tego ani farmako ani psychoterapia nie uleczą. Marta Odpowiedz Link
domeniks Re: ChAD A PSYCHOTERAPIA GRUPOWA 30.05.04, 18:04 ech... tyle bylo mowy na temat tego zeby nie odpisywac... znowu prowokjujecie... poczytajcie posty Odpowiedz Link
empeka Re: ChAD A PSYCHOTERAPIA GRUPOWA 30.05.04, 20:58 Żabko droga, to nie było do tej osoby, tylko do przedpiścy. Pa Marta Odpowiedz Link
matt35 Re: ChAD A PSYCHOTERAPIA GRUPOWA 31.05.04, 00:55 domeniks napisała: > ech... tyle bylo mowy na temat tego zeby nie odpisywac... znowu > prowokjujecie... poczytajcie posty > Re: ChAD A PSYCHOTERAPIA GRUPOWA empeka 30.05.2004 17:43 odpowiedz na list odpowiedz cytując > Włazi, bo nie przeczytała nagłówka, że to jest forum dla osób cierpiących na ChAD. Sama cierpi na chamstwo, a tego ani farmako ani psychoterapia nie uleczą. Marta Domeniks, Empeko dzięki za przypomnienie Widzę, że to, ile się na ten temat (i nie tylko ja) napisałem - zaczyna już przynosić pozytywne skutki - przegladając teraz posty, które pojawiły się dziś na forum, widziałem już w którymś wątku, że post "tej osoby" - jak zwykle bezsensowny, ale mącący wodę i mogący być uznanym za prowokujący - pozostał bez komentarza i bez echa. I bardzo dobrze tak! Aktywność pannicy już się zmniejszyła, a jak cierplwie będziemy ją wszyscy ignorować to szlag ja trafi i wróci tam, skąd przyszła... Pozdrawiam serdecznie i życzę poprawy matt Odpowiedz Link