30.08.14, 16:34
Jaka jest prawda o lekach psychotropowych? Moim zdaniem jest to jedno wielkie g**** na, którym zarabiają firmy farmaceutyczne. Psychiatrzy mówią, że to pomaga, a jak wystąpią skutki uboczne to umywają ręce. Najgorzej to odstawić tylko jak?
Obserwuj wątek
    • za_mszowe Re: LEKI 30.08.14, 18:04
      sztuką jest właściwie dobrać leki i dawki. mnie diagnozowali 6, prawie 7 lat, z czego tak z 1/3 spędziłam w szpitalach (mam jednobiegunowke, stracilam część życia, a i bomby psychotropowe - jak nazwać kombinację 4 stabilizatorów w końskich dawkach? wink - poczyniły pewne spustoszenie). nie trać nadziei, tu liczą się lata. PS: jeszcze w szpitalu, czy już po wypisie jesteś?
      • arsen92 Re: LEKI 30.08.14, 18:52
        Już wyszedłem w końcu po 3 miesiącach. Mam wrażenie, że czuję się jeszcze gorzej niż przed przyjściem. Najgorsze jest to, że mam wrażenie, że wyłączyli mi myślenie zupełnie i ta utrata wzroku. Nie wiem co już mam robić crying
        • avi_co Re: LEKI 30.08.14, 19:11
          Nie pojmuję, jak można wypisać pacjenta w gorszym stanie niż się go przyjęło? Co medycy powiedzieli Ci na pożegnanie?
          Problemem z myśleniem zbytnio się nie przejmuj; w dłuższym okresie czasu zacznie się poprawiać.
          • arsen92 Re: LEKI 30.08.14, 19:28
            Nie wiem miałem wrażenie, że wszystko jest ok, dopiero po powrocie do domu zauważyłem, że mam problem z funkcjonowaniem, zresztą mój pobyt już miał się zakończyć. Najgorsze jest to, że mam totalną pustkę w głowie i zero myśli, chyba, że specjalnie tak zrobili, żebym nie myślał o głupotach, nie wiem. Brał ktoś taki zestaw?
            Lit 1,5-0-2
            Gabapentyna 1-1-1
            Olanzapina 10 mg na wieczór
            Cital 1,5-0-0
            Wellbutrin 1-0-0

Szczerze mam chęć sobie strzelić samobója od tych efektów ubocznych ale z drugiej strony chciałbym żyć, jeszcze nigdy nie tęskniłem za życiem jak teraz.
            • avi_co Re: LEKI 30.08.14, 20:24
              arsen92 napisał(a):

> Najgorsze jest to, że mam totalną pustkę w głowie i zero myśli, chyba, że
              > specjalnie tak zrobili, żebym nie myślał o głupotach, nie wiem.
              U mnie taki stan pojawił się jako zejście z kilkuletniej depresji. Żaliłam się zresztą na forum, że jedyne zrozumiałe dla mnie filmy to kreskówki dla dzieci. Czułam się też wyjałowiona z wszelkich uczuć, co mnie wręcz przerażało. Trochę to wszystko się to ciągnęło, ale dziś funkcjonuję w miarę dobrze. Nasza choroba wymaga wielkiej cierpliwości.
              • arsen92 Re: LEKI 30.08.14, 20:34
                Macie dla mnie jakąś radę?
                • avi_co Re: LEKI 30.08.14, 20:40
                  Anielska cierpliwość i przekonanie, że kiedyś na pewno będzie lepiej.
                  • avi_co Re: LEKI 30.08.14, 20:46
                    Dokładnie informuj lekarza, jak się czujesz.
                    • arsen92 Re: LEKI 02.09.14, 12:35
                      Czy Gabapentyna może zaburzać myślenie z tych wszystkich leków?
                      • za_mszowe Re: LEKI 02.09.14, 15:35
                        nie wiem, nie brałam nigdy. za to olanzapina w o polowe mniejszej dawce niż u Ciebie mocno spowalniała intelektualnie. ale Ty masz typ 1szy (maniakalny), wiec lit+neuroleptyk chyba jest zasadny.
                        • arsen92 Re: LEKI 02.09.14, 16:04
                          Myślę, że mam większe skłonności do depresji niż do manii. Zastanawiam się nad odstawieniem gaby, tylko boję się co się stanie.
                          • za_mszowe Re: LEKI 02.09.14, 17:17
                            depresja po pełnoobjawowej manii (pisales o takiej w tym dramatycznym wątku o trzaskach w głowie) jest (podobno) subiektywnie wyjątkowo ciężka i trwa niemal wiecznie. raczej byłabym za tym (nie jest lekarzem oczywiście), żebyś poobserwował siebie, pod kontrolą lekarską, jeszcze kilka m/cy zanim podejmiesz decyzję o odstawieniu.
                            Wygląda po prostu na to, że doświadczasz wewnętrznej pustki po wypisie i nie potrafisz się odnaleźć. polecam psychoterapię albo zajęcie się czymkolwiek, miałeś kiedyś jakieś hobby w ogóle?
                            • arsen92 Re: LEKI 02.09.14, 18:28
                              Tak, kickboxing&muay thai, siłownia,muzyka, film, przenośny sprzęt audio. Najgorsze, że nie mam myśli w głowie, tylko jakieś pojedyncze jakby przymglone. Nawet w depresji ma się jakieś myśli choćby negatywne, a oni mi, chyba je zablokowali, dlatego podejrzewam, że może to być przez tą Gabapentyne. Zaobserwowałem, że po tych 2-ch antydepresantach pojawiło się strzelanie. Nie wiem co robić. Jutro mam wizytę u mojego lekarza. Może faktycznie poczekać trochę z tym zmienianiem. Czym kończy się częste zmienianie leków?
                              • ergo_pl Re: LEKI 02.09.14, 23:38
                                Napisałeś, że jutro wizyta, poczekaj, pogadaj z lekarzem!
                              • chadokracja Re: LEKI 05.09.14, 03:05
                                Wita Cię . Czytam o Twoich problemach ,miałeś być u lekarza i co On na to?Interesuje mnie to bo moja przyjaciółka wyszła ze szpitala i nadal bierze 35 tabletek ,widzę ,że nie tylko na nia nie działaja (ja bym nie wstała z łóżka) dalej szybko się irytuje a ponadto nie umie się znależć w realu. Choroba zniszczyła jej życie prywatne. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka