12.03.15, 07:28
Czy umiarkowana niezdolność do pracy z powodu chad zamyka drogę do wykonywania pewnych zawodów? Mam szansę dostać rentę a powodów ortopedycznych. Zastanawiam się czy podać chad jako chorobę współistniejącą. Wtedy według mojego lekarza renta pewna. Z drugiej strony całkowitej niezdolności też nie chciałabym dostać. Waham się co zrobić. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?
Obserwuj wątek
    • megan.k Re: Renta? 12.03.15, 08:08
      W przypadku całkowitej niezdolności do pracy świadczenie rentowe jest o 25% wyższe, a pracować można, jeśli lekarz medycyny pracy wystawi zaświadczenie o zdolności do pracy na danym stanowisku. Pracodawca natomiast nie musi wiedzieć z jakiego tytułu jest renta.
      • novalijka39 Re: Renta? 12.03.15, 09:41
        A tak przykładowo na jakich stanowiskach chadowcy nie dostają zdolności od lekarza medycyny pracy? Z zawodu jestem nauczycielem chociaż od początku pracuję w biurze prawno-podatkowym. Podobno w szkolnictwie zdolności nie dostanę. Gdzie jeszcze? Czy to może indywidualna sprawa i dobra wola lekarza?
        • megan.k Re: Renta? 12.03.15, 10:20
          Nic nie wiem na ten temat, żeby był jakiś wykaz stanowisk, na których nie może pracować osoba z Chad. To wszystko zależy, moim zdaniem, od aktualnego stanu zdrowia. W pełni rozwiniętej manii ani w ciężkiej depresji pewnie nie uzyska się zaświadczenia o zdolności do pracy. Dlaczego uważasz, że nie możesz pracować w szkolnictwie? Na forum jest ktoś, kto jest nauczycielem akademickim, jak również ktoś, kto jest/był nauczycielem. Myślę, że to raczej samemu trzeba stwierdzić, w jakim zawodzie czujesz się najlepiej, podobnie jak w przypadku ludzi zupełnie zdrowych.
          • novalijka39 Re: Renta? 12.03.15, 14:17
            Ale czy ci nauczyciele mają rentę, oficjalny dokument potwierdzający, że są chorzy?
            • megan.k Re: Renta? 12.03.15, 15:05
              To nie renta jest potwierdzeniem, że się jest chorym tylko diagnoza. Nie wiem, czy osoby, o których wspomniałam mają rentę, ale to naprawdę nie ma znaczenia. Lekarz medycyny pracy bardzo rzadko pyta o rentę, a rencista ma prawo pracować. Mając rentę, będziesz zabezpieczona finansowo na wypadek, kiedy stracisz pracę z powodu choroby.
    • dzedlajga Re: Renta? 12.03.15, 15:33
      Renta raczej nie zamyka drogi do konkretnych zawodów. Tyle, że trzeba się liczyć z tym, że jeśli podejmiesz pracę na rencie, to prędzej czy później rentę Ci odbiorą. Na forum była dziewczyna, która jest lekarzem, ale czy ma rentę to nie wiem.
      • megan.k Re: Renta? 12.03.15, 15:50
        To, czy ZUS odbierze rentę osobie, która podjęła pracę, zależy nie od samego faktu podjęcia pracy tyko od historii chorobowej i aktualnego stanu zdrowia. Czasami orzecznik ZUS zamienia w takiej sytuacji całkowitą niezdolność do pracy na częściową niezdolność do pracy. Opinia że ZUS zabiera pracującym rencistom rentę to mit, który powoduje, że większość rencistów z tego powodu nie podejmuje działalności zarobkowej.
        • novalijka39 Re: Renta? 13.03.15, 10:46
          Dzięki za wyjaśnienia. Pozdrawiam
    • siphilis Re: Renta? 12.06.15, 18:18
      Jestem na rencie od 2013, niedługo mam kolejną komisję. Oprócz Chad cierpię na zwyrodnienie kręgosłupa (stan po złamaniu) oraz osteoporozę stopy (stan po zmiażdżeniu, trzy operacje, stopa krótsza) i wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Mam też II grupę inwalidzką. Z pracą to jest tak: odkąd dostałam orzeczenie o niepełnosprawności nie mogę znaleźć pracy. Potencjalni pracodawcy się "wycwanili" i o symbol niepełnosprawności pytają już w mailu. Od tego czasu zero odzewu. Mam 32 lata i potężną lukę w CV, bo nikt mnie nie chce zatrudnić. Novalijka, miałam podobny problem. Najpierw dostałam rentę ze względów ortopedycznych, później mi tę rentę odebrano, ponieważ skierowano mnie na badania psychiatryczne. Na te badania nie byłam przygotowana, bo chorobą zasadniczą były następstwa urazów ortopedycznych a nie psychicznych! Pisałam nawet odwołanie, ale bez odzewu. Kilka lat później znowu stanęłam na komisji, tym razem z chorobą podstawową CHAD. I rentę dostałam na dwa lata. Ale tak jak mówię: przewalony jest symbol choroby psychicznej bo nikt nie chce zatrudniać wariata. W mniemaniu pracodawcy potencjalny pracownik albo się potnie albo zaatakuje współpracowników. Ręce opadają!!!
      • megan.k Re: Renta? 12.06.15, 19:25
        Dlatego lepiej mieć rentę, czyli orzeczenie ZUS o częściowej lub całkowitej niezdolności do pracy niż orzeczenie o niepełnosprawności, na którym jest symbol choroby. Na orzeczeniu ZUS nie ma symbolu choroby, a pracodawca nie ma prawa o to pytać. Pracodawcy powinno wystarczyć zaświadczenie lekarza medycyny pracy o zdolności do pracy na danym stanowisku. Jeśli ktoś ma rentę i orzeczenie o niepełnosprawności, to pracodawcy może przecież przedstawić tylko orzeczenie o niezdolności do pracy. Jeśli w ogłoszeniu o pracę nie ma informacji, że szukają kogoś z orzeczeniem o niepełnosprawności, lepiej po prostu się do tego nie przyznawać. Trzeba to jednak zrobić w momencie wypełniania dokumentów przy zatrudnieniu, kiedy już otrzyma się pracę,
        • siphilis Re: Renta? 12.06.15, 19:28
          Dzięki za poradę smile
        • za_mszowe Re: Renta? 13.06.15, 00:18

> Dlatego lepiej mieć rentę, czyli orzeczenie ZUS o częściowej lub całkowitej nie
          > zdolności do pracy
          pracodawca nie otrzyma dofinansowania do wynagrodzenia osoby niepełnosprawnej na podstawie orzeczenia ZUS, zwykle tylko o kasę chodzi przy zatrudnianiu osób z orzeczeniem. tu jeszcze zapytam, tak z ciekawości: czy orzeczenie do celów rentowych zastępuje ten dokument z nieszczęsnym symbolem przyczyny przy wnioskowaniu o dodatkowy urlop? /pomijam fakt, że miałam życiowego pecha i może mi przysługiwać co najwyżej renta socjalna - kilka lat temu mnie uzdrowili z kolejną komisją. tam nie ma częściowej niezdolności i "nie jestem całkowicie niezdolna"/

>Jeśli w ogłoszeniu o pracę nie ma informacji, że szukają kogo
          > ś z orzeczeniem o niepełnosprawności, lepiej po prostu się do tego nie przyznaw
          > ać. Trzeba to jednak zrobić w momencie wypełniania dokumentów przy zatrudnieniu
          > , kiedy już otrzyma się pracę,

czy posrane prawo w Bolskau przewiduje jakieś konsekwencje karne, jeśli pracownik nie ujawni się w kadrach z orzeczeniem? na różnych forach pojawiają się naprawdę sprzeczne wypowiedzi.
          (już palić sześć 7-godzinny dzień pracy dla osoby z umiarkowanym stopniem i te kilka dni urlopu więcej). mam od dzieciaka symbol 05-R na stałe i co jakiś czas odnawiane 02-P, ale przy zmianie pracy bałabym się ew. dyskryminacji. tajemnicą poliszynela jest zwykle, że trudniej o awanse i podwyżki, itp.
          wiadomo, że wybiera się taki zawód (szczególnie przy niepełnosprawności wrodzonej), przy którym dolegliwości nie przeszkadzają i raczej nie spowoduję wypadku przy pracy ani żadnego zaniedbania - praktycznie jakiekolwiek fizyczne zajęcia oraz zawodowe prowadzenie pojazdów mechanicznych odpadają.
          • megan.k Re: Renta? 13.06.15, 08:08
            Orzeczenie ZUS o niezdolności do pracy (częściowej i całkowitej) jest równoznaczne z orzeczeniem o niepełnosprawności (lekkiej i umiarkowanej). Wszystkie uprawnienia na podstawie tego orzeczenia ZUS przysługują (dopłata do wynagrodzenia, dodatkowy urlop itd.).

Nie ma żadnych sankcji karnych za nieprzyznanie się w kadrach do posiadania renty czy też orzeczenia o niepełnosprawności, jeśli firma nie da nam do wypełnienia kwestionariusza, na którym będzie takie pytanie. W przeciwnym wypadku za poświadczenie nieprawdy grozi do 3 lat.
    • siphilis Re: Renta? 20.08.15, 02:36
      Nie zgodzę się. Orzeczenie ZUS o niezdolności do pracy (częściowej i całkowitej) NIE! jest równoznaczne z orzeczeniem o niepełnosprawności (lekkiej i umiarkowanej). Orzeczenie o całkowitej czy częściowej niezdolności do pracy wydaje ZUS. A orzeczenie o niepełnosprawności w Powiatowym Zespole Orzekania o Niepełnosprawności (Starostwo Powiatowe). Wiem, bo mam i orzeczenie z ZUSu i orzeczenie o niepełnosprawności. Te dwie sprawy załatwia się odrębnie. Właśnie mam jutro komisję ZUS, bo skończyła mi się renta a orzeczenie o niepełnosprawności mam nadal.
      • za_mszowe Re: Renta? 20.08.15, 14:32
        sądzę, że megan pisała tylko i wyłącznie o aspektach kadrowo-płacowych - tu ma rację:

www.pfron.org.pl/pl/obsluga-dofinansowan-i/pytania-i-odpowiedzi/pytania-i-odpowiedzi-z-2/1743,6Niemamorzeczeniaostopniuniepelnosprawnoscitylkoorzeczenielekarzaorzec.html
        cyrk z podwójnym orzecznictwem to istnieje chyba tylko w tym kraju, w końcu musi byc jakies uzasadnienie dla zatrudniania calej armii urzednikow w wielu instytucjach, posiedzen komisji odwoławczych, potencjalnej korupcji, itp.

powodzenia na komisji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka