kks87 Re: Jak brać leki? 10.06.15, 17:49 z domu wyniosłam przekonanie, żeby przed zażyciem jakichkolwiek leków coś zjeść, w szpitalu karmili nas lekami przed śniadaniem, jestem jednak bliższa filozofii przyjmowania leków mojej mamy, jedzenie przed lekami nie zaszkodzi, a może ochronić choć trochę wątrobę, wiem jedno - leki trzeba popijać czystą niegazowaną wodą mineralną Odpowiedz Link
dzedlajga Re: Jak brać leki? 10.06.15, 18:30 Większość leków w trakcie lub po posiłku, powinna być informacja w ulotce. Termin niezależnie od posiłku rozumiem - nie na czczo ale niekoniecznie w trakcie czy zaraz po posiłku. Ale są leki, które przyjmuje się na czczo, np hormon tarczycy - pół godziny przed pierwszym posiłkiem - i też jest wyraźna informacja o tym w ulotce. Odpowiedz Link
39.a Re: Jak brać leki? 10.06.15, 19:39 Dzięki. Pytam dlatego, że ostatnio po obudzeniu, jeszcze nieprzytomnie, bez jedzenia, brałam leki. I jakoś lepiej się czułam (no-bo-zrobić-śniadanie-to-rano-wysiłek). Też mam wpojone, że powinno się coś jednak zjeść... I czasem pora brania leków przesuwała mi się aż za mocno (14:00 leki poranne). Popijam przegotowaną wodą zwykle, przestudzoną. Odpowiedz Link
lisek.chytrusek Re: Jak brać leki? 11.06.15, 17:47 Nie mam pojęcia, czy to ma znaczenie dla działania leku. Ale dla samopoczucia w moim przypadku ogromne - lit na pusty żołądek = natychmiastowy paw. Odpowiedz Link
siphilis Re: Jak brać leki? 12.06.15, 18:23 Niektóre leki lepiej wziąć na czczo (np. Asentrę, którą biorę). Antydepresantów lepiej nie popijać sokiem grejfrutowym. Z racji tego, że częściej mam depresję to asentrę, perazynę i i lamotryginę biorę na czczo, bo mam problem z apetytem (zgaga, wymioty). Odpowiedz Link