Dodaj do ulubionych

Naturalne witaminy i minerały

07.02.06, 07:51
Może wiecie jakie firmy robią naturalny kwas foliowy, enzymy wspomagające
trawienie i chrom 100mcg (bez wanadu)
Magnez 200mg znalazłam w Wallmarku, w książce Słoneckiego jest slow mag, co
lepsze, a może jakiś inny?
Inne tj B complex, wit C 30mg, cynk 15mg bez wit A, selen znalazłam z Calivity
lub Nutrilite, ale nie są to chyba najtańsze firmy ale ja innych nie znam.
Może znacie inne równie dobre preparaty i tańsze i możecie mi polecić.
pozdrawiam i dziękuję Elżbieta
Obserwuj wątek
    • tatakazik Re: Naturalne witaminy i minerały 07.02.06, 09:25
      Myślę, że naturalnych i tańszych nie znajdziesz.
      Tanie to chemia, syntetyk ogólnie dostępne, w aptekach, reklamach i tp.
      Jakie działanie ma syntetyk możesz poczytać na innych forach.
      Powie Ci też o nich lekarz.
      Natomiast lekarz nie związany z medycyną naturalną nic Ci o nich nie powie
      bo tego się nie uczył. Boi się powiedzieć coś czego nie wie.
      Naturalnych szukaj tak jak szukasz, dobrze znajdujesz.
      W Calivita witamina C występuje w ilościach 75 mg, 500 i 1000 mg,
      dla dzieci 45 mg i jest pozyskiwana z owoców dzikiej róży.
      Ma przedłużone uwalnianie do organizmu.
      Jest przyswajalna kilkakrotnie lepiej niż inne podobne, bardzo reklamowane i tp.
      Środków naturalnych raczej nie stosuj jako lekarstwo przy chorobie,
      może być taki środek tylko wspomaganiem leczenia.
      Chore osoby muszą iść do lekarza.
      Zdrowe mogą stosować profilaktykę, wychodzi taniej.
    • klara551 Re: Naturalne witaminy i minerały 08.02.06, 17:51
      Witaj! pytasz o naturalne środki waspomagajace trawienie-polecam ezosystem z
      Laboratoria Natury/zawiera wszystkie enzymy trawienne/,Solaren-spirytusowy
      wyciąg z kurkumy/ Herbapolu
    • alawawa59 Re: Naturalne witaminy i minerały 09.02.06, 11:51
      jestem w firmie forever ktora poleca duzy asortyment suplementow naturalnych
      jak wit.c na bazie blonnika z otrab pszennych wchlania sie w 90% czosnek z
      tymiankiem, na menopauze, kwas foliowy zawarty w polach zieleni, zenszen,
      cukierki dla dzieci w sproszkowanych warzywach i wiele innych ceny sa zblizone
      do innych firm starcza na ok.2-3 miesiace jest tez aloes do picia uodparniajacy
      i tak obecnie chwalony za swoje dzialanie
      • wojtecki72 Czy aby naturalne? 15.02.06, 00:10
        Czy to są witaminy naturalne czy syntetyki zmieszane z naturalnymi składnikami? Dam Ci przykładowy skład z naturalnych witamin: koncentrat marchewki dostarczający beta karoten, koncentrat soi dostarczający biotynę i cholinę, koncentrat alfalfa dostarczający witaminę K i kwas foliowy, koncentrat kukurydzy dostarczający magnez, koncentrat cytrusów dostarczający wit. C, koncentrat drożdży dostarczający...... itd, itd,
        Przykładowy skład sztucznych witamin robiących wrażenie naturalnych: witamina C, flawonoidy cytrusowe, pektyny z jabłek, witamina E, olej sojowy, witamina K, witamina A..... itd, itd,
        Jaki jest skład Twoich "naturalnych" witamin i minerałów?
        • asiabed Re: Czy aby naturalne? 16.02.06, 21:03
          przyznam,z e nie widzialam nigdzie takiego wyboru naturalnych suplementow
          (chodzi mi o te pierwsza grupe wymienionych). Pki co z naturalnych (tak
          naprawde) suplemnetow stsouje: spiruline, kiedys drozdze, zmielony suszony owoc
          rozy lub aceroli, zmielone orzeszki cedrowe (proszek), glinka lub mineraly
          schindele'a, sok z eloesu.
          z polnaturalnych....neiktore suplementy calivity...

a masz jakies ciekawe propozycje naturalnych preparatow witaminowych,
          minrelanych?chetnie sie zapoznam.pozdr. (jak cos mozesz pisac na priv).
          • tatakazik Re: Czy aby naturalne? 17.02.06, 11:42
            Chętnie dowiem się co to znaczy półnaturalne.
            Czy możesz to napisać?
            • asiabed Re: Czy aby naturalne? 18.02.06, 10:48
              to takie moje robocze okreslenie na produkty, ktore poddane zostaly
              skomplikowanym obrobkom (np w celu weizolowania jekiegos skladnika z danego
              naturalnego produktu), zostaly uformowane i posklejane za pomoca roznych
              skladnikow w tabletki , zawieraja konserwanty albo substancje slodzace (dodawane).
          • wojtecki72 Re: Czy aby naturalne? 17.02.06, 23:39
            asiabed napisała:

> przyznam,z e nie widzialam nigdzie takiego wyboru naturalnych suplementow
            > (chodzi mi o te pierwsza grupe wymienionych).
            Są to witaminy australijskiej firmy nature's own, oto ich skład:
            Mineral enhanced yeast providing: calcium, phosphorus, magnesium, potassium, boron, iron, selenium, zinc, copper, chromium, manganese, iodine and molybdenum; vitamin C complexed in citrus pulp; beta carotene complexed in carrot concentrate; vitamin E combined in vegetable oil; yeast concentrate providing: niacyn, pantonthenic acid, para-amino-benzoic acid, riboflavin, vitamin B6, thiamin, vitamin B12 and vitamin D; steraic acid, biotin and choline complexed in soybean meal concentrate; folic acid and vitamin K complexed in alfalfa concentrate; inositol complexed in corn meal concentate, magnesium sterate, vegetable protein.
            • asiabed Re: Czy aby naturalne? 18.02.06, 10:45
              dzieki, rozejrze sie.

Z naturalnych suplementow moge wymienic jeszcze: pylek pszczeli, bardziej
              leczniczo (choc nie tylko) - propolis (pomijam inne produkty pszczele).
            • jullieta Re: Czy aby naturalne? 18.02.06, 20:50
              Czy można je kupić w Polsce, bo wyszukiwarka milczy na ten temat?
          • justin32 Re: Czy aby naturalne? 15.03.06, 11:23
            witaj asia

preparaty firmy Tianshi są preparatami naturalnymi i świetnie wspomagają nasz
            organizm .Jeśli nie słyszałaś a chciałabyś coś więcej wiedzieć napisz na mój e-
            mail
            pozdrawiam
            Justyna
            justin_wiecz@poczta.onet.pl
            • snajper55 Re: Czy aby naturalne? 15.03.06, 12:04
              justin32 napisała:

> preparaty firmy Tianshi są preparatami naturalnymi

A gdzie one rosną ? Na polu czy w lesie ? Nie rosną ? Aaaa... Sa produkowane w
              zakładach branży chemicznej... To jakie one naturalne ??? To one sa SZTUCZNE !

S.
    • masia45 Re: Naturalne witaminy i minerały 19.02.06, 11:58
      Zwróć uwagę na preparaty szwedzkiej firmy Vitalas są w aptekach w zupełnie
      przyzwoitych cenach. Wszystkie minerały w formie chelatów. Znajdz ich stronę
      internetową.
      • asiabed vitalas 23.02.06, 12:45
        oferta Vitalas-a wyglada ciekawie. rozejrzalam sie troche w necie,w sklepach.
        faktycznie maja mineraly w formie chelatowej, ale witaminy z tego co widze
        syntetyczne. Maja ciekawe tabletki na likwidacje przykrego zapachu i posmaku w
        ustach 0 chelat cynku (ktos stosowal moze?). no i anti plague - tabletki niby
        przeciwko kamieniowi. zastanawiam sie czy nie wyprobowac ich na moim piesku -
        ma problem z odkladaniem sie kamienia.
    • alawawa59 Re: Naturalne witaminy i minerały 19.02.06, 12:06
      jak chyba wiecie nie wystarczy tylko jesc jedna wit. bo kazda witamina lub
      minreal musi byc w towarzystwie innego do lepszego wchloniecia i tak np. B12
      musi byc w towarzystwie kwasu foliowego i B6 - ona z kolei bez magnezu sie nie
      obejdzie - a magnez musi miec wapn- ten z kolei musi miec wit.c i tak dalej,

chrom u mnie w firmie forever jest w naturalnych tabletkach np. pola zieleni,
      mineralki- zestaw / tez cynk/ kwas foliowy jest tez w polach zieleni
      nie sugeruj sie ze tansze bo to nie znaczy ze sa lepsze - moga byc tansze ale
      jest ich w opakowaniu mniej sa z chemia itd,
      jest tez mleczko pszczele, pylek, jesli uwazasz ze taka rekomendacja firmy
      wystarczy to daj mail na alawawa59@o2.pl wiecej ci powiem
    • alawawa59 Re: Naturalne witaminy i minerały 19.02.06, 12:25
      jescze chce napisac ze flawonoidy roslinne sa uznawane za najlepsze do
      zwalczania wolnych rodnikow w organizmie, poczytajcie sobie strony www o
      flawonoidach nawet stacji epidemiologicznych
      firma forever ma swoje pola upraw w stanach w arizonie i sa calkowicie
      ekologiczne
    • alawawa59 Re: Naturalne witaminy i minerały 22.02.06, 23:19
      ale to co napisales to co masz jakis preparat ktory zawiera to wszystko bo ja
      mam zestaw mineralkow naturalnych
    • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 23.02.06, 16:50
      nerwus6 napisał:

> są to fitoskładniki.

A jakaż to roślina zawiera na przykład witaminę B 12 ??????

S.
    • no1teresa Re: Naturalne witaminy i minerały 24.02.06, 10:40
      algi (glony) np.spirulina
      • karczyk_dora Re: Naturalne witaminy i minerały 21.08.18, 07:16
        www.spirulina.pl/algi/spirulina/spirulina-wlasciwosci-ktore-potwierdzono.html
    • atocz Re: Naturalne witaminy i minerały 03.03.06, 09:39
      • atocz Re: Naturalne magnez, wapń, potac - jaki preparat? 03.03.06, 09:42
        ups, przepraszam
        Potrzebuje preparatu dobrze przyswajalnego, najlepiej jak najbardziej
        naturalnego z magnezem, wapniem i potasem - skurcze łydek w nocy.
        Moze ktos mi doradzi?
        Pozdrawiam ania
    • emml Re: Naturalne witaminy i minerały 04.03.06, 13:03
      Ja polecam z własnego doświadczenia gdy miałam braki w organizmie po ciązy i
      wczasie karmienia piersią używałam soli Schindela zupełnie naturalne- jedyny
      minus że smakują jak błoto:)
    • alawawa59 Re: Naturalne witaminy i minerały 04.03.06, 15:52
      ja mialam to samo i nie tylko w nocy bo w dzien tez mi dretwialy a w nocy nawet
      same do gory lecialy od pewnego czasu biore mineralki firmy forever i nie mam
      juz tych dolegliwosci
      bralam tez ziola najpierw ale byly okropne naprawde polecam zestaw minerlakow
      firmy forever przynajmniej dla mnie zrobily cudo
      • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 04.03.06, 16:32
        alawawa59 napisała:

> bralam tez ziola najpierw ale byly okropne naprawde polecam zestaw minerlakow
        > firmy forever przynajmniej dla mnie zrobily cudo

Zestawy minerałów nie są rozwiązaniem optymalnym. Uzupełniasz ten, którego Ci
        brakuje a jednocześnie możesz za bardzo podnieść poziom innego, co może się
        niedobrze skończyć. Lepiej sprawdzić, któego Ci brakuje i tylko ten zażywać.

S.
    • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 06.03.06, 12:32
      nerwus6 napisał:

> Na logikę rzecz biorąc, jest to właściwe myślenie, jednak (jak piszą w kilku
      > książkach) fitoskładniki (produkty forever podobno nimi są)podawane do
      > organizmu człowieka zachowują się inaczej niż ich chemiczne odpowiedniki i tak
      > samo inaczej na nie reaguje nasz organizm uzupełniając niedobory minerałów,
      > witamin i usuwając ich nadmiar co podobno ma zabezpieczać przed przedawkowa
      > niem.

Nieprawda. Przedawkowanie niektórych minerałów czy witamin, niezależnie od ich
      pochodzenia, jest dla człowieka bardzo groźne i kończy się tragicznie.

S.
      • dbajozdrowie Re: Naturalne witaminy i minerały 06.03.06, 16:33
        snajper55 napisał:
        Przedawkowanie niektórych minerałów czy witamin, niezależnie od ich
        > pochodzenia, jest dla człowieka bardzo groźne i kończy się tragicznie.

Przedawkowanie prawie wszystkich leków syntetycznych czy alkoholu, niezależnie
        od ich pochodzenia, jest dla człowieka bardzo groźne i kończy się tragicznie.

Przedawkować witaminy czy minerały może jedynie człowiek, który nie potrafi
        czytać etykiet na opakowaniach - tam są podane dzienne normy spożycia (RDA).

Jeśli chodzi o przedawkowanie witamin i minerałów jedząc zwykłe posiłki, to
        raczej przy dzisiejszym wyjałowieniu gleby nam to nie grozi. Prędzej zatrujemy
        się pestycydami, konserwantami, barwnikami itp, pochodzącymi z przetworzonej
        żywności.
        • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 06.03.06, 16:39
          dbajozdrowie napisał:

> Przedawkowanie prawie wszystkich leków syntetycznych czy alkoholu,niezależnie
          > od ich pochodzenia, jest dla człowieka bardzo groźne i kończy się tragicznie.

Jednak nikt nie bierze mieszanin tabletek o nieznanym składzie w nadziei, że
          będzie tam ta, która mu pomoże. A do tego można porównać branie zestawów
          minerałów i witamin, czy jakichś mieszanek ziołowych.

> Przedawkować witaminy czy minerały może jedynie człowiek, który nie potrafi
          > czytać etykiet na opakowaniach - tam są podane dzienne normy spożycia (RDA).

Na większości mieszanin nie ma podanego składu, ponieważ jest on zmienny.

> Jeśli chodzi o przedawkowanie witamin i minerałów jedząc zwykłe posiłki, to
          > raczej przy dzisiejszym wyjałowieniu gleby nam to nie grozi.

Grozi, grozi. Gleba jest nawożona, co widać po osiąganych plonach.

S.
          • dbajozdrowie Re: Naturalne witaminy i minerały 06.03.06, 17:03
            snajper55 napisał:

"Na większości mieszanin nie ma podanego składu, ponieważ jest on zmienny."

Przykro mi, że tylko takie mieszaniny wpadają w Twoje ręce. Gdybym ja miała
            takie coś w rękach, też bałabym się spożyć.

Jeśli chodzi o przedawkowanie witamin i minerałów jedząc zwykłe posiłki,
            to raczej przy dzisiejszym wyjałowieniu gleby nam to nie grozi.

Snajper55 napisał:
            "Grozi, grozi. Gleba jest nawożona, co widać po osiąganych plonach."

Nawożona jest amofosmagami, amofoskami, agrafoskami, saletrą amonową,
            superfosfatem, saletrzakiem dolomitowym, mocznikiem. W tych świństwach raczej
            nie ma witamin.
            • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 06.03.06, 17:41
              dbajozdrowie napisał:

> Przykro mi, że tylko takie mieszaniny wpadają w Twoje ręce. Gdybym ja miała
              > takie coś w rękach, też bałabym się spożyć.

A co byś powiedział na taki skład:
              "lucerna siewna, skrzyp zimowy, aloes prawdziwy, lawenda, męczennica cielista,
              żeń-szen syberyjski, dzika róża, cierniopląt guarany, drzewo cynamonowe,
              kardamon malabarski, koniczyna łąkowa, chrzęścica kędzierzawa, wąkrota, rdest
              wielokwiatowy, lukrecja, drapacz lekarski, koper włoski, goryczka żółta,
              tymianek pospolity, żeń-szen koreański, krwawnik pospolity, sadziec
              przerośnięty, czeremcha amerykańska, morszczyn pęcherzykowaty, pieprzowiec
              owocowy, miłorzęb dwuklapowy, oraz miód gryczany, syrop klonowy, sok
              winogronowy lub naturalny olejek miętowy, woda dejonizowana."

Czy mówi on jakie ta mieszanina zawiera witaminy i jakie pierwiastki w jakich
              proporcjach ? To jest skład Alveo.

> Snajper55 napisał:
              > "Grozi, grozi. Gleba jest nawożona, co widać po osiąganych plonach."
              >
              > Nawożona jest amofosmagami, amofoskami, agrafoskami, saletrą amonową,
              > superfosfatem, saletrzakiem dolomitowym, mocznikiem. W tych świństwach raczej
              > nie ma witamin.

Rośliny biorą to, co jest im potrzebne. W rezultacie w roślinach mamy potrzebne
              nam minerały i witaminy.

S.
              • dbajozdrowie Re: Naturalne witaminy i minerały 06.03.06, 19:29
                snajper55 napisał:
                Czy mówi on jakie ta mieszanina zawiera witaminy i jakie pierwiastki w jakich
                > proporcjach ? To jest skład Alveo.
                Nie, ta mieszanina nie mówi nam w jakich proporcjach zawarte są w niej witaminy
                i pierwiastki, ale że one tam są, to wiadomo - wystarczy poczytać (książki) o
                każdym składniku z osobna.

snajper55 napisał:
                Rośliny biorą to, co jest im potrzebne. W rezultacie w roślinach mamy potrzebne
                nam minerały i witaminy.

A poza nimi w roślinach mamy jeszcze szkodliwe substancje typu: rtęć, ołów,
                kadm, tal, bar, beryl i uran, które to substancje pobierają rośliny z gleby.
                • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 06.03.06, 20:47
                  dbajozdrowie napisał:

> Nie,ta mieszanina nie mówi nam w jakich proporcjach zawarte są w niej witaminy
                  > i pierwiastki, ale że one tam są, to wiadomo - wystarczy poczytać (książki) o
                  > każdym składniku z osobna.

Nic Ci to nie da, bo nie wiesz jakie sa proporcje składników.

> A poza nimi w roślinach mamy jeszcze szkodliwe substancje typu: rtęć, ołów,
                  > kadm, tal, bar, beryl i uran, które to substancje pobierają rośliny z gleby.

Podobnie jak zioła.

S.
    • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 06.03.06, 20:50
      nerwus6 napisał:

> Nie wiem jak Wam,ale mnie takie zapewnienia składane przez nasz rodzimy
      > instytut w zupełności wystarczają.

Tu rozmwaiamy o zawartości witamin i mienrałów a w takiej mieszaninie jaką jest
      np Alveo nic o tym nie wiemy. Łatwo więc możemy je przedawkować co może się dla
      nas skończyć tragicznie.

S.
    • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 06.03.06, 20:52
      alawawa59 napisała:

> to prawda ze w forever sa fito i zestaw mineralow czy innych witamin jest tak
      > dobrany procentowo ze nawet mozna lykac wszystkie naraz i nie bedzie
      > przedawkowania tak wlasnie dziala forever

Nieprawda. Większość witamin można przedawkować z tragicznym skutkiem. Podobnie
      jest z minerałami. Tak więc żadna substancja zawierająca takie składniki nie
      jest bezpieczna i można ją przedawkować.

S.
      • dbajozdrowie Re: Naturalne witaminy i minerały 06.03.06, 21:47
        snajper55 napisał:

"Nieprawda. Większość witamin można przedawkować z tragicznym skutkiem. Podobnie
        >
        > jest z minerałami. "
        Przedawkować można witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E, K oraz
        witaminę B 12. Pozostałe - rozpuszczalne w wodzie - spożyte w większych
        ilościach ulegają wydaleniu.

snajper55 napisał:
        "Tak więc żadna substancja zawierająca takie składniki nie
        > jest bezpieczna i można ją przedawkować."

Uwaga na: jabłka, gruszki, maliny, śliwki, truskawki, marchewkę, ziemniaki,
        pietruszkę, ogórki itp. - nie spożywajmy ich w dużych ilościach - zawierają
        witaminy i minerały - nie są bezpieczne i możemy je przedawkować!
        Swoją drogą ciekawe, dlaczego ludzie, którzy "przedawkowują" (czytaj
        spożywający dużo warzyw i owoców) nie narzekają raczej na problemy ze zdrowiem,
        wynikające z diety.
        • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 06.03.06, 23:23
          dbajozdrowie napisał:

> Uwaga na: jabłka, gruszki, maliny, śliwki, truskawki, marchewkę, ziemniaki,
          > pietruszkę, ogórki itp. - nie spożywajmy ich w dużych ilościach - zawierają
          > witaminy i minerały - nie są bezpieczne i możemy je przedawkować!
          > Swoją drogą ciekawe, dlaczego ludzie, którzy "przedawkowują" (czytaj
          > spożywający dużo warzyw i owoców)nie narzekają raczej na problemy ze zdrowiem,
          > wynikające z diety.

Ponieważ nie są to koncentraty witamin i mikropierwiastków, tak jak oferowane
          preparaty.

S.
    • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 07.03.06, 12:03
      nerwus6 napisał:

> W tej sytuacji nie miałbym obaw dotyczących przedawkowania.

Zacznę od początku. Wszelkie mieszaniny są niebezpieczne. Jeśli ktoś z
      podwyższonym potasem i niskim żelazem będzie zażywał preparat zawierający i
      potas, i żelazo, to skończy się to dla niego tragicznie. Ponieważ owszem,
      podwyższy sobie poziom żelaza, ale przedawkuje jednocześnie potas. Powinien po
      prostu zażywać żelazo. Czy teraz zrozumiałeś, dlaczego takie mieszaniny jak np.
      Alveo nie są bezpieczne ?

S.
    • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 07.03.06, 13:25
      nerwus6 napisał:

> Już wcześniej pisałem,że na logikę rzecz biorąc...itd.

Cieszy mnie to, iż używając logiki przyznajesz mi rację. Nie rozumiem jesynie
      dlaczego potem przestajesz jej używać ?

> Jak z tego wynika mamy zupełnie odmienne zdanie na temat możliwości
      > przedawkowania minerałów i witamin w przypadku przebadanych preparatów
      > pochodzenia naturalnego.

Nie ma znaczenia, czy preparat jest pochodzenia naturalnego, czy sztucznego.
      Efekty przedawkowania są dokładnie takie same. Preparaty sztuczne też są badane
      i dopuszczane do użytku dokładnie tak samo, jak te naturalne.

S.
    • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 07.03.06, 15:35
      nerwus6 napisał:

> Oczywiście,że ma znaczenie.Jak we wszystkim co sztuczne i naturalne.
      > W tym miejscu przydała by się wypowiedź jakiegoś fachowca w tej dziedzinie.
      > Chyba,że Ty nim jesteś? Jeżeli tak to sorry. Ja nim nie jestem.

Przedawkowany potas z preparatu naturalnego tak samo powoduje opłakane skutki
      jak przedawkowany potas z preparatu sztucznego. Dlatego dieta polega na
      ograniczaniu pewnych składników w jak najbardziej naturalnym pożywieniu.

S.
    • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 07.03.06, 17:33
      nerwus6 napisał:

> Możesz tę myśl rozwinąć? Ja wiem i można o tym poczytać na niemal każdym kroku
      > że nasza codzienna dieta jest praktycznie pozbawiona właściwych ilości ważnych
      > a nawet niezbędnych do życia składników odżywczych i należy je uzupełniać
      > przy pomocy suplementacji.

Nie jest to oczywiście prawda. To mit szerzony przez dystrybutoró takich
      środków. Większość ludzi nie stosuje żadnych uzupełnień diety środkami
      farmalogicznymi i ma poziomy wszystkich minerałów i witamin w normie.

> To co Ty piszesz kłóci się z tymi doniesieniami.

Oczywiście, że się kłóci, bo doniesienia są fałszywe.

> Czy to ma oznaczać konieczność ograniczenia spożycia ziemniaków, bananów, poma
      > rańczy,drobiu,ryb?

W niektórych dietach - tak. Właśnie dlatego, aby nie przedawkować pewnych
      minerałów czy pierwiastków.

> Należę do ludzi jedzących duże ilości wymienionych artykułów,ryby jadam co
      > dziennie i nie zauważyłem symptomów przedawkowania potasu.

Akurat nie w rybach poziom potasu jest najwyższy. Widocznie nie musisz stosować
      diety.

S.
      • helena_50 Re: Naturalne witaminy i minerały 07.03.06, 18:18
        do nerwus6.Dziękuje za wiadomośc,barzo proszę o szcsegółowe wiadomosci.z góry
        dziękuje
    • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 07.03.06, 19:54
      alawawa59 napisała:

> mylisz sie bardzo bo wszystkie produkty forever sa tak dobrane aby nie mozna
      > bylo przedawkowac

Każdą rzecz można przedawkować. Nawet czystą wodę.

> maja atest instytutu zywienia i higieny wiec cos to znaczy

To znaczy, że nie są trujące.

> normalnie jedzac nie przedawkujesz witamin a wit. b12 kwas foliowy sa w
      > sladowych ilosciach i ciezko sie wchlaniaja do organizmu dlatego musialbys
      > jesc tony produktow aby przedawkowac
      > obecny tryb zycia ludzi pedzacy jedzacy hamburgery itp prowadzi wlasnie do
      > diety monotonnej pozbawionej witamin i mineralow dlatego powinnismy sie
      > suplementowac w sposob naturalny czyli jedzac suplementy pochodzenia natural
      > nego

Jedzenie jakichś suplementów nie ma w sobie nic naturalnego. To są normalne
      środki farmaceutyczne. Trzeba po prostu zdrowo się odżywiać. Żadne sztuczne
      suplementy nie zastąpią zdrowej diety i zdrowego trybu życia.

S.
    • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 08.03.06, 21:33
      alawawa59 napisała:

> jestes chyba niedouczony nie chce juz z toba gadac
      > jakie sztuczne suplementy

A co, w sadzie rosną, na polu, w lesie się je zbiera ? Nie. Są produkowane
      przez fabryki sektora chemicznego. To jakie one sa ? Naturalne ??? Sztuczne.

> wody nigdy nie przedawkujesz bo najwyzej bedziesz siusial nie gadaj glupot bo
      > wprowadzasz innych w blad

Widzisz, jak Ty mało wiesz...

"W badaniach analizujących zależne od chorego przyczyny braku skuteczności
      leczenia wykazano, że najistotniejsze czynniki wpływające na efektywność
      leczenia to:
      (...)
      — przewodnienie organizmu [24]."
      www.nt.viamedica.pl/darmowy_pdf.phtml?
      indeks=26&indeks_art=262&VSID=4d9e8f1224b7a1f19ab3f58e0954092d

S.
    • a50 Re: Naturalne witaminy i minerały 09.03.06, 08:14
      Zgadzam się ze snajperem w pełni. Żadna suplementacja nie jest naturalna. Osoby
      zdrowe i w miarę prawidłowo się odżywiające nie mają potrzeby suplementacji
      jakichkolwiek witamin czy minerałów. Nie jestem fachowcem, ale wiem że
      suplementując jakiś minerał możemy spowodować wydalanie innego. Tak jest np. w
      przypadku suplementacji wapnia - powstaje niedobór żelaza w organiźmie. To
      akurat wiem, ponieważ z przyczyn zdrowotnych przerabiam, ale zapewne jest tak
      również z innymi minerałami.
      • elpasz Re: Naturalne witaminy i minerały 09.03.06, 12:43
        Ja też uważam, że najlepiej jest nie stosować żadnych suplementów. Uważam się za
        osobę zdrową i wg mnie odżywiam się prawidłowo, staram się jadać w miarę
        możliwości produkty dobrej jakości, nieprzetworzone, moja dieta opiera się
        głównie o takie właśnie produkty, a mimo to wyszły mi pewne niedobory niektórych
        witamin i minerałów.
        Chciałabym je zlikwidować i dlatego założyłam ten wątek aby skorzystać z Waszych
        doświadczeń. Oczywiście przede wszystkim staram się stosować odpowiednie
        produkty żywnościowe ale nie zawsze jest to łatwe, wygodne i możliwe dlatego mam
        zamiar także wspomagać się suplementacją.
        pozdrawiam
        • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 09.03.06, 13:40
          elpasz napisała:

> Ja też uważam, że najlepiej jest nie stosować żadnych suplementów. Uważam się
          > za osobę zdrową i wg mnie odżywiam się prawidłowo, staram się jadać w miarę
          > możliwości produkty dobrej jakości, nieprzetworzone, moja dieta opiera się
          > głównie o takie właśnie produkty,a mimo to wyszły mi pewne niedobory niektóryc
          > h witamin i minerałów.

Dokładnie tak. Odpowiednia dieta i zdrowy tryb życia to podstawa. Środki
          chemiczne (lekarstwa, suplementy i inne świństwa) to ostateczność.

S.
          • tatakazik Re: Naturalne witaminy i minerały 11.03.06, 22:07
            Szanowny Panie, podwładny Prezesa,
            czy nie sądzi Pan, że zaliczenie suplementów do " środków chemicznych, lekarstw
            i innych świństw" jest pewnym błędem w zrozumieniu i pojmowaniem jako
            ostateczności?
            Czy pojęcie "odpowiednia dieta i zdrowy tryb życia", to tylko slogan reklamowy,
            będący między innymi w Pana wypowiedziach?
            Czy może Pan zagwarantować to, że wypowiedzi w tym temacie są w 100% zgodne z
            innymi poglądami oraz doświadczeniami?
            Jeżeli tak, to czy jest Pan pewny swojego stwierdzenia, że wszyscy odżywiają
            się idealnie i nie jest im potrzebna suplementacja?
            Czy uważa Pan, że pożywienie ogólnodostępne (według Pana naturalne) jest
            zdrowe, posiadające wymogi GIS i innych służb?
            Dlaczego Pana zdaniem, zapobiega się używaniu suplementów?
            Kto jest temu przeciwny? Czy jest to tylko Pana zdanie?

• alawawa59 Re: Naturalne witaminy i minerały 09.03.06, 20:59
      do elpasza - sam widzisz ze mim o tryb u zycia zdrowego i dobrej diety brak ci
      niektorych witamin i po sa suplementy aby zapobiegac w przyszlosci chorobom
      ja swoja rodzine karmie wit.c czosnkiem mineralami i mam spokoj z
      przeziebieniami angina i itp widomo ze raz sie lepiej zje a raz nie bo nie masz
      czasu np prawda
      owszem ze na polach rosnie ale dobre firmy maja swoje pola uprawne ekologiczne
      a laboratoria teraz sa juz tak sterylne ze nie ma tam zadnej chemii wszystkie
      produkty sa na bazie naturalnych roslin ktore rosna na polach ekologicznie
      prowadzonych
    • dbajozdrowie Re: Naturalne witaminy i minerały 11.03.06, 14:24
      nerwus6 napisał:
      Także możesz w ten sposób poprawić wiele procesów
      > życiowych zachodzących w organizmie,które razem z naszym starzeniem się
      > zanikają.Zwykle zwiększa się produkcja hormonów,w tym znacznie rośnie
      produkcja
      > koenzymu Q10 itd,itp.

(to zapewne "przejęzyczenie" kolegi nerwus6).
      Z wiekiem obserwuje się stopniowy spadek wydzielania hormonów oraz spadek
      produkcji koenzymu Q10. W rezultacie obniża się siła i wydolność mięśni,
      wiotczeje skóra oraz zaczyna pojawiać się otyłość i problemy w sferze
      seksualnej. Warto więc wykorzystać naturalne substancje odżywcze, by zapewnić
      organizmowi odpowiedni poziom hormonów i koenzymu Q10. Jest to skuteczny i
      bezpieczny sposób, by poprawić ogólną kondycję psychofizyczną organizmu,
      przywrócić smukłą sylwetkę oraz spowolnić proces starzenia.
      • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 11.03.06, 14:35
        dbajozdrowie napisał:

> Warto więc wykorzystać naturalne substancje odżywcze, by zapewnić
        > organizmowi odpowiedni poziom hormonów i koenzymu Q10.

A w jakich to "naturalnych substancjach odżywczych" są ludzkie hormony ?
        Pomińmy fermowe kurczaki, jako produkt odżywczy niezbyt naturalny. ;)

S.
        • dbajozdrowie Re: Naturalne witaminy i minerały 11.03.06, 15:10
          snajper55 napisał:

> dbajozdrowie napisał:
          >
          > > Warto więc wykorzystać naturalne substancje odżywcze, by zapewnić
          > > organizmowi odpowiedni poziom hormonów i koenzymu Q10.
          >
          > A w jakich to "naturalnych substancjach odżywczych" są ludzkie hormony ?
          > Pomińmy fermowe kurczaki, jako produkt odżywczy niezbyt naturalny. ;)

Ja nie napisałam, że ludzkie hormony "są" w naturalnych substancjach, lecz że
          warto wykorzystać naturalne substancje, by zapewnić ich odpowiedni poziom.
          A to oznacza, że:
          np.
          na wydzielanie hormonu wzrostu - czyli substancji wydzielanej przez przysadkę
          mózgową, odpowiedzialnej za proces wzrostu i regenerację organizmu, niezbędnej
          w licznych procesach metabolicznych - ma wpływ zwiększone stężenie aminokwasów,
          zwłaszcza argininy, ornityny, lizyny, glicyny, glutaminy oraz kwasu gamma-
          aminomasłowego (GABA).Także pozytywny efekt na wydzielanie tego hormonu ma
          chrom i lecytyna, a witaminy B6 i C poprawiają wrażliwość receptorów hormonu
          wzrostu w tkankach obwodowych.
          Źródła naturalne argininy - czekolada, kukurydza prażona, nasiona sezamu,
          słonecznika, orzechy, płatki owsiane, pieczywo pszenne pełnoziarniste,
          rodzynki, ryż brązowy.
          Źródła naturalne glutaminy - pietruszka surowa, szpinak. I tak dalej możnaby
          pisać o wszystkich aminokwasach, ale resztę sobie doczytajcie. Zapraszam do
          księgarni, biblioteki po lekturę.
          Jeszcze tylko kilka słów o koenzymie Q10. Jest to substancja niezbędna w
          procesie wytwarzania energii. Występuje praktycznie we wszystkich tkankach
          naszego ciała, ale w największym stężeniu jest obecna w komórkach mięśnia
          sercowego, w mięśniach szkieletowych i wątrobie. Problemy sercowe, problemy z
          wydolnością fizyczną organizmu, w związku z tym, wzrastają proporcjonalnie do
          spadku poziomu koenzymu Q10. I niestety, z wiekiem, ilośc wytwarzanego przez
          organizm koenzymu Q10 zmniejsza się i w wielu starszym produkujemy go już dużo
          za mało. Całkiem logiczne wydaje się więc wspomaganie organizmu. I albo
          będziemy to robić przy pomocy naturalnych suplementów, albo spożywając źródła
          naturalne koenzymu Q10, czyli: łososia, makrelę, orzeszki ziemne, sardynki,
          szpinak, wołowinę.
          • snajper55 Re: Naturalne witaminy i minerały 11.03.06, 15:28
            dbajozdrowie napisał:

> Ja nie napisałam, że ludzkie hormony "są" w naturalnych substancjach, lecz że
            > warto wykorzystać naturalne substancje, by zapewnić ich odpowiedni poziom.

W taki razie napisałeś niejasno. A tak podchodząc do problemu, to lepiej
            odpowiedni poziom hormonów sobie zapewnić za pomocą odpowiedniej diety, niż
            łykając sztuczne, chemiczne środki.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka