Dodaj do ulubionych

Zespół odstawienia

22.11.17, 14:23
Pozwalam sobie wleić i tu. Rzeknijcie chociaz slowo i uzdrowcie duszę mą amen wink

forum.gazeta.pl/forum/w,99,165109655,165109655,Zespol_odstawienia.html
Obserwuj wątek
    • ergo_pl Re: Zespół odstawienia 22.11.17, 21:44
      No musisz przecierpieć, jak odstawiałam jedynie wenla, 3 dni uciekły mi z życiorysu. Leżenie, gorączka, poty, jakby film mi się urwał.

Uzdrawiam smile
      • 39.a Re: Zespół odstawienia 23.11.17, 01:09
        Dziękuję!

Gały wychodzą mi już na wierzch, czuję się już mniej chemicznie podtruta, ale ciągle słabo.

Całusy!
    • dkmn Re: Zespół odstawienia 22.11.17, 22:34
      Jeżeli nie masz CHAD to skąd się brały Twoje hipomanie?
      • 39.a Re: Zespół odstawienia 23.11.17, 01:21
        Dobre pytanie.

Takie rozpoznanie postawiła pierwsza lekarz, nb. dwubiegunowa, podejrzewam, że wielu pacjentów mogła "naddiagnozować".
        Wyszłam od niej po paru latach z koktajlem leków jak podano wyżej.
        Pierwsza lekarz do której poszłam dała mi skierowanie na ustawienie leczenia w szpitalu.
        Ostatecznie, nie trafiłam tam, bo... nie chciałam. A kolejny lekarz i kolejny nie decydowali się na zmianę schematu.
        (Nie zmieniałam ich z własnej woli. Raczej oni rezygnowali z "kariery ambulatoryjnej" na rzecz naukowej. M.in.)

Ten się wziął ostro do dzieła.
        Kazał przyjść z kimś bliskim. No to przyszłam. Uznal, że rzekoma "hipomaniakalność" to cecha osobowości a nie symptomy
        chorobowe. Powiedzmy, że ma rację, a moje pierwsze hipomania była indukowana antydepresantem.
        To możliwe, ale czemu (cenzura) nie rozłoży (cenzura) odstawiania na miesiące?

Być może to Dr House i wie, co robi. Zakładam taką możliwość.
        • 39.a Re: Zespół odstawienia 23.11.17, 01:28
          Uznał, że hipomanialnością nazywano zwyczajny dobry nastrój.
          Z tym mi akurat trudno dyskutować.
          • ergo_pl Re: Zespół odstawienia 23.11.17, 05:18
            A co Ty chcesz, żeby Ci odstawiał ruski rok?
            Szybciej odstawi, szybciej zobaczysz, jak jest wink
            Kciuki
          • dkmn Re: Zespół odstawienia 23.11.17, 15:18
            Jeżeli miałaś takie lekkie te górki to nasuwa się kolejne pytanie: kto włączył Tobie do leczenia Kwetaplex i po co to zrobił. Pewnie wiesz, że jestem generalnie przeciwny stosowaniu antypsychotyków i dlatego zastanawiam się po co u Ciebie ta kwetiapina? Włączyli Tobie go jako stabilizator bo nic innego nie działało czy jak? Dodatkowo dlaczego włączyli Ci Amizepin który wchodzi w interakcje zarówno z lamotryginą jak i kwetiapiną? Jeżeli nie masz CHAD to stabilizatory mogą faktycznie nie działać więc lekarz idzie chyba dobrą drogą.
            • ergo_pl Re: Zespół odstawienia 23.11.17, 19:32
              Kwetiapine daje się też w przypadku totalnej bezsenności.
            • 39.a Re: Zespół odstawienia 24.11.17, 00:35
              Uznano pierwotnie, że to ChAD typu II. Przy samym antydepresancie bujało, bez - depresyjnie.
              Nie podam tu nazwiska artystki, która tak wesoło mnie leczyłasmile)
              • dkmn Re: Zespół odstawienia 24.11.17, 12:00
                Napewno już zauważyłaś, że psychiatrzy mają tendencję do tego że pacyfikują wszelkie objawy hipomanii i manii a depresją to się bardziej przejmują kiedy za bardzo polecisz w dół. Ja się zawsze dziwiłem, że u osób które mają bardzo lekkie hipomanie nawet jeżeli są one indukowane lekami nie próbuje się utrzymywać pacjenta w najwyższym akceptowalnym nastroju tylko zawsze ciągną w dół. Na Twoim miejscu brałbym same antydepresanty i dążył do utrzymywania górki. Może się okazać, że wstrzelisz się w manię i wylądujesz w szpitalu no ale ja bym zaryzykował. Żaden lekarz psychiatra nie podpisze się pod czymś takim co tu napisałem chociaż wieczna hipomania powinna być marzeniem każdego psychiatry. Osobiście wolę perspektywę nawet kilkumiesięcznej hospitalizacji mając manię niż widmo długiej depresji. Tylko, że ja mając silną manię (z objawami psychotycznymi) nie robiłem żadnych głupot.
                • 39.a Re: Zespół odstawienia 25.11.17, 15:05
                  Odważny post, ale dzięki Ci za niegosmile)

U mnie dzień 6. zmian. Coraz mniej nieprzyjemnych objawów związanych z odstawieniem, coraz więcej
                  p r z e s t r z e n i w głowie i coraz więcej powrotu do myśli związanych z moją ogólną sytuacją życiową

(wszystko stanęło na głowie, nie chcę o tym pisać).

Dziś pomógł bardzo spacer po lesie i zakupy. Żaden Black Friday, ale zrobienie sobie
                  większej przyjemności. Będę kontynuować.
                • rainbow_73 Re: Zespół odstawienia 26.11.17, 12:58
                  Piszę w innym wątku o moich wątpliwościach i przemyśleniach na temat terapii. Tu powiem, że w zupełności się z Tobą zgadzam. Skłaniam się, aby wybrać nawet ciężkie depresje zamiast stanu niemocy i pozbawienia myślenia jako stan "optymalny" mojego funkcjonowania. Manie nie są mi znane.
                  • dkmn Re: Zespół odstawienia 26.11.17, 16:15
                    To co napisałem w poście powyżej kierowałem tylko i wyłącznie do 39.a bo ona na lekach przeciwdepresyjnych miała wahania nastroju ale tylko górki i z tego co wywnioskowałem to były one lekkie. Na Twoim miejscu nie wiem czy bym się na takie coś zdecydował bo ciężka depresja przeważnie wiąże się z myślami samobójczymi i to że masz jasny umysł nic Ci nie da bo i tak przeleżysz ten okres w łóżku. Czym innym jest hipomania lub mania w której grozi finansowe bankructwo i popełnienie życiowych błędów a czym innym depresja przez którą możesz stracić życie.
                • caray Re: Zespół odstawienia 17.02.18, 03:17
                  Zgadzam się całkowicie, mój lekarz mnie tak trzymał, na moją sugestię, że jednak jakość codziennego życia jest ważna, powiedział: "zostaje już tylko terapia" (na którą i tak chodzę). Przypadkowo odstawiłem depakine i czuję się dużo lepiej - momentami depresyjne i nerwicowo, ale lepiej niż czuć się tak codziennie. Poczekam jeszcze 2 tygodnie. Zostałem na 100 lamitrinu, 100 ketrelu na sen i 25 Trittico, również na sen. Rozjaśniło mi się ciut w głowie.
    • xsenia Re: Zespół odstawienia 26.11.17, 12:07
      U mnie odstawienie kwetiapiny z 200 do zera nie spowodowało specjalnie dotkliwych skutków ubocznych. Moim skromnym zdaniem wiele zależy od tego jak metabolizujesz leki, czyli w znacznym stopniu od stanu wątroby. Robisz regularne badania aminotransferaz? Możesz zastosować się do poleceń doktorka, albo odstawiać leki zmniejszając dawki. Tak, czy siak przetrwasz to. Moim zdaniem jesień nie jest dobrym czasem na zmianę leczenia, które jako tako działa. Na Twoim miejscu z tak radykalnymi zmianami poczekałabym do marca. Czy ten lekarz w ogóle bierze pod uwagę Twoje zdanie? Jeśli jest zbyt pryncypialny to nie będzie dobrym świrologiem, niezależnie od wiedzy, doświadczenia, czy zajmowanego stanowiska. Świrolog musi mieć kontakt z pacjentem i być zdolnym dokonać korekty leczenia ze względu na specyfikę danej jednostki i kontekst w jakim ona funkcjonuje.
      • xsenia Re: Zespół odstawienia 26.11.17, 12:08
        *jednostki ludzkiej, nie nozologicznej rzecz jasna
        • dkmn Re: Zespół odstawienia 26.11.17, 17:55
          Znalazłaś się w gronie "szczęśliwców" (o ile można nazwać to szczęściem) którzy przy odstawianiu antypsychotyków nie mają żadnych skutków ubocznych. Niestety nie jest tak jak napisałaś, że zależy to od stanu wątroby a przynajmniej nie jest to główna przyczyna problemów z odstawianiem. Zespół odstawienny dotyka bodajże ok. 30% pacjentów a przy niektórych antypsychotykach procent ten dochodzi do prawie 80% (np. klozapina). Jeżeli to co napisałaś było by prawdą to oznaczałoby to, że większość chorujących na choroby psychiczne ma spieprzoną wątrobę a przecież tak nie jest. Resztę uwag odnośnie jak ich nazywasz "świrologów" trafnie opisałaś smile. Na forum depresja ekspert pewnie walnąłby focha wink
          • xsenia Re: Zespół odstawienia 27.11.17, 09:58
            napisałam o metabolizowaniu leków, wskazując na jedną z przyczyn
            tak się składa, że % ludzi ze spieprzoną wątrobą wśród zażywających regularnie leki jest wyższy, niż w populacji ogólnej i nie chodzi tylko o psychotropy

objawy odstawienne miałam po wenla, ale schodziłam z większej dawki
    • drugikoniecswiata Re: Zespół odstawienia 26.11.17, 19:50
      NIEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      odstawiaj, ale po kolei i nie w tym tempie, na litość boską
      www.comingoff.com - bardzo polecam
      ew. priv
      • ergo_pl Re: Zespół odstawienia 27.11.17, 00:57
        Jak sie czujesz?
    • xsenia Re: Zespół odstawienia 27.11.17, 10:00
      A,
      Cóżeś Ty miała za humorek, że świrolog uznał to za hipomanię???
    • 39.a Re: Zespół odstawienia 08.12.17, 01:50
      Ahoj smile

Melduję się. Żyję. Jeśli leki mogą modulować nastrój, no to mam jakby deja vu i czas podobny do tego, gdy brałam znacznie mniej leków i więcej odczuwałam. Czuję się bardziej kreatywna.
      I co ważne i cenne - jakby spadło ze mnie betonowe ubranko. Czuję działanie antydepa.

Xseniu, babka która mnie pierwotnie diagnozowała - mam nadzieję - już nie leczy.
      W serwisie ZnanyLekarz.pl wpisy pacjentów urywają się w 2013 r (ja jej podziękowałam rok
      wcześniej).

Izo, dzięki za linka!

Hm, straciłam pracę* miesiąc temu. Ulubioną. Jeśli ktoś chciałby mi coś podpowiedzieć - zapraszam na priv. Uspokajam, mam za co żyć, nie będzie Patronite smile Nie szukam czegokolwiek na gwałt, ale szukam inspiracji.

Ogólnie to był taki czas Tracenia, cały listopad. W grudniu mi w końcu dobrze. Tfu tfu.

*zwolnienie grupowe, było tylko kwestią czasu, wiedzieliśmy, że nastąpi.
      • megan.k Re: Zespół odstawienia 08.12.17, 09:10
        A jednak leki przymulają? Może jakaś własna działalność gospodarcza, skoro jak piszesz, jesteś bardziej kreatywna?
        • 39.a Re: Zespół odstawienia 09.12.17, 12:43
          Nie kwestionuję przydatności leków w ChAD I np, gdy być może potrzebne jest "mocniejsze pacyfikowanie"
          niż u mnie, przy depresyjności względnie ChAD II konieczne jest podniesienie nastroju.

Dzięki smile Rozważam i ten wariant. Dziękuję.
      • xsenia Re: Zespół odstawienia 09.12.17, 17:41
        miałaś dość osobliwy koktail lekowy, to fakt
        z tym, że ludzie różnie reagują na leki, na mnie np. antydepy działają słabo, albo wcale, za to neurleptyki przeciwdepresyjnie. co człowiek to inna reakcja, nie zawsze to idzie w parze z jednostką chorobową jaką mu przypisano. w ogóle to chyba nie warto zbytnio przywiązywać się do tych psychiatrycznych etykiet.
        • martyna2525 Re: Zespół odstawienia 28.12.17, 17:27
          ok 3 tyg temu zaczełam schodzić z leków min neuroleptyku. Brałam ripolept,lamotrix,depralin,pregabaline, ketrel.Depresja trwała od sierpnia zamiast lepiej było coraz gorzej, zdecydowałam się na jakikolwiek ruch a jedynie co mogłam zrobić to odstawić leki. Został mi tylko lamotrix i depralin. Od 2 tyg czułam się naprawdę ok, ostatnią dawke neuroleptyku wziełam we wtorek dwa dni temu, od rana dziś mam ms. Próbuje ogarnąć siebie i przesunąć na inne tory myślenie niewiele to daje.
          Czy wg Was to brak rispoleptu było powodem tego jak się czuje czy to coś zupełnie innego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka