miriam11 Re: Czy z ChAD można być odpowiedzialnym pracowni 30.07.07, 12:24 A możesz rozwinąć, dlaczego nie? Odpowiedz Link
aurelia_aurita Re: Czy z ChAD można być odpowiedzialnym pracowni 30.07.07, 12:31 nawet biorąc leki? a ja myślę, że osoby z chad - jako osoby b. wrażliwe - potrafią być ogromnie odpowiedzialne. i potrafią w swoją pracę wkładać duuuużo serca, podczas kiedy większość ludzi robi wszystko po łebkach. Odpowiedz Link
lolinka2 Re: Czy z ChAD można być odpowiedzialnym pracowni 30.07.07, 12:32 Moja odpowiedź brzmi: tak Reszta to kulejąca osobowość, ChAD niewiele ma do rzeczy przy efektach, raczej jest przeszkadzaczem. Odpowiedz Link
com_sui OK, spróbuję uzasadnić. 30.07.07, 12:54 ..może mieć depresję - będzie miał spowolnione myślenie, inteligencja mu siądzie, być może pójdzie na zwolnienie ..w hipo- będzie rozśmieszał innych pracowników przeszkadzając im w efektywnej pracy dla dobra Firmy i Narodu ..w manii pójdzie na zwolnienie. Może zdefraudować pieniądze firmy. ..najczęściej ma w nosie dress code (proszę, możecie protestować) ..bywa, iż ma w poważaniu dyplomację i poker face, i jest jak dziecko z Andersena wrzeszczace "Król jest nagi!!!", a to cholernie niepożądane. Dla wysoko postawionych w firmie choćby. Chodzi mi o odpowiedzialność. Najlepsze zdaje się byłyby zawody artystowskie, stawiające nacisk na twórczość. Odpowiedz Link
com_sui c.d. 30.07.07, 13:04 ..właściwie pod wpływem psychotropów nie powinno się prowadzić auta (jeśli jeździmy, to na własne i innych ryzyko) - możemy rozwalić służbowe konie mechaniczne Odpowiedz Link
czareg Re: OK, spróbuję uzasadnić. 01.08.07, 15:07 Nie uważam, aby osoby z CHAD były mniej odpowiedzialne w pracy od innych. My nie umiemy oddzielić pracy zawodowej od reszty życia i traktować jej jedynie jako sposób na zarabianie pieniędzy. Dla CHADowca praca jest zawsze integralną {często najważniejszą) częścią życia, i dlatego praca nieodpowiadająca zdolnościom i zainteresowaniom jest tak destrukcyjna dla samopoczucia. Również stosunki międzyludzkie są niezwykle ważne, w otoczeniu gdzie brak komunikacji, czy wręcz atmosfera jest wroga, najbardziej interesjąca praca nie pomoże. Inni pracownicy też są zagrożeni długimi okresami zwolnień lekarskich, ponadto większość kosztów jest ponoszonych przez ZUS, więc pracodawca nie jest specjalnie poszkodowany. Nieodpowiedzialność zaś w silnych depresjach lub maniach, nie powinna być dla firmy dużym zagrożeniem, bo powinna obowiązywać kontrola działań każdego pracownika i kontrasygnata drugiej osoby przy podejmowaniu strategicznych decyzji (a to ze względu na dziłalnośc senso stricto kryminalną pracownika). Bardzo pomaga, gdy przynajmniej szef wie o naszej chorobie, ale niestety nie zawsze jest to możliwe. Nie tylko zawody artystyczne są odpowiednie dla CHADowców, wszystkie zawody twórcze, ze względu na mniej rygorystyczne podejście do dyscypliny pracy, a silniejszy nacisk na efekty, ale analizując dotychczasowe kontakty z innymi CHADowcami, przekrój zawodów jest bardzo szeroki włącznie z tak nudnymi jak analityk bezpieczeństwa kredytowego, obsługa relacyjnych baz danych czy architekt - specjalność obliczenia wytrzymałościowe. Krótko podsumowując, pracę musimy dobierać jak leki. I to by było na tyle. Odpowiedz Link
lolinka2 A ja się pochwalę 01.08.07, 15:33 Mam 2 oferty pracy i nie wiem którą wybrać (obie za niezłą kaskę, emocjonujące odpowiednio, samodzielne i autonomiczne): jedna to koordynator szkoleń/ organizator eventów szkoleniowych; druga samodzielne stanowisko ds obsługi zagranicznych zamówień publicznych (sprzedawałabym tą drogą sprzęt komputerowy). Obie firmy jawią się równie przyjemnie jako pracodawca, obie na starcie dają sporo i zapowiadają więcej w miarę upływu czasu. W jednej okres próbny + czas nieokreślony; w drugiej próbny + określony aż się przekształci z mocy prawa w nieokreślony. I co ja mam bida wybrać??? ) Szczerze mówiąc, podobno od przybytku głowa nie boli... Odpowiedz Link
planasana Re: A ja się pochwalę 01.08.07, 15:41 Nie no, fajnie Lolinka, ze masz taki dylemat, ale zanim musialas sie juz pochwalic, czy nie moglas pomyslec, ze na tym Forum sa ludzie, ktorzy z powodu CHAD utracili zdolnosc do wykonywania zawodu, albo ich depresje sa tak glebokie, ze nie udaje im sie znalezc pracy w ogole? Pomyslalas jak sie moga teraz poczuc czytajac Twoj wpis? Odpowiedz Link
lolinka2 Re: A ja się pochwalę 01.08.07, 18:18 chwalimy się tu że nam dobrze, chwalimy się że nam źle... i tak się nam buja na dwa za każdym razem.... W manii straciłam parę zajęć już... w depresji też... teraz jest w miarę stabilnie i jest praca, po prostu Chwalę się, bo się cieszę i nikogo nie mam zamiaru pognębiać w jakikolwiek sposób. Natomiast jeśli już radość z powodu fajnych perspektyw zawodowych jest na tym forum zakazana, to, do cholery, coś jest nie halo... I to nie ze mną. Odpowiedz Link
planasana Re: A ja się pochwalę 01.08.07, 19:32 Nie twierdze, ze radosc na tym Forum jest zakazana, nie przesadzaj. Twoj wpis mnie, szczerze mowiac, zdenerwowal. Zdenerwowalo mnie NIE to, ze masz perspektywy pracy i sie cieszysz (a prawdopodobnie mi to zarzucasz), tylko sposob w jaki o tym napisalas. Juz sam tytul wpisu "pochwale sie" zabrzmial, dla mnie, irytujaco, jakbys czula sie lepsza od innych. To jest tylko moj osobisty odbior Twojego wpisu. Pisza i pisali tutaj ludzie mega wrazliwi, niektorzy nas tylko czytaja, bo nie maja sily ani odwagi pisac,, i wierz mi, jesli ktos nie pracowal przez wiele lat zamkniety w domu i bez szansy na prace, albo ja stracil bezpowrotnie - mogl (nie twierdze, ze musial) poczuc sie zle po przeczytaniu Twojej przechwalki. Odpowiedz Link
com_sui Lolinko, 01.08.07, 22:45 super. że rozważasz między dwiema ofertami. wybierz najlepszą. pytanie było: czy jesteśmy odpowiedzialnymi pracownikami. powyżej napisałaś: TAK. Teraz zaś można przeczytać: > > W manii straciłam parę zajęć już... w depresji też... To coś tu nie halo jest. Postawiłabym ostrożną tezę, hipotezę, że w okresach choroby pracować może być trudno. amen. Odpowiedz Link
lolinka2 Re: Lolinko, 02.08.07, 12:36 hm... jak to połączyć...?? Prosto, te 'straciłam' polegało na moim wycofaniu się zanim zrobiłam coś nieodpowiedzialnego. W depresji po wyjściu z wariatkowa (ustalony terminowo pobyt z szefem, hehe) poszłam i powiedziałam, że nie jestem w stanie spełniać ze 100 % skutecznością swoich dotychczasowych obowiązków i chcę rozwiązać umowę. W manii zrezygnowałam z kilku kursów, bo wiedziałam że nie idzie jak powinno, a ja zaczynałam mieć odpały, nie chciałam żeby to było kosztem słuchaczy. Tyle... Miejsce z którego to mnie zwolniono (jedyne w historii) to wydawnictwo językowe. Ośmieliłam się zajść w ciążę... i w tej pieprzonej ciąży załatwić im kontrakt na kilkadziesiąt tysięcy. Bez związku z ChAD. "Postawiłabym ostrożną tezę, hipotezę, że w okresach > choroby pracować może być trudno. amen." AMEN. Odpowiedz Link
miriam11 Re: OK, spróbuję uzasadnić. 01.08.07, 17:02 Czareg, pięknie napisane i zgadzam się w 100% Odpowiedz Link
esowx1 Re: Czy z ChAD można być odpowiedzialnym pracowni 30.07.07, 13:30 Nie jestem pracownikiem, więc nie wiem, ale na studiach nie odbiegam od zwykłej szarej normy, więc przypuszczam, że i w pracy dam sobie radę co najmniej tak dobrze, jak przeciętniacy, choć nie ukrywam, że się stresuję już na samą myśl o robocie, bo potu (i nie tylko) muszę włożyć nieźle we wszystko, co "mam obowiązek" zrobić... Odpowiedz Link
inwyt Re: Czy z ChAD można być odpowiedzialnym pracowni 30.07.07, 14:03 Z moich obserwacji wynika, że różnie bywa w pracy. Raz przechodziłam samą siebie i zbierałam same pochwały (hipo), a raz siedziałam tępo gapiąc się w (dół) albo panicznie robiłam co miałam zrobić i wszystko leciało mi z rąk (mix). Mimo wszystko - nigdy nie zdarzyło się żeby mnie z pracy wywalili za niedopełnienie obowiązków bądź jakiś wybryk związany z chorobą (z innego powodu też na zresztą nie ). Dlatego sądzę, że pracować z chad można, co najwyżej jest ciężej. A przecież "zwykły" pracownik też może mieć problemy, które czasowo uniemożliwią mu odpowiednie skupienie na pracy. Dużo zależy też chyba od stopnia choroby, bo np. ja - z przeważającą ilością deprech i stanów mieszanych - jakoś sobie radzę, ale osoby z poważnymi maniami mogłyby rzeczywiście mieć chyba problemy. Odpowiedz Link
aurelia_aurita Re: Czy z ChAD można być odpowiedzialnym pracowni 30.07.07, 14:06 o! właśnie. myślę, że typ i przebieg choroby ma tu duże znaczenie. no i sama osobowość chorego także. Odpowiedz Link
planasana Re: Czy z ChAD można być odpowiedzialnym pracowni 30.07.07, 14:12 Zgadzam sie z Com_sui. Dlaczego? Bo to co napisala o pracy w depresji / manii znam z autopsji. Ani w depresji ani w manii nie potrafilam sie skupic. Do tego zamiast parac sie jakims artystycznym zawodem - poszlam wytyczona mi przez, chcaca podobno mojego "dobra","mamusie". Od kilku lat zamiast zajac sie ilustrowaniem, grafika komputerowa - kisilam sie w cieplej biurowej posadce, kompletnie nie dla mnie. Ostatnio sama zrezygnowalam z pracy w cyferkach i nudnych raportach podatkowych w duzej, skadinad, szacownej miedzynarodowej korporacji. Powod - nie radzilam sobie ze stresem (paralizowal moja zdolnosc kumania), nie bylam w stanie nauczyc sie szybko formatowac owe raporty (bylam "najgorsza w klasie" ze tak powiem) i popadalam w coraz wieksza depresje. szefowa byla coraz bardziej na mnie wsciekla, bo przez roztrzepania, a przede wszystkim, z nerwow ciagle sie mylilam a ona coraz bardziej rozezlona - musiala poprawiac wszystko po mnie. Wiem, ze sie po prostu do tego typu roboty nie nadawalam, ale nie nazwalabym mojego zachowania w pracy odpowiedzialnym. Moja kolezanka ma racje - powinnam miec wolny zawod. Artystyczny. I mam nadzieje, ze kiedys bede miala. Sporo pracy, zmian i nauki przede mna. 3mam za siebie kciuki JAK sie czujesz dzisiaj Miriam? Odpowiedz Link
morja13 Re: Czy z ChAD można być odpowiedzialnym pracowni 02.08.07, 12:55 Ja nie umiem ale może to wina mojej osobowości. Jestem niezorganizowana i nierówna- raz wszystko pali mi się w rękach, myśli skrzą jak iskry, raz siedzę tępa jak młot i nie rozumiem co się dookoła mnie dzieje. Do tego potrafię się bardzo nieprofesjonalnie i dziecinnie wręcz zachowywać- np. popłakać się jak mam zły humor. Trochę to śmiesznie wygląda u dorosłej, odpowiedzialnej osoby... No i skrajna nadwrażliwość i brak dystansu- zła atmosfera czy jakieś pracowe ploty czy intrygi potrafią mnie załamać do reszty, nie umiem powiedzieć sobie, że to nic, tylko jakaś tam część życia, dla mnie wszystko jest jednakowo ważne. Po prostu rzeczy, które dla innych są oczywiste i osiągane bez wysiłku, u mnie są wyszarpane, wygryzione, wypłakane i przeżyte z najwyższym trudem Odpowiedz Link
emmeth Re: Czy z ChAD można być odpowiedzialnym pracowni 06.08.07, 20:15 moja odpowiedz brzmi : trudno - w ciągu calego roku zdarzy sie tydzien ze marnujesz wszystko co najlepsze w pozostałym okresie I trzeba nadrabiac miną Odpowiedz Link
com_sui Re: Czy z ChAD można być odpowiedzialnym pracowni 06.08.07, 23:27 W ciągu 10 minut można jedną rozmową sp...ić wszystko. Nie żałuję Wiecie co? Znalazłam dziś w domu jakieś stare "Vademecum lekarza ogólnego". Oczywiście zajrzałam do chorób afektywnych. W manii człowiek widzi czułe punkty innych [mamy jakieś właściwości nadprzyrodzone? i wskazuje na nie. W pracy jest to szczególnie niebezpieczne... Odpowiedz Link
gosica27 Re: Czy z ChAD można być odpowiedzialnym pracowni 07.08.07, 14:08 Moim zdaniem - można. Ja pracuję i jestem docenianym pracownikiem. Czasem zdarzy się jakies zwolnienie lekarskie, ale nikt nie robi z tego problemu. Odpowiedz Link