Dodaj do ulubionych

Może ktoś, coś wie

11.12.08, 08:58
Biorę od miesiąca Loquen. I przy wszystkich jego niemałych zaletach pojawiły się 2 problemy. Nie wiem czy związane z moim wiekiem, a co za tym idzie starzeniem się, czy z lekiemsad Zawsze miałam prawidłowy (w dolnych granicach) poziom trójglicerydów. Badania tydzień temu: 199. I drugi: zaparcia. Z tym też nigdy nie miałam kłopotów (oprócz dzieciństwa, ale to było coś na kształt tego co przeżywa w tej chwili córa PoetkaM). Bez przeczyszczających nic z tego. Wiem, że te leki nie uzależniają, ale jednak (podobno) wywołują pewną leniwość przewodu pokarmowego. Dziś wizyta u psychiatry. Ale może Wy też coś podpowiecie.
Obserwuj wątek
    • skwr2 Re: Może ktoś, coś wie 11.12.08, 09:03
      Znaczna część antydepresantów wywołuje zaparcia. Pomagają herbatki
      ziołowe, ale trzeba je pić systematycznie.sad
      • matrioszka42 Re: Może ktoś, coś wie 11.12.08, 09:09
        To antypsychotyk, a po antydepach mnie to nie spotkałosad
        • obecna_xyz Spoko 11.12.08, 09:44
          Te przekonania o rozleniwianiu przewodu pokarmowego są CAŁKOWICIE
          BEZPODSTAWNE.
          Ja od zawsze po neuroleptykach i większości antydepresantów mam
          zaparcie, ustępujące dopiero po Tabulettae laxantes (na receptę-
          głupki) 1-3 tabl wieczorem. W okresach bez ww leków wypróżnienia
          normalizują się na drugi dzień. Bez obaw, no dobra kupka rano miła
          rzecz.Poza tym bez tego tyje się szybciej.
          Pozdrowienia smile
          • matrioszka42 Re: Spoko 11.12.08, 09:50
            Mam nadzieję, że masz rację jeśli chodzi o rozleniwienie. Może bazuję na bezpodstawnych pogłoskach. Zwyczajnie nie interesowałam się tym do tej pory, bo nie miałam po co.
            Nie czuję się głupkiem, że nie wiedziałam co jest na receptę. Jak napisałam problem narasta od miesiąca, odkąd przyjmuję Loquen. I jestem przed wizytą u lekarza.
            Do tej pory była poranna kawa, papierosek i kurs do kibelkasmile
            • ikar113 Re: Spoko 11.12.08, 12:03
              Hm...dosyć nietypowy objaw po neuroleptyku. Ja biorę ten lek od
              jakichś dwóch miesięcy, i poza chwilowym drżeniem i nogach z gumy po
              drastycznym zwiększeniu dawki, nie mam żadnych objawów ubocznych. No
              ale ja nigdy po żadnym leku nie mam takich problemów. A brałem już
              chyba większość antydepów i neuro.
            • mari-anne Re: Spoko 11.12.08, 17:03
              Obecna się trochę zapędziła w tym zachwalaniu przeczyszczaczy, może to dlatego, że olanzapina jej jeszcze nie ściągnęła na ziemię tongue_out
              Oczywiście, że środki na przeczyszczenie stosowane zbyt często lub w zbyt dużych ilościach lub przez dłuższy okres czasu zaburzają perystaltykę, tzn. mówiąc obrazowo właśnie rozleniwiają jelita. Jakie kurna pogłoski, toż to oczywiste. Ważne więc, żeby - jak wszystko - stosować je z umiarem. Przeczyszczacze są ok, ale nie twórzmy tu jakiś pierdółwink
              • mari-anne Re: Spoko 11.12.08, 17:05
                Aha, a co do zaparć to z tego co wiem (na przykładzie własnym, z doświadczeń innych osób i po rpostu z tego co wyczytać można w ulotkach) neuroleptyki przodują w robieniu zaparć, nic nowego...
              • matrioszka42 Re: Spoko 12.12.08, 08:44
                No coż... chyba się z Tobą zgadzam co do przeczyszczaczy. Poprosiłam o chwalone przez Obecną Tabulettae laxantes, dostałam. mam zamiar brać sporadycznie, wtedy gdy będzie się zbliżała eksplozjasmile Zobaczymy
                • mari-anne Re: Spoko 12.12.08, 10:34
                  Duphalac jest dobry. To nie jest typowy przeczyszczacz, działa raczej regulująco. Mnie jednak dość dobrze czyścił wink
                  • mari-anne Re: Spoko 12.12.08, 10:39
                    ...to jest laktuloza, z tego co się orientuję Duphalac jest najtańszą nazwą handlową, ale głowy nie daję
                    • matrioszka42 Re: Spoko 12.12.08, 10:59
                      Składu jeszcze nie znam, dopiero dziś pójdę do apteki. Ale cieszę się, że daje dobre rezultaty, to najważniejsze.
                      • mari-anne Re: Spoko 12.12.08, 11:09
                        tylko, że - jak napisałam - ten Duphalac to teoretycznie ma regulować, a nie przeczyszczać (i dlatego jest bezpieczniejszy od przeczyszczaczy, wytwarza florę bakteryjną czy cuś, hehe).
                        efekt przeczyszczania zależy od tego, ile się tego wypije (bo to się pije, taki ulepek), jak się wypije więcej to wiadomo wink

no to - jak głosi napis na pewnym szarym papierze toaletowym - pomyślnych wiatrów tongue_out tongue_out
                        • matrioszka42 Re: Spoko 12.12.08, 11:29
                          Zobaczymy, poczujemy...big_grin
                          Za życzenia bardzo dziękujęwink
            • obecna_xyz Re: Spoko 15.12.08, 20:16
              Źle się wyraziłam- głupkami nazwałam ludzi odpowiedzialnych za
              umieszczenie tabulettae laxantes na liście leków na receptę, nie
              mysłałam o Tobie oczywiścieuncertain
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka