Dodaj do ulubionych

Do dojrzałych forumowiczek

04.06.09, 13:42
Jednym z koronnych objawów menopauzy jest depresja. Postanowiłam
zatem zawalczyć na tym polu. Cytologia, mammografia i usg
przezpochwowe. Teraz kleję plasterki. Trochę się boję ewentualnego
raka piersi i powiększenia się mojego mięśniaka.
Powiedzcie: stosujecie HTZ? Jaki jest bilans zysków i strat?
Na marginesie: mam poty w dzień i w nocy, co kilkanaście minut
fala.smile
Obserwuj wątek
    • matrioszka42 Re: Do dojrzałych forumowiczek 04.06.09, 14:43
      Ja jeszcze nie na tym etapie, ale trochę się podpytywałam ginekologa bo to już blisko. Ja HTZ pewnie nie będę mogła używać po palę. Zwiększone ryzyko udarów i zakrzepów. A poziom hormonów badałaś? Mam też info od lekarki, że gdy zaczną się krwawienia znienacka to od razu dostaję skierowanie do szpitala na czyszczenie macicy, dlatego musiałam się szczepić na żółtaczkę. Jest to podobno bardzo częste u kobiet 40-55 lat.
      • drugikoniecswiata Re: Do dojrzałych forumowiczek 04.06.09, 16:15
        Z tego co gdzieś słyszałam (do weryfikacji) HTZ wcale nie zmniejsza ryzyka raka
        piersi, jeśli nie wręcz przeciwnie?

Moja mama HTZ stanowczo odmówiła (podobnie jak wykonania badań jakichkolwiek, z
        cytologią na czele, o usg i mammografii nie mówiąc), łykała za to jakieś ziółka,
        w różnych konfiguracjach, i chodziła do pana szamana, ale poty i fale gorąca
        męczą ją bardzo od ładnych paru lat. I nie przechodzą. (Odkąd sama doświadczyłam
        czegoś takiego w mikroskali jako skutku ubocznego efectinu na początku terapii
        zrozumiałam, jak bardzo niefajne musi być przeżywanie tego co noc...)

No i drugą zmorą mamy są dodatkowe kg. 20 więcej, i w żaden sposób zrzucić się
        nie chcą (a dla kogoś, kto przez pierwsze 40 lat życia nie przekroczył wagi 50
        kg przestawienie się na 80-90 jest masakrą...). powiedziałam co wiedziałam, choć
        jeszcze nie mieszczę się w targecie, ale starałam się na temat wink
        • awanturka Re: Do dojrzałych forumowiczek 05.06.09, 18:30
          drugikoniecswiata napisała:

> Z tego co gdzieś słyszałam (do weryfikacji) HTZ wcale nie zmniejsza ryzyka raka
          > piersi, jeśli nie wręcz przeciwnie?
          >

Z tym to jest taka dziwna trochę na pierwszy rzut oka historia. U kobiet stosujących HZT zachorowalnosć na raka piersi jest wyraźnie większa, ale za to umieralność z powodu tego raka mniejsza niz u kobiet, które HZT nie stosują. Powód - kobiety stosujące HZT badają się hormonalnie i rak jest wykrywany w bardzo wczesnym stadium i przez to wyleczalny, no i umieralność na raka jest mniejsza niz w grupie, która HZT nie stosuje. Ciekawe, prawda?
    • jo_mar_mag Re: Do dojrzałych forumowiczek 04.06.09, 18:58
      HTZ-siódmy rok,od 4 lat plasterki,w tej chwili po połowie 2xtyg.żadnych objawów ubocznych,co roku USG przezpochw.,cytologia,co 2 rok mammografia.Próbowałam wziąć "rozwód" z hormonami ale szybciutko sie z nimi przeprosiłam smile,pozdrawiam
      • obecna_xyz jakie objawy 12.06.09, 10:17
        Jomarmag: jakie miałaś objawy, które skłoniły Cię do HTZ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka