anjazzielonego
11.10.09, 15:38
Przyznam, że nie spodziewałam się takich rezultatów i jestem nimi bardzo zaskoczona!
W dużej mierze dzięki radom MCM i Karro, dziękuję za te wzmianki o olejach na zimno, dziewczyny kochane!
Wczoraj zważyliśmy dziewczyny przy okazji wizyty u pediatry w szpitalu:
niecały rok temu moje 2 latki urodzone w 31 tc z wagą 1340 i 1500 g ważyły po 12 kg.
Wczorajszy wynik u jeszcze nie 3 latków:
Waga: Emilka prawie 15 kg, Ola 16 kg!
Wzrost: metr- metr z małym "kawałkiem"
Jak się to udało?
1. OLEJE I OLIWY:
oliwa extra vergine
masło 82%
oleje tłoczone na zimno:
olej z pestek winogron
olej lniany
olej z pestek dyni
dodawane na zmianę, by dieta była jak najbogatsza, 2 x dziennie do kaszki z mlekiem (po 2 łyżeczki na 200 ml kaszki).
Oleje stosowaliśmy raczej, by zapewnić dzieciom jak najwięcej wartości odżywczych - nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, nie dążyliśmy do przyrostu wagi za wszelką cenę.
2. ZDROWA DIETA:
- urozmaicona, rozsądna dieta
(zupy, mięso, ryby, jajka, b. dużo warzyw i owoców, kasze, mleko, kakao naturalne)
- nie wciskanie dziecku jedzenia na siłę
- zero pustych kalorii w postaci soczków i napojów słodzonych (żadnych Kubusiów, Kubusiów play, pseudo soków z kartonu, żadnego kakao typu Puchatek)
-szanowanie zdania dziecka: przeważnie same wybierają, co chcą np. na kolację - jak nie chcą mleka, to jedzą jajecznicę czy kanapkę, jeśli z kanapki zjedzą pomidora, ogórka i ser, a zostawią chleb czy plaster szynki, to nikt ich nie zmusza
- w ramach " równowagi żywieniowej" pozwalamy im oczywiście na słodycze, bo sami je lubimy: kawałek czekolady, trochę miodu, ciasto domowe, lizaki, jogurt, czy czasem Mont, ale pilnujemy, by 4 posiłki były zdrowe i wartościowe
- wyluzowanie: do roku panikowałam, gdy nie chciały czegoś zjeść, teraz wiem, że to nie ma sensu. Zdarza się, że na kolację zjedzą b. mało, ale na śniadanie sporo; same sobie regulują, ile chcą zjeść
3. dużo spacerów, ruchu na świeżym powietrzu
Dodatkowy plus, jak sądzę, również diety:
BARDZO mało chorują, miały może po 3-4 dość lekkie infekcje, odkąd się urodziły!
Wyglądają na radosne, zadowolone dzieci, które prawidłowo się rozwijają, a przy tym w pełni cieszą dzieciństwem.
Oleje i oliwę extra vergine naprawdę polecam! Samo zdrowie!