Dodaj do ulubionych

rehabilitacja Kraków

03.10.10, 20:31
Witam serdecznie! Mąż dostał kuszącą propozycję pracy w Krakowie,zastanawiamy się nad nią ale najważniejszy jest dla nas Dominik i jego rozwój, dlatego chciałam zapytać czy są na forum jakieś mamusie z Krakowa, chciałabym zapytać jak wyglądają sprawy np. poradnie reh., logopedzi, ortopedzi itp. Nie ukrywam że nie wyobrażam sobie zmiany miejsca zamieszkania w Warszawie już wszystko mamy ułożone, dobrani odpowiedni specjaliści.
Bardzo proszę o info.
Pozdrawiam Diana
Obserwuj wątek
    • bijou82 Re: rehabilitacja Kraków 03.10.10, 20:38
      Cześć Diana smile
      Są tu mamy z Krakowa i napewno Ci pomogą smile
      Jak cos okulistka u której i my raz byliśmy to dr Kaczmarek na ul.Bociana,jest dobra
      Ale więcej info nie udzielę bo nie wiem.
      Buziak dla Dominisia
    • anna_fv Re: rehabilitacja Kraków 04.10.10, 09:48
      Jakiś czas temu zakladalam podobnego posta, ale dotyczącego glównie rehabilitacji. Odpowiedzi wiele nie dostalam, ale przynajmniej namiar na dobrego rehabilitanta jest, może skorzystasz smile
      forum.gazeta.pl/forum/w,15302,113483452,113483452,Krakowianki_pomozcie_.html
    • ewik74 Re: rehabilitacja Kraków 04.10.10, 10:08
      Ja moze nie mam zbyt długiego doświadczenia z wczesniakiem bo mój ma zaledwie pół roku a 2 miesiące lezał w szpitalu wiec powiedzmy 4 miesiące jestesmy razem. Wszystkie wizyty i badania mam "państwowo" i tak:
      Klinika na Kopernika - tam chodzę do "wcześniakowa" tj opieka pediatryczna + neurolog i badanie oczek. Nie wiem jak tam się można dostac z zewnatrz; ja małego rodziłam w klinice, tam też leżał na ITN i z rozbiegu tam mam chodzi;
      Badania na uszka (audiolog, laryngolod) oraz chirurhga zlecono mi już w szpitalu przy wypisie małego i tak: Uszka badamy w Poradni Wad Słuchu (czy jakoś tak) na Lenartowicza 14, chirurga mamy w szpitalu w Prokocimiu. Z Kliniki mam też skierowanie do Poradni Szczepień dla dzieci z grup wys ryzyka w szpitalu na Strzeleckiej.Ta poradnia szczepień to fajna sprawa bo są akcje na darmowe szczepionki, poza tym dali mi tam skierowanie na USG główki (lekarz z POZ-u ponoc nie ma takich uprawnień?)

POZ czyli lekarza 1 kontaktu wzięłam sobie w Szpitalu św Ludwika na Strzeleckiej i stamtąd miałam skierowania do poradni: rehabilitacyjnej, preluksacyjnej. Dała mi też skierowanie do poradni patologii noworodka ale stwierdziłam, że nie ma co sie dublowac bo tak czy siak chodzę do wcześniakowa na Klinice.

Obecnie czekam na telefon z Centrum Maltańskiego - zajmuja się oni kompleksowwo dzieckiem, polecali mi to centrum i w Klinice na Kopernika i w Prokocimiu, że wspaniale prowadzą dzieci, zwłaszcza wczesniaki, maleńkie rehabilitują ze starszymi pracują logopedzi. Skierowanie do tego centrum miałam od lekarza rehabilitacji (kiedyś podobno nie wymagali skierowań, ale mają tak duże "wzięcie" że od razu pytają o skierowanie). Poczytaj sobie tutaj: www.centrummaltanskie.eu/

Jeśli chcesz coś jeszcze wiedziec to pisz, mam nadzieje że choc troche pomogłam
    • mama.ady Re: rehabilitacja Kraków 04.10.10, 10:20
      cześćsmile jestem z Krakowa więc mogę CI powiedzieć jak było u nas: właściwie wszystkie wysokospecjalistyczne poradnie są w szpitalu dziecięcym w Prokocimiu, niestety terminy są zabójcze ale polecam: od rehabilitacji dr Gasińska, w poradni neurologicznej dr Piotrowska, od żywienia i spraw gastrologicznych ordynator oddziału żywienia dr Spodaryk, psychiatra i psycholog pani dr Zyss i pani Sroka, w poradni kardiologicznej dr Łagan, jeżeli interesuje Cię neurologopeda to też przez poradnię rehabilitacji (bardzo rozwinięta poradnia - zajmuje prawie całe skrzydło) chociaż my jeździmy do pani Oli Łady do Gliwic, bo w Krakowie nie umieli nam pomóc.
      jeżeli chcecie się szczepić u krajowego konsultanta ds szczepień (czyli iść indywidualnym tokiem) to dr Czajka w szpitalu św. Ludwika na Strzeleckiej.
      smile powodzenia
      • mama.ady Re: rehabilitacja Kraków 04.10.10, 10:24
        centrum maltańskie też polecam - wspaniała pani psycholog Kociołek i tam też jest kompleksowa opieka (psycholog, logopeda, integracja sensoryczna, rehabilitacja) ale tam chyba tylko przyjmują na podstawie orzeczenia o niepełnospr.
        • ewik74 Re: rehabilitacja Kraków 04.10.10, 10:30
          My nie mamy orzeczenia o niepełnosprawności. Synek jest wczesniakiem i po badaniu w Prokocimiu u dr. Moniki Gasińskiej dostał skierowanie do oddziału rehab. dziennej w tym właśnie centrum. Powiedziała, że moze chodzic tam do nich do Prokocimia ale centrum zapewnia specjalistyvczną i kompleksową opiekę nie tylko rehabilitacyjną i wybór zależy od nas. Jak rozmawiałam z panią z tego centrum to mi wyjaśniła jak to ma wygladac i najpierw jest dziecko badane przez wszystkich specjalistow a potem kierowane na odpowiednie leczenie. Tak jak pisałam, czekam na telefon od nich i jak juz bede wiecej wiedziec to napisze
          • mama_kasia_77 Re: rehabilitacja Kraków 04.10.10, 10:40

moja sytuacja jest prawie taka sama jak ewik74,mój wcześniaczek jest w domu dopiero od półtora tygodnia i rajd po specjalistach dopiero zaczynam ale wizyty mam wyznaczone w tych samych placówkach,neurolog,pediatra i oczy w szpitalu na Kopernika,szczepienia na Strzeleckiej,badanie słuchu na Lenartowicza a jeśli chodzi o wspomaganie rozwoju to przy wypisie polecono nam właśnie Maltański ośrodek pomocy dzieciom,ponoć ma wśród rodziców wcześniaczków rewelacyjne opinie.
    • mama.ady Re: rehabilitacja Kraków 04.10.10, 16:51
      aha jeszcze odnośnie wzroku - oprócz placówki na Bociana, polecam dr Kobylarz, przyjmuje prywatnie na Rynku Dębnickim, tu są namiary: www.cylex.pl/firmy/kobylarz-joanna--dr-nauk-med--spec--okulista--gabinet-10671398.html
      najpierw chodziliśmy do poradni okulistycznej na Kopernika ale tam bardzo długie terminy były...
      • diana.mamadominika Re: rehabilitacja Kraków 04.10.10, 17:41
        Dziewczyny dziękuję Wam serdecznie za pomoc! Nie wyobrażam sobie przeprowadzki do innego miasta, znów trzeba będzie szukać rehabilitantów, logopedów itp.Mam nadzieję że z waszą pomocą mi się to uda.
    • zurawska.barbara a neurolog? 05.10.10, 07:39
      po pierwsze witaj Dianasmile ja jestem z daleka (Tomaszów Lubelski - prawie ukrainawink ) ale większość specjalistów mamy w Krakowie, jakoś tak przez trzy lata sie układało że teraz oprócz kardiologa i neurologa wszystko sprawdzamy w Krakowie łącznie z logopeda i psychologiem i bardzo jesteśmy z tego zadowoleni mimo ze wiąże sie to z wyjazdami 300km.
      Ale ja podepnę się pod Twój post z konkretnym pytaniem, dziewczyny, szukam neurologa, niby Staś nie ma już problemów neurologicznych (miał wylew I/II stopnia) ale ostatnio pojawił sie oczopląs, dr Wójcik z Bociana stwierdziła że ma słabszy mięsień w tym oku, że dno oka bledsze niż w prawym, ale że to objaw niepokojący to chcę żeby zobaczył go jakiś neurolog taki co wszystko zbada i wścibsko wypyta, bo nasza go pogłaskała, odruchy pobadała i stwierdziła że wszystko ok a mi coś mówi ze nie ok. Myśle że w Prokocimiu bo tam też chodzimy, tylko do kogo? Mozecie kogoś dobrego poradzic?
      • mateuszkamama Re: a neurolog? 05.10.10, 21:03
        witaj Basiu, ja polecam dr Lis-Hille- wiem,że pracuje w Prokocimiu a ja bywałam u niej z małym własnie w Maltańskim Centrum Pom.Dziec.i spędzałam tam tyle czasu ile potrzebowałam a pani doktor spokojnie wszystko mi wyjaśniła I ODPOWIEDZIAŁA NA KAŻDE NAWET WG. MNIE GŁUPIE PYTANIE, nigdy nie okazując zniecierpliwienia. Teraz już tam nie chodzę niestety - chodzę do pani dr. Zelwiańskiej (też pracuje w Prokocimiu) ale to już bez porównania...
        • ania.moc Re: 06.10.10, 08:55
          Dziewczyny dobrze piszą centrum maltańskie na ul. Kasztanowej na Woli Justowskiej
          ale z tego co wiem to skierowanie i trochę się czeka na miejsce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka