Dodaj do ulubionych

pytanie o delicol

03.02.11, 22:12
witajcie,
czy stosowałyście delicol ? jestem ciekawa Waszych doświadczeń, bo pediatra dziś polecił nam ten preparat Hani.
Hanka ogólnie kolek już jako takich nie miewa, ale zdarzają się bóle brzuszka - pewnie moje dietetyczne wpadki (je i z piersi i butelką) ale głównie ostatnio nowości w diecie - czyli deserki i soczki, które jednak powoli ale wprowadzać trzeba. Zwykle awaryjnie dawałam jej Infacol, dziś poradzono mi delicol. Sprawdziłam cenę, tanie to to nie jest. No i głównie piszą, że na daje się go dzieciaczkom z przejściową nietolerancją laktozy. Takiej nietolerancji Hanka to chyba nie ma, skoro jak daję jej tylko mleko to dolegliwości brak. Zastanawiam się czy faktycznie pomaga na takie niemowlęce sensacje trawienne, czy jest to kwestia dobrego marketingu przedstawicieli medycznych i ich "ataku" na pediatrów ?
za wszelkie konstruktywne uwagi serdeczne dzięki...
Obserwuj wątek
    • zdunia1979 Re: pytanie o delicol 03.02.11, 23:17
      Ale pannica z tej Haneczki smile Asiu ja nie znam tego preparatu, ale jeśli chodzi o bóle brzuszka to chyba nie ma dzieci, które by to ominęło. Moi panowie wszyscy trzej mieli mega kolki. Do końca 3 miesiąca i ze starszym i z bliźniakami stawaliśmy na rzęsach aby im pomóc. Preparaty przetestowaliśmy chyba wszystkie (oprócz delicolu smile ), pytaliśmy kilku lekarzy i nic. Układ trawienny musiał dojrzeć i dopiero się poprawiło. Czyli chyba nie ma "cudownych" leków. Mały brzuszek bombardowany nowym musi się przyzwyczaić i to niestety boleśnie. Co nie zmienia faktu, że jeśli można pomóc maleństwu to trzeba to zrobić. Nas jak coś boli też sięgamy po leki smile
    • squire1983 Re: pytanie o delicol 04.02.11, 23:19
      ja stosowałam u mojego donoszonego przez chwilę. miał okropne kolki i wydawało mi się, że delicol mu pomagał, ale to było w okresie kiedy dostawał tylko mleko. czyli jakby prześciowa nietolerancja laktozy. nie wiem, miałam mieszane uczucia, bo jeśli się człowiekowi dostarcza enzym (w tym wypadku laktaza) sztucznie to chyba organizm nie nauczy się go produkować.
      • asia-damian Re: pytanie o delicol 05.02.11, 12:54
        ja podawałam teraz Majeczce (donoszona) ale nie było po nim poprawy.... sab simplex też pogarszał sprawę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka