Dodaj do ulubionych

Jaki fotelik plecacie od 15 do 36kg?

23.04.12, 10:33
Witajcie. Od paru dni szukam w necie informacji jaki fotelik wybrać, bo juz czas na wymianę i mam mętlik w głowie. Napiszcie prosze jaki polecacie, z jakiego jestescie zadowolone?
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: Jaki fotelik plecacie od 15 do 36kg? 23.04.12, 16:55
      Się podczepiam pod pytanie. Mi się marzy taki, który by się dało położyć/rozłożyć i żeby miał isofix. Mama Janka chyba pisała o takim cudzie, ale zgubiłam gdzieś wątek.
      • mama_janka007 Re: Jaki fotelik plecacie od 15 do 36kg? 23.04.12, 17:30
        nie, nie ja. ja tylko odradzalam tobiegosmile zawszesmile pomijajac fakt, ze trafila mi sie felerna seria i pasy mam tak zablokowane ze ich ustawieni moge zmieniac tylko rozkrecajac caly fotelik i majstrujac srubokretem w bebechach (u nas w przedszkolu chyba z 3 takie felery sa- wiec niezla frekwencja) to nie podoba mi sie ograniczona mozliowsc odchylenia wlasnie. przy krotkich trasach pikus, ale w dluzszych, mlode sie meczy wiszac w pasach jak wypompowany balon.
        • mama_janka007 Re: Jaki fotelik plecacie od 15 do 36kg? 23.04.12, 17:34
          ale! bijou polecala jakis fotelik w tej klasie wagowej, ktory mozna swietnie rozlozyc.
          • stok2009 Re: Jaki fotelik plecacie od 15 do 36kg? 23.04.12, 19:16

Rozmawiałam dziś z jednym sprzedacą i ten poleca mi Cybex X2 fix, ponoc ma super zabezpieczenia , ma oczywiscie isofix, i 11 stopni regulacji zagłowka, nie wiem tylko czy mozna go rozkładać do pozycji półleżącej, czy ma moze ktos taki model?
            Natomiast zdziwilam sie ze odradzal mi Maxi Cosi Fero Fix taki chcialam kupic (isofix, rozkladany do pozycji pollezącej, 8 regulacji zagłowka, boki regulowane 2 stopnie, zagłówek air protection), myslalam ze on dobry jest a ten mi powiedzial ze chowa sie przy Cybex X2 fix , a ten sam przedzial cenowy.
            Znalazlam tez ciekawy model Monterery 2 isofix , jest fajny i niedrogi a tez ma isofix. Jesli ktos ma ktorys z tych modeli to prosze o opinie?
            • ola_mi Re: Jaki fotelik plecacie od 15 do 36kg? 23.04.12, 19:38
              może ja pisałam o tym monterey, link wyże podałam.
              mam go dla starszaka i jest rewelacyjny.
              W takim tez jezdzi Lidka.
      • ola_mi Re: Jaki fotelik plecacie od 15 do 36kg? 23.04.12, 19:35
        te foteliki 15-36 już chyba nie mają opcji spania, a przynajmniej na taki nie natrafiłam.
        Polecam ten:
        allegro.pl/sunshine-kids-monterey-4-adac-wymiana-6xgratis-i2264299221.html
        ma bardzo dobrze "obudowany" zagłówek, można go poszerzać i zwężać i ma testy Adax

nie wiem tylko czy jest w wersji z isofixem
        • maga-7811 Re: Jaki fotelik plecacie od 15 do 36kg? 23.04.12, 20:41
          a używał ktoś tego?
          allegro.pl/besafe-izi-up-x3-sir-isofix-nowosc-wroclaw-i2279358246.html
          mnie koleżanka ten poleca i się zastanawiam czy on faktycznie wart jest swojej ceny
          • mama-cudownego-misia Besafe 25.04.12, 10:23
            Wiesz cooo, ja się na taki chyba zdecyduję, z tym, że tutaj jest taniej: www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=3488&%3CosCsid%3E
            Generalnie rozważałam 3:
            Roemer Kid + sict (ten mnie najmniej zachwycił)
            Besafe izi up 3x
            i
            Cyber solution x fix
            Cenę wszystkie mają porównywalną, wszystkie maja też to, na czym mi zależy (isofix, sir, łatwo sciągalny pokrowiec, bo młodzież ma chorobę lokomocyjną), żaden się nie rozkłada sensownie, do żadnego nie znalazłam wyników crash testów... Uznałam, ze wszystkie są siebie warte, cenowo podobne i kupię taki, jaki mi do tapicerki w aucie pasuje. Stanęło na besafe.
        • stok2009 Re: Jaki fotelik plecacie od 15 do 36kg? 23.04.12, 21:27
          Ola mi - ten Monterery nie ma typowego isofiksu, isofix ponoc jest systemem europejskim mocowania fotelikow, a tamten ma amerykanska wersje tj. cos podobnego do isofiksu tez sie mocuje do samochodu dwoma paskami ale jakos inaczej. Trudno mi opisac bo nie widzialam fotelikow w realu tylko rozmawialam z Panem ze sklepu internetowego przez telefon i tak zrozumialam.
          • kratka5 Re: Jaki fotelik plecacie od 15 do 36kg? 23.04.12, 22:40
            Zamówiłam własnie Roemer kid fix sict (czy jakos tak-chodzi o boczne poduszki powietrzne) isofix tez jest.No bobowózkach teraz jest promocja.No ale oczywiscie na swoja tapicerke bede czekac 3 tyg. Sprzedawca w sklepie bardzo polecał własnie ten model ,odradzal maxi cosi ,cybex w tej kalsie wagowej tez odradzał.Natomiast nawet polecał ten z amerykanskim isofixem.no ale roemera zdecydowanie najbardziej polecal-kupilam wiec i zobaczymy.
            • stok2009 Re: Jaki fotelik plecacie od 15 do 36kg? 24.04.12, 07:15
              Kratka 5- A czy ten sprzedawca odradzal konkretnie cybex x2 fix ?A dlaczego odradzal co mowil?
              • mamusia-myszeczek Re: Jaki fotelik plecacie od 15 do 36kg? 24.04.12, 13:25
                Zdecydowanie polecam romera jest też wersja isofix podparta do podłoża dodatkowo nogą.Mamy jeden fotelik na nodze , jeden montowany na pasach i jeden dla starszaka.Fotelik można pochylić do spania, zagłówek ładnie obejmuje główkę.Tapicerki w tym sezonie też ładne-my mamy krówkę z uszami allegro.pl/fotelik-romer-king-plus-high-line-kolekcja-2012-i2267833260.html.Tylko dlaczego chcesz 15-36?Nie chcesz dwóch fotelików?
                • stok2009 Re: Jaki fotelik plecacie od 15 do 36kg? 24.04.12, 17:00
                  Potrzebuje dwoch fotelikow bo mam blizniaki, dzieciaki maja teraz po 16kg wiec chce wymienic foteliki te co mialam do 16kg na wieksze a kolejny przedzial wagowy to od 16 do 36kg.
    • mamusia-myszeczek Re: Jaki fotelik plecacie od 15 do 36kg? 25.04.12, 10:10
      Ja też mam blizniaki .Od 15-36 jest allegro.pl/fotelik-samochodowy-kidfix-romer-isofix-high-line-i2289351148.html. Wydaje mi się ,że najtaniej jest w akpolu dodatkowo z kartą masz rabat albo 20 albo 10 procent.Tego fotelika się nie rozkłada ,rozkładał się romer dla mniejszych dzieci.Z racji tego ,że mam trójkę dzieci tylko jeden z fotelików jest z isofixem,inaczej foteliki nie zmieściłyby się w samochodzie.Starszak na własnie tym foteliku bez isofix siedzi z przodu,blizniaki z tyłu jeden z isofix ,drugi na pasach.Szczerze powiedziawszy czasami wydaje mi się ,że ten na pasach jest stabilniejszy niż ten na isofix.Same foteliki porządne, w testach na 5,łatwo się wsiada,łatwo demontuje i jak trzeba włożyć do bagażnika to rozkłada się na płasko.
    • stok2009 Re: Jaki fotelik plecacie od 15 do 36kg? 01.05.12, 00:16
      Foteliki juz kupione. Po wielu rozmowach ze sprzedawcami , czytaniem opini stwierdzam ,ze wszystkie foteliki ktore maja 4 punkty ADAC i isofix sa dobrez wyjątkiem Maxi cosi FERO FIX (ktory to fotelik kazdy odradza). Ja zdecydowalam sie na Cocnord Transformer Click, poniewaz jeden sprzedawca bardzo mnie do niego zachecil, jest ponoc super bezpieczny bo ma jedna bryle, inne foteliki rozklada sie na dwie czesci tj. mozna zdemontowac oparcie w tym sie nie da i to jego zaleta, w razie wypadku sie nie rozleci na czesci, ponadto ma podwojne zabezpieczenie głowy i okolic ramion, ponoc jest najlepszym fotelikiem w razie czolowego zderzenia (obym nigdy nie musiala sprawdzic zalet tego fotelika).Dla mnie wazne bylo tez to ze fotelik jest z roku 2011 w tym tez roku dostal 4 punkty ADAC.
      Trudny wybor ,foteliki juz zamowione jak kurier dostarczy to sie odezwe jak sie sprawdzaja w realu. Acha Pan tez mowil ze to jeden z wiekszych fotelikow i dziecko miesci sie w kurtce zimowej bez problemu nawet jak jest wieksze. Oczywiscie powieksza sie wzdluz i wszez 20 opcji.
      Jednak tak jak pisalam wczesniej ,wydaje mi sie ze cokolwiek sie nie kupi z 4 punktami i isofixem wszystko jest dobre, zreszta w podobnej nawet cenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka