Dodaj do ulubionych

buty profilaktyczne

03.06.12, 17:48
Zamierzam kupic dzieciom buty profilaktyczne.Nie mam w pobliżu ani sklepu z takimi bucikami,ani producenta,w związku z tym zamówić musze w necie.Czy któres z Waszych dzieci ma buciki z tej firmy?A moze jakąś inną firme polecacie?

allegro.pl/daniel-kapcie-profilaktyczne-roz-19-424-fu-19-i2336557470.html
allegro.pl/daniel-kapcie-profilaktyczne-roz-19-424-fu-19-i2336557470.html
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: buty profilaktyczne 03.06.12, 18:43
      Eee... Ale jak to zamierzasz? Przecież buty się dobiera nie jakiejś firmy, a konkretnie do dziecka, jedno musi mieć twardą podeszwę i/lub zapiętek, inne wręcz przeciwnie, jednemu trzeba profilowanej wkładki, inne ma mieć płaską, jeszcze inne będzie potrzebowało, żeby but mocno obejmował stopę... Jak Ci rehabilitant albo ortopeda kazał kupić buty, to na pewno powiedział dokładnie, jakich dziecku trzeba, a jak nie powiedział, to go trzeba docisnąć o to, jakie mają być:
      - podeszwa (miękka czy sztywna i czy ma się łamać w 1/3 długości od palców, czy być zupełnie sztywna?)
      - zapiętek (miękki czy twardy?)
      - wysokość buta (czy ma usztywniać kostkę, czy nie?)
      - ta część, która przytrzymuje śródstopie (czy ma je mocno trzymać, czy niekoniecznie?)
      - wkładka (profilowana, czy nie?)
      A jak to Twój własny pomysł, to się powstrzymaj smile, bo możesz dziecku krzywdę zrobić. A już kupowanie butów na allegro bez mierzenia to stanowczo nie jest dobry pomysł.

I generalnie każdy typ buta kupisz firmy elefanten (w deichmanie), ale najpierw musisz wiedzieć, jaką profilaktykę i jak uskuteczniasz.
      • mama-cudownego-misia Re: buty profilaktyczne 03.06.12, 18:47
        A jak dziecię ma zdrowe stopy i chcesz mu po prostu kupić dobre buty, to wybierz takie z miękką gumową podeszwą, załamującą się w 1/3 długości od palców, z miękkim zapiętkiem, nie trzymające kostki, żeby stopa jak najwięcej pracowała, z płaską wkładką i najlepiej wiązane na sznurówki, żeby stopa się za bardzo nie przemieszczała wewnątrz butka.
        Idealna będzie zwykła tenisówka, nawet taka supermarketowa.
        Jeden warunek: dziecku trzeba butki przymierzyć, zobaczyć, jak w nich chodzi, czy go nie cisną i czy mu się podobają.
        • mama-cudownego-misia Re: buty profilaktyczne 03.06.12, 19:00
          Teraz doczytałam, ze nie masz w pobliżu sklepu z butami. Wiesz, ja bym próbowała najpierw w jakimś markecie, ale jednak przymierzyła. Sądząc po rozmiarze Twoje dziecię jeszcze małe, a wszyscy rehabilitanci i ortopedzi, z którymi gadałam, zalecali, żeby przy zdrowej stopie nóżka jak najwięcej pracowała, bo wtedy dziecko się uczy układania tej stópki i ją ćwiczy. Oczywiście z czasem może się okazać, ze potrzebne są inne buty (u Gosi w pewnym momencie konieczny był sztywny zapiętek, bo chodziła trochę bokiem jednej stopy), ale takie sprawy trzeba konsultować z rehabilitantem malucha... I mierzyć, nie kupować w necie. W necie to mozesz pierwsze buty do domu z miekkiej skórki kupić, albo skarpety z ABSem
          • mamusianatusi Re: buty profilaktyczne 03.06.12, 19:25
            mama-cudownego-misia napisała:

> Teraz doczytałam, ze nie masz w pobliżu sklepu z butami. Wiesz, ja bym próbował
            > a najpierw w jakimś markecie, ale jednak przymierzyła. Sądząc po rozmiarze Twoj
            > e dziecię jeszcze małe, a wszyscy rehabilitanci i ortopedzi, z którymi gadałam,
            > zalecali, żeby przy zdrowej stopie nóżka jak najwięcej pracowała, bo wtedy dzi
            > ecko się uczy układania tej stópki i ją ćwiczy. Oczywiście z czasem może się ok
            > azać, ze potrzebne są inne buty (u Gosi w pewnym momencie konieczny był sztywny
            > zapiętek, bo chodziła trochę bokiem jednej stopy), ale takie sprawy trzeba kon
            > sultować z rehabilitantem malucha... I mierzyć, nie kupować w necie. W necie to
            > mozesz pierwsze buty do domu z miekkiej skórki kupić, albo skarpety z ABSem

No właśnie rehabilitantka kazała kupic małej takie buciki-sztywny ,wysoki zapietek,mają dobrze się trzymac stopy,miekka i wyprofilowana podeszwa.Natusia ma buciki podobne,tyle że całe kryte i rahabilitantka powiedziała,że te buciki byłyby idealne ,tylko z bardziej usztywniona pietą,bo te ktore mamy się "uginają" w kostce....(mala stawia stopy od wewnętrznej strony i wysokie sztywne zapietki mają jej wyprostowac stopy)
            • marika012 Re: buty profilaktyczne 03.06.12, 19:33
              > No właśnie rehabilitantka kazała kupic małej takie buciki-sztywny ,wysoki zapie
              > tek,mają dobrze się trzymac stopy,miekka i wyprofilowana podeszwa.

Daniele które zalinkowałaś nie spełniają kryteriów. To są super buciki i bardzo wygodne ale zapiętek nie jest sztywny.
            • mama-cudownego-misia Re: buty profilaktyczne 03.06.12, 19:39
              Niektóre bartki spełniają te kryteria, ale z bartkami to loteria - jedne mają podeszwę jak decha, inne dobrą, a w jeszcze innych się załamuje, ale w połowie stopy, a nie w 1/3...
    • martha_sz2 Re: buty profilaktyczne 03.06.12, 19:22
      Kupiłam na allegro takie allegro.pl/obuwie-profilaktyczne-dr-fabio-super-cena-r-21-i2380469340.html nasza rehabilitantka powiedziała, że są bardzo dobre dla mniejszych dzieci, bo podeszwa jest miękka, a nie jak w większości takich butów bardzo sztywna.
      Zwróć tylko uwagę, że rozmiarówka jest mocno zawyżona.
      • mamusianatusi Re: buty profilaktyczne 03.06.12, 20:14
        martha_sz2 napisała:

> Kupiłam na allegro takie allegro.pl/obuwie-profilaktyczne-dr-fabio-super-cena-r-21-i2380469340.html nasza rehabilitantka powiedziała, że są bardzo dobre dla mniejszych dzieci, bo podeszwa jest miękka, a nie jak w większości takich butów bardzo sztywna.
        > Zwróć tylko uwagę, że rozmiarówka jest mocno zawyżona.

bardzo fajne i cena super smile tylko czy ta pieta taka sztywna mocno jest?,bo nie wygląda na taką...a chodzi o to żeby mała tej piety nie zagieła....
        Jeszcze te byłyby ok
        allegro.pl/nowe-profilaktyczne-buty-kapcie-firmy-tombut-19-i2381498864.html
        też mają sztywny zapiętek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka