Dodaj do ulubionych

hematolog- węzły chłonne

03.07.12, 19:44
byłyśmy dzisiaj u hematologa i jestem w szoku... pani doktor badając małą wyczuła u niej węzły chłonne w miejscach: -na główce, -na karku, -szyjne, -żuchwowe, -pod obojczykiem, -pod pachami i na brzuchu po prawej i lewej stronie, niektóre wystawały z pod żeber!! Nie było ich tylko na nogach, ja widziałam wcześniej tylko te mocno wystające (widoczne bez dotykania) na brzuchu (po lewej stronie) i pod pachami (reszty nie sprawdzałam). Fakt że na szczęście nie ma się czym aż tak martwic bo hematolog wytłumaczyła że to na pewno przez to że ma ogromne migdały od dłuższego czasu (mamy skierowanie na usunięcie ale jesteśmy w trakcie konsultacji z innym laryngologiem) i ma przewlekłe wysiękowe zapalenie ucha środkowego z obustronnym niedosłuchem a na pytanie jak w tak dziwnych miejscach jak głowa, kark, brzuch może miec widoczne węzły chłonne pani doktor powiedziała że jest tak chuda i nie ma żadnej tkanki tłuszczowej która u zdrowych ludzi zakrywa te węzły, ale i tak jestem w szoku że takie coś może w ogóle byc...
Obserwuj wątek
    • karro80 Re: hematolog- węzły chłonne 05.07.12, 11:42
      U mojej wywaliło strasznie własnie przy zapaleniu migdałów wraz z uchem - wywaliło pod koniec lutego, a do tej pory ma lekko jeden widoczny, ale coraz mniej. Ale wywaliło te szyjne u nas<do wielkości takiej, ze dzieć jak chory na świnkę wyglądał>.
      U maluchów węzły są dość reaktywne, a jeszcze jak chuda jest to tym bardziej widać każdą zyłkę i węzełek.
      Też w szoku byłam, że tak długo widać i takie wielkie, bo kiedyś przy ropnym katarze to się owszem pokazał węzeł, ale na kilka dni i po sprawie było.

A co u Was? Oprócz uchów dobrze?
      • malwisul Re: hematolog- węzły chłonne 05.07.12, 20:45
        u nas po staremu, mała cały czas krwawi z przewodu pokarmowego, ma jakieś zapalenia przełyku, żołądka, jelit itp. jeździmy do CZD byłyśmy tam na oddziale i planują jej teraz dac tą tabletkę (aparat) do połknięcia żeby wszystko zobaczyc, ale nie jest najgorzej bo mała w miarę dobrze sobie radzi bo ma dobre żelazo i hemoglobinę a nawet jak na chwilę jej spadnie to szybko się normuje (to pewnie przez to że uwielbia wszystkie warzywa i je dużo zielonych smile) a co sychac u was?
        • karro80 Re: hematolog- węzły chłonne 05.07.12, 22:14
          Kurdesad mam nadzieję, że dojdą do tego co jej jest i wyleczą. Dobrze, że żarta na warzywasmile

U nas w porządku - jedyne co to właśnie po zapaleniu uchów i migdałów mamy migdały do obserwacji i obkurczenia, względnie wycięcia, ale to myślę, że może i nie, bo młoda słuch odzyskała, nie chrapie, cichuśko śpi i w nocy okresowo dycha już trochę nosem - no wtedy bywa, że głośniej oddycha<bo miała okres naprawdę dużej "głuchości" - niestety mogę określić tylko na oko, bo 2 razy badanie niemiarodajne - gile się trafiły akurat - raz pyliło, a potem zwykły>
          Tak to luz, edukuje się w przedszkolu, jeździ na konikach i zdziera kolana i łokcie pod blokiembig_grin
          • malwisul Re: hematolog- węzły chłonne 05.07.12, 23:19
            no ja ci powiem że moja po antybiotyku według mnie odzyskała słuch chociaż jeszcze panie w przedszkolu mówiły że nie do końca ale byłam pewna że jest już super do tego co było i już wszystko powoli wraca do normy a tu na badaniu niespodzianka- wykres płaski dalej obustronnie ogłuszona... boję się strasznie wycinac migdały bo to przecież straszne (jakiś czas pracowałam ostatnio na bloku operacyjnym laryngologii i chirurgii szczękowej) i tak mnie to skutecznie powstrzymuje że szok sad tak więc u nas to będzie naprawdę ostatecznośc chociaż już mnie meczy to że mała raz słyszy raz nie (według mnie), no i też nie za bardzo chrapie i oddycha nosem w nocy (chociaż migdały ma ogromne 5ty stopień) fajnie że mała jest w przedszkolu- to zawsze dla dziecka pożyteczne rozwojowo i odwraca myśli od ewentualnych badań itp. no i towarzystwo smile moja mała ma 2 przyjaciółki o których ciągle gada smile konie też super sprawa wink ja się zastanawiałam ostatnio na co młodą zapisac bo jest bardzo sprawna ruchowo- spokojna ale sprawna może też zdecyduję się na konie? a od ilu lat można zapisywac? wink Pozdrawiam
            • mama-cudownego-misia Malwi 06.07.12, 10:01
              Jakby tfu tfu odpukać wyszło Wam jakieś nieswoiste zapalenie jelit, to daj znać, mam fajną listę, jak takie dziecko karmić i czego w diecie unikać.
            • karro80 Re: hematolog- węzły chłonne 08.07.12, 17:10
              W sumie na hipo to można od dwóch lat.
              Młoda jeździ od trzeciego z hakiem - efekty są fajne. Jazdy wykosiły jej ostatki zaburzeń ruchowych jak łapanie równowagi i potykanie się o własne kopyta. W tamte wakacje zrobiłam jej z przyjaciółką "turnus" - jeździła ok 3 tygodni praktycznie codziennie, potem min raz w tygodniu, a teraz zależy jak się uda, ale przynajmniej raz w miesiącu żeby było. Dobra ogólnorozwojówka, działanie można porównać do tych eye-Q co laski opisująsmile - na wszystko dobrze działa.

A przedszkole no też, ale tu jakoś u młodej sporej różnicy nie widzę, bo samodzielny dziad był, z dzieciorami pod blokiem przesiadywał, łatwo łapie kontakty ze wszystkimi - ot tyle, że piosenek więcej znabig_grin Natomiast przedszkole fajne dla rodzica - spławiasz gada na pół dnia i luzsmile

A nie miała gila na badaniu? bo wtedy wyjdzie ci płaski wynik. Może też płyn być mimo tego, że jest lepiej. Jeśli może to dawaj jej trochę haribo do żucia - dobre na usuwanie płynusmile
              No i dmuchanie nosem - raz jedną dziurką raz drugą - też kazali bo to dobre na uchy<i przy okazji młoda przy 3-4 dmuchnięciu wywala jakiegoś gluta, którego nikt się nie spodziewał>

hihi ja swoje wycięcie pamiętem do dziśsmile - fakt, że mi się częstitliwośc angin zmniejszyła<tylko 3 mi ciachli>, ale z uszami nie miałam problemu ani przed ani po - pierwsze zap. ucha dorwało mnie ze 3 lata temu.
              Jedna z dziewczyn z forum ciachnęła migdał dziecku i doopa - problemy z uszami są nadal - więc żadna gwarancja jak sie okazuje w kwestii usisków.
              • agcik Re: hematolog- węzły chłonne 12.07.12, 18:58
                Dziewczyny!
                U nas było podobnie- walczyliśmy z wysiękowym zapaleniem uszu ponad rok! Były antybiotyki, leki antyalergiczne, sinupret itp. Nic nie pomagało, a jeśli pomagało to na krótką chwilę!
                W końcu dostaliśmy skierowanie na drenaż uszu- ale byłaby to 4 narkoza Małej i strasznie sie bałam (ma dopiero 20 miesięcy).
                W końcu spróbowaliśmy naświetlać to miejsce lampą BIOPTRON- teściowa gdzieś wyczytała, że pomaga!
                2 sesje po 21 dni z 10-dniową sesją miedzy naświetleniami i od ok. 3 miesięcy nie mamy płynu!!!! Tympanometria prawidłowa! Tylko węzełek chłonny w lewej pachwinie wciąż dość duży, ale i to się pewnie unormuje!
                Wiem, ze ta lampa jest dość droga, ale u nas można taką lub podobną wypożyczyć!
                Ja z reguły sceptycznie podchodzę do tego typu leczenia, ale pomyślałam, że warto spróbować!! Zaszkodzić nie zaszkodzi, a może i Waszym Dzieciaczkom pomoże!
                POZDRAWIAM
                • karro80 Re: hematolog- węzły chłonne 13.07.12, 23:28
                  A napisz co nią konkretnie naswietlałaś, ja mam dostęp nieograniczony do tej największej.
                  Właśnie ja co znalazłam w necie to to że lipa i że nie pomaga - czasem komuś na problemy skórne, więc nawet sobie głowy nie zawracałam.
                  Mi w ciąży pomagało na rozłażące się kości, ale nie wiem czy po prostu wygrzanie czemkolwiek innym by nie pomagałowink
                  Ale lampa jest, więc mogę wypróbować, tracić nic nie tracę.

Na razie mam po prostu dobrze dobrany system oczyszczania z gila<rozrzedzać na maksa i pozbywac się dziada wszelkimi sposobami>, natomiast gil sam w sobie sobie rezyduje non stop<dość dyskretnie, nie dając zbytnich objawów>- mniemam, że w zatokach, bo wcześniej problemów nie było i każdy nawet zielonkawy schodził w 3-4 dni i było po sprawie.
                  A cała sprawa się zaczęła od takiego gluta który nie chciał wyjść.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka