Dodaj do ulubionych

Sprawdzone sposoby na ciemieniuchę ?

25.09.12, 15:32
Walczymy już od jakiegoś czasu, ale mam wrażenie ,że jest gorzej , macie jakieś metody, albo dobry środek, czy od razu do dermatologa ...
Obserwuj wątek
    • mamusianatusi Re: Sprawdzone sposoby na ciemieniuchę ? 25.09.12, 16:02
      Również miałam z tym problem.U nas trwało to ponad 3 lata.W linku sa rady mam z tego forum,więc może coś pomoże .
      forum.gazeta.pl/forum/w,15302,136863842,136863842,co_najlepsze_na_ciemieniuche_.html
      Ja w sumie próbowałam wielu rzeczy,ale wszystko pomagało "na chwilę".Ale co zaobserwowałam dziwnego-ostatnio mała miała operację i po operacji z głowy zaczeły same z siebie odchodzić takie jak "strupy" kawałki ciemieniuchy,więc pomyślałam ,ze to może przez to ,że po operacji nie miała przez dłuższy czas mytej głowy...?Nie wiem-w każdym razie ciemieniuchy już nie mamy i mam nadzieję ,że tak zostanie tongue_out
    • fryzzia Re: Sprawdzone sposoby na ciemieniuchę ? 25.09.12, 16:33
      nie wolno tego smarowac oliwka bo tylko sie zatyka

ja smarowalam dowolnym emolientem i po kilku dniach pomagalo
      ale generalnie ciemieniucha nasilala sie jak ja zjadlam cos nie teges i on byl na to uczulony bo to podobno jeden z objawow nietolerancji pokarmowej moze byc
      nawet 10 dni trzeba czekac zeby zeszlo
    • little.d Re: Sprawdzone sposoby na ciemieniuchę ? 25.09.12, 17:52
      Co prawda u nas nie byla jakas wersja hard, ale borykalam sie 2 tygodnie. 15 min przed kapiela wsmarowywalam w te miejsca oliwke i zakladalam czapeczke. po15 min wyczesywalam luski. przy czym to nie bylo jakies tam mizianie po glowie tylko wyczesywalam we wszystkie strony. jeden najgorszy strupek zdrapalam bo juzniewytrzymalam. maly nawet nie poczul. teraz zapobiegawczo myje glowke co dwa dni choc wczesniej bylam co druga kapiele.
      • mamciakasia Re: Sprawdzone sposoby na ciemieniuchę ? 25.09.12, 19:13
        mój sposób zapodany wzdłuż i wszerz młodym mamom z efektem od zaraz. balsam firmy pharmaceris , kiedyś to była seria AT teraz seria baby.
        • ewelajnawrocek Olcia 26.09.12, 08:31
          sorki za zmiane tematu, ale wydaje mi sie ze widzialam gdzies Twoje posty sprzed lat a propos problemów brzuszkowych dziecka, dyschezji bodajże czy wzdęć..czy to Ty bylas? Jak tak, bede miala kilka pytan.
          Co do ciemieniuszki, moj drugi synek ma, pierwszy tez mial, jedna pediatra kazała po prostu "drapac" lekko paznokciem, ale ja nie mam na to serca, lekko tylko zdrapałam na brwiach, druga smarowac obficie oliwka i wyczesywac. O ile pamietam pierwszemu faktycznie powoli zdrapywalam, ale on ją miał bardzo długo.
          Aha, jedst to łojotokowe zapalenie skory i nie ma nic wspolnego z alergia, tak bynajmniej mowili mi pediatrzy, ze to mit jest.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka