Dodaj do ulubionych

Jak pomóc?

12.03.13, 19:25
Czy macie jeszcze jakiś pomysł jak pomoc dziecku, które podczas jedzenia placze z bólu? Pierwsze kilka łyków jest ok a potem się zaczyna placz, purkanie. Uspokajam i po 2 łykach znów boli. W nocy lepiej, je spokojniej. A w dzień różnie bywa. Bałam się ze to może refluks bo Kwaśno jej czuć z buzki, jak odbijalo sie jej to czesto zakaszlała, tak jakby pokarm podchodził do góry. Dostala tez syropek na refluks i zapach ustąpił i nie kaszle. Przy jedzeniu nadal czasami placze. Więc raczej kolki. Przerabialiśmy debridat, Sab simplex, herbatki koperkowe nie działają. Jemy humane mct na zmianę z enfamilem olac i zaparcia minęły. Zmniejszylam tez dziurę w smoczku żeby wolniej leciało (choć tu nie na rękę bo ona słabo ssie i przez to trochę mniej zjada) Co jeszcze mogę wypróbować ?
Obserwuj wątek
    • 66marysia Re: Jak pomóc? 12.03.13, 19:36
      Wyszły tez nam podwyższone leukocyty, norma do 12 my mamy 18. Badanie moczu zrobione i posiew- ok. Przeziębienia tez nie. Lekarz mówi ze może to być efektem niestrawnosci. Morfologia do powtórzenia za tydzień.
    • polaa27 Re: Jak pomóc? 12.03.13, 19:39
      A jaki to syropek na refluks??

Refluks leczy sie objawowo polprazolem, dodatkowo często też gaspridem, jeśli samo zmniejszenie kwasów żołądkowych nie pomaga. Myślę, że po konsultacji z gastrologiem moglibyście spróbować polprazolu, bo z tego co piszesz to może być refluks.

Do tego odpowiednia dieta, wykluczenie ewentualnej alergii, pionizowanie dziecka.
      • 66marysia Re: Jak pomóc? 12.03.13, 20:40
        Gastrotuss baby . A czy refleks może nasilać kolke?
        • polaa27 Re: Jak pomóc? 12.03.13, 20:53
          Bardzo często przyczyna refluksu jest alergia/nietolerancja pokarmowa. I to ona może nasilać kolki.
          • aaalicja2 Re: Jak pomóc? 12.03.13, 22:00
            U nas było podobnie, płacz, wyginanie się przy jedzeniu. Lekarze mówili o niedojrzałym układzie pokarmowym, nerwowym, kolkach itp.
            Stosowałam probiotyki zalecane pzez pediatrę, w końcu profesor szczeciński od wcześniaków zalecił syrop (podejrzewał, że mogła złapać jakąś bakterię szpitalną, jak miała leczoną retinopatię i przepuchlinę) i zadziałało. Nie pamiętam nazwy syropu, ale był na receptę i z tego co pamiętam to właśnie na typowe bakteryjne sprawy.
            Musiałabyś skonsultować się z lekarzem.

A co do dziurki w smoczku, moja też nie ssała, jakoś przyciskała i leciało, zjadała po 40-50ml, jak zjadła 100ml to skakałam pod sufit, szybko zaczęłam karmić łyżeczką i załapała.
    • tabaluga0 Re: Jak pomóc? 12.03.13, 22:15
      U nas płacz trwał do 9 miesiaca!!! Kolki, i do tego przepuklina pachwinowa była powodem bólu-po zabiegu wszystko mineło.
      I co dziwne nie było to zwiazane z samym pokarmem-bo ja odciagalam pokarm, nawet jak zdarzylo mi sie jesc czekolade czy macdonalda to nic nie bylo, dopiero po przejsciu na sztuczne mleko zaczelo sie ! Kombinowalismy z mlekiem, raz pepti, raz nutramigen i nic nie pomogło. I tez refluks mielismy, ale zadne leki nie pomogły. Wydaje mi sie ze to jednak niedojrzalosc przewodu pokarmowegosad

• mamusianatusi Re: Jak pomóc? 12.03.13, 23:47
      Jak poola już wskazała na rozkwaszenie żolądka coś miała podawane? Jeśli nie ,to myslę że warto porozmawiac o tym z lekarzem.
      Marysiu a humana jest z płatkami banana? Jeśli tak to może jej się dziura w smoku zatyka?Ja swojej panience tą humanę musiałam rozdrabniac blenderem przed podaniem bo inaczej by się chyba zadarla-te płatki jej co chwilę dziurke zatykały w smoczku...
      • 66marysia Re: Jak pomóc? 13.03.13, 11:16
        Tez miksuje blederem. Emilka była zaintubowana 3.5 ms i bardzo późno uczyła się jeść co pewno wpłynęło na jakość stania - choć ten odruch po tak długim czasie nie zniknął. Z normalnej dziurki nie daje rady bo często przygryza a nie ssie. Używamy dziurki y dr Browna, choć pani logopeda kazała nam przejść na lovi. Próbujemy, ale nie zjada tak jak z Browna a tu szkoda każdych 10 ml. Ja myśle ze jej jelita po operacjach jeszcze się nie zregenerowaly i stad te kolki.
        • 66marysia Re: Jak pomóc? 13.03.13, 11:16
          Ssania
          • monika887 Re: Jak pomóc? 13.03.13, 14:14
            u nas na kolki pomagał masaż brzuszka po każdym posiłku, ale u was raczej jest to niemożliwe ze względu na operacje. z leków espumisan - niby zawiera to samo co sab, ale działał rewelacyjnie, a sab tylko nasilał kolki. ale każde dziecię jest inne, musicie próbować
            • gojapio Re: Jak pomóc? 13.03.13, 14:43
              Hej,
              pamiętam, że Marycha też po przejściach jelitowych. My teraz przerabiamy kolejny rzut "bulgocącej lawy w brzuchu" (chwilę po posiłku Filip zaczyna "tańczyć" tyłkiem, tak jakby chciał natychmiast się wypróźnić, ale nie miał jeszcze czym). Nasz gastro opisywał ten stan, że jelita chcą trawić, ale nie mają jeszcze czego - taka nadczynność perystaltyki, czy jak by tam to nazwać. Bardzo cierpi w takich momentach, jak był mały mówił "kuka boi" (kupa boli), kończyło się hydrantem-biegunką i chwilową ulgą - ale za chwilę znów był glodny, i takie błędne koło. Debridat u nas nigdy nie działał, jedyne co to Dicoman junior (lub każdy inny błonnik - np. len, który praktykujemy na co dzień - niecała łyżeczka z wrzątkiem, potem dolać wody i normalne mleko/kasza). z homeopatii zawsze na brzuszne klopoty stawia go diarrheel s.
              • 66marysia Re: Jak pomóc? 14.03.13, 19:09
                No właśnie nad lnem już tez się zastanawiałam. A jakie proporcje dokładnie? A można podać kilka łyzeczek przed jedzeniem?
                • polaa27 Re: Jak pomóc? 14.03.13, 19:18
                  Z tego co kojarzę to masz maluszka. Ile twoje dziecko ma wieku korygowanego? Rozszerzanie diety w przypadku dziecka po operacji na pp, a zwłaszcza na jelitach, do tego przy prawdopodobnym refluksie i kolkach, powinno odbyć się w gabinecie dobrego gastrologa dziecięcego, a nie na forum.

Jak będziesz mieć już takie stare konie jak ja czy gojapio mamy chłopaków to wtedy możemy sobie coś tam doradzać na własną ręke na forumsmile
                  • 66marysia Re: Jak pomóc? 15.03.13, 12:10
                    Siemie lniane polecił pediatra tyle ze nie zapytałam jak go przygotować. Diety jak narazie nie rozszerzamy, jesteśmy na samym mleczku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka