Dodaj do ulubionych

Preferuje prawa strone ?

27.09.13, 15:13
Witam moj wczesniaczek co prawda duzy bo 36tc ale mam pyatnie mala zazwyczaj kladzie glowke tylko na prawa strone widac, ze jest z tej strony bardziej splaszczona wygina sie tez w te sama strone. Wiec staram sie ja klasc na druga strone ale czesto i tak przeklada glowke z powrotem na prawa stronewiec pozostaje polozenie na lewym boczku ale tak nie lubi za bardzo. Oprocz tego trzymana w pionie lubi dziwnie odchylac glowe do tylu.
Nie wiem czy sie niepotrzebnie nie nakrecam juz zapomnialam jak to bylo z pierwszym maluchem ??? Poza tym mieszkam w UK i pewnie powiedza, ze wszystko ok.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mama-cudownego-misia Re: Preferuje prawa strone ? 27.09.13, 15:45
      W PL róznie lekarze i rehabilitanci doradzają - żeby przemeblować pokój tak, żeby podchodzić do łóżeczka częściej od tej drugiej strony, żeby było dużo turlania zarówno w zabawie, jak i przy pielęgnacji (polecami filmiki rehabilitanta Zawitkowskiego na youtube i poradnik ze strony Fundacji Wcześniak, żeby podłożyć klin pod materac, a nawet żeby w czasie czesania masować tę wklesłą stronę miękką szczoteczką.

Szczególnie te pierwsze dwa sposoby stymulacji nie zaszkodzą, bo klin pod materac może sprawić, ze dziecko sie sturla i udusi o ochaniacz, a masowanie podrażnia skórę.

To jednak niestety nie zwalnia Cię z wizyty u lekarza, bo być może potrzebne będzie dostosowanie dawki D3. Moja panna też momentami ossopan brała, taki zestaw minerałów niezbędnych do budowy kości.
      • mada567 Re: Preferuje prawa strone ? 27.09.13, 15:51
        Niestety witaminy D3 tutaj nie daja mala dostala witaminy w syropie i zelazo. 2.10 ide z nia na szczepienia to porosze o recepte na witamine D3 zobaczymy czy dadzą, tego szczepienia tez sie boje bo nie robia tu badan neurologicznych u wczesniakow tych wiekszych.. Kacprowi nie podawalam wit. D3 ale u niego nie widzialam nic niepokojacego.
        Kurde moze szczepienie powinam odroczyc...
        • mama-cudownego-misia Re: Preferuje prawa strone ? 27.09.13, 17:38
          Jak trzeba to dają, znam dziewczyny z UK, których dzieciom przepisano. Tyle, ze w UK nie dają z zasady, tylko w razie potrzeby.
          Nie proś o receptę, tylko o sprawdzenie ciemiączka, czy kości potylicy nie są miękkie, ewentualnie o badania.

Odnosnie szczepień nic Ci mądrego nie poradzę. Jest jakieś tam niewielkie, właściwie minimalne ryzyko, że jak odroczysz, to złapie np. koklusz.
    • zuzu-and-more Re: Preferuje prawa strone ? 27.09.13, 17:13
      U nas pomogly bobathy- kilka spotkań z rehabilitantką, wytłumaczyła, pokazała jak ćwiczyć z dzieckiem i patrzenie w prawą stronę po niecałym miesiącu zniknęło. Niestety spłaszczona głowa z prawej strony Zuzi została- co prawda ma długie włosy więc tak nie widać ale jednak jest.

I u nas na nic zdały się rady typu podchodzenie z drugiej strony, wieszanie zabawek z lewej czy stawianie lampki z lewej, układanie też nic nie dawało. Trzeba było dziecko porozciągać delikatnie i postymulować i przeszło
      • carmita80 Re: Preferuje prawa strone ? 27.09.13, 22:49
        Tez mieszkam w uk. Moje drugie dziecko urodzilo sie w 29 tyg wiec sporo wczesniej niz twoje. Do ok 3.5 m-ca urodzeniowego mlody tez preferowal jedna strone, glowe mial bardzo plaska, nic tym nie robilam, sam zaczal ja przekladac, ukladac na druga strone i kiedy mial rok sladu po splaszczeniu nie bylo. smile kiedy mial 7 m-cy mielismy pierwsze spotkanie z zespolem fizjoterapeutow, mlody nie uzywal jednej reki ale po obejrzeniu go i wywiadzie dostal 2 m-ce i w tym czasie nieuzywana reka zaczela byc uzywana. Generalnie stymulacje fizjoterapia stosuje sie gdy to konieczne. Dzis mlody 6 lat i od dawna jest zdrowym dzieckiem. Witaminy d tez nie dostawal, w uk jest przepisywana gdy jej uzupelnianie jest konieczne. Moj syn byl szczepiony zgodnie z tut kalendarzem bez zadnych opoznien, bo ryzyko zlapania choroby moze byc oplakane w skutkach a dla wczesniaka tym bardziej. Mieszkasz w uk wiec najlepiej stosowac sie do tut zalecen.
        • beatka126 Re: Preferuje prawa strone ? 29.09.13, 22:25
          Przede wszystkim GRATULUJĘ córci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Strasznie się ucieszyłam, że piszesz o maluszku z 36 t.c. PIĘKNIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wiki na początku miał asymetrię, ale rehabilitacja, codzienna prawidłowa pielęgnacja pomogły, więc może poszukaj jakiegoś fizjoterapeuty, który spojrzałby na maleństwo - ocenił i dostosował ćwiczonka dla Was. Jeszcze raz gratuluję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A propos w tym samym dniu nasze maluchy świętują urodzinkismile
          • mada567 Re: Preferuje prawa strone ? 30.09.13, 08:09
            Dzieki za rady niedlugo mam wizyte z HV pogadam z nia to moze nas skieruje gdzie trzeba, chce tez by sprawdzili jej oczka, wzrok bo tu jak czlowiek sam sie nie zainteresuje to oni minmum badan robia. Zauwazylam tez, ze mala ma jedno oczko znacznie mniejsze od drugiego wiem, ze prawa z lewa strona moga sie roznic ale mam wrazenie, ze ta roznica jest naprawde duza.
    • anu-lqa Re: Preferuje prawa strone ? 30.09.13, 10:35
      Witam serdecznie , przyłączam sie do opinii mamy cudownego misia i w PL poszłabym z tym do lekarza i wypytała sie o wszystko. Musisz swojego maluch stymulować lewą stronę i tez polecam ze strony Fundacji wcześniak poradnik Zawitkowskiego.
      I uwierzyć swojej matczynej intuicji ona nigdy nie zawodzi smile)

franek-kapral-dzielniak.blogspot.com/2013_09_01_archive.html
    • misiekjasiek Re: Preferuje prawa strone ? 30.09.13, 14:08
      Nie zaszkodzi kupno książki Pawła Zawitkowskiego "Co nieco o rozwoju dziecka" i stosowanie się do jego rad odnośnie prawidłowego noszenia, pielęgnacji. Jeśli nie masz możliwości kupna książki, w sieci jest całe mnóstwo filmików tego fizjoterapeuty. Nam bardzo pomogła a mieliśmy też problem z dominacją jednej strony ciała.
      Przede wszystkim są to zasady, którymi nie zaszkodzisz w żaden sposób dziecku.
      Zanim pojawisz się u lekarza, warto osłabiać stronę dominującą, czyli to, o czym pisze MCM:
      - ustawienie łóżeczka i podchodzenie do dziecka tylko z lewej strony,
      - usunięcie wszystkich ciekawych zawieszek, kolorowych ochraniaczy, obrazków itd. z prawej strony - niech ta strona będzie szara, nieciekawa, niech nie dochodzą z niej żadne głosy, dźwięki,
      - odpowiednie noszenie korygujące - tutaj pomoże Zawitkowski, www.youtube.com/watch?v=KqzeZ-it5Zk
      - główka - na początku, dopóki chłopcy nie przekładali sami główki, stosowaliśmy zwinięte pieluszki tetrowe ustawiające głowę w pionie lub na stronę mniej dominującą,
      Aby jednak nie doprowadzić do problemu pt. dominacja lewej strony, warto wykonywać ćwiczenia symetryczne, czyli układanie nóżek i rączek do osi ciała, kołyskę, układanie dziecka na swoich kolanach, twarzą do siebie (dziecko w pozycji półsiedzącej) i wodzenie różnymi ciekawymi przedmiotami od strony lewej do prawej i odwrotnie, można sobie pomagać kolanami i delikatnie przytrzymywać główkę, aby nie uciekała w prawo.
      To, o czym piszesz czyli trzymanie w pionie i odchylanie głowy do tyłu to u nas był skutek dominacji jednej strony ciała oraz reklinacji główki. Jeśli dziecko odgina głowę, trzeba unikać noszenia go w zły sposób - tutaj też kłania się Zawitkowski. I przede wszystkim usuń z łóżeczka wszelkie karuzele, nie wieszaj ich na wysokości oczu dziecka ale na wysokości brzucha (jeśli już muszą być, najlepiej usunąć je całkowicie).

Zbadaj też dziecku słuch, może być tak, że dominuje prawa strona ciała, bo prawe uszko lepiej słyszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka