Dodaj do ulubionych

kształcenie specjalne

26.02.14, 19:14
czy wasze dzieci mają opinię o kształceniu specjalnym? Czy są zwolnione z czesnego oraz dodatkowych zajęć?
Obserwuj wątek
    • t.tolka Re: kształcenie specjalne 26.02.14, 19:55
      Orzeczenie o potrzebie ksztalcenia specjalnego tak? Lub druga nazwa orzeczenie onspecjalnych potrzebach edukacyjnych.
      Z jakich zajec dodatkowych? W szkole?
      Dziecko z niedosluchem lub uposledzeniem umyslowym moze byc zwolnione z nauki drugiego jezyka obcego.
      Czesne?
      Nie wiem.
      Moj syn byl w panstwowym przedszkolu zwolniony z oplat, placilam tylko za posilki.
      • brzanka7 Re: kształcenie specjalne 26.02.14, 20:20
        Mamy orzeczenie od 2 lat (przedszkole), nic nie wiem o jakichkolwiek zwolnieniach z opłat czy zajęć. Młody oprócz zajęć w których uczestniczą wszystkie przedszkolaki ma "na orzeczenie" dodatkowe zajęcia rehabilitacyjne.

Pozdr
        Ania
        • ewa-mamazosi Re: kształcenie specjalne 26.02.14, 22:42
          przedszkole na dziecko z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego otrzymuje subwencję, czyli dodatkową kasę. I tak naprawdę to jest w gestii dyrektora czy zniesie opłaty za przedszkole czy nie, może np obniżyć. Mam znajomych, których dziecko uczęszcza do prywatnego przedszkola i jest zwolnione z opłat.
          Co do zajęć to nie wiem, moje dziecko jako że ma orzeczenie oprócz zalecanej rehabilitacji logopedycznej, dostała zajęcia z si.
          • maja_wro Re: kształcenie specjalne 26.02.14, 22:54
            Mój ma orzeczenie, ale od niedawna, więc jeszcze nie wiem, jak to będzie w naszym przypadku. Szukałam informacji na forum dla rodziców dzieci autystycznych. Podobno w praktyce wygląda to bardzo różnie - zarówno jeśli chodzi o zajęcia, jakie dziecko ma w przedszkolu, poziom spełnienia wytycznych z orzeczenia (bo tam jest wpisane, co przedszkole dziecku teoretycznie powinno zapewnić), jak i zwolnienie z opłat. My czesne płacimy normalnie, ale wiem, że prywatne przedszkola integracyjne w naszym mieście oferują dzieciom z orzeczeniem niższe opłaty, a w niektórych zwykłych przedszkolach prywatnych rodzice się dogadują z przedszkolem (często na zasadzie przedszkole nie zapewnia zajęć terapeutycznych lub zapewnia ich niewiele, a pieniądze bierze - to przynajmniej rodzic płaci niższe czesne).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka