basiaf1 Re: Trochę sie martwię... 03.03.05, 13:55 Sorki, za wcześnie Nie wiem czy to normalne ale Jasiek strasznie mało mówi. To znaczy po swojemu to gada cały czas ale żadnych normalnych słów. Mam wrażenie , że mówi coraz mniej!!! Mama, baba i to wszystko. Nawet nie wiem czy to rozumie, może tylko mamę, no i i ma czyli nie ma. Dziwne trochę, słyswzy na pewno idealnie ale nie gada. Motorycznie jest rewelacyjny . Korygowany rok i 2 tyg. Biega, włazi po schodach trzymany za jedną raczkę, albo podpiera się raczkami, , ma bardzo sprawne raczki- bez żadnych problemów wkłada i wyciąga różne przedmioty, składa i rozkłada klocki, wykonuje wszystkie polecenia. Super. Ale co z tym jego gadaniem???? Mamy starszych wcześniaków pomóżcie)) Odpowiedz Link
hanti Re: Trochę sie martwię... 03.03.05, 17:53 Tak jak pisałam Zorce, Kuba nie mówił prawie nic dopóki nie poszedł do przedszkala, dopiero tam się rozgadał )) Cierpliwości, wszystko w swoim czasie Odpowiedz Link
kasia_kp Re: Trochę sie martwię... my również ! 07.03.05, 11:05 Basieńko moze Jaski właśnie tak maja .... Mój Jaś również b. mało mówi ....od początku kiepsko mu szło .Nie gugał , nie gaworzył, tata zaczął mówić jak miał rok a (mama) pare tygodni temu .Oprócz tego jeszcze (daaaa) i (nie) i (dzidzi) i (ba ba)a pozatym stale sobie cos tam pod noskiem po swojemu gada :o) Zastanawiam sie czy nie wybrać się z Jasiem do Logopedy ? W końcu Jasiek ma juz 1,4 L. A wy co o tym myslicie ? Odpowiedz Link
mamaigora1 Re: Trochę sie martwię... 03.03.05, 14:11 Basiaf1, zerknij do tego watku - Zorka tez przeżywała podobne rozterki forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15302&w=19445123&a=19445123 Odpowiedz Link
ania.silenter_exunruzanka Chyba niepotrzebnie:) 03.03.05, 14:21 Tak jak pisałam swego czasu Zorce - znam 2,5 letnie donoszone dzieci, które dopiero właśnie w wieku 2, 2,5 lat się porządnie rozgadały. Olcia też "nawija" cały czas po swojemu. pozdrawiam Odpowiedz Link
mamaemmy Re: Chyba niepotrzebnie:) 03.03.05, 14:32 No co Ty-nie martw się!U mojego męża w rodzinie jest donoszony chlopczyk i do 3 roku życia mowil połsylabami,a teraz ma 5 lat i gada jak najętyA u nas w rodzinie jest wcześniak(teraz juz 19 letni)i on nie mówil NIC do ok.4 lat,wszystko pokazywal rekami,rodzinka już myślała,ze to niemowa,a ten jak się nie rozgada...(do dziś nie może przestać)Jeśli Jaś mowi cokolwiek i slyszy to nie miej żadnych obaw! Poza tym pamiętaj-jesteście z inteligenckiej rodziny))Aleś przygadala gaudencji na "imionach",tak trzymać! Odpowiedz Link
basiaf1 Re: Chyba niepotrzebnie:) 04.03.05, 09:22 Dziękuję wam wszystkim, może żeczywiście niepotrzebnie się martwię ale same wiecie jak to jest- wszędzie jeśli tylko nie jest książkowo widzę powikłania wcześniacze po wylewach i dopatruję sie niewiadomo czego. Swoją droga Jasiek miał już wszystkie choroby świata (oczywiście wymyslone przeze mnie)) Jak tylko przeczytam cos o jakiejś chorobie to dopatruję się objawów u Jaśka- paranoja jakaś Mamo Emmy, ja naprawdę nie jestem złośliwa ale szlag mnie trafia jak czytam podobne bzdury. Po pierwsze Emma to śliczne, wdzięczne imię. Po drugie tylko rodzice obojętne czy będą żałować swej decyzji czy nie, powinni decydować o imieniu dla swojego dziecka a innym guzik do tego. Dla mnie całe to forum jest rąbnięte, no może powinna tam byc lista imion żeby rodzicom łatwiej było wybrać, cos na zasadzie kalendarza ale już wypowiadanie się i dyskusje na temat: czy imię "Jaś" jest ładne, brzydkie, odrazające, wiejskie(???) , arystokratyczne, czy jakie tam to już kompletna bzdura! No i oczywiście w życiu czytałam kilka postów , które mnie dobiły ale głupotą niestety Gaudencja bije wswzystkich na głowę! A co do inteligenckiej rodziny to w końcu nie wiem, Gaudencja nie udzieliła mi odpowiedzi do jakiej warstwy społecznej powinnam sie zaliczać no i oczywiscie mój Jasiek bo to chyba różnica nie? Może on ma bardziej wiejskie imię ode mnie?))))))))))))))))))))))))))) Pozdrawiam Wszystkie Mamusie i Dzieciaczki Basia i Jaś Odpowiedz Link
zorka7 Re: Chyba niepotrzebnie:) 04.03.05, 16:23 Hej! )) Miałam dokładnie ten sam problem i wiesz co? Po prostu mi przeszło! Mały rozwija się superowo, a że mało gada? Facet po prostu. Najważniejsze że gada po swojemu, piszczy, mlaska, bawi się głosem, głośnością, uśmeichem... Będzie dobrze! Odpowiedz Link
marta_i_koty Re: Chyba niepotrzebnie:) 09.03.05, 01:25 Szymek prawie nie mówił do 3 lat... A potem zaczął i gada, gada, gada do dziś Odpowiedz Link