Dodaj do ulubionych

Plus i minus

07.03.05, 12:23
Tak powiedziała okulistka po badaniu Emusi.Minus bo się nie cofają zmiany,a plus bo się nie pogarsza(choć podobno siatkówka jest nieco uniesiona,ale podobno nie w tym miejscu,które odpowiada za widzenie(ufff).Kazali nam juz odstawic już leki i następna kontrola dopiero za miesiąc(ta była po dwoch tygodniach,poprzednia po tygodniu).Mają nadzieje,że to się juz cofnie samo.Mam ją obserwowac-jak reaguje na światło,czy wodzi wzrokiem za czymś.Z moich obserwacji-to na światło reaguje-np.mruży oczy przy zapaleniu lampy.Od niedawna zaczęła na chwilę zatrzymywać wzrok na mojej twarzy,ale tylko na chwilę sad Za przedmiotami wcale nie wodzi jeszcze wzrokiem-na to moje stwierdzenie okulistka powiedziała,ze juz powinna zaczać bo ma już prawie cztery miesiące...Wg mnie Em 4 miesiące kończy za-12dni-to prawie za 2 tygodnie,a po drugie ona ma dopiero skończony ...1 tydzien życia korygowanego przecież-chyba w tym tygodniu dzieci jeszcze nie wodzą wzrokiem???Czytałam znów historie Igora(setny raz chybasmile) i tam pisze,że on zaczął wodzić wzrokiem w 2 miesiącu korygowanym...
Obserwuj wątek
    • mamaigora1 Re: Plus i minus 07.03.05, 12:31
      Danusia,
      jak to dobrze, że zbieram te info o Igorze w jednym miejscu bo tak naprawde to
      nie pamietam juz kiedy zaczał wodzic wzrokiem - 'papier' jednak wszystko
      pamięta...
      Nie przejmuj sie tak bardzo tym, że zmiany sie jeszcze nie cofneły - u Igora
      laser 26.04, a pełna regresja zmian dopiero lipiec 2004 (czyli po 3 miesiacach
      od zabiegu)...
      A teraz jak na pewno czytałas, żadnej wady wzroku nie ma i kontrola dopiero za
      rok...u Emmy bedzie tak samo, zobaczysz!

A jakie leki Emma brała na oczki - bo Igor żadnych?
      • mamaemmy Re: Plus i minus 07.03.05, 12:43
        Emma miala kropelki do oczek o nazwie Tropicamid i Prednizol,Atropine do smarowania oczek i Cyklonamine,ktorą rozpuszczaliśmy w mleku.Na wszystkim pisze ze to na stany zapalne i po zabiegach chirurgicznych.Wszystkie dzieci z ROP w szpitalu mialy zalecone te leki...Dzięki za wsparcie-co ja bym zrobila bez tego forum...?
        • mamaigora1 Re: Plus i minus 07.03.05, 12:45
          Igor po zabiegu przez 10 dni miał smarowane powieki maścią i to wszystko - ale
          to jeszcze w szpitalu było...
    • tabaluga0 Re: Plus i minus 07.03.05, 13:50
      U nas nawet po trzech laserach podnosila sie siatkowka, a teraz jest ok. Maly
      reaguje na swiatlo, bardzo lubi patrzec na lampy, wszedzie, w domu, u kogos, w
      sklepie.Wodzi ladnie, jak je to caly czas patrzy na mnie, interesuje go
      telewizor.Nie mozna stac za jego główka, bo patrzy za siebie a to niedobrze.Ale
      jak sie znudzi to nie chce wodzic, patrzy tam gdzie ma ochote.Jak wychodze z
      pokoju to placze bo mnie nie widzi, wiec chyba nie jest tak zle.
      Zobaczysz u was tez sie poprawi, wzrok musi dojrzec.
    • tiya Re: Plus i minus 07.03.05, 14:02
      mamaemmy napisała:
      Za przedmiotami wcale nie
      > wodzi jeszcze wzrokiem-na to moje stwierdzenie okulistka powiedziała,ze juz po
      > winna zaczać bo ma już prawie cztery miesiące...Wg mnie Em 4 miesiące kończy za
      > -12dni-to prawie za 2 tygodnie,a po drugie ona ma dopiero skończony ...1 tydzie
      > n życia korygowanego przecież-chyba w tym tygodniu dzieci jeszcze nie wodzą wzr
      > okiem???Czytałam znów historie Igora(setny raz chybasmile) i tam pisze,że on zaczą
      > ł wodzić wzrokiem w 2 miesiącu korygowanym...

Mamoemmy, moja Natka (32tc) nie miala problemów z retinopatią, a wzrokiem
      zaczęla wodzić wlaśnie w 2 korygowanym... Wcześniej kilka glów już nad nią
      kiwało, bo niby dawno powinna. Poza tym gdzieś przeczytalam, że do terminu
      urodzin wcześniaki dojrzewają, a rozwijają się dopiero potem. I ja się z tym
      zgadzam, patrząc wstecz na postępy mojego dziecka.
    • hanti Re: Plus i minus 07.03.05, 15:03
      A dla mnie brak złych wiadomości do dobra wiadomość, także cieszę się że nie
      jest gorzej, to znak że teraz już musi być lepiej smile))
      • jomamma Re: Plus i minus 07.03.05, 15:28
        Ninka (28tydz.) też zaczęła t 1-2 tyg. korygowanego. A w zasadzie miała tylko na
        jedno oczko i I stopień retinopatii, co to się później cofnęło. Lekarz był na
        początku tygodnia w.koryg., badał maluchę i na moje obawy, że Ninka jeszcze nie
        wodzi mówił, że nie ma jakiegoś wyraźnego przedziału, kiedy wcześniak powinien
        widzieć, a kiedy nie. No i sobie zaczęła, a teraz to jej główka lata z jednej
        strony na drugą, aż sobie z tyłu włoski całkiem wytarła smile))
        pozdrawiam, będzie dobrze!
        Joanna
    • groniu85 Re: Plus i minus 08.03.05, 09:21
      Moja Natalcia tez miala retinopatie i przeszla jeden zabieg laserowy,zaczela
      wodzic wzrokiem kiedy miala 5 miesiecy i najpierw tylko za przedmiotami o
      kontrastowych barwach(np.bialo-czarnych),lekarze tez nam mowili ze powinna to
      robic juz wczesniej,ale chyba takie dzieciaczki potrzebuja troche czasu zanim
      opanuja ta umiejetnosc.Mysle ze narazie nie masz czym martwicsmileZyczymy zdrowka--

tak wyglada nasza Natalcia...
      • lanre2 Plus i minus 08.03.05, 19:28
        Moja Kinia po zabiegu wyraznie zaczela patrzec swiadomie, tzn. koncentrowac
        wzrok na mnie hmmm (duma), wczesniej byl on rozbiegany...ale nie wiem co widzi -
        moze zarysy - wyraznie reaguje na swiatlo , mruzy oczka.Po zabiegu miala masc
        1 dzien i 2 rodzaje kropli przez 2 tyg.
        Ela
    • monia23 Re: Plus i minus 10.03.05, 22:29
      Ja nie wiem o co tym lekarzom chodzi...niby tacy mądrzy a ciągle wymagają od
      naszych wcześniaczków by zachowywały się jak dzieci urodzone w terminie..I bądź
      tu mądry człowieku. Nie łam się będzie dobrze, potem to nie nadążysz za nią tak
      będzie głową kręcić za wszystkim (zamiast spokojnie jeść na przykład..) ;o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka