Dodaj do ulubionych

Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzieci?

• denissa9 Do sunny day 15.10.05, 15:46
      Wysłałam do Ciebie maila z z wzorem pisma do szpitala.
      • sunny_day Dziękuję 15.10.05, 21:52
        Odebrałam wiadomość - bardzo dziękuję i pozdrawiam
    • monia23 Do Denissa 16.10.05, 15:39
      Ja też bardzo prosze o to pisemko do szpitala w spr badań histopat. Co prawda u
      mnie to było zakarzenie wewnątrz maciczne ale kto wie? Może coś jeszcze tam
      było? Bo juz wszpitalu stwierdzono tez u mnie wadę macicy, zły kształt i
      nierównomierne jej rozciąganie się, tak dla bajeru napisze że rozciągała się w
      formie/kształcie serca...co za ironia. I ja to pod koniec tej krótkiej ciąży
      wyczuwałam dotykiem. Bardzo chętnie poczytam co tam jest w tych wynikach jesli
      wogóle je zrobili?? Bedę wdzięczna. Pozdrawiam Monika.
    • denissa9 Do Monia 16.10.05, 17:44
      wysłałam maila z treścią pisma do szpitala. Powodzenia!
    • monia23 Dziękuję Ci bardzo!! 16.10.05, 18:32
      otrzymałam i w najbliższym czasie załtwię to osobiście. mam nadzieję, że szybko
      mi się to uda zrobić. Pozdrawiam!
    • marudka1980 Nadcisnienie moje:( 19.10.05, 20:16
    • pestka_wp Denisso9 prosze również o wzór pisemka 20.10.05, 14:54
      prosze również o wzór pisemka o wynik badań hispat. Niestety do tej pory nie
      mam pojecia co było przyczyną wcześniejszego urodzenia Danielka, ciaża
      wzorcowa, świetnie sie czułam a tu jedego dnia bach i wody zaczeły iść. Na poje
      pytania po urodzeniu lekarze nie znali odpowiedzi, prawdowpodobnie stan zapalny.
      Moze te badania coś wiecej by powiedziały. Adres pestka_wp@wp.pl

pzdr
      Dorota M. z Danielkiem /29-09-2003, ur 31/32 tyg ciąży, MPD/
      Kontakt: g-g 4535547 e-mail pestka_wp małpa wp.pl
      zdjęcia: foto.onet.pl/albumy/album.html?id=24897&q=Danielek&k=3

• ulap4 Re: Denisso9 prosze również o wzór pisemka 21.11.05, 14:46
        Witam!
        Bardzo proszę przyślijcie mi wzór pisma.Zastanawiam się czy robiono to badanie,
        bardzo bym się chciała dowiedzieć. 34 t.c (ciąża bliźniacza), córcia miała
        wrodzoną cytomegalię, (ale nikt mi nie powiedział co było przyczyną porodu).
        Tydzień przed porodem na USG wszystko było "SUPER",jedno dziecko miało ważyć
        1650, drugie 1750, okazało się córcia 1200, synek 2200.Już wtedy Ola się nie
        rozwijała, urodziła się w zamartwicy, hipotrofia, niedokrwistość,
        małopłytkowość, cholestaza, hepatosplenomegalia, granulocytopenia i dużo innych
        problemów. Z Kacperkiem było trochę lepiej,miał niewydolność krążeniowo-
        oddechową, zespół NEC, później posocznicę.

ulap4@o2.pl
    • agnu12 Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 20.10.05, 16:14
      Witam serdecznie !
      Bardzo zaciekawił mnie Pani list; sama jestem matką przedwczesnie urodzonej
      córeczki ( 31 t.c. ); oprócz informacji, że odklejało mi się łozysko, tak
      naprawdę nie wiem, jaka była przyczyna wczesnego rozwiązania; proszę napisać
      coś więcej na temat histpat łozyska, jego wyniku, możliwości otrzymania, bo od
      szpitala nie miałam takiej informacji że mogę coś takiego otrzymać...

Podrawiam
      • denissa9 Do pestka, agnu, evimama 21.10.05, 20:33
      • denissa9 do pestka, agnu, evimama 21.10.05, 20:34
        Wysłalam Wam na mailem wzór pisma.
        • agnu12 Re: do pestka, agnu, evimama 22.10.05, 17:51
          otrzymalam wzór pisemka; dzięki serdeczne; jak najszybciej postaram się go
          złożyć w szpitalu; pozdrawiam serdecznie

Agnieszka
    • evimama Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 20.10.05, 22:27
      Ja też bardzo proszę o wzór pisma do szpitala. Miałam przodujące łożysko, potem
      przedwczesny wyciek wód płodowych, podobno bardzo brzydkie, "posiekane" łożysko
      (według lekarzy robiących mi cesarkę) ale co było bezpośrednią przyczyną
      przedwczesnego porodu nie wiem. Urodziłam córeczkę w 28 tygodniu w bardzo
      ciężkim stanie. Teraz ma 9 miesięcy (skorygowany wiek 6 m-cy) i jest kochana,
      śliczna choć oczywiście rozwija się wolniej. Mój adres: g.szwaiger@wp.pl
      Dziękuję i pozdrawiam
    • marzena.woszek Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 21.10.05, 22:17
      Witaj czy ja również mogłabym Cie prosić o wzór takiego pisma.
      Mój Szymonek urodził sie w 33 tyg ciąży z zapaleniem opon mózgowo rdzeniowych.
      Chielibyśmy mieć jeszcze jedno dziecko ale nasuwa się pytanie czy ten koszmar
      znów sie nie powtórzy.
      Z góry dziękuje i podaję adres
      marzena.woszek@interia.pl
    • denissa9 Do Marzeny 21.10.05, 22:39
      Wyśłałam maila do Ciebie
    • marzena.woszek Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 23.10.05, 17:14
      bardzo Ci dziękuję w poniedziałek idę zanieść aż się boję co to będzie.
      Pozdrawiam Marzena
    • kasiamarysia1 Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 24.10.05, 14:07
      Podczas drugiej ciazy stwierdzono malowodzie.Lezalam dosc dlugo w klinice
      polozniczej w Poznaniu.Z dnia na dzien wod ubywalo az wrescie okazalo sie ze ich
      calkowicie nie ma.Zapadla decyzja o cc.Byl to 35 tc.malutka urodzona z
      hipotrofia (przestala rosnac w brzuszku)1740,43 cm.Nikt mi nie potrafil wyjasnic
      przyczyny tego stanu.
    • witka55 Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 24.10.05, 15:30
      No i klapa. Dostałam dzisiaj odpowiedź ze szpitala:
      "W odpowiedzi na pani pismo informuję, iż nie wysyłaliśmy łożyska do badania
      histopatologicznego"
      No i co ja teraz mogę z tym zrobić? Czy rzeczywiście to był ich OBOWIĄZEK???

Pozdrawiam

Witka z Natalkąsmile
      • denissa9 Do witka55 24.10.05, 21:27
        Własnie się nad zastanawiam, czy szpital przyznajac sie do tego, nie wystawia
        sobie negatywnej opinii. W Polsce nie istnieje cos takiego, jak prawo
        szpitalne (lub cos w tym rodzaju), wg ktorego w takim i takim przypadku trzeba
        robic tak. Są to zalecenia albo standardy. I wg zalecen kazdy szpital POWINIEN
        przebadać histopatologicznie każde łożysko przedwczesnie urodzone i lożyska
        urodzone o czasie, jesli budzi watpliwosci co do wygladu, koloru itp. Jesli
        szpital tego nie zrobil, a powinien, to trzeba sie zastanowic, czy jego
        postepowanie jst zgodne z prawem. Czy jest to zaniedbanie, ktore mozna
        zaskarzyc dalej...Musze sie zastanowic i popytac znajomych lekarzy. Czy rowniez
        któraś z Was otrzyamala odpowiedz podobna do tej, co Witka? W mailu, jaki
        napisałas do mnie, nie znalazłam blizszych informacji o Twoim przypadku, Witko,
        ale rozumiem, ze urodziłas przedwczesnie?
        • witka55 Re: Do witka55 25.10.05, 09:34
          Irodziłam w 33tc przec cc - odeszły mi wody.
          Będę wdzięczna, jeżeli mi doradzisz, co dalej zrobić z tym fantem.

Pozdrawiam

Witka z Natalkąsmile
        • pestka_wp nie zrobili badań :( 09.11.05, 08:32
          Witajcie
          Niestety ja również nie otrzymałam wyniu badań, pani w statystyce poinformowała
          że nie zostały takowe zrobione. Zastanawiajace, lekarz który prowadził ciąże
          jest pracownikiem tego szpitala hmm. I jak tutaj dochodzić czego kolwiek. Moje
          pierwsze dziecko, ciaża przebiegął niby prawidłowo a zakończyła sie w 7
          miesiacu, przyczyna: nieznana, efekt wcześniactwa: mpd, i skad mam widzieć na
          co zwrócić uwagę przy następnej, jak mam sie odwazyć na drugie dziecko kiedy
          moze sie to tak samo zakończyć!. Jestem zła, a nawet wściekła na ten szpital sad

Pzdr
          Dorota M. z Danielkiem /29-09-2003, ur 31/32 tyg ciąży, MPD/
          Kontakt: g-g 4535547 e-mail pestka_wp małpa wp.pl
          zdjęcia: foto.onet.pl/albumy/album.html?id=24897&q=Danielek&k=3

• sisi80 Re:mi również nie zrobili badan... 10.11.05, 13:03
            Witam Was Drogie mamuski! Urodzilam w 37tc,od 31tc skurcze zalecenie lezec..
            Wody odeszly probowalam naturalnie ale skonczylo sie cieciem cesarskim. Synek
            mial 4 punkty w skali Abgar, niedotleniony, wylewy I, II stopnia. Kilka dni temu
            mialam wizyte u ginekologa(pracuje w szpitalu , gdzie rodzilam)i pytałam o
            badanie histopatologiczne i poinformowal mnie, ze to badanie wykonuje sie, wtedy
            gdy kobieta ma zdiagnozowana chorobe w ciazy, ktora bezposrednio wplywa na
            zachowanie sie lozyska np cukrzyca, toksoplazmoza, cytogemalia itd. Drugi powod,
            kiedy wykonuje sie to badanie to gdy plod rodzi sie martwy. Przyznam ze
            chcialabym sie rowniez dowiedziec dlaczego moje dziecko urodzilo sie wczesniej w
            tak ciezkim stanie i na co zwrocic uwage przy drugiej ciazy. okazuje sie ze nie
            zrobili mi tego badania. Pozdrawiam
            sisi
        • aga5521 Re: Do witka55 10.11.05, 13:22
          Witam
          Jak już kilka razy pisałam mój synek ur. się w 30 tyg. ciąży siłami natury z
          wagą 1350g i z zapaleniem płuc.Przyczyna przedwczesnego porodu to zakażenie
          wewnątrzmaciczne i spowodowane tym pękniecie pęcherza płodowego i wyciek
          wód.Rodziłam 06.04.2005r w CZMP w Łodzi.Nie wiadomo tylko co było przyczyną
          zakażenia(lekarze stwierdzili,że najprawdopodobniej moja przedłużająca się
          infekcja grypowa.Byłabym wdzięczna za przysłanie wzoru pisemka, bo też
          chciałabym znać wynik badania.Dziękuję i pozdrawiam Agnieszka
          • aga5521 Re: do Denissa9 10.11.05, 13:27
            A oto mój mail pap13@go2.pl
    • denissa9 Do agi 5521 11.11.05, 10:12
      wysłałam tobie na priv
    • denissa9 do sisi80, pestki, witki i innych bez hispat 11.11.05, 10:24
      Jesteś kolejna osobą, ktora pisze, że szpital nie zrobil badan hispat. łozyska
      wczesnaka. O tym czy takie badanie bedzie wykonane, decyduje lekarz sali
      porodowej. Ale w Gdańsku, z tego co mi wiadomo, we wszystkich trzech szpitalach
      łozyska kazdego wczesniaka jest badane histopatologicznie. Bo takie sa
      zalecenia szpitalne. Moze tu chodzi i koszty tych badan i dlatego szpitale ich
      nie robia, zeby nie wydawac kasy? Czy to dotyczy tylko jednego szpitala czy
      kilku. Pestko, Witko, Sisi, i iine sosby, ktrym szpitale nie zrobily histpat
      jesli to nie jest tajemnica, napiszcie w jakich szpitalach nie otrzymalyscie
      tych badan. Bo nie moze w tym kraju byc tak, ze w szpitalu A robia takie
      badanie, a w szpitalu B w analogicznym przypadku nie
      • witka55 Re: do sisi80, pestki, witki i innych bez hispat 11.11.05, 13:03
        Jeżeli chodzi o mnie to rodziłam w Szczecinie w Szpitalu w Zdrojach.

Pozdrawiam

witka
        • pestka_wp Re: do sisi80, pestki, witki i innych bez hispat 14.11.05, 08:18
          Szpital Wojewódzki Specjalistyczny im. prof. J. Gasińskiego Tychy
      • gruchotka Re: do sisi80, pestki, witki i innych bez hispat 11.11.05, 13:03
        denissa9 napisała:
        > Ale w Gdańsku, z tego co mi wiadomo, we wszystkich trzech szpitalach
        > łozyska kazdego wczesniaka jest badane histopatologicznie. Bo takie sa
        > zalecenia szpitalne.

Witam!
        Początkowo nie chciałam wyników badań histopatologicznych, ale skoro
        piszesz, że w gdańskich szpitalach są wykonywane, to poproszę o wzór
        takiego pisemka. Sytuacji się nie cofnie, ale może te wyniki wyjaśnią,
        czemu drugi syn też jest wcześniakiem.
        Pozdrawiam
    • denissa9 Do gruchotki 11.11.05, 16:35
      Wysłalam na priv
      • jomamma mam wyniki hist. 22.11.05, 13:20
        Witam, dostałam wynik badania, lekarze mówią, że tu nic nie ma, a stoi jak wół:
        "błony płodowe pozałożyskowe - chorioamnionitis acuta gradus mediocris".
        A właśnie poród zapoczątkowany był przez sączące się tydzień wody płod. To mi
        wygląda jak na jakieś zakażenie bakteryjne w średnim stopniu - na tyle znam
        łacinę, ale może któraś z Was przetłumaczyłaby mi to na polski?
        No i w ogóle co z tym dalej? Może wiecie?
        Jomamma
        • ulap4 Re: mam wyniki hist. 22.11.05, 13:51
          Bardzo proszę, przyślijcie mi wzór takiego pisma.Będę bardzo wdzięczna. Mój
          post jes trochę wyżej. ulap4@o2.pl
          • kari_t Re: mam wyniki hist. 24.11.05, 20:11
            Witamsmile
            Urodziłam córeczkę w 35 tyg. ciąży w wyniku przedwczesnego odklejenia łożyska.
            Poród odbył się przez cc. Znam przyczynę przedwczesnego porodu bo lekarze mnie o
            tym poinformowali. Miałam za wysokie ciśnienie. W ogóle to było dziwne że tylko
            ciśnienie miałam wysokie a wszystkie wyniki ok. Nie byłam opuchnięta, nie miałam
            białka w moczu. Niestety te wysokie ciśnienie (jak trafiłam do szpitala miałam
            195/120) spowodowało odklejenie łożyska.
    • kiwi25 Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 25.11.05, 21:39
      Jestem 15 letnim wczesniakiem!!!! I wlasciwie nie mam jakis strsznych
      dolegliwosci...ostatnio odezwala sie alergia ale nie jest to bardzo
      straszne...Ponad to jestem chuda (ale watpie zeby to od TEGO zalezalo) To tak
      zebyscie wiedzialy mamusie malutkich wczesniaczkow...Mama mi ostatnio
      tlumaczylo ze jedna z przyczyn moje wczesniactwa mogla byc choraba(?) mojej
      mamy podczas ciazy...nie pamietam juz ale w ktoryms miesicacu moja mama zaczela
      bardzo przybierac na wadze a ja nie przybieralam wcale a nawet chudlam to sie
      chyba nazywa Dyzfuzja maciczna (Dyfuzja maciczna)..urodzilam sie miesiac przed
      terminem......Pozdrawiam serdeczniekiss
    • denissa9 Do jomamma 27.11.05, 21:19
      Przepraszam, ze dopiero teraz pisze, ale bylam z corka na turnusie rehabil. i
      dopiero wrocilam. Ponizej podaje namiary, gdzie mozna poprosic o
      przetlumaczenie wyników lub
      sprobowac samemu korzystajc ze slownika. Sa to strony dotyczace poronieniom,
      ale myśle, ze osoby tlumaczace na tym forum beda tak mile i
      pomoga rownież i mamom wczesniakom w przetłumaczeniu wynikow histpat.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11916&w=15073430
      www.poronienie.pl/eksperci/histopatolog/
      A to słownik lacińsko-polski okreslen z wyników histpat:

www.poronienie.pl/hist_alf.html
      słownik znaczen ( po polsku):

www.poronienie.pl/slownik_znaczen_hist.html

• denissa9 do ulap4 27.11.05, 21:30
      Wyslalam maila z wzorem pisma.
      • aja9 Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 27.11.05, 22:20
        U mnie niestety wystapiła zatrucie ciazowe - nadcisnienie,białkomocz i
        cukrzyca.Maja urodziła się 30 tygodniu ciąży z wagą 750 g .Żyje.

ania
    • celes Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 05.12.05, 21:39
      też poproszę wzór takiego pisemka,
      wiem, że pobrano łożyko do badańw wypisie ,mam napisane, że miałam odebrać
      wyniki po 6 tygodniach, ale tego nie zrobiłamsad Synek urodził się w 38 tyg,
      ciąży (więc już nie wcześniak), nie mniej były inne przyczyny, dla których
      powinnam wynik ten zobaczyć
      • zieloneoczko Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 05.12.05, 22:33
        maluszek, przyszedł na swiat w 29/30 tydz ciąży przez cc. Powód wysokie tętno
        małego< 220 i okręcenie pepowinki 2,5 raza wokół szyjki, pozatym to
        prawdopodobnie infekcja wewnatrz maciczna i stwierdzona cholestaza cięzarnych.

ps- ja też poprosze o wzór pisma.

pozdrawiam
    • beataklaudia Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 06.12.05, 20:15
      witaj, i ja poprosze o to pisemko do szpitala - sprobuje i ja powalczyc o te
      wyniki. Moja Klaudia urodziła sie w 28 tyg. z wagą 1000g - powiedziano -
      infekcja wewnątrzmaciczna i tyle..chętnie dowiem sie cos więcej. Z gory
      dziękuje..
      POzdrawiam,
      BeaTA
      • ewelina-s-82 Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 06.01.06, 10:30
        świetnie się czułam przez całą ciąże,wyniki ok,a 2dni przed krwotokiem miałam
        szczegółowe badanie usg...i co???to mnie się pytali w szpitalu czy się nie
        przeciążyłam,itp.czy robiłam toxo i cmv???oj chciałabym już o tym nie pamiętać..
    • paulajal Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 06.01.06, 20:04
      Bardzo to ciekawe co piszesz. A jak mogłabym uzyskać taką informację???

Moja pierwsza ciąza obumarła i dostałam wynik histopadtologiczny, ale nic z
      niego nie wynikało.

Z drugiej ciaży urodziłam dziecko w 36tc, więc niby "tylko" o miesiac
      wcześniej, ale w zamartwicy, ledwie go odratowano, teraz po roku rehabilitacji
      to zuch chłopiec i rozwija sie prawidłowo. Przyczyną była niewydolność łożyska
      (było to widać na usg jeszcze w ciaży), które sie podczas porodu rozpadło
      (natychmiast wykonano cc). A pchał sie na swiat mój synek od 27tc, miałam b
      częste skurcze już od tego momentu. Do tego miałam ciągle bakterie na szyjce
      macicy (mimo leczenia antybiotykami), co jest najczęstsza przyczyną porodów
      przedwczesnych, ale akurat u nas nie.

Po powyższych przejściach na kolejna/e ciaże/e się już nie zdecyduję i ciesze
      się tym co mam, czyli moim najcenniejszym ludkiem swiata Sebastiankiemsmile
    • roksana.cz Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 10.01.06, 15:43
      bardzo prosiłabym o pomoc w jaki sposób można od szpitala otrzymać wynik
      badania. U mnie jako jedną z przyczyn, choć do końca nie wiadomo czy tą
      właściwą podano niewydolność szyjkowo - ciśnieniową. Będę wdzięczna za info -
      Roksana (priv r.k.czupryn@wp.pl)
      • szczota12 Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 10.01.06, 17:38
        To ja też bardzo proszę o informację jak uzyskać wynik badania łozyska od
        szpitala.Gdy prowadziłyście dyskusje na ten temat nie miałam jeszcze komputera a
        w moim przypadku sprawa też jest nie wyjaśniona i muszę wiedzieć dlaczego
        Małgosia urodziła się tak wczesnie.Moze będe jej mogla pomóc.Dziękuje
    • gaja78 Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 04.03.06, 16:28
      Prawdopodobnie infekcja układu moczowego. Tyle tylko, że w posiewach przez całą
      ciążę nic nie wychodziło (a do toalety biegałam co chwilę). Ala po urodzeniu
      miała infekcję dróg oddechowych ,której przyczyny też nie udało się znaleźć w
      normalnych posiewach. Po pierwszej miesiączce mam zrobić sobie zestaw
      niestandardowych badań, może w końcu uda się znaleźć to paskudztwo ..
      Może któraś z was była w podobnej sytuacji ?
    • zoja79 Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 14.04.06, 22:20
      Wygrzebałam wątek. Czy mogłabym również prosić o wzór takiego pisma. W 32 t.c.
      urodziłam córeczkę przez cc. Zdecydowano o cięciu z powodu zagrażającej
      zamartwicy płodu- na usg wyraźne wodobrzusze u dziecka. Nie dowiedziałam się od
      żadnego lekarza, ani ginekologa, ani neonantologa co było przyczyna
      wodobrzusza. Może badanie łożyska coś by wyjaśniło, ale do dzisiaj nie miałam
      bladego pojęcia, że coś takiego się robi. Będę wdzieczna za pomoc.
      • lorunia Re: Czy znacie przyczyne wczesniactwa Waszych dzi 16.04.06, 09:31
        U mnie na wypisnie też nie kazali zglosic sie po wynik hist.-pat.
        Urodziłam synka Kacperka w skończonym 36 tygodniu. Przyczyną wywołania porodu
        było wysokie CRP

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka