Dodaj do ulubionych

Jak traktować wcześniaka ?

28.10.05, 19:19
Czy patrzyć na jego rozwój od pierwszych dni życia czy dopiero od wieku
korygowanego?
Mój synek ma już 2 miesiące i 2 tygodnie w tym 4 tygodnie korygowane, jak na
swój wiek umie już trzymać główkę i obracać ją gdy trzyma się go na rączkach,
umie zaciskac dłoń na danym przedmiocie (największym zainteresowaniem cieszy
sie smoczek), podnosi na chwilkę główkę w pozycji na brzuszku, rozglada sie,
skupia wzrok na mojej twarzy, reaguje na mój głos. Czy w takim razie na jego
rozwój mam patrzeć jakby był 4 tygodniowym dzieckiem? Bo jego rozwój wydaje
mi się znacznie do przodu ... poproszę o pdpowiedź ...
Obserwuj wątek
    • mamaemmy Re: Jak traktować wcześniaka ? 28.10.05, 20:30
      Szukałam Ci o tym postu,ale go nie znalazłam.
      Mianowicie było tam o tym,jak rozwijaja sie wczesniaki-po prostu jedno idzie normalnie,jak w wieku metrykalnym,a drugie czasem jest bardzo opóznione.
      Np Emka-rozwój fizyczny w zasadzie niewiele odbiegał od normy,licząc jej normalny wiek.a za to rozwój społeczny był długo w tyle...Pierwszy usmiech,śmiech,wodzenie wzrokiem,reakcja na mnie,itd.
      Ale ja do dzis patrze na Emkę i licze ją wg wieku korygowanego-po prostu lepiej się wtedy czujęsmile
      Choć lekarka ostatnio powiedziała,że ona nawet wyprzedza wiek metrykalnysmile
      Cieszę się,że z Natankiem wszystko oki,buziaki!
      • hania.wiecewicz Re: Jak traktować wcześniaka ? 28.10.05, 21:04
        Moj Szymcio raczej rozwija sie w wieku korygowanym i nie mial takich postepow jak Emma. Rehabilitantka powiedziala ze jest grubaskiem i troche trudniej mu robic.
        Staraj sie zeby nie zaciskal raczek - to efekt moro i ja np walcze zeby moj Szymcio nie zaciskal ich.
        Mysle ze Natanek robi super postepy.

pozdrawiam
        Hania
        • annomi Re: Jak traktować wcześniaka ? 29.10.05, 00:11
          Tak ten odruch był na poczatku, później zaczoł otwierać rączkę i tak jest do
          dziś smile śpi z otwartymi rączkami ale gdy ma w buzi smoka czasem uda mu się
          schwycić na uchwyt smoczka, więć to chyba już postępy smile
          Właśnie poszukam sobie jeszcze na forum odnośnie tego toku rozwoju, bo sama nie
          wiem jak mam podchodzić ... bo jakby wyprzedzawiek korygowany więc może być tak
          jak z Emmą, bo jeszcze uśmiechu nie było, ale zaczyna mi sie już przyglądać smile
          więc zobaczymy smile w sumie to tak z ciekawości, bo najbardziej cieszę się że
          jest już z nami smile
    • kasiamarysia1 Re: Jak traktować wcześniaka ? 29.10.05, 01:34
      Do annomi.Jezeli cos znajdziesz na ten temat,to jakbys mogla podaj link.Bardzo
      bym tez sie chciala dowiedziec cos na ten temat.Moj wczesniaczek ma trzy
      miesiace,nie ktore rzeczy robi ksiazkowo,a nie ktorych do tej pory wogole nie
      robi.Troche mnie to martwisad.
    • annomi Link 29.10.05, 23:30
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15302&w=26015607&a=26015607
      • mamaemmy Re: Link 30.10.05, 00:13
        Nie o ten mi chodziło..
        Może Ania Unruzanka tu zajrzy?Pisała w nim kiedyś(daawno)jak rozwijają sie wczesniaki,że jej Ola niektóre rzeczy robi jak w wieku korygowanym,a inne jak w metrykalnym.
        Aniu?
        Albo-Mamaigora-ona jest mistrzynią w odnajdywaniu wątków!
        • mamaigora1 Re: Link 30.10.05, 19:43
          Niestety kompletnie nie kojarze watku, może Ania przypomni sobie kiedy to
          pisała wink))
          A od siebie moge dodać, że czasem wczesniaka nie da sie zakwalifikowac do
          żadnego wieku bo rozwija sie po swojemu...
          • ania.silenter Jutro, w pracy, dobrze? Bo w domu... 30.10.05, 20:26
            mam tak wolne łącze, że zaraz mnie szlag trafisad((.
            pozdrawiam
    • ania.silenter znalazłam taki link: 31.10.05, 09:08

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15302&w=23658858&v=2&s=0

pozdrawiam
      • ania.silenter i jeszcze... 31.10.05, 09:11

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=15302&w=21688843&v=2&s=0

pozdrawiam
        • annomi Super, zawsze coś :) dziękuję 02.11.05, 12:52

• titula999 Re: Jak traktować wcześniaka ? 31.10.05, 19:05
      Do annomi. Kilka razy zaglądałam na forum dla pażdziernikowych mam, czy dobrze
      cię stamtąd kojarzę? Ja też miałam rodzić w pażdzierniku, ale mój synuś
      przyszedł na świat 2 września w 34tc (1750g, 46cm)jako hipotrofik w wyniku
      gestozy. Trudno poiedzieć by Wojtuś rozwijał się książkowo. Potrafi już co
      prawda skupiać wzrok na określonym przedmiocie czy twarzy, ale daleko mu
      jeszcze do uśmiechu. Nie uważam jednak by był to powód do niepokoju. Nasze
      dzieci zaraz po urodzeniu zapakowano do inkubatorów i nie pozwolono im cieszyć
      się kojącą obecnością mamy.
      Nie wiem jak twój Natanek, ale mój maluch nie jest pogodnym dzieckiem. Płacze
      zanim jeszcze zdąży otworzyć oczy i na ogół trudno go uspokoić. Najbardziej
      lubi przytulać się do mojego brzucha zawinięty w kocyk. Zwija się wtedy w
      kłębuszek i mógłby tak przespać cały dzień. Nosimy się tak bardzo często, bo
      mam wrażenie, że tylko wtedy czuje się bepieczny. Po wyjściu ze szpitala
      wracaliśmy tam już dwa razy, a w środę idzemy tam po raz trzeci. Mały ma
      fatalne wyniki i przestał przyrastać na wadze. Strasznie mi go żal. Bez przerwy
      go kłują, badają, a on po każdym badaniu jest coraz bardziej zszokowany.
      Na pewno wiesz o czym mówię. Trudno wymagać od takiego maluszka, by rozwijał
      się tak jak dzieci urodzone o czasie, które nie mają za sobą takich przeżyć.
      Traktuję mojego synka jakby miał m-c mimo że właśnie kończy dwa. Staram się by
      czuł się bezpieczny i kochany i cierpliwie czekam na pierwszy uśmiech.
      Najważniejsze by był zdrowy, a wszystko inne przyjdzie z czasem. Uściski dla
      ciebie i Natanka.
      • annomi Re: Jak traktować wcześniaka ? 02.11.05, 10:47
        Tak dobrze kojarzysz smile Miałam termin na 1 października a Mały urodził się 12
        sierpnia, czyli 1,5mc za wcześnie. Teraz ma juz prawie 3 mc i 1,5 korygowanych.
        Wiem, że nie można wymagać za dużo od naszych dzieci ale również boję się aby
        nie przegapić czegoś co jest nieprawidłowe, lepiej jest zacząć wcześniej
        rehabilitację niż z nią zwlekać a co do naszych dzieci to właśnie trudno jest
        okreslić kiedy ta rehabilitacja jest potrzebna. Pojdziemy na dniach do
        neurologa i się dowiemy ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka