Dodaj do ulubionych

urlop macierzyński dla Mam wcześniaków

05.02.06, 21:51
w Wysokich Obcasach (dodatek do Gazety Wyborczej) z 05.02.2006 jest list od
jeden z Mam wcześniaków poruszający temat urlopów macierzyńskich dla Mam
wcześniaków. Chodzi o przerwanie urlopu w momencie, gdy dziecko jest leczone
a nie wraca z nami do domu i zastąpienie macierzyńskiego zwolnieniem
lekarskim.
Z pewnością niejednej z Was było żal urlopu, który biegł gdy nasze dzieci
leżały w inkubatorach a potem dochodziły do wagi 2 kg. Mnie samą to spotkało.
Gdy wróciłam do domu zostały mi dwie trzecie urlopu, a znam Mamy, którym
zostało dwa-trzy tygodnie lub NIC! I co wtedy? Nie zawsze wychowawczy jest
możliwy, czasem wiąże się z utratą pracy, a wtedy mogą pojawić się inne
problemy.
Nas być może już ten problem (urlopu) nie dotyczy, chociaż nigdy nie
wiadomo... Ale możemy coś zdziałać dla przyszłych Mam.
Jest nas tutaj wiele, może spróbujmy się zorganizować i coś zrobić. Akurat
trwa akcja Rodzić po Ludzku - może i tym tematem mogliby się zająć, gdyby
napisać list z wieloma podpisami.
Do tego proponuję dorzucić pomysł sprzed ponad roku o osobnych salach dla
Mam, które nie mają przy sobie dzieci po porodzie. Pisałam o tym ponad rok
temu. A wiem co mówię, rodziłam po raz drugi pół roku temu i NIC się nie
zmieniło. Ale już wiedziałam czego żądać w szpitalu i można było to
zorganizować. Doświadczyłam tego na własnej skórze.
Proszę Was o wpisy na ten wątek - co myślicie, jak uważacie, a może Wasze
historie z macierzyńskim, np. przez ile tygodni urlopu dziecko leżało w
szpitalu i jak potem sobie poradzić.
A potem podamy to dalej.
Obserwuj wątek
    • brzozinka Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 05.02.06, 23:41
      Hej,
      chętnie się przyłączę. Do obydwu postulatów czyli dłuższe urlopy macierzyńskie
      (od momentu powrotu dziecka do domu może?) oraz do osobnych sal dla matek
      wcześniaków.
      • mika10 Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 06.02.06, 07:32
        Witam!
        Przyłączam się, bo to dla mnie bardzo ważna sprawa...Urodziłam bliźniaczki.
        Jedna zmarła, druga walczyła o życie. Leżałam po porodzie na sali z mamą, która
        urodziła piękną 4,500 kg córkę. Przychodziło do niej dużo znajomych z kwiatami
        i gratulacjami. Non stop ktoś był. A ja nie wiedziałam co ze sobą zrobić, nie
        miałam gdzie się wypłakać, ani spokojnie porozmawiać z rodziną.Koszmar!!!
        W szpitalu córcia spędziła ponad dwa miesiące...Co więcej mam pisać.
        Pozdrawiam!
        mika10 mama bliźniaczek Hani i Julci Aniołka
    • mamaigora1 Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 06.02.06, 07:55
      Oczywiście jestem za obydwoma postulatami.
      Po porodzie leżałam na sali z dwoma szczęśliwymi Mamami i ryczałam przez całe 3
      dni, potem z radością uciekłam do domu i dojeżdżałam codziennie do Poznania do
      Igora.

Igor był w szpitalu całe 11 tygodni, więc zostało mi jeszcze 5 tygodni
      macierzyńskiego, dodatkowo wykorzystałam 4 tygodnie urlopu wypoczynkowego zaraz
      po macierzyńskim, a potem 45 dni opieki nad Igorem (ale z tego co tu na forum
      czytam to wcale o te opieke dziewczynom nie jest łatwo sie postarać...).
      Tym sposobem wróciłam do pracy gdy Igor miał skończone 6 m-cy zycia (3 m-ce
      korygowane).
      • mama_kubunia Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 19.04.06, 23:17
        Masz zupełną rację. Pani doktor mojego synka powiedziała że opieka nalezy się
        tylko na chore dzieci. A ja pytam ten chory system czy wcześniaki to sa zdrowe
        dzieci (zwłaszcza do pewnego czasu) zwłaszcza te urodzone w cięzkim stanie. Mój
        synek urodził się w zamartwicy 1,2,3 Apgar, zapalnie płóc, sepsa, zapalenie
        opon mózgowych, wylew II stopnia do mózgu. I mam rozumieć że matce dziecka,
        które jest przeziębine (choć uważam że u dzieci niczego nie należy
        bagatelizować)bardziej się nalezy opieka niż mnie. Uważam że nalezy stworzyć
        specjalną ustawę odnośnie szczególnych uprawnień dla mam i ich pociech.
        wczesniakóe
    • baszkas Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 06.02.06, 08:19
      Popieram!!!
      Sama juz rozwazalam taka opcje, ale jak to bywa z braku czasu jak do tej pory
      nie udalo mi sie nawet watku zalozycsad
      Ale skoro Popisowcy tak sie mocno deklaruja pomocy matkom, to powinni zrobic
      tez cos z tym faktem, ze mamom, ktore urodzily wczesniaki nie powinien
      przyslugiwac urlop macierzynski od momentu urodzenia dziecka, tylko wlasnie od
      wypisania dziecka ze szpitala. Ala spedzila w szpitalu 41 dni, czyli tez 1/3 z
      przyslugujacego mi urlopu. Niestety nie wiedzialam, ze mozna postarac sie o
      zwolnienie lekarskie na dziecko, wiec zaraz po macierzysnkim i urlopie poszlam
      na wychowawczy. Na szczescie firma, w ktorej pracuje nalezy do tych lepszych,
      czyli nie musialam martwic sie co bedzie z powrotem do pracy. Obecne
      rozwiazanie, ze jesli dziecko przebywa po urodzeniu w szpitalu to mozna urlop
      macierzysnki rozbic na 2 tury - trzeba wykorzystac 8 tygodni tzw pologowych,
      potem mozna przerwac urlop ale WRACAJAC DO PRACY i dopiero jak dziecko wypisza
      do domu to wziasc druga polowe jest po prostu smieszny nie tylko w przypadku
      wczesniakow, ale kazdego chorego maluszka przebywajacego w szpitalu.
      Podpisuje sie rekami i nogami pod takowa petycja!!!
      Basia
    • ola75 Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 06.02.06, 10:04
      Również się dołączam

Ola - mama wcześniaczka, która po 8 tygodniach przerwała urlop macierzyński i
      wróciła do pracy (KOSZMAR)
      • hania.wiecewicz Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 06.02.06, 10:45
        jestem za tym aby macierzyński rozpoczynał się od momentu kiedy dziecko powinno
        się biologicznie narodzić. W przypadku matek wczesniaków powinien być dłuższy o
        tyle ile wcześniej dziecko się urodziło.
        Nasze dzieci na tym tracą gdyż biologiczne są młodsze a mama dużo wcześniej
        musi wrócić do pracy.

Pozdr
        Hania
    • agaberna Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 06.02.06, 10:42
      Ja nie jestem mamą wczesniaka, jestem w ciąży 33 tydz. ale wszystko zawsze może
      sie stać, przeczytałam ten list w Wysokich Obcasach i jak najbardziej zgadzam
      się z autorką listu, że w przypadku urodzenia wcześniaka urlop macierzyński
      powinien być albo wydłużony, albo na czas pobytu dziecka w szpita;u winno
      obowiązywać mamę zwolnienie lekarskie!!! POdpisuję się bez zastanowienia!
    • aga_aga75 Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 06.02.06, 10:53
      Też jestem ZA! Sama o tym myślałam. Co prawda moja Julia spędziła tylko 2
      tygodnie w szpitalu ale i tak mi było żal, że planowany powrót do pracy
      przypada w 9 tygodniu jej życia - wiek korygowany. Oczywiscie wykorzystałam
      urlop wypoczynkowy (miałam zachomikowane 7 tygodni) i 2 tygodnie zwolnienia. Ja
      uważam że urlop macierzyński powinien rozpoczynać sie albo po wyjściu
      wczesniaka ze szpitala lub w momencie planowanego porodu (chociaż tu pewnie
      byłby problem bo mamy które urodziły tydzień przed terminem czyli
      miałyby "niewcześniaczka" czułyby sie pokrzywdzone) - chociaż jest to
      stanowisko symetryczne do rozpoczynania urlopu macierzyńskiego w dacie
      planowanego porodu dla dzieci przenoszonych - kiedyś ta idea działała, nie wiem
      jak teraz.
      Co do sal to pamiętam jak cierpiałam leżąc na sali czteroosobowej gdzie była
      trójka fajnych dzieciaczków i ja bez mojej córci. Na szczęście leżałam
      wcześniej trochę na patologii i pielęgniarki mnie tam polubiły, więc na drugą
      dobę zostałam przeniesiona do sali dwuosobowej z mamą innego wcześniaka.
      Specjalnie zrobiły roszadę na pół oddziału żebyśmy leżały razem. Bardzo byłam
      im za to wdzięczna.
    • mama_sloneczka Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 06.02.06, 11:12
      Witam, rzadko udzielam się na formum, ale jako mama wcześniaka z 25 HBD
      popieram pomysł rękami i nogami. Mój synek przebywał w szpitalu ponads 80 dni.
      nie mogę w tej chwili dłuugo pisać (jestem w pracy), ale uważam, że nasze
      dzieciaczki zasługują na te chwile w domu ze swoimi mamusiami.
      pozdrawiam
      Ewa
      PS. za miesiąc i 11 dni mój Szymuś skończy 5 lat
    • edy77 Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 06.02.06, 12:55
      Jestem za tym aby mamy wcześniaków mogły zastępować macierzyński zwolnieniem
      lekarskim. Tak naprawdę gdy dziecko jest z bardzo wczesnej ciąży (tak jak mój
      Bartek-25 tydz.)to nie wiadomo kiedy zostanie wypisane ze szpitala. Może to
      trwać nawet pół roku czyli dłużej od urlopu. Ja po 8 tyg. wróciłam na 1/2 etatu
      do pracy z tego względu, że mogłam go odwiedzać dopiero od 12 godz. W momencie
      powrotu do pracy stan Bartka był ciężki ale stabilny także nie wiedziałam kiedy
      będzie mógł wrócić do domu.W szpitalu Bartek spędził dokładnie 3,5 miesiąca i
      został wypisany w dzień przewidywanego porodu. A co do osobnych pokoji dla mam
      wcześniaków to też jestem za. Pamiętam jak mi było przykro, że dziewczyny z
      sali mają swoje maleństwa obok siebie a ja nawet nie mam pewności czy moje
      będzie żyło.I jeszcz jedna sprawa czy po porodzie rozmawiał z wami psycholog?
      Bo w moim szpitalu nikt mi tego nie zaproponował.
      A teraz z innej beczki. Od tej soboty Bartuś nareszcie sam chodzi, jeszcze
      troche nieporadnie, ale praktyka czyni mistrza. Bartuś 13 lutego skończy 22
      miesiące.
    • annomi Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 06.02.06, 13:22
      Ja oczywście jestem jak najbardziej za !!!!!
      Popieram te dwa postilaty !!!
    • magracka Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 07.02.06, 12:19
      Ja też się przyłączam , mój synek leżał w szpitalu 11 tygodni,w mieście
      oddalonym od 100 km od domu rodzinnego. Mieszkałam przez ten czas razem z nim.
      I też nie mogłabym chodzić do pracy. A tak to która matka mogłaby pracować,
      kiedy jej dziecko walczy o życie? pozdrawiam serdecznie
    • roksana.cz Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 07.02.06, 13:46
      jestem jak najbardziej ZA!!! Dla mnie samej koszmarem było korzystanie z urlopu
      macierzyńskiego, gdy Kacperek 44 dni przeleżał w szpitalu. Straciliśmy w ten
      sposób półtora miesiąca. Pozdrawiam wszystkich - Roksana i Kacperek (29 HBD)
    • mamamati7 Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 09.02.06, 20:27
      Ja tez popieram. Moja córeczka urodziła sie w 29tyg. i była hospitalizowana
      przez 109 dni. Po obowiązkowych 8 tyg. przerwałam urlop macierzyński i wróciłam
      do pracy, co było ciężkie, nawet mimo tego, że mój szef zgodził się, abym
      wcześniej wychodziła z pracy. Niestety obowiązki zostały i jeszcze po powrocie
      ze szpitala siadałam do komputera. Gdybym nie przerwała urlopu, byłabym na
      macierzyńskim jeszcze niecałe 2 tyg. od wyjścia ze szpitala, co byłoby
      straszne. Uważam, że mamom wcześniaków koniecznie powinno się liczyć urlopy
      macierzyńskie na innych zasadach!!!
    • magda_w24 Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 09.02.06, 20:46
      Witam
      Oczywiście też popieram.Jestem mamą 8 miesięcznego Marcelka.Moje dziecko
      urodziło się w 29HDB i w szpitalu spędziło 2,5 miesiąca.Zastanawiałam się nad
      powrotem do pracy, ale stwierdziłam że moja bliskość i obecność przy dziecku
      jest ważniejsza niż praca.Oczywiście nie każda z nas ma taką możliwość.
    • axamit1 Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 09.02.06, 22:38
      przylaczam sie!
      dla mnie idea obowiazkowych 8 tygodni macierzynskiego po urodzeniu dziecka
      ktore pozostaje w szpitalu jest pomyslem zupelnie niedorzecznym. Powinno byc
      inne rozwiazanie! Pomysl ze zwolnieniem lekarskim jest sensowny i calkiem na
      miejscu!
      A tak 'w o gule" mnie teoretycznie problem nie dotyczy, bo po macierzynskim
      przeszlam na wychowawczy uzgadniajac z pracodawca ze juz do firmy nie wroce.
      Niemniej jednak - gdyby byla tak potrzeba- juz tydzien po porodzie czulam sie
      na tyle dobrze ze moglabym bez problemu pracowac na 1/2 albo nawet 3/4 etatu-z
      synkiem moglam przebywac wlasciwie dopiero od godziny 13-14, a ranki spedzalam
      w domu pelna czarnyh mysli. Pracujac moglabym zaoszczedzic potrzebny pozniej
      urlop... I pewnie wolalabym moc ustalic we wlasnym zakresie ile mi tego
      macierzynskiego ("pologowego"?) po porodzie potrzeba, a nie byc zdana
      na "wrzechrozumnosc" ustawodawcy...
    • kasiamarias Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 24.03.06, 16:17
      podciągam wątek do góry.
      Proszę o dalsze wpisy jeśli ktoś chce i zgadza się z tym. Chcę ten wątek posłać
      do Fundacji.
      • brzdac_22 Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 24.03.06, 16:19
        jestem za.... po wyjściu Matiego ze szpitala zostało mi 9 tyg.. dla 2 kilogramowego dziecka... sad

Straciłam przez to pracę... sad
    • annomi Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 24.03.06, 18:11
      Jak najbardziej popieram i przyłacze się do każdej akcji dotyczące polepszenia
      sytuacji zarówno wcześniaków jak i ich rodziców.
    • ewaq Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 24.03.06, 21:29
      Popieram, popieram, popieram w całej rozciągłości!
      Jako mama wcześniaka, niestety, doświadczyłam i doświadczam nadal na własnej
      skórze tego "koszmaru" jakim jest kombinowanie pt. jak najdłużej zostać z
      dzieckiem, które dwa miesiące po urodzeniu spędziło w szpitalu i dla którego
      zostało mi 8 tygodni urlopu macierzyńskiego po tym jak już córeczka mogła
      opuścić szpital. Urlop taki powinien być liczony albo od momentu zakładanej daty
      porodu, albo od dnia opuszczenia szpitala przez dziecko. I za idiotyczne uważam
      tłumaczenie, że mamom wcześniaków nie należy się zwolnienie na dziecko w czasie
      gdy ono jest w szpitalu, bo przecież ma tam opiekę. Opiekę może i ma, ale co z
      bliskością mamy, z jej dotykiem, głosem, przytuleniem, oswojeniem ze światem na
      który za wcześnie się przyszło? Każda z nas, która to przeszła, boleśnie
      rozmyślała o skróconym pobycie z maleństwem już w domu i o powrocie do pracy i
      każdy rodzic wcześniaka powie, że powinno być to rozwiązane inaczej, niż jest w
      tej chwili i w Fundacji Rodzić po Ludzku nasza nadzieja smile
      • slanty Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 24.03.06, 21:44
        Popieram jak najbardziej! Byliśmy w szpitalu miesiąc, miałam takie w pewnym
        sensie szczęście, że byłam na izolacyjnym - żadne rodziny z kwiatami nie
        przychodziły, a dziewczyny stopniowo dostawały dzieci na salę (leżałyśmy w 7 na
        jednej sali, a jedna tak chrapałasmile i ja też wiedziałam, że w końcu nam się
        uda;

wracając do tematu - reszta macierzyńskiego była rozpaczliwie krótka; na
        szczęście pracowałam w edukacji, więc w czerwcu pochodziłam na 1/2 etatu, a
        potem wakacje, do września miałam już super opiekunkę i wróciłam do pracy na
        1/2; do tego super pracodawca mi się trafił

udało mi się to w miarę bezboleśnie zorganizować, ale większość dziewczyn nie
        jest w takiej komfortowej sytuacji jak ja

a więc, proszę o dodanie mojego głosu

P.S. Cały czas nie mogę się zebrać, żeby napisać list do "Rodzić po ludzku",
        zaczynam ryczeć jak wyobrażę sobie pierwsze zdanie - już mnie bierze... to
        okropne; kiedy mi to przejdzie???

Slanty
    • kawaro Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 25.03.06, 11:46
      Jestem za smile dłuższym urlopem. Co do oddzielnej sali - jeśli jest taka
      potrzeba to również (ja nie chciałabym leżeć w jednoosobowej sali - depresja
      murowana sad((, fakt - przykro było bez synka, ale dziewczyny z którymi leżałam
      były wspaniałe. Pozdrawiam Ewelinę i Martynę i ich córeczki)

Kasia
    • magda011 Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 25.03.06, 12:06
      Ja też uważam ,że urlop dla nas-rodziców wcześniaków powinien być przyznawany
      na innych zasadach.Jest wielką bezdusznością nie zastanawianie się nad tym i
      pomijanie tego problemu, jako problemu miejszości.Najgorsze sa licytacje
      dotyczące becikowego czy innych dodatków dla młodych rodziców.A co z Nami?Czemu
      nikt o tym nie myśli i nawet nie słyszałam nigdy wzmianki na temat urlopów dla
      rodziców wcześniaków.Słyszy się natomiast ciągłe przepychanki na temat dodatków
      i becikowego,a kiedy ktoś pomyśli o prawdziwym problemie i naszej osobistej
      tragedii.....Kiedy ktoś NAM pomoże ,aby nasze dzieci mogły czuć naszą bliskość
      i miały równe szanse jak rówieśnicy choć wiadomo ,że potrzebują jeszcz więcej
      ciepła i uwagi....!
    • malzona1 Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 21.04.06, 22:51
      I ja równiez popieram w całej rozciągłości obydwa postulaty.

Pozdrawiam, Asia i bliźniaki
    • jskr1 Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 22.04.06, 17:42
      Popieram Wasze postulaty. U mnie bylo tak jak powinno byc. Urodzilam synka w 32
      tygodniu (2003 rok). Synek trafil do inkubatora a ja do OSOBNEJ POJEDYNCZEJ
      sali by mnie widok innych mam i ich dzieci nie stresowal. Czekalam w szpitalu
      na dziecko 2 tygodnie, informowano mnie o stanie zdrowia, uczono pielegnacji,
      za nic nie musialam placic. Byl to szpital Brodnowski w warszawie.I takie
      rzeczy zaleza od szpitala.
      Ale oczywiscie urlop macierzynski powinien sie zaczynac w momencie wyjscia do
      domu, wczesniej zwolnienie lekarskie i powinnysmy domagac sie zmian przepisow
    • topka1 Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 30.04.06, 21:14
      witam,
      podpisuję się pod Twoim postem obiema rękoma!
      Po porodzie i tak miałam "komfortową" sytuację bo trafiłam do sali dwuosobowej
      gdzie leżała "tylko" jedna dziewczyna z dzieckiem... Nie rozmawiał ze mną żaden
      psycholog... Zuzia w szpitalu leżała 8 tygodni, a ja oczywiście całe dnie
      spędzałam przy niej... Po tym czasie zabrałam ją do domu z wagą 1850... W dniu
      kiedy skończył mi się macierzyński ważyła 2900... do tej pory kombinuję jak
      mogę, ale za 9 dni muszę wrócić do pracy - córka skończy 5,5 m-ca i waży 5 kg...
      Uważam że urlop macierzyński mam wcześniaków powinien zaczynać się z dniem
      powrotu do domu ze szpitala... A żeby było "śmieszniej" była na specjalnym mleku
      dla wcześniaków z maleńką masą urodzeniową, które w przeciwieństwie do innych
      mlek nawet na receptę było płatne 100%, żadnego dofinansowania, no comments...
    • bamboo Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 30.04.06, 21:29
      ja też urodziłam wcześniaczka, też w szpitalu spędziłam czas zalewając się
      łzami i też specjalnie personelu to nie interesowało, a potem biegałam z
      mleczkiem do synka, który leżał w inkubatorze... na szczęście został wypisany
      dość szybko, bo po 12 dniach... dla mnie to była wieczność....
      już upłynęła połowa macierzyńskiego /pewnie, że powinien być dłuższy, albo
      liczony od planowanego dnia porodu/, potem urlop wypoczynkowy i wychowawczy
      bezpłatny niestety /o ile będę jeszcze pracować, bo za parę dni kończy się
      umowa/ sad... ech, ciężkie jest życie............
    • kasiczek76 Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 20.07.06, 15:58
      Ja tez sie przylaczam do tego postulatu bo jestem obecnie w takiej sytuacji. 16
      czerwca urodzily sie nasze 3 szczescia (byl to 30 tydzien). Juz leza w szpitalu
      34 dni a mnie mija macierzynski. Dodam, ze u mnie nie ma mozliwosci powrotu do
      pracy po 8 tygdniach bo jestem nauczycielka i beda to jeszcze wakacje, a potem
      jest ktos zatrudniony na moje miejsce na nastepny rok.
      • tolka11 Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 21.07.06, 15:27
        Byłam w takiej samej sytuacji jak ty, też jestem nauczycielką. Przerwałam
        macierzyński po 8 tyg. i miałam wakacje. jak zaczął się rok szkolny wzięłam
        zwolnienie lekarskie na siebie [bo dyrekcja na pół roku załatwiła za mnie
        zastępstwo]. jak małego wypisali po 70 dniach to wróciłam na resztę
        macierzyńskiego. jako, że część wakacji i tak byłam na macierzyńskim to potem
        za ten czas dostałam zaległy urlop. Jeśli nie dasz rady w ten sposób przerwać
        macierzyńskiego [można to zrobić od 8 tyg.] to i tak za wakacje dostaniesz
        zaległy urlop. Powodzenia!
        • yadrall Re: urlop macierzyński dla Mam wcześniaków 30.07.06, 12:51
          Nie jestem mama wczesniaka (niestety nie mam jeszcze dzieci),ale temat jest mi
          nie obcy i uwazam,ze oba postulaty sa jak najbardziej wlasciwe. Podpisuje sie
          pod nimi!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka