Dodaj do ulubionych

badanie ogólne moczu

17.08.06, 15:52
Drogie Mamy!
W badaniu ogólnym moczu mojego synka wykryto cytuje "obfitą florę
bakteryjną". Wyniku posiewu jeszcze nie ma i boje się, że wynajdą mu
Escherichię Coli. Już m-c temu było takie podejrzenie, jak się okazało
fałszywe i mały brał antybiotyk, niestety łączyło się to z pobytem w
szpitalu. Jednakże wtedy wynik ogólny był bez zarzutu. Teraz obawiam się, że
cała sprawa może wyglądać poważniej. czy spotkałyście się z taką sytuacją?
Jaka jest szansa, że obejdzie się bez leczenia szpitalnego? Czy bakterie w
moczu biorą się z niewłaściwej higieny? Bo o braku higieny nie ma mowy...
Podobno bakterie do układu moczowego przedostają się ze stolca. Podzielcie
się swoimi doświadczeniami.
dziękuje!
Obserwuj wątek
    • nati1011 Re: badanie ogólne moczu 17.08.06, 16:58
      bakterie w moczu zdarzają się przy zapaleniu nerek lub pęcherza. U chłopców
      mogą chyba też być w cewce moczowej. Poczekaj spokojnie na wyniki posiewu. To
      się świetnie leczy. I To wcale nie musi być Escherichira Coli! Ta bakteria
      występuje w kale, ale do samozakarzeń dochodzi bardzo rzadko. Tym bardziej, że
      narażone są przede wszystkim dziewczynki. Chłopcy "anatomicznie' mniej sa
      podatni na zakarzenia przez cewkę moczową. Zapalenie nerek i pęcherza można
      przeważnie leczyć w domu. Szpital jest zalecany w przypadku niektórych leków
      (wiele jest dopuszczonych tylko do leczenia szpitalnego) lub ze względu na
      konieczność badań.
      Nie martw się na zapas
      • ziutka23 Re: badanie ogólne moczu 17.08.06, 20:24
        dziekuje ci serdecznie za odp. poprzednim razem wynik posiewu okazal sie
        falszywy, ale widzac escherichie pediatra bez zastanowienia skierowal nas do
        szpitala. podobno leczenie doustne jest mozliwe dopiero gdy dziecko osiagnie
        wage 5 kg. domiesniowo tez nie ma jak kluc, wiec jedyne co wtedy nam
        pozostawalo to wenflon i kilka dawek antybiotyku dziennie, a jak wiadomo nie
        jest to mozliwe w warunkach domowych. czekam na posiew i lece do lekarza.
        dziekuje jeszcze raz. pozdrawiam
    • ziutka23 Re: badanie ogólne moczu 18.08.06, 17:57
      Okazało się, że mały ma proteus mirabilis i klebsiella pneumoniae. Nie wiem,
      czy się cieszyć czy nie że to nie escherichia coli. Doktor kazała przyjść w
      poniedziałek. Nie pytałam, ale nie wspomniała nic o skierowaniu do szpitala.
      • kawaro Re: badanie ogólne moczu 18.08.06, 18:12
        Z tego co wiem, to też klebsiella pneumoniae nic dobrego, o tym drugim nic nie
        wiem.
    • hania.wiecewicz Re: badanie ogólne moczu 18.08.06, 22:23
      Wszystko zależy od badania moczu ogólnego i posiewu. Jeśli posiew będzie zły zgłoś się od razu do nefrologa - nie lecz tego u pediatry. Ja już też dzwoniłam do szpitala bo 2 razy posiew wyszedł zły. Trzeba koniecznie dobrze pobrać posiew, myjąć rywanolem siusiaka i trzeba łapać środkowy strumień.

Ja wykonywałam drugi posiew żeby się upewnić, bo dziecko dobrze wyglądało, nie miało gorączki. Ale czasem przebiega to bezobjawowo.

Najczęstrzą przyczną ZUM'u zapalenia ukl. moczowego jest refluks - jest go 5 stopni (cofanie się moczu do moczowodu, niebezpieczna sprawa gdyż może zniszczyć nerki). Zapalenie ukl. moczowego u małych dzieci jest bardzo niebezpieczne i trzeba być pod kontrolą nefrologa.

Wierzę że u Was będzie dobrze:0)))

Pozdrawiam
      Hania

Pozdrawiam
      Hania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka