traganek 11.03.07, 20:41 Czy chodziliście z waszymi wcześniakami na basen? Jeśli tak, to kiedy zaczęliście? Antoś ma już skończone 11 mcy i zaczęłam się zastanawiać nad basenem, może by pomógł mu na jego obniżone napięcie mięśniowe? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minkapinka Re: Basen 11.03.07, 20:50 rehabilitant polecal nam basen, ale sie nie zdecydowalismy. Balam sie przeziebien. Odpowiedz Link
tolka11 Re: Basen 11.03.07, 20:53 Z najstarszą donoszoną jak miała miesiąc. Z Miłoszem jak miał rok [był po operacjach], z Sarą jak miała 2 tyg [mój mąż, bo mnie się rana po cc goi już 3 m-ce]. Dzieci pływają swietnie, sara podobno już nurkuje. Zawszw był to basen specjalnie przygotowany - woda niechlorowana o odpowiedniej temp. Miłosz miał WNM, basen wspomógł ogólny rozwój. Odpowiedz Link
klaufil Re: Basen 11.03.07, 21:21 Rehabilitantka i nasza p. doktor też nam zalecała basen, w sumie jak najwczesniej. Zaczęliśmy chodzić jak Filip miał 1,5 roku, lecz zawsze łapał katar i bał się wody, chyba bardziej tej przestrzeni i nie chciał wogóle ćwiczyć. Więc odpuściłam i zaczęliśmy chodzić znowu jak skończył 2 latka i teraz jest ok. Świetnie sie bawi i ładnie ćwiczy. Wnioskuje, że po prostu nie był na to gotowy wcześniej, ale każde dziecko reaguje inaczej. Odpowiedz Link
adi1311 Re: Basen 11.03.07, 21:34 wiem napewno że powinno się zacząc jak najwcześniej my jezdziliśmy z kacperkiem od 6 mieś ale widziałam też młodsze dzieciaczki.a co do chorób to kacperek po basenie nie chorował ani razu .nawet powiedziałabym że basen uodparnia .ale pewnie wszystko zależy od dziecka Odpowiedz Link
misia0000 Re: Basen 11.03.07, 21:37 Chodzimy odkąd Kuba skończył 6 miesięcy korygowanych. W tej chwili - już trzeci "kurs" - kązdy po 10 półgodzinnych zajęć. Basen niechlorowany, tylko ozonowany, trzy instruktorki po AWF i kursie pływania niemowląt. Na zajęciach 8- 10 dzieci, każde zajęcia inne - początek to oswajanie z wodą, teraz już nurkowanie. Kuba nie miał nawet kataru. Ruchowo rozwinął się znakomicie (wzmożone napięcie mieśniowe)! Odpowiedz Link
beataklaudia Re: Basen 12.03.07, 20:26 Basen jako forma terapii/rehabilitacji jest szczególnie wskazany przy wnm, w przypadku dzieci z onm rekreacyjnie jak najbardziej, bo pływanie ogólnie wpływa na rozwój , natomiast od strony rehabilitacyjnej nie jest to akurat to co szczególnie pomaga, gdyz woda jeszcze to napięcie obniża. Moja Klaudia ma onm, uwielbia wodę ale taplamy sie generalnie tylko dla przyjemności A z onm walczymy poprzez ćwiczenia wzmacniające mięśnie np grzbietu, brzucha itp Pozdrawiam, Beata Odpowiedz Link