Dodaj do ulubionych

mało mówi

17.04.07, 16:25
mój synek ma 1 rok i 8 miesięcy skorygowane 1,5roku wydaje mi się że
powinien w tym wieku mówć więcej. Mówi mama, tata, baba, dada, da, am, nene
chyba powinnam skonsultować to z jakimś specjalisą czy mam isć z nim do
neurologopedy może ktoś zna namiary na dobrego w W-wie
Obserwuj wątek
    • minkapinka Re: mało mówi 17.04.07, 16:27
      Chyba przesadzasz smile) Mowi NORMALNIE, nawet jak na donoszone dziecko, a na
      wczesniaka to duzo.
      • sadaga Re: mało mówi 18.04.07, 10:32
        Hej. Też mi sie wydaje że wcale nie mówi mało. Są dzieci (donoszone) które
        mówia o wiele mniej. Jeśli bardzo sie denerwujesz to skonsultuj to z lekarzem,
        ale myślę że niepotrzebnie sie stresujesz. Pozdrawiam!
    • ania.silenter mało? 17.04.07, 16:31
      Oj, chyba w normiesmile. Zawsze podaję przykład donoszonego kuzyna moich córek,
      który do 3,5 roku nie mówił nic poza kilkoma słowami. Potem zaczął mówić całymi
      zdaniamismile)).
      • damian107 dzięki 17.04.07, 16:53
        dzięki za słowa otuchy, ja jestem mocno już przewrażliwiona mocno się boję o
        jego rozwój 32tydz.950g wszystkie prawie problemy wcześnacze wylew III/IV st
        lewa półkóła płat czołowy leukomacje - jamka malacyjna a on prawdopodobnie
        odpowiedzialny jest za mowę
        • jolantusia1 Re: dzięki 17.04.07, 16:57
          mój konrad tyle w tym wieku nie mówił a urodzony o czasie. Zaczął dopiero jak
          miał 2,5 roku i to tylko pierwsze sylaby a rozgadał sie w przedszkolu ok 3 roku
          zycia
    • mamaigora1 Re: mało mówi 17.04.07, 18:43
      e no nie przesadzaj smile
      Mysmy chodzili do logopedy od około 2 roku życia i na te wizyty to śmiało może
      isc sam rodzic, to sa tylko rozmowy, pogadanki co u dziecka obserwowac, jak
      rozwija sie jego mowa smile
      Nasz Igor nie mowił prawie nic baaardzo długo, ale gdy rozgadał sie przed
      trzecimi urodzinami to od razu z sensem, pełnymi zdaniami i jak elokwentnie -
      głowa do góry smile

Jesli masz sie uspokoic to jasne idzdcie do logopedy, ale najprawdopodobniej
      trzeba po prostu, czekac duzo mu czytac i jeszcze raz czekac smile
    • oyate Re: mało mówi 17.04.07, 21:34
      Ja też jestem zdania,że bardzo ładnie mówi!!
      Moje córki w wieku 25 miesięcy mówiły tyle plus oczywiście mówiły dużo w swoim
      nie znanym mi języku...dziwne,że one wiedziały o co chodzi ja nie. Mam nagrane
      na kasecie jak rozmawiają, normalnie boki zrywaćsmile)
    • tolka11 Re: mało mówi 18.04.07, 11:39
      Mój Miłosz też ma nieprawidłową budowę płatów czołowych. uczylismy go mówić jak
      skończył 2 lata. Efekt był taki, że jak się czegoś nie powtarzło codziennie to
      zapominał. Potrafił i chciał powiedzieć tylko tata i auto. Dokładnie wiem,
      kiedy nastąpił przełom: w dniu jego 3 urodzin, w fokarium na Helu. Foki go
      zainspirowały. mowa ruszyła, że hej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka