mamaigora1 Re: Czy podajecie probiotyki profilaktycznie? 27.10.07, 06:43 rozumiem, że chodzi o wcześniaka niemowle ? Igor od ukończenia 7 m-ca pił mleko Nestle Bifidus z probiotykami właśnie, pił to mleczko (późnej wersje JUnior) az do ukończenia 2 lat chyba. A teraz od dawna już dostaj codziennie jogobellę w buteleczke (taka a la actimel tylko zotta a nie danona). Odpowiedz Link
100ania Re: Czy podajecie probiotyki profilaktycznie? 27.10.07, 10:18 kiedyś trafił mi w ręce artykuł o probiotykach i było tam napisane między innymi, że u wcześniaków przed końcem pierwszego roku życia probiotyki należy stosować bardzo ostrożnie i na zalecenie lekarza. Nie pamiętam szczegółowo jak było to wyjaśnione i dotyczyło chyba raczej wszelkich leków zawierających probiotyki, niż mleka czy kaszek. Moi chłopcy od kilku tygodni jedzą kaszki Nestle Bifidus. Odpowiedz Link
e-florka Re: Czy podajecie probiotyki profilaktycznie? 27.10.07, 12:17 mój mały dostaje probiotyk (6 miesięcy, korygowane 4,5 m-ca). Jest alergikiem. Ostatnio robił paskudne kupki, śmierdzące, bardzo wodniste i miał bardzo częste wypróżnienia. Alergolog podejrzewała, że ma biegunkę. Kazała zrobić posiew kału i zbadać na obecność grzybów i robali. Wyszła nam Candida++. Dlatego bierzemy probiotyk - lacidofil. Sama nie zdecydowałabym się go zaaplikować małemu. Myślę, im mniej dajemy ulepszaczy naszym dzieciom tym zdrowiej dla nich I zapomniałam dodać. Mój mały tuż po urodzeniu przez dwa tygodnie brał antybiotyk, który chyba trochę zniszczył mu florę jelit Odpowiedz Link
traganek Re: Czy podajecie probiotyki profilaktycznie? 27.10.07, 12:53 A co złego jest w lacidofilu? Moje dzieci przez prawie cały pierwszy rok dostawały lacidofil, do tego probiotyki w kaszkach i mleku. Odpowiedz Link
e-florka Re: Czy podajecie probiotyki profilaktycznie? 28.10.07, 21:52 oj chyba się torchę nie zrozumiałyśmy Lacidofil i inne probiotyki są dobre i potrzebne inaczej nie zostały by dopuszczone do obrotu. Dodatkowo można je kupić bez recepty co znaczy że samemu można je aplikować. Ale ja patrze na te wszystkie leki przez pryzmat mojego dziecka. Ma 6 miesięcy i dostał już więcej leków niż ja w ciągu całego mojego życia. Ostatnio nawet wymyśliliśmy nową zabawę poranno-wieczorną pt "wieź tabletkę". Dlatego jestem przeciwna podawaniu dzieciom dodatkowych środków. Jeśli są zdrowe pozwólmy im normalnie się rozwijać i nie faszerować lekami. Będą miały na to całe życie Odpowiedz Link
mamaigora1 Re: Czy podajecie probiotyki profilaktycznie? 28.10.07, 11:45 cóż, Igor przez pierwsze 77 dni życia był non stop na antybiotykach które ratowały mu zycie... Odpowiedz Link
przeciwcialo Re: Czy podajecie probiotyki profilaktycznie? 29.10.07, 18:53 Ido form kid Tabletki do ssania ale mozna rozkruszyć lub rozpuścic. Odpowiedz Link
anjazzielonego Re: Czy podajecie probiotyki profilaktycznie? 26.11.07, 21:49 Moje dziewczyny od dawna do każdego mleka dostają kaszki Nestle Bifidus (dziękuję Traganku za polecenie, bo są super!) - smakują im, dobrze się rozpuszczają, jedyny minus, że nie w każdym sklepie są dostępne, ale zawsze kupuję w hipermarketach po 15 szt na zapas. Jak tylko pojawi się gorsza kupa, dostają Lakcid. Robi mi się niedobrze na wspomnienie lutego, gdy mając 3 mce trafiły do szpitala z biegunką (lekarzowi na wizytach domowych nie udało się jej opanować, więc konieczne były kroplówki), a tam złapały zapalenie płuc i znowu nie było w nas domu miesiąc, a Ola i Emilka były w tak ciężkim stanie, że słabo robiło się na ich widok.. Odpowiedz Link
78goska dicoflor 30 02.12.07, 13:04 jak jest brzydka kupa, teraz kończymy opakowanie i wiecej nie daję.I w szpitalu też dostawała, żeby wyeliminować paskudną bakterię szpitalną z flory jelitowej, niestety bez skutku, przed świętami zrobimy posiew, może w domu się udało. Odpowiedz Link
mamawcze-sniaczka Re: Czy podajecie probiotyki profilaktycznie? 23.12.07, 19:45 moja córeczka dostaje lakcid profilaktycznie lekarka zaleciła raz na tydzien ja podaje czesciej jak ja tylko brzuszek boli jest wczesniakiem -hipotrofikiem 34 tyg waga urodzeniowa 980g w szpitalu była 2 mc dostała tone leków w tamtym czasie Odpowiedz Link
gosiamama.oskara Re: Czy podajecie probiotyki profilaktycznie? 23.12.07, 22:07 Mój synek 4,5 miesiąca urodzeniowe korygowane 1,5 dostaje 1 raz dziennie do mleczka Lacidofil.Dodam ze ani razu nie miał biegunki,kupki ma ładne tylko ma zaparcia i musze mu pomagac.Lacidofil to bakterie kwasu mlekowego,gdy dziecko było długo na antybiotykach to sam przewód pokarmowy jego nie wytworzy albo znikome ilości,a chronia one przed drobnoustrojami chorobotwórczymi i utrzymuja prawidłowa flore bakteryjna.Mysle ze w podawaniu priobiotyku profilaktycznie nie zaszkodzi. m Odpowiedz Link